»

Tesla z najvišjo izgubo doslej

Tesla še nobenega leta ni sklenila z dobičkom

Slo-Tech - Najbolj znan proizvajalec električnih vozil Tesla je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki razkrivajo precejšnje težave. V zadnjih treh mesecih so ob 3,0 milijardah dolarjev prihodkov ustvarili 620 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je največ doslej in za četrtino več od pričakovanj analitikov. V enakem obdobju lani so ustvarili 22 milijonov dolarjev dobička. Tesla tudi krvavi, saj je denarni tok v teh treh mesecih znašal -1,4 milijarde dolarjev. Pozitivna vest pa je zvišanje prihodkov, saj so ti za 30 odstotkov večji kakor v enakem obdobju lani.

Glavni problem so težave v proizvodnji novega modela Tesla Model 3, na katerega Tesla veliko stavi. Šele ob koncu prvega četrtletja 2018 naj bi uspeli proizvodnjo...

52 komentarjev

Linija Surface v zadnjih dveh letih prinesla 1,7 milijard dolarjev izgube

ComputerWorld - Prodajne številke za tablico Surface niso ravno take, da bi se Microsoft z njimi hvalil, so pa v svojih četrletnih finančnih poročilih vendarle začeli objavljati podatke o prihodkih iz tega naslova. Computerworld je preveril te številke in ocenil, da je celotna linija Surface v zadnjih dveh letih Microsoftu prinesla za 1,7 milijarde dolarjev izgube (za 1,25 milijard v evrih).

V prejšnjem četrletju, ki se je končalo z junijem, je bilo 409 milijonov dolarjev prihodkov, a ob 772 milijonih stroškov (razvoj, proizvodnja, marketing, idr). To pomeni izgubo v višino 360 in še nekaj milijonov v teh treh mesecih. Lep del tega je sicer enkratni odpis zavoljo v zadnjem hipu preklicane linije Surface Mini ter...

62 komentarjev

Proizvajalec Nooka Barnes & Noble se deli

Slo-Tech - Zaradi padajoče prodaje tako v svoji klasični dejavnosti prodaje knjig kakor tudi e-bralnika Nook se je Barnes & Noble odločil, da se podjetje razdeli na dva dela. Do konca prvega četrtletja prihodnje fiskalno leto bodo ločilo prodajo knjig in prodajo e-bralnikov v ločeni podjetji. Hkrati so objavili tudi poslovne rezultate zadnjega četrtletja, ki so razočarali.

Prodaja nookov se je znižala za 22 odstotkov na 87 milijonov dolarjev, medtem ko je prodaja digitalnih vsebin padla za 19 odstotkov na 62 milijonov dolarjev. Prodaja knjig se je medtem povečala za slab odstotek na 955 milijonov dolarjev, a je realno, če odštejemo učinek novoodprtih prodajaln, upadla. Skupno so ustvarili 1,3 milijarde dolarjev...

0 komentarjev

Microsoft kupuje Nooke?

Slo-Tech - Delnice največjega ameriškega fizičnega knjigarnarja Barnes&Noble so včeraj poskočile za dobrih 20 odstotkov, potem ko je Techrunch obelodanil Microsoftovo domnevno namero za prevzem B&N-jeve digitalne divizije (Nook Media, sprva "Newco").

Divizijo sta podjetji skupaj ustanovili lani spomladi, ob pomoči Microsoftove 300 + 180 milijonske finančne injekcije. Microsoft je s tem dobil 17% delež (ob valuaciji nekje 1.7 milijarde) ter, tako je vsaj upal, vir prvovrstnih vsebin (content) za svoje Windows 8 tablice. Barnes&Noble pa prepotrebno finančno injekcijo, pa še patentne tožbe zavoljo rabe Androida so se rešili. Investitorji so bili spočetka navdušeni, a vendar, čeprav je delnica B&N takrat skoraj podvojila...

21 komentarjev

Google z rastjo prihodkov in dobička

vir: Google
Google - Google je razkril poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem je povečal tako prihodke kot tudi dobiček. V zadnjih treh lanskih mesecih so prihodki podjetja znašali 14,4 milijarde dolarjev, če ne upoštevamo prevzete Motorole. Z njo vred bi zaslužili 15,2 milijarde dolarjev. To je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in osem odstotkov več kot četrtletje pred tem. Skupno so v celotnem fiskalnem letu 2012 prvikrat v zgodovini presegli magično mejo 50 milijard dolarjev prihodkov. V zadnjem lanskem kvartalu so ustvarili 2,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 6,6 odstotka več kot v enakem obdobju leto poprej. Analitiki so pričakovali višjo rast dobička, še posebej po ogromni...

11 komentarjev

Cenejši stari nooki, prihajata tudi novinca

The Verge - Barnes & Noble je pred vsega tremi meseci znižal cene svojih bralnikov e-knjig in tabličnih računalnikov Nook, sedaj pa je pred vrati že nova pocenitev. Hkrati s pocenitvijo prihodnji teden prihajata tudi dva nooka.

Barvni Nook Color bo odslej stal 140 dolarjev oziroma 10 manj kot doslej. Cenejši bosta tudi tablici, in sicer bo Nook Tablet z 8 GB stal 160 dolarjev, verzija s 16 GB pa 180 dolarjev, kar predstavlja prihranek 20 dolarjev. Znižanje cen je bilo pričakovano, saj je Amazon s septembrskimi predstavitvami novih kindlov precej razburkal trg. Najšibkejši Kindle Fire HD namreč stane 200 dolarjev, stari kindle pa se je pocenil na 160 dolarjev. Barnes & Noko je torej moral odreagirati.

Poleg znižanja cen so tako...

1 komentar

AMD zaradi izgube odpušča

AMD - AMD se je znašel v precejšnjih težavah, saj so v tretjem letošnjem četrtletju pridelali visoko izgubo, zaradi česar so bili prisiljeni napovedati reorganizacijo in odpuščanja.

V zadnjem tromesečju so ustvarili 1,27 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 10 odstotkov manj kot četrtletje pred tem in kar četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so tudi čisto izgubo v višini 157 milijonov dolarjev, od česar je 133 milijonov dolarjev odpadlo na izgubo iz poslovanja. V enakem obdobju lani so beležili še 97 milijonov dolarjev dobička, pa tudi v drugem letošnjem kvartalu so napraskali 37 milijonov dolarjev dobička. Bruto marža se je znižala na 31 odstotkov.

Stanje v AMD-ju še ni alarmantno, saj imajo 1,48 milijarde dolarjev rezerv v obliki denarnih sredstev, a se vsled...

14 komentarjev

Microsoft najavil tristo milijonsko investicijo v Nooke

vir: BBC
BBC - Microsoft in Barnes&Noble sta očitno zgladila spore glede uporabe Microsoftove intelektualne lastnine v e-bralnikih Nook, saj je Redmond pravkar najavil 300 milijonov dolarjev težko skupno investicijo v nove nooke in njihovo globoko integracijo s prihajajočim operacijskim sistemom Windows 8.

Novica sledi januarski najavi B&N, da bodo svoj digitalni oddelek odcepili v ločeno hčerinsko družbo pod imenom "Newco". Ime bo najbrž še spremenjeno, lastništvo pa naj bi si delila B&N z 82.4% in Microsoft s preostalimi 17.6%.

B&N naj bi nujno potreboval denar za nadaljnji razvoj Nookov. Njihove knjigarne namreč poslujejo slabo; lani so denimo imele 5.7 milijarde dolarjev prihodkov, vendar zaradi nizkih marž in mahinacij s strani konkurence dobička ni bilo, prej...

33 komentarjev