» »

Google namerno zaobšel nastavitve brskalnika Safari, da je lahko sledil uporabnikom

Google namerno zaobšel nastavitve brskalnika Safari, da je lahko sledil uporabnikom

Googlova (sedaj že izginula) navodila za uporabnike brskalnika Safari

Slo-Tech - Kot poroča Guardian, je raziskovalec z univerze Stanford odkril, da je Google s pomočjo nekaj dodatne kode namerno onemogočil zaščito pred oglaševalskimi piškotki, ki jo nudi Safari.

Odkritje je za Google prišlo ob neugodnem času, ta je namreč pred kratkim napovedal zlivanje uporabniških profilov čez vse svoje storitve, očitno pa to za Google, ki se na vse pretege trudi svojim storitvam dodajati +1, ni dovolj. S prihodom gumba +1 Google išče načine, da bi tudi njegovi oglasi, tako kot Facebookovi, dobili družabni element. Vključitev družabnega omrežja pa zahteva identifikacijo osebe.

Safari pa je problematičen, saj privzeto blokira piškotke domen, po katerih ne klikate. Google pa je to namerno obšel z imitacijo interakcije: ko se je naložil iframe element, se je samodejno poslal obrazec, Safari pa je to zaznal kot uporabnikovo interakcijo s tretjo spletno stranjo, zaradi česar je dovolil shranjevanje (vseh nadaljnjih) piškotkov. Google je tako s pomočjo svojega oglaševalskega omrežja sledil tudi tistim uporabnikom, ki so upoštevali Googlova navodila kako se tem oglaševalskim piškotkom izogniti.



Ob Googlovih vse bolj čudnih potezah - ponesrečeno prenovo podobe spletnih strani, poveličevanje Googla Plus pri rezultatih iskanja, zlivanjem uporabniških profilov in prekomernem sledenju uporabnikov - Googleove storitve že prehajajo iz uporabnih produktov med adware, teh pa zaradi tanke črte med adware in malware nihče ne želi priporočiti.

A kot vedno velja: če za produkt niste plačali (in če niste pirat), ste najverjetneje produkt vi.

33 komentarjev

RejZoR ::

Jezst sem si v Firefoxu naložil plugin "Ghostery", ki blokira ogromno trackerjev, 3rd party cookijev in ostali šoder, ki sledi in profilira userje. Sicer pol ne dela nič od Facebooka, Google +1 in podobno, ampak če si imaš namen naložit tako zadevo potem nočeš uporabljat njihovih storitev niti nočeš videvat knofov od tega sranja na drugih straneh.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

P3Hi ::

Ghostery + No script + AdBlock + še kaj.. :D
Ko sem pri drugih na pcju me skoraj kap... Od 99.9999th visitor sred youtube videa, pa do fb like batnov povsot.

Velikrat morm odpret IE sam zato, da vidim komentarje na novičarskih straneh :=) še to mi gre na živce, ker je vse zlinkano z nekimi posebnimi servisi, ki so spet narjetni z razlogom sledenja uporabnikom aka disqus(siol) al kar pač je...

Sem pa zadnjič mel primer, ko sem hotu potegn dol prirejene driverje za nvidio.. No prvo mi je stran težila, nej omogočim javascript in oglase.. Ok sem reku.. Bom disejblu NoScript.. stran se naloži in ponovno "zateži" tokrat: omogočili ste javascript ampak še vedno blokirate reklame.. šele ko sem izklopu adblock sem lahk downloadal zadevo... ja takšna je prihodnost, bodo že programerji poskrbeli, da adblock, nosript in ghosterji nebojo več pomagali!

Pa še nekaj.. Prejšen teden sem ravno nekaj "kradel iz spletnih strani" pa sem se igral s HTTP debugerjem in TamperData.. Ste vedeli, da za vsako ko kej napišete v naslovno vrstico al pa desno v iskalno vrstico (v fireffoxu sem delal) gre http request na google.. Ne ko daš enter, ampak ko se izvrši "OnKeyPressedUp" - vsaka tipka skup z delete in backspace.. golazen.. Kako se to izklopi, vem da je dolgo znano da deluje tako ampak sem skozi leta pozabil na to vrhunsko funkcijo, ki je res nerabim!

Celi teden pište v naslovno vrstico.. I like potato.. In ne prtisnt ENTER. Ziher bo slej ko prej na desni oglas s potejtoji :=)

jype ::

Ghostery je prima, ja.

Še boljši so pa brskalniki, ki ne sprejmejo sploh ničesar, dokler se ne strinjaš. Za rekonq sem si napisal proof of concept UI plugin, ki nevsiljivo pokaže reči, ki jih lahko sprejmeš, ali pa ne.

P3Hi> Celi teden pište v naslovno vrstico.. I like potato.. In ne prtisnt ENTER. Ziher bo slej ko prej na desni oglas s potejtoji :=)

Temu se reče "better serve our users".

P3Hi> ja takšna je prihodnost, bodo že programerji poskrbeli, da adblock, nosript in ghosterji nebojo več pomagali!

Bo pač treba dejansko sprejet posledice in bodisi nastavit zadnjico, ali pa pokončno odkorakat od izdelkov, ki silijo v kaj takega.

gruntfürmich ::

jp, gugl sem že brisal iz hitrega iskalnika (poleg predhodnega brisanja g računa)
se trenutno privajam na bing, bo malce težje ampak bo šlo...:D

Δ
btw, je privatno brskanje v FF enako/podobno kot Ghostery?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

arjan_t ::

gruntfürmich je izjavil:


btw, je privatno brskanje v FF enako/podobno kot Ghostery?


cilj privatnega brskanja je da ne pusti sledi na računalniku, ghostery pa ti blokira nalaganje neželenih zadev (like in +1 gumbi, oglasi, analytics ipd.)

technolog ::

Men se to ne zdi nič spornega.

Če safari to omogoča, zakaj pa ne.

jype ::

Don't be evil unless it pays.

Good Guy ::

Ma ste patetični s takimi problemi...

Jumping Jack ::

Googleove storitve že prehajajo iz uporabnih produktov med adware, teh pa zaradi tanke črte med adware in malware nihče ne želi priporočiti.

Huh? Googlove storitve so že od samega začetka adware (ker služijo preko oglasov). Zelo uporaben adware. Kar je avtor novice želel napisati, je verjetno to, da zdaj pa postajajo spyware.

garamond ::

@Good Guy: Mogoče bo enkrat prepozno in se bo Googlovo početje pokazalo v vsej svoji negativnosti. Malo po malo, z drobnimi in nepomembnimi spremembami se bomo znašli v situaciji, ki ne bo všeč uporabnikom ampak še najbolj korporacijam in državam. No, da boš na ta dan imel svobodno izbiro, pa je neposredna posledica takih redkih posameznikov z ekstremnim mnenjem (čeprav ne nujno napačnim), tehničnim znanjem in motivacijo.

carota ::

P3Hi je izjavil:

Ste vedeli, da za vsako ko kej napišete v naslovno vrstico al pa desno v iskalno vrstico (v fireffoxu sem delal) gre http request na google.. Ne ko daš enter, ampak ko se izvrši "OnKeyPressedUp" - vsaka tipka skup z delete in backspace.. golazen.. Kako se to izklopi, vem da je dolgo znano da deluje tako ampak sem skozi leta pozabil na to vrhunsko funkcijo, ki je res nerabim!


Kaj ni logično, da če ti live predlaga iskalne pojme, da pošilja vtipkano tudi takoj na server?

Chromium ima med nastavitvami checkbox za vklop tega "instant search" (po defaultu je bilo izklopljeno) in lepo opozori, da ponudnik iskanja vidi vsak vtipkan in izbrisan znak. Verjetno ima FF kaj podobnega. Najbrž tudi drugi iskalniki enako delujejo, ne bi krivil samo Googla zaradi tega. Osebno se mi zdi zelo dobrodošlo.

RoSeR ::

Good Guy, se strinjam. Vsi samo nekaj blokirajo, zakrivajo svoje sledi, itd. Zakaj ste potem sploh na internetu? Kaj ste teroristi, kriminalci ali so vaša dejanja na kakršnikoli način v nasprotju z normalnimi početji, zakoni, da vas vse tako skrbi? Vsi vi ste tako male ribe v tem oceanu, da ste totalno nepomembni. Če pa hočeta biti pomembni, potem pa verjetno že spadate v kategorije, ki sem jih naštel zgoraj.

gendale ::

dj pol objavi svoje podatke

saj nimaš nič za skrivat
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Elysium ::

Ob Googlovih vse bolj čudnih potezah - ponesrečeno prenovo podobe spletnih strani, poveličevanje Googla Plus pri rezultatih iskanja, zlivanjem uporabniških profilov in prekomernem sledenju uporabnikov

Sorry, ampak ta zadnja Googlova prenovitev strani pa sploh ni ponesrečena, ampak korak v pravo smer, čeprav jo je večinoma in pa nekoliko ponesrečeno skopiral od Microsofta. Prejšnji design je bil res oduren.

Drugače pa ja. Microsoft je z GmailMan zelo natančno povedal, kaj Google v resnici je.

Icematxyz ::

Težava tega videa je le v tem, da se sprenevedajo oziroma zavajajo, da sami počnejo kaj drugega. Podobno, kot so nekoč "napadli" neko zmogljivost Chrome spletnega brskalnika čez kak mesec dva jo pa po tihem implementirali.

Drugače pa pravilen naslov novice bi bil Google, Facebook in drugi in s tem da Google se je posipal s pepelom, ko so ga dobili Facebook, pomemben partner podjetja Microsoft pri spletnem oglaševanju, pa se s tem početjem celo hvali in ga priporoča.

Za moje pojme pa smo v tem trenutku še vsi skupaj malo naivni in se o vsem skupaj pogovarjamo malo preveč površinsko. Radi bi zasebnost in uporabljali socialna omrežja/ oblačne storitve in to bi radi v paketu.

Kaj točno pa je zasebnost v tem primeru? Da imaš +1 gumb izdelan na poseben način in je to potem to? 60 pravilnikov združenih v enega? Poseben spletni brskalnik, ki preprečuje določene stvari? To je potem to?

Zgodovina sprememb…

amigo_no1 ::

Kako ste lahko tako brezobzirni in namigujete, da je google namerno počel take packarije.Oni pa res ne počno tega !
Nekdo je v svoji nevedni zmoti odkljukal napačno okence in je šla zadeva po svoje.
:D

CyberPunk ::

Google je zaobsel se nekaj drugega. V Firefoxu imam eksplicitno blokiran auto-redirect strani (kar je motece pri logiranju v banko, ker moram alt+r pritisniti vsaj dvakrat). Pri logiranju v Gmail pa se tisto obvestilu na vrhu browserja prikaze samo za kako sekundo, nato pa kljub vsemu naredi redirect, ne da bi jaz kliknil/dovolil.

P3Hi ::

@carota - Je dokaj logično problem je, ker te fukncije nimam omogočene firefox pa še kr prčka po svoje! Oz me zanima, kje se dokončno disejbla to.
Nisem dal slike sem, ker je velika.

Gandalfar ::

CyberPunk je izjavil:

Google je zaobsel se nekaj drugega. V Firefoxu imam eksplicitno blokiran auto-redirect strani (kar je motece pri logiranju v banko, ker moram alt+r pritisniti vsaj dvakrat). Pri logiranju v Gmail pa se tisto obvestilu na vrhu browserja prikaze samo za kako sekundo, nato pa kljub vsemu naredi redirect, ne da bi jaz kliknil/dovolil.


kako ves da je redirect in ne url.history od html5 in veliko ajaxa?

hruske ::

@P3Hi

Poišči v Firefoxovi mapi (kamor se je inštaliral) searchplugins/google.xml in ven pobriši vrstico z "application/x-suggestions+json" in reštartaj firefox.

PS: Ne vem kako se obnese/ohrani čez updatanje.
Rad imam tole državico. <3

carota ::

P3Hi je izjavil:

@carota - Je dokaj logično problem je, ker te fukncije nimam omogočene firefox pa še kr prčka po svoje! Oz me zanima, kje se dokončno disejbla to.

Evo, v 5 sekundah sem našel. :) V FF v search okvirčku imaš na levi Google logo, klikneš gor in spodaj piše "Manage search Engines" odpreš in pod seznamom imaš checkbox "Show search suggestions". Nisem pa preverjal ali to tudi onemogoči pošiljanje Guglu, sporoči ko probaš.
 Manage search engines

Manage search engines

P3Hi ::

Ja poglej jo kljukico :=) Ta pa dela...

CyberPunk ::

Gandalfar je izjavil:

CyberPunk je izjavil:

Google je zaobsel se nekaj drugega. V Firefoxu imam eksplicitno blokiran auto-redirect strani (kar je motece pri logiranju v banko, ker moram alt+r pritisniti vsaj dvakrat). Pri logiranju v Gmail pa se tisto obvestilu na vrhu browserja prikaze samo za kako sekundo, nato pa kljub vsemu naredi redirect, ne da bi jaz kliknil/dovolil.


kako ves da je redirect in ne url.history od html5 in veliko ajaxa?


Ne vem, ker nisem vec strokovnjak za to (oz. najbrz da bi ze moralo biti, ker se na vrhu odpre sporocilo "Firefox prevented this page from automatically redirecting to another page." in gumb Allow). Kar mene "skrbi", je to, da stvar ne deluje pravilno oz. kot bi morala: ce je disejblano auto-reload/redirect, potem naj ne bi prav nobena stran imela pravice, da samodejno izvrsi reload ali redirect brez moje intervencije.
(Podobna fora kot to, da obkljukas, naj si browser zapomne gesla, pa pri pol straneh to enostavno ne dela...)

arjan_t ::

Elysium je izjavil:


Drugače pa ja. Microsoft je z GmailMan zelo natančno povedal, kaj Google v resnici je.


ms ne ponuja iskanja, spam filtra ipd.?

Phantomeye ::

RoSeR je izjavil:

Good Guy, se strinjam. Vsi samo nekaj blokirajo, zakrivajo svoje sledi, itd. Zakaj ste potem sploh na internetu? Kaj ste teroristi, kriminalci ali so vaša dejanja na kakršnikoli način v nasprotju z normalnimi početji, zakoni, da vas vse tako skrbi? Vsi vi ste tako male ribe v tem oceanu, da ste totalno nepomembni. Če pa hočeta biti pomembni, potem pa verjetno že spadate v kategorije, ki sem jih naštel zgoraj.



heh, kot da bi bral tisto brušuro od FBI, kjer piše da je vsak k skriva svoje početje potencialni terorist.

No eni temu rečemo ohranjanje zasebnosti.

Sploh ni pomembno, kaj pocnem na internetu (legalno, nelegalno), pomembno je to, da je to MY GOD DAMN BUSSINESS.

Preseli se v stekleno hišo. me zanima, ce bi ti bilo lagodno, kljub temu, da v njej ne bi počel nič moralno spornega.

CyberPunk ::

Tocno tako!
Poleg tega pa tisti, ki mislijo v smeri "saj nimam cesa skrivati", pozabljajo na se eno malenkost (ki se zlasti v obdobju po 2001 bolj eksplicitno kazejo navzven): KARKOLI se lahko kadarkoli spremeni, da je lahko KATERIKOLI del preteklega obnasanja ali misljenja ali dejanja (cetudi trenutno spada pod "nima cesa skrivati") oznacen za kriminalno dejanje, "piratstvo", terorizem, neprimernost za to in ono delovno mesto itn. itn.
Zal je zaenkrat tako. Ocitno nekateri se ne razumejo...

Elysium ::

arjan_t je izjavil:

Elysium je izjavil:


Drugače pa ja. Microsoft je z GmailMan zelo natančno povedal, kaj Google v resnici je.


ms ne ponuja iskanja, spam filtra ipd.?


Mislim, da se tej temi govori o Googlu in o Googlovi prodaji naših informacij. Ko bodo našli kaj podobnega pri Microsoftu, bomo takrat govorili o Microsoftu in o tem, kako Microsoft prodaja naše informacije. Bi pa rekel, da je pri Microsoftu manjša verjetnost, da bi se dogajalo kaj podobnega, vsaj ne v tolikšnem obsegu kot pri Googlu, ker:
1. Google živi od prodaje informacij in reklam, medtem ko Microsoft prodaja aplikacije, ki jih moramo za uporabo plačati. Polg tega so vse Microsoftove poizkuse v tej smeri v preteklosti v kali zatrli, zato mora biti Microsoft zelo previden, kaj dela na tem področju, saj mora oprati svoj evil image iz preteklosti.
2. Microsoftov Windows Live Division ima precejšnjo izgubo, se pravi, da svoje informacije ali zelo slabo prodajajo ali pa jih ne prodajajo.

Zanimivo pa se mi zdi, da pri nas v Sloveniji vse prepogosto opravičujemo slaba ali kazniva dejanja nekoga s tem, da tudi oni drugi dela tako, namesto da bi takšno osebo, takrat ko se ugotovi neko nepravilnost, pošteno pograjali, tako da ji ne bi nikdar in nikomur več prišlo na misel, da bi se kaj takšnega ponovilo. Zato ni čudno, da je država v takšnem razsulu.

para! ::

Tale video o G-mail manu je pa zakon :)
Death before dishonor!

arjan_t ::

Elysium je izjavil:


Mislim, da se tej temi govori o Googlu in o Googlovi prodaji naših informacij.


saj si ti prilepil video ki govori o neki čisto drugi stvari (google glede na vsebino maila prikaže oglase)

BaToCarx ::

P3Hi je izjavil:

@carota - Je dokaj logično problem je, ker te fukncije nimam omogočene firefox pa še kr prčka po svoje! Oz me zanima, kje se dokončno disejbla to.
Nisem dal slike sem, ker je velika.


To si me pa nasmejal, ker FF ne uporabljam sem ga pac pognal in desni klik "in je suggestion za odklikat", kako tega nisi videl in delal celo dramo, ko pa rabis kao advanced sniffer geek programe jao, zalost. Pa tudi za ostale stvari ce te ze skrbi daj tisti hostname v hosts na 127.0.0.1 tako reseno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

Matko ::

P3Hi je izjavil:

Pa še nekaj.. Prejšen teden sem ravno nekaj "kradel iz spletnih strani" pa sem se igral s HTTP debugerjem in TamperData.. Ste vedeli, da za vsako ko kej napišete v naslovno vrstico al pa desno v iskalno vrstico (v fireffoxu sem delal) gre http request na google.. Ne ko daš enter, ampak ko se izvrši "OnKeyPressedUp" - vsaka tipka skup z delete in backspace.. golazen.. Kako se to izklopi, vem da je dolgo znano da deluje tako ampak sem skozi leta pozabil na to vrhunsko funkcijo, ki je res nerabim!

navodila
http://support.mozilla.org/en-US/kb/Sea...

ABX ::

RejZoR je izjavil:

Jezst sem si v Firefoxu naložil plugin "Ghostery", ki blokira ogromno trackerjev, 3rd party cookijev in ostali šoder, ki sledi in profilira userje. Sicer pol ne dela nič od Facebooka, Google +1 in podobno, ampak če si imaš namen naložit tako zadevo potem nočeš uporabljat njihovih storitev niti nočeš videvat knofov od tega sranja na drugih straneh.


Hvala za info.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

bojsi ::

Evo, Google "infiltriran" tudi v IE-ju :)

Klik.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Transparentna Slovenija #7: Tudi spletna stran ZD Nova Gorica si zasluži nekaj ljubez

Oddelek: Novice / Zasebnost
3410767 (6944) aerie
»

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca glede rabe piškotkov so se že ustalile (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5215646 (12864) slitkx
»

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo (2)

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4414894 (11534) MrStein
»

Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
16046144 (33544) r3dkv1c4
»

Internet Explorer ni več prvi brskalnik

Oddelek: Novice / Brskalniki
339104 (6397) njyngs

Več podobnih tem