» »

Diaspora prilezla do verzije 0.0.1.0

Diaspora prilezla do verzije 0.0.1.0

Diaspora Foundation - Pred dvema letoma smo pisali o projektu Diaspora, ki predstavlja odprtokodno socialno omrežje, ki v nasprotju s Facebookom na prvo mesto postavlja pregled in nadzor nad zasebnostjo uporabnikov. Le nekaj mesecev po predstavitvi so se začeli prvi zaprti testi alfa verzije, potem pa je bilo vse tiho. V skoraj dveh letih je Diaspora prilezla do verzije 0.0.1.0, kar se ne sliši pretirano vzpodbudno. Ta vest je pomembna zato, ker je Diaspora sedaj prispela do javnih testov (Diaspora je vmes postala community release).

Razvijalci so povedali, da je 0.0.1.0 prva verzija, ki je bolj stabilna od beta verzije in je torej zelo blizu končne inačice. Omrežje Diaspora je za razliko od Facebooka decentralizirano, kar pomeni, da nima osrednja strežnika, ampak je v tem pogledu precej bolj podobno P2P. Vsak uporabnik namreč vzpostavi svoj strežnik (poimenovan pod in prav postavitvi tega strežnika služi programska oprema z novo verzijo, o kateri pišemo), na katerem gosti svojo vsebino. Podi potem komunicirajo med seboj in rezultat je socialno omrežje, ki se vede kot agregator.

Diaspora je stekla leta 2010, ko so Dan Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer and Ilja Žitomirski nabrali 200.000 dolarjev začetnega kapitala pri Kicksterju in novembra izdali prvo alfa verzijo. Novembra 2011 bi bili morali izdati beto, a se je projekt zaradi samomora Žitomirskega nekoliko zataknil, zato je beta izšla šele letos. Intenzivnejši razvoj je sledil letos spomladi in poleti, nato pa so avgusta Diasporo prepustili skupnosti (community project). Diasporo lahko prenesete z Githuba. Natančno število uporabnikov ni znano, lahko pa ga ocenimo na približno dva milijona.

8 komentarjev

deco16 ::

En frend ma tested pod pa verzijo 0.0.2.0pre . Če hoče kdo sprobat ... upchan.com

Mipe ::

Hm. Kaj se zgodi, ko se zruši pod, recimo da tip sformatira svoj PC? Je vse, kar je bilo objavljeno na njem, izgubljeno?

dunker ::

Meni tudi ni čisto jasen ta princip delovanja? Ko imaš svoj računalnik (na katerem gostuje tvoj osebni "pod") ugasnjen, je tvoj družabni profil nedostopen?

prenasalec ::

Se mi zdi, da majo oni svoje pode in da ni vsak svoj pod (vsaj tko sem najdu na temu linku: https://diasp.eu/stats.html, kjer tud lahko izbereš, na kerga se boš povezu)

deco16 ::

Podatki se zgubijo, lahko pa se userji premaknejo na drug pod če so o tem predhodno obveščeni. No ta pod ni lih tako testno na eni lokalni mašini je vseeno hostan v nemčiji na resnem strežniku ....

Tuki pa je še alternativa diasp.eu kjer so podi prav tako povezani. podupti

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: deco16 ()

mtosev ::

a tole cilja na konkurenco facebooku? upam,da se računajo na to
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

vorantz ::

V bistvu res ne vem kdo je mislil, da bo to kakorkoli dobra ideja
tipi so pobasali dnar in zapustili ladjo zej pa naj drugi zastonj delajo :))

HeMan ::

Mar ni facebook uporaben ravno zato, ker so podatki neprestano na voljo? Če prav razumem v Diaspori to ni tako?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Družabna omrežja tepe počasna rast števila uporabnikov

Oddelek: Novice / Rezultati
257982 (6360) euagrus
»

Prvi alfa test Diaspore

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
245597 (3788) lebang1
»

Diaspora pokazala kodo

Oddelek: Novice / Zasebnost
309174 (7538) Jst

Več podobnih tem