» »

Podeljene letošnje Ig Nobelove nagrade

Podeljene letošnje Ig Nobelove nagrade

Slo-Tech - Včeraj so na Harvardu podelili letošnje Ig Nobelove nagrade, kakor se imenuje šaljiva različica Nobelovih nagrad. Toda ne razumite besede šaljiva narobe, saj gre za povsem resne in znanstveno podprte raziskave, ki pa nas zaradi svoje tematike najprej nasmejijo, šele potem začnemo o njih razmišljati. Vsako leto jih podeljujejo v Annals of Improbable Research, kjer se svojega posla lotijo zelo resno. Nagrajenci imajo ob podelitvi 60 sekund časa, da delo predstavijo, potem pa jih z odra izžvižga osemletna deklica. In da, Nobelove Ig nagrade izročajo pravi Nobelovi nagrajenci - zgodilo se je že celo, da je kdo prejel obe (seveda ne istega leta).

Letošnjih zmagovalnih odkritij je kot vsako leto deset, prihajajo pa iz najrazličnejših kategorij:
  • za medicino za odkritje, da poslušanje operne glase dobro dene mišim s presajenim srcem;
  • za psihologijo za odkritje, da pijani ljudje mislijo, da so privlačnejši;
  • za biologijo in astronomijo za odkritje, da se izgubljeni hrošči orientirajo po Rimski cesti na nebu;
  • za varnostne inženirje za izum in patentiranje elektromehanskega sistema za zajetje ugrabiteljev letal - sistem vrže ugrabitelja skozi vrata, ga zapre v paket, odvrže skozi posebno odprtino, nato pa ta paket s padalom prileti na Zemljo, kjer ga po radiu obveščena policija pobere;
  • za fiziko za odkritje, da bi nekateri ljudje lahko tekli po vodni površini, če bi se to dogajalo na Luni;
  • za kemijo za odkritje, kako deluje kemijski proces, ki bo rezanju čebule sproži solzenje oči - poznali smo ga že prej, a očitno ne pravilno;
  • za arheologijo za analizo, katere kosti rovke se prebavijo - avtorja sta rovko skuhala, pogoltnila brez žvečenja in potem opazovala, kaj izločata z blatom;
  • za mir za beloruski zakon, ki prepoveduje ploskanje v javnosti, in za belorusko policijo, ki je zaradi njegove kršitve aretirala človeka z eno roko;
  • za statistiko za ugotovitev, da verjetnost, da bo krava vstala, narašča s časom ležanja, a da obratno ne velja, verjetnost, da se bo ulegla, ni povezana s časom njenega stanja;
  • za zdravstvo za popis tehnik, kako prišiti amputirani penis, ki so ga izvedli tajski kirurgi, in ugotovitev, da ne delujejo, če ga odgrizne raca.

11 komentarjev

Nummy ::

S kakimi se folk ukvarja... /headdesk

Baja ::

za mir za beloruski zakon, ki prepoveduje ploskanje v javnosti, in za belorusko policijo, ki je zaradi njegove kršitve aretirala človeka z eno roko;

:D

Jupito ::

za zdravstvo za popis tehnik, kako prišiti amputirani penis, ki so ga izvedli tajski kirurgi, in ugotovitev, da ne delujejo, če ga odgrizne raca.

Naj nekdo ustavi planet. Jaz bi izstopil.
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Malajlo ::

Pri statistiki je stavek mogoče malo čuden. Vejica preveč? Ali pa namesto nje podpičje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Malajlo ()

Mipe ::

Tudi meni tisti stavek vozla sinaptične povezave.

Glugy ::

"za statistiko za ugotovitev, da verjetnost, da bo krava vstala, narašča s časom ležanja, a da obratno ne velja, verjetnost, da se bo ulegla, ni povezana s časom njenega stanja;"

Po kmečko: Če krava leži dalj časa bo več možnosti da bo vstala, če stoji dalj časa ni večje verjetnosti da se bo ulegla.

Malajlo ::

za statistiko za ugotovitev, da verjetnost, da bo krava vstala, narašča s časom ležanja, a da obratno ne velja; verjetnost, da se bo ulegla, ni povezana s časom njenega stanja;"
Ali
za statistiko za ugotovitev, da verjetnost, da bo krava vstala, narašča s časom ležanja, a da obratno ne velja - verjetnost, da se bo ulegla, ni povezana s časom njenega stanja;"
ali
za statistiko za ugotovitev, da verjetnost, da bo krava vstala, narašča s časom ležanja, a da obratno ne velja (verjetnost, da se bo ulegla, ni povezana s časom njenega stanja);"

Saj nam je že jasno, ampak tisti, ki beremo tudi vejice, smo še enkrat prebrali, če je razumljeno res tako, kot je napisano. In potem nam je malce hrčke zmedlo ;)

recikliran ::

za mir bi jo lahko z mirno vestjo podelil kar svoji državi z Obamo na čelu. So s svojo gnusno zunanjo politiko precej bolj grotestkni in škodljivi kot belorusi, ki se držijo lepo zase in je njihov glavni greh, da nočejo svojga BDPja kurit na hamburgerjih in ipadih.

strumf666 ::

@gzibret: argumentirana debata? A napaka ni napaka, brez da jo citiram? LoL Preberi raje članek (pa recimo še o Atomih Z3000 (Bay Trail), predno trololo brišeš poste, ki so argumentirani že v članku samem...
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

antonija ::

Je kje link do clanka ki je prejle nagrado za kemijo? Firbec me matra kaksen je dejanski mehanizem.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Hayabusa ::

http://www.improbable.com/ig/winners/

CHEMISTRY PRIZE: Shinsuke Imai [JAPAN], Nobuaki Tsuge [JAPAN], Muneaki Tomotake [JAPAN], Yoshiaki Nagatome [JAPAN], Toshiyuki Nagata [JAPAN, GERMANY], and Hidehiko Kumgai [JAPAN], for discovering that the biochemical process by which onions make people cry is even more complicated than scientists previously realized.
REFERENCE: "Plant Biochemistry: An Onion Enzyme that Makes the Eyes Water," S. Imai, N. Tsuge, M. Tomotake, Y. Nagatome, H. Sawada, T. Nagata and H. Kumagai, Nature, vol. 419, no. 6908, October 2002, p. 685.
ATTENDING THE CEREMONY: All six co-authors.

http://www.nature.com/nature/journal/v419/n6908/abs/419685a.html

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podelili Ig Nobelove nagrade 2019

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
163928 (2679) Goegoff
»

Tudi letošnje Ig Nobelove nagrade niso razočarale

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84691 (3139) GupeM
»

Podelili Ig Nobelove nagrade 2015

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1010901 (4837) stalker
»

podeljene IG nobelove nagrade za leto 2008

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
275965 (4975) tony1

Več podobnih tem