» »

Išče se šesti član LulzSeca

Išče se šesti član LulzSeca

Ars Technica - Hekerska skupina LulzSec se je na prve strani časnikov prebila leta 2011, ko se je odcepila od Anonymousa in maja istega leta začela svoj projekt 50 dni napadov, med katerimi so ciljali na vse mogoče strani, kasneje pa so se samorazpustili (kakor skupina Baader-Meinhof leta 1998). Napadali so Cio, FBI, Fox, Sego in številne druge organizacije, podjetja in vladne agencije. S tem so si nakopali srd organov pregona, ki so marca lani izvedli prve aretacije in do danes polovili vse člane razen enega. Za kolovodjo Sabuja se je izkazalo, da je bil ovaduh FBI-ja, ostala peterica pa je bila bodisi že obsojena bodisi čaka na izrek sodbe. Išče se le še šesti član z vzdevkom Avunit.

O njem je znanega zelo malo, zato ga bo težko ujeti. Glede na irsko, britansko oziroma ameriško državljanstvo ostalih članov, lahko sklepamo, da tudi Avunit prihaja iz angleško govoreče države; verjetno je tudi moškega spola. Nihče od ostalih aretiranih o njem ni niti črhnil, Avunit pa se je zadnjič oglasil 12. oktobra lani na Twitterju. To ne zoži množice osumljencev kaj pretirano. Lani so se pojavili namigi, da naj bi bil Avunit neki medijski menedžer iz Essexa, a je zanesljivost precej dvomljiva, saj je isti vir napak identificiral Topiaryja. Mikko Hypponen iz F-Secura potrjuje, da nimajo pojma, kdo bi bil lahko Avunit. Še s katerega kontinenta prihaja, ni jasno.

Glavno vprašanje je, kaj je Avunit storil drugače od ostalih članov skupine. Očitno je bistveno bolje poskril svoje sledove, predvsem pa je pravi čas utihnil in pobral šila ter kopita. V domnevnem intervjuju za Ars Technico (Avunit je kasneje zanikal pristnost, češ da naj bi se nekdo izdajal zanj) naj bi Avunit dejal, da ga je precej strah, da se je znebil vse opreme, ki bi ga povezovala z napadi, in da uporablja sveže prenosnike. Zanimiva je tudi teorija, da naj bi ostali člani skupine molčali o Avunitu zato, ker ima ta v lasti za 150.000 evrov bitcoinov. LulzSec je namreč z donacijami zbral toliko denarja, ni pa jasno, pri kom sedi. Ve se, da je v eni denarnici in da ga nadzoruje ena sama oseba; ali je to Avunit, ne vemo. In če se bo Avunit še nekaj časa uspešno izmikal, policija pa bo morala začeti loviti druge, večje ribe, se lahko uspešno izogne pregonu.

10 komentarjev

80173s ::

6th member, epic, naslednji je sedmi potnik. =]

Durex ::

"Še s katerega kontinenta prihaja, ni jasno." Very nice :)

vorantz ::

dobra taktika...zbobnajo da niti približno ne vejo kje je
in upajo da bo ratal preveč pogumn in se zacel sopirit po netu
well played

erunno ::

če se prov spomnem chat logov (že dolgo je tega, tako da je mogoče da se motim ^^ ), je bil Avunit najbolj "paranoičen" (ali res lahko govorimo o preganjavici, če je dejstvo da te organi pregona iščejo?) in se je udejstvoval v najmanjši količini njihovih zloglasnih podvigov.

pegasus ::

Torej so imeli vsaj enega inteligentnega / sposobnega v skupini. Premalo, zato pa niso preživeli / so jih polovili...

BaToCarx ::

...mogoče pa je bil samo prvi agent. ;)

Glugy ::

Če je pameten se je upokojil in se ne bo več trudil karkoli narest.

poweroff ::

sudo poweroff

Matako ::

Sem vam že takrat rekel, da se ne bodo zadnji lulzali.
/\/\.K.

vorantz ::

Matako je izjavil:

Sem vam že takrat rekel, da se ne bodo zadnji lulzali.


Veliki prerok!
Kolko računaš na uro?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Išče se šesti član LulzSeca

Oddelek: Novice / Kriptovalute
103962 (2531) vorantz
»

Podrobnosti o aretaciji članov Anonymousa in LulzSeca

Oddelek: Novice / Varnost
4212942 (10933) Mehmed
»

Aretirana peterica kolovodij LulzSeca, vodja ves čas sodeloval s policijo

Oddelek: Novice / Varnost
269403 (7571) enadvatri
»

Nadaljnje preiskave prostorov domnevnih članov LulzSeca

Oddelek: Novice / Varnost
64782 (3609) BigWhale
»

Britanska policija aretirala domnevnega vodjo LulzSeca, ta trditve zavrača

Oddelek: Novice / Varnost
329032 (7348) 3furious

Več podobnih tem