»

Micron prevzema Elpido

The Wall Street Journal - Kot smo napovedali februarja, bomo na pomnilniškem trgu priče velikemu prevzemu, ki ga bo dodobra konsolidiral. Micron bo namreč za 2,5 milijarde dolarjev prevzel japonskega proizvajalca Elpido, ki se je v zadnjem času spopadala s hudimi finančnimi težavami. S tem bo Micron postal drugi največji proizvajalec pomnilniških modulov, ki bo za vrat dihal vodilnemu Samsungu. Za njima bo capljal Hynix.

Elpida je februarja vložila zahtevo za začetek stečajnega postopka, saj ni uspelo poplačati za 448 milijard jenov (4,5 milijarde evrov) zapadlih posojil. Micron bo za podjetje odštel 750 milijonov dolarjev v gotovini, hkrati pa bo po obrokih do leta 2019 Elpidinim upnikom vrnil 1,4 milijarde dolarjev Elpidinega dolga. Hkrati bo...

2 komentarja

Elpida v škripcih, trg pomnilnika se konsolidira

Heise - Zadnje dni so vedno glasnejše špekulacije o Micronovem prevzemu obubožane Elpide, s čimer bi ustvarili drugega največja proizvajalca pomnilniških čipov na svetu. Skupno podjetje bi za ovratnik dihalo vodilnemu Samsungu, trgu pa bi grozil oligopolni položaj, ki bo lahko zvišal cene DRAM-pomnilnika. Zato se zadnje dni vsi ukvarjajo z ravnanjem japonskih oblasti, ki lahko z dokapitalizacijo (ali konverzijo posojil v lastniške deleže) še rešijo Elpido pred propadom ali prevzemom.

Konsolidacija proizvajalcev elektronike ni nič novega, je pa v zadnjem času nekoliko hitrejša. Na področju trdih diskov smo iz nekdanjih...

9 komentarjev

Elpida razvila najmanjši 4-gigabitni pomnilniški čip

X-Bit Labs - Tretji največji proizvajalec pomnilniških čipov na svetu, japonska Elpida je razvila najmanjši čip 4 Gb DDR3 SDRAM, ki je zgrajen v 25 nm-proizvodnem procesu. V primerjavi s klasičnimi čipi v 30 nm je novinec manjši, cenejši za proizvodnjo, varčnejši in hitrejši. Dvogigabitne čipe je Elpida že julija začela izdelovati v 25 nm, medtem ko so štirigigabitni doslej ostajali na 30 nm.

Elpida pravi, da porabi nov čip 25 do 30 odstotkov manj energije za delovanje, medtem ko je v stanju pripravljenosti prihranek dvakrat tolikšen. To mu je omogočilo delovanje v varčnem načinu pri 1,35 V, medtem ko podpira tudi običajnejših 1,5 V. Hitrost dosega 1866 Mbps. Zaradi manjše litografije pa je cenejša tudi proizvodnja na kos, saj jih stlačijo na enako rezino...

3 komentarji

Elpida zbrala svežih 200 milijonov dolarjev

X-Bit Labs - Japonski izdelovalec DRAM-a Elpida je objavil, da namerava z dokapitalizacijo zbrati svežih 200 milijonov dolarjev kapitala. Od tega bodo 125 milijonov dolarjev zbrali s pravo dokapitalizacijo, saj bodo izdali nove delnice in jih prodali Kingstonu, kar jim bo prineslo 4,8-odstotni delež v Elpidi, medtem ko bo preostanek 75 milijonov dolarjev dolžniškega kapitala v obliki obveznic, ki jih bo kupilo isto podjetje. Z zbranim denarjem si želi Elpida zagotoviti mehak prehod na nove proizvodne procese. Svojo tovarno v Hirošimi namreč posodabljajo s 65- na 40 nm-proces, kar ni poceni.

Kingston je ta hip največji proizvajalec pomnilniških modulov na svetu in tudi Elpidin partner. Od Elpide kupujejo čipe za DRAM, hkrati so tudi podizvajalec za proizvodnjo Elpidinih lastnih modulov, sodelujejo pa tudi pri razvoju naslednje generacije modulov. Elpida je že lani zbrala 844 milijonov dolarjev svežega kapitala, v kar ji je prisililo padanje cen pomnilnika.

0 komentarjev

Winbond z lastnimi GDDR čipi

X-Bit Labs - Čeprav je propadlo Qimondo oz. njen grafični oddelek kupila Elpida, Winbond, ki se je prav tako potegoval za taisti del Qimonde in je ostal praznih rok, ne bo obupal. Podobno kot Elpida je tudi Winbond od Qimonde kupil tehnologije, povezane s proizvodnjo GDDR pomnilnika, a je, za razliko od Elpide, ki je dobila tudi inženirje, ostalo le pri tem. Skupaj s pogodbo je Winbond prevzel tudi 28,3 milijonov dolarjev Qimondinega dolga.

Da bo volk sit in koza cela, bodo prvi GDDR čipi, ki jih bo izdelal Winbond, izdelani v 70 nm-proizvodnem procesu, Elpidini pa v nekaj manjšem, 65 nm. Winbond je tako sposoben izdelovati GDDR3 in GDDR5 pomnilniške čipe, a zaenkrat še niso predstavili načrtov, kdaj naj bi le-ti postali na voljo proizvajalcem grafičnih kartic. Do nadaljnjega, dokler proizvodnje ne zažene tudi Elpida (oz. Winbond, ki naj bi sprva zanjo proizvajal čipe), bomo tako še vedno imeli le dva proizvajalca GDDR čipov, Samsung in Hynix.

6 komentarjev

Qimonda ima še štiri tedne življenja

X-Bit Labs - Nesrečna Qimonda je po propadlem dogovoru o državni pomoči sicer priglasila nesolventnost, s čimer so se nekoliko razjasnila vremena konkurentom, ki se borijo s (pre)nizkimi cenami pomnilnika, a proizvodnje še ni ustavila. Poskušali bodo nadaljevati, kolikor dolgo bo šlo. Po ocenah imajo približno štiri tedne časa, da najdejo rešitev za nastalo situacijo. Konkurentje naj bi pokazali prve znake zanimanja za obubožano podjetje, ki je v zadnjem času intenzivno vlagalo v razvoj novih čipov, zaradi česar je kljub finančnim tegobam privlačno.

Prevzem v trenutni situaciji gotovo ne bo drag, a nadaljevanje razvoja utegne bodočega lastnika stati od pol do cele milijarde evrov. Med kandidati se omenjajo Samsung, Hynix, Elpida in Micron, ki jim pomoč obljubljata tudi Saška in Portugalska, če seveda obdržijo evropski del podjetja pri življenju brez odpuščanj.

0 komentarjev

VIA uspeva z DDRjem

več strani - Pred parimi dnevi se je zaključil VIAin "DDR Summit" v Taipeiju. Sodeč po številu udeležencev in stvareh, ki so jih predstavili, se DDRju obetajo svetli časi. Najbolj vidni so bili proizvajalci matičnih plošč, saj je velika večina pomembnejših proizvajalcev predstavila svoje DDR izdelke na VIA Apollo Pro266/ KT 266 čipovju. Če vas zanima več o le teh (ter mogoče kakšna slikica novih platk), potem le usmerite brskalnike na Akibo!

Seveda nam vse plošče sveta ne koristijo brez dejanskega pomnilnika in tudi tukaj so prizadevanja VIA in AMDja obrodila sadove. Predstavniki Samsunga, Microna in Hyundaija so namreč najavili, da so pripravljeni za masovno proizvodnjo in pocenitev DDR pomnilnika (na žalost niso povedali, kdaj naj bi se to zgodilo). Če se bodo ti trije giganti kmalu zganili, jim bosta morala slediti tudi Elpida in Infineon, teh 5 podjetij pa proizvede kar štiri petine celotnega pomnilnika, ki je trenutno na voljo!

Optimistične so tudi VIAine napovedi, saj podjetje upa, da bo v...

0 komentarjev