»

HTC v težavah

Februarski HTC One in julijski One Mini.

Slo-Tech - Tajvanski HTC je pravkar razgrnil poslovne rezultate za nedavno zaključeno drugo četrtletje, in niso dobri. Dobička iz poslovanje (operating profits, tj. pred obdavčitvijo) je vsega 31 milijonov evrov, kar je malo v primerjavi s konkurenco - Google (2.4 milijarde), Microsoft (3.7 milijarde), Samsungom (4.2 milijarde iz mobilne divizije od 6.4 milijarde vseskup) oz. Applom (5.1 milijarde). Za ilustracijo - naša domača Skupina Telekom je lani obrnila 43.5 milijona evrov čistega dobička, nekje 10 na četrtletje, ob približno štirikrat nižjem prometu.

HTC nabolj tarna, da konkurenca vsaj dosega pretekla četrtletja oz. lanskoletne številke, oni pa beležijo...

95 komentarjev

Nokia odkupila Siemensov delež v NSN

Slo-Tech - Nokia je danes napovedala, da bo odkupila Siemensov 50-odstotni delež v skupnem podjetju Nokia Siemens Networks (NSN). Vrednost posla je 1,7 milijarde evrov, od tega 1,2 milijarde v gotovini, razliko pa v letu dni s posojilom. NSN bo postal daleč največji del podjetja Nokia. Posel bo končan v tretjem četrtletju tega leta.

NSN prodaja telekomunikacijsko opremo mobilnim operaterjem in prinaša velik dobiček, medtem ko Nokia že nekaj let ustvarja izgubo. V prvem letošnjem kvartalu je na primer NSN ustvaril 899 milijonov evrov dobička (četrtletje pred tem pa celo 1,2 milijarde evrov), Nokia pa 196 milijonov evrov čiste izgubo. To kaže, da je Nokia uspela NSN kupiti zelo poceni, saj se bo samo z dobičkom izplačal v manj kot letu dni. NSN namreč že dlje časa posluje zelo uspešno, saj je trg...

3 komentarji

Nokia z zmerno izgubo, Lumia raste

Stephen Elop pospravlja po Nokii

TheNextWeb - Nokia je razkrila, kako so poslovali v prvih treh mesecih tega leta, in pri investitorji povzročila mešane občutke. Podjetje je sicer poslovalo z izgubo, in sicer je izguba iz poslovanja znašala 150 milijonov evrov. V zadnjem lanskem kvartalu je Nokia ustvarila 440 milijonov evrov dobička, kar je bilo prvikrat po začetku leta 2011. Zadnja četrtletja v letu so zaradi božične prodaje nekoliko posebna, svoje pa so tedaj pridodali tudi strogi varčevalni ukrepi. Kakorkoli že, 150 milijonov evrov je dvakrat nižja izguba od pričakovanj analitikov in bistveno manj od lanskega katastrofe, ko je v enakem obdobju Nokia ustvarila poldrugo milijardo evrov globoko luknjo.

Razočarala pa je prodaja,...

65 komentarjev

Nokia tretjič zapovrstjo z izgubo

vir: Nokia
TechRadar UK - Tudi tretje letošnje četrtletje je finski velikan Nokia končal z izgubo. Ob koncu tromesečja je čista izguba znašala 970 milijonov evrov, ker je nekoliko več od pričakovanj analitikov, ki so napovedali 600 milijonov evrov izgube, a vseeno skrb vzbujajoče. Znižali so se tudi prihodki od prodaje, ki so upadli za petino na 7,2 milijarde evrov. Nokia tako za poslovanje porablja rezerve iz denarnih sredstev, ki so se v tem četrtletju znižale s 4,2 milijarde na 3,6 milijarde evrov. V enakem obdobju lani je imela Nokia dobiček.

Glavni razlog za klavrne rezultate je pešajoča prodaja telefonov Lumia, na katere Nokia veliko stavi. V predpreteklem kvartalu so jih prodali štiri milijone, v zadnjem pa le še 2,9 milijona. Upe zato...

66 komentarjev

Nokia pridelala ogromno izgubo

vir: Nokia
Nokia - Kot so v finskem velikanu napovedali že sredi četrtletja, je Nokia v zadnjih treh mesecih zaradi pešajoče prodaje pametnih telefonov poslovala negativno. Ob 9,3 milijardah evrov prihodkov, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, so pridelali 487 milijonov evrov izgube iz poslovanja. Lani so v tem času zabeležili 295 milijonov evrov dobička.

Nokio vleče navzdol slaba prodaja mobilnih telefonov, tako pametnih kot tudi navadnih. Povprečna prodajna cena pametnih telefonov se je v zadnjih treh mesecih znižala za tri odstotke, saj je želela Nokia s pocenitvami privabiti več kupcev, a se je načrt izpridil - prodali so jih za 34 odstotkov manj. Upadla je tudi prodaja navadnih mobilnih telefonov, ki je merjeno v evrih za šestino nižja kot lani. Skupno je prodaja telefonov upadla za 20...

60 komentarjev

Nokia z nižjim dobičkom in tržnim deležem

V zadnjem letu so delnice Nokie izgubile 14 odstotkov vrednosti.

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali pozitivno, a slabše od četrtletja poprej. Še sredi leta 2009 se je Nokia borila z visoko izgubo, medtem ko je bil zadnji predlanski kvartal pozitiven, saj je dobiček znašal 948 milijonov evrov. V zadnjem lanskem četrtletju se je dobiček skrčil na 745 milijonov evrov, kar je za 21 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2009. Prihodki od prodaje so se z 12 milijard evrov povečali na 12,7 milijarde evrov.

V Nokii so povedali, da se je njihov tržni delež na področju pametnih telefonov in netbookov znižal s 40 odstotkov na 31 odstotkov. Prav tako se je povprečna cena prodanega pametnega telefona znižala za 16 odstotkov na 156 evrov. Upoštevaje zadnja odpuščanja v razvojnem delu Nokie za Symbian obeti niso rožnati. Globalni...

15 komentarjev

Nokia krči R&R

CNet - Finski mobilni gigant Nokia je včeraj objavil, da bo v sklopu krčenja stroškov odpustil okrog 330 zaposlenih iz divizije raziskave in razvoj, kar predstavlja dva odstotka zaposlenih v tem sektorju podjetja. Od teh bo 230 nesrečnikov iz Ouluja s Finskega, preostali pa iz københavnskega obrata. Kot so dejali, naj bi jim pomagali z odpravninami in pomočjo pri iskanju novih služb.

Problem so seveda poslovni rezultati, saj je Nokia v zadnjem četrtletju nabrala 832 milijonov dolarjev izgube in prodala za petino manj izdelkov kot leto prej. Zadnji podatki kažejo, da se je delež Nokie na področju pametnih telefonov s 50 odstotkov skrčil na 35 odstotkov. K dnu jih vleče tudi Nokia Siemens, ki je v solastništvu finske matere, saj je zabeležil za milijardo evrov izgube. Ali je varčevanje pri raziskavah in razvoju pameten način za rešitev iz rdečih številk, je drugo vprašanje. Nokia že meni tako.

28 komentarjev