»

Tudi letošnje Ig Nobelove nagrade niso razočarale

Slo-Tech - Mesec dni pred najavo imen prejemnikov pravih Nobelovih nagrad revija Annals of Improbable Research na Harvardu organizira podelitev Ig Nobelovih nagrad. Gre za nagrade, ki se delijo za čisto prave znanstvene dosežke, ki pa ljudi sprva nasmejijo, šele nato jih prisilijo v razmišljanje. Napačno je prepričanje, da gre za kakršnokoli norčevanje (čeprav je podelitev neke vrste parodija), saj se večina nagrajencev prireditve udeleži, tja pa pridejo tudi številni drugi ugledni znanstveniki. Navsezadnje je korektna raziskava korektna raziskava, ne glede na to, ali rešuje problem globalnega segrevanja ali preučuje razliko pri razbitju polne in prazne steklenice na nekogaršnji betici. In so ljudje, ki so prejeli obe - Ig Nobelovo in Nobelovo nagrado. Za zdaj je tak le

8 komentarjev

Podelili Ig Nobelove nagrade 2015

Slo-Tech - Prihodnji mesec pričakujemo razglasitev letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad, zato so včeraj zvečer podelili tudi Ig Nobelove nagrade. Gre za vsakoletno prireditev, kjer se poklonijo znanstvenikom in povsem resnim raziskavam, zaradi katerih se najprej nasmejemo, potem pa o njih razmislimo. Revija Annals of Improbable Research je, kot je že običajno, v Harvardovem Sanders Theatru organiziral duhovito prireditev, ki vrhunec doseže s spuščanjem papirnatih letal. Večina nagrajencev je nagrade osebno prevzela.

Letošnji nagrajenci so:

  • Kemija: Callum Ormonde in sodelavci za odkritje kemijskega postopka, s katerim lahko do neke mere popravimo posledice, ki jih prinese kuhanje jajca.
  • Fizika:...

10 komentarjev

Podelili Ig Nobelove nagrade 2014

Slo-Tech - Včeraj zvečer so na Harvardu podelili Ig Nobelove nagrade za leto 2014. Kot vsako leto so podelitev vodili pravi Nobelovi nagrajenci. Nagrade so namenjene čisto pravim znanstvenim raziskavam, ki nas nasmejijo še preden začnemo o njih razmišljati.

Letos so nagrajenci naslednji:
  • Fizika [Japonska]: Kiyoshi Mabuchi, et.al. prejmejo nagrado za meritev koeficineta trenje med čevljem in lupino banan ter med lupino in tlemi, ko oseba stopi na lupino na tleh.
  • Nevroznanost [Kitajska, Kanada]: Jiangang Liu, et.al. prejmejo nagrado za poskus razumevanja, kaj se dogaja v možganih ljudi, ki na kosu toasta vidijo Jezusov obraz.
  • Psihologija [Avstralija, Velika Britanija, ZDA]: Peter K. Jonason, et.al. prejmejo nagrado za kopičenje dokazov, da so ljudje, ki ponočujejo bolj nagnjeni k narcisizmu, so bolj manipulativne in psihotične narave kot ljudje, ki običajno vstajajo zgodaj zjutraj.
  • Javno zdravstvo [Češka republika, Japonska, ZDA, Indija]: Jaroslav Flegr, et.al. in David Hanauer, Naren...

14 komentarjev

Podeljene letošnje Ig Nobelove nagrade

Slo-Tech - Včeraj so na Harvardu podelili letošnje Ig Nobelove nagrade, kakor se imenuje šaljiva različica Nobelovih nagrad. Toda ne razumite besede šaljiva narobe, saj gre za povsem resne in znanstveno podprte raziskave, ki pa nas zaradi svoje tematike najprej nasmejijo, šele potem začnemo o njih razmišljati. Vsako leto jih podeljujejo v Annals of Improbable Research, kjer se svojega posla lotijo zelo resno. Nagrajenci imajo ob podelitvi 60 sekund časa, da delo predstavijo, potem pa jih z odra izžvižga osemletna deklica. In da, Nobelove Ig nagrade izročajo pravi Nobelovi nagrajenci - zgodilo se je že celo, da je kdo prejel obe (seveda ne istega leta).

Letošnjih zmagovalnih odkritij je kot vsako leto deset, prihajajo pa iz najrazličnejših kategorij:
  • za medicino za...

11 komentarjev

Znani prejemniki 21. IG Nobelovih nagrad

Improbable Research - Včeraj so na Harvardu podelili že 21. IG Nobelove nagrade, ki jih vsako leto prejmejo znanstveniki za povsem legitimne raziskave, ki pa "človeka najprej nasmejijo in mu šele potem dajo misliti". Na vsakoletni podelitvi nagrad, ki je zasnovana kot parodija na vse resne in dolgočasne podelitve in simpozije, se zberejo pravi znanstveniki, med podeljevalci pa je vsako leto tudi precej prejemnikov pravih Nobelovih nagrad. Tema letošnje prireditve je kemija, ker letos obhajamo mednarodno leto kemije, a to ne pomeni, da so vse IG Nobelove nagrade zgolj za kemijske dosežke.

Prejemniki nagrad so:
  • Fiziologija: Anna Wilkinson (VB), Natalie Sebanz (Nizozemska, Madžarska, Avstrija), Isabella Mandl in Ludwig Huber (oba...

29 komentarjev

Grafen izkazuje Kondov efekt

ScienceDaily - Letos je leto grafena, saj so po lanski podelitvi Nobelove nagrade za fiziko za odkritje grafena novice o novih odkritjih na tem področju začele kar deževati. Ekipa raziskovalcev z Univerze v Marylandu poroča o zanimivem odkritju, da se atomske vrzeli v grafenu vedejo kot majhni magneti, saj imajo magnetni moment. To pomeni, da grafen izkazuje Kondov efekt. Članek Tunable Kondo effect in graphene with defects je objavljen v aprilski številki Nature Physics.

...

17 komentarjev

Prejemniki Ig Nobelovih nagrad 2010

Slo-Tech - Ta teden je posvečen Nobelovim nagradam, saj na Švedskem vsak dan dopoldne objavijo prejemnika nagrade v eni izmed kategorij. Tradicionalno v tem tednu tudi ameriška revija Annals of Improbable Research podeli svoje Ig Nobelove nagrade v Harvardovem Sanders Theatru. Ime Ig Nobel je besedna igra na angleško besedo ignoble, ki pomeni bodisi nizkega rodu bodisi podel, nizkoten.

Toda to ne pomeni, da gre za kakršnokoli norčevanje. Po besedah podeljevalca se te nagrade podelijo za povsem resne dosežke, "ki te najprej nasmejijo, nato pa ob njih začneš razmišljati"....

9 komentarjev

podeljene IG nobelove nagrade za leto 2008

Vabilo na prireditev

Slo-Tech - Revija Improbable Research je v nedeljo, 2. oktobra, podelila nove IG Nobelove nagrade za leto 2008. Te nagrade podeljuje prej omenjena revija v sodelovanju z Univerzo v Harvardu za raziskave, kjer se "najprej nasmejiš in šele kasneje razmišljaš" in nimajo prav nobene veze s pravimi Nobelovimi nagradami (razen podobnega imena).
Letošnji srečni dobitniki so:

PREHRANA - Massimiliano Zampini (Italija) in Charles Spence (Velika Britanija) za njuno uspešno elektronsko...

27 komentarjev

Ig Nobelove nagrade

Slashdot - Revija Annals of improbable research že deset let podeljuje tako imenovane Ig Nobelove nagrade. Gre za parodijo na Nobelovo nagrado, podelijo pa jih za resnične znanstvene dosežke, ki se jih ne sme ali ne more nikoli več ponoviti.

Letošnji nagrajenci so:
Medicina - Peter Barss iz Univerze McGill za zdravstveno poročilo Poškodbe zaradi padajočih kokosov
Fizika - David Schmidt iz Massachusettske univerze za njegov delni odgovor na vprašanje zakaj se zavese pod tušom upogibajo navznoter.
Biologija - Buck Weimer iz Puebla v Coloradu za izumitev Under-Ease, neprodušnega spodnjega perila z zamenljivim filtrom, ki odstrani neprijetne pline preden pobegnejo.
Ekonomija - Joel Slemrod iz Poslovne šole univerze v Mitchinganu in Wojciech Kopczuk iz Univerze Britanske Columbije za njuno ugotovitev, da ljudje najdejo način za odložitev njihove smrti, če to pomaga pri zmanjšanju davka na dediščino.
Literatura - John Richards iz Bostona, Anglija, ustanovitelj Društva za zaščito apostrofov za njegovo...

5 komentarjev