» »

strani: 1 2 »

Pithlit ::

Zakaj bi pa počela nekaj povsem odvečnega? Na slikci je 26 tabov. Pa se čist lepo znajdem. Pa nič mi ni treba ekstra klikat pa nekaj okol vlečt (a zraven še neke tipke klofat).
Life is as complicated as we make it...

BigWhale ::

Ce bi kdo ostal on-topic, bi morda lahko celo povedal, da mobilni brskalniki pri skrolanju daljsih tekstov znajo preskakovati vec kot za eno samo vrstico.

Meni osebno je bolj prijetno prijet vsebino, jo frcniti navzgor in malo pocakati, kot pa 30x tapkat po ekranu, da se vrtijo strani.

Ganon ::

Saj te ne silim, bil je samo predlog, da imaš vse strani le klik stran in ne rabiš imeti odprtih toliko tabov. Če ti to odgovarja, super. :P

Mimogrede, povlečeš in pritiskaš shift samo ob dodajanju strani na address bar, kasneje ne več.

usoban ::

Ja tako kot je eden pred mano povedal, Opera je multithreaded, Chrome je multiprocess. Kar se mi zdi pri Chromu super, plugin kot chrasha, ne pobije celega browserja. Pri Operi se pa dejansko vse skup sesipa. Sicer sem opazil, da se v Chromu flash posuje hitreje kot v Operi, ampak nikoli ne pusti škode.

In ja, razlog je v tem, da laufa plugin v svojem procesu, v sandboxu. Chrome ima celo svoj Task Manager, tko da je tam lepo vidno kaj vse laufa.

enadvatri ::

carota je izjavil:

enadvatri je izjavil:

carota je izjavil:

enadvatri je izjavil:

Daleč prva nam je postregla z zavihki (da me ne bo kdo napadal, vem, da je to pogruntavščina iz Redmonda).


Ni bila prva. Za IE je obstajal NetCaptor shell, ki je pričaral tabe 3 leta preden jih je Opera skopirala. >:D


Človek, a si ti polpismen? Kaj sem jaz napisal?!

Opera nam JE prva postregla z zavihki, kot jih danes poznamo in . Nikjer nisem zapisal, da je to njihova domislica, nasprotno - napisal sem, da je to prišlo iz Redmonda (beri: Microsofta).


Nisem prepričan, da sem samo jaz polpismen. :) Opera ni prva postregla z zavihki, Emacs jih je imel leta 1988, od browserjev pa InternetWorks leta 1994, leta 1997 jih je NetCaptor shell omogočal v IE. Ni bila to pogruntavščina iz Redmonda in ni bila Opera prva, ki jih je imela. Referenca.

Sicer pa tudi sam uporabljam Opero, a nisem fanatičen privrženec.


Za Emacs sploh ni pomembno, ker govorimo o brskalnikih in ne urejevalnikih besedil. Za InternetWorks nisem vedel, za NetCaptor pa - zato sem zapisal iz Redmonda.

In ja, če se malenkost popravim, ko nam je Opera postregla z zavihki so se prijeli, postali standard za brskalnike. Prej (z InternetWorksom in Netcaptorjem) se niso prijeli.

Invictus ::

Emacs je lahko tudi spletni brskalnik, tako da to je relevantno. In to leta 1994.

Ko sem ga še uporabljal na faksu za programiranje. Še vedno nisem nikjer našel funkcije, ki ne bi samo barvala kode, ampak tudi spremenila velikost fontov. če kdo ve za kak editor ki to omogoča, prosim ...
Looking for people with the same mental disorder. Oh, already found you ...

Jst ::

One Tab One Process (P) nima NOBENE prednosti pred multithreaded (M) aplikacijo, v kolikor je pravilno sprogramirano. V obeh primerih moraš loviti exceptione, v P je težje sharanje resursov kot v M, zato se Opera z 50 zavihki prej naloži. V P moraš imeti poseben "okvir", ki uprablja z P okni, v M pa moraš imeti dobro poštimano upravlanje z niti, sharanje resursov, v kolikor so niti asinhrone (kar v browserju večinoma so), je v M lažje kot v P.

So plusi, so minusi; vsaj naj si izbere, kar naj mu najbolj ustreza. Meni pač Opera. Hitra, zanesljiva, ima veliko stvari zraven, pa vseeno ni bloatware.

ps: Chrome odžira delež predvsem FFju in nekaj malega IE.

ps2: Opera Mobile in Opera Mini posekata vse druge mobilne browserje.
Proton decay is a tax on existence.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

BadB0y ::

A nima nekaj takega že mobilni google+
Linux is better than sex!

sammy73 ::

Jst je izjavil:

One Tab One Process (P) nima NOBENE prednosti pred multithreaded (M) aplikacijo, v kolikor je pravilno sprogramirano.


Ena prednost, ki je lahko še kar velika, je to, da so procesi med seboj ločeni, niti pa niso. Pri nitih imaš še vedno možnost, da ena nit sesuje celoten proces, bodisi zaradi kakega neveljavnega ukaza, lahko pa nit le zaklene katerega od skupnih resursov in zaradi tega zmrznejo še ostale niti iz tega procesa. Je pa res, da imata oba načina svoje prednosti in slabosti, zato se po mojem mnenju v splošnem ne da govoriti, kaj je boljše - odvisno od primera uporabe. Vseeno pa je brskalnik ena taka zadeva, kjer so procesi/niti med seboj praktično neodvisni. Meni se brskalnik že sedaj tako redko sesuje, da mi princip enega procesa na zavihek ne prinese kake posebne prednosti.

Jst ::

>Ena prednost, ki je lahko še kar velika, je to, da so procesi med seboj ločeni, niti pa niso.

Odvisno kako misliš "ločeno." Ker sem programer, so zame niti ločene, kadar so asinhrone - kar v browserju so. Chrome je pa posebni program, ki spawna procese pod seboj in z njimi upravlja - tabi. Tu je lahko plus ali minus, ker s procesi se default ukvarja operacijski sistem, pri Chrome-u se pa še on zraven štuli. To je lahko tudi vektor napada. Sandboxing nima samo Chrome s One Process per Tab - v bistvu to sploh ne garantira sandboxing. Čisto odvisno, kaj se dogaja v procesu.

Bom laično povedal. Chrome ni brskalnik ampak je kontrolor. Brskalnik se pojavi, ko kontrolor naredi proces - tab. To se lepo vidi, če pogledaš z Process Explorerjem.

Je pa res, da mi je zelo všeč pri Chrome to, da se lahko Tab sesuje in ga ponovno naložiš, brez da bi še enkrat moral pognati celoten brskalnik.

Minus je pa recimo to, da če se sesuje plugin, ki ga uporabljajo tabi, se vsi te tabi sesujejo. Minus je tudi večja poraba RAMa, ker CreateProcess() porabi več korakov kot CreateThread(). Ter pri CreateProcess je sharanje resursov malenkost težje.

Pod črto: One Process Per Tab nima nekih prednosti pred multithreaded Opero/IE/FF/... V bistvu si pri takšnemu sistemu lahko bolj sloppy pri programiranju, če je kontrolor dobro narejen. To je lahko prednost ali slabost, odvisno od tega, kako na to gledaš.

Jaz na domačem računalniku uporabljam samo Opero, ter občasno IE, drugega nimam inštaliranega. Na prenosniku, kjer programiram, imam pa poleg Opere in IE tu Chrome, ker ga rabim za Enterprise Google Apps.

>A nima nekaj takega že mobilni google+

Kaj?

Če misliš novico potem ne: sem sedaj odprl G+ in lepo drsiš dol.
Proton decay is a tax on existence.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

sammy73 ::

Jst je izjavil:


Odvisno kako misliš "ločeno." Ker sem programer, so zame niti ločene, kadar so asinhrone - kar v browserju so.


Niti si še vedno delijo isti naslovni prostor, lahko dostopajo do skupnih objektov.

Jst ::

>Niti si še vedno delijo isti naslovni prostor, lahko dostopajo do skupnih objektov.

False.
Proton decay is a tax on existence.

sammy73 ::

Ko sem nazadnje kaj programiral, sem znotraj programa poljubno ustvarjal niti, ki so lahko vse dostopale do skupnih objektov. Zato sem moral tudi paziti, da so bili skupni objekti "thread-safe", oz. da ni več niti hkrati spreminjalo istih stvari. Čeprav so bili ključni deli izvedeni v "synchronized" načinu, bi teoretično še vedno lahko prišlo do tega, da bi ena nit zmrznila med tem, ko je imela ekskluzivo nad kakim objektom. V tem primeru ostale niti ne bi več mogle dostopati do tega objekta.

Jst ::

OK, Pogojni FALSE.

Ampak pri multithreadingu moraš za vsako nit nastaviti kaj kam kje do česa lahko dostopa, pri procesih enako, samo drugačne argumente rabiš in mogoče vključiti še kakšno knjižnico in poklicati določeno funkcijo. Zato pravim, da ni neke večje varnosti že po default-u, če spawnaš prosece namesto threadov.
Proton decay is a tax on existence.

Looooooka ::

o cem ti to.
sammy73 ma cist prav.
koo ti nit "freezne" si al naredil endless loop ali pa je prislo do problema z lockanjem
thread1 klice funkcijo1 v kateri se locka objekt1...potem nekje ta ista funkcija(v isti niti) klice funkcijo2 ki isto poskusa nardit lock nad objekom1.Bum.Freezeorama.

Jst ::

Zakaj bi pri kreiranju threadov v BROWSERJU moral uporabljati iste resurse. Iste instance, ja. Skupni resursi so recimo render engine, ki je samo eden. Ampak itak loviš exceptione, da se ti ne sesuje vse skup, če se sesuje render engine.

Kakšen IDE pa po defaultu CreateThread() asinhronim threadom uporablja isti Objekt (Object - v programerskem pomenu). To je malomarnost programerja, ne pa lastnost niti.

Pri browserju se niti med različnimi tabi ne rabijo "pogovarjati" med seboj. Ni potrebe. Razen pri primeru zgoraj.
Proton decay is a tax on existence.

Key Quest ::

smash je izjavil:

usoban je izjavil:

Evo Opera spet prva, sigurno bodo konkurenti kmalu sledili.

Ampak bomo vidli kakšna bo uporabnost.


no to ni res..poglej recimo app FlipBoard na ipadu...listanje po straneh..opera pač tako kot vsi, pobira tam, kjer je najboljše


Listanje po straneh je bilo izumljeno nekje v srednjem veku, BTW.

sammy73 ::

Jst: kar ti hočemo dopovedati je to, da so procesi med seboj ločeni. Vsak proces se izvaja v svojem navideznem naslovnem prostoru in ne more dostopati do prostora drugih procesov.

Niti pa so vse del enega procesa in se zato izvajajo v skupnem naslovnem prostoru, kar pomeni, da se delijo pomnilnik, kjer so shranjeni podatki. Tako lahko ena nit, ki se ji zmeša (lahko tudi namenoma, saj pri spletnih straneh načeloma nikoli ne veš, na kaj naletiš) poljubno šari po vseh objektih, ki so jih ustvarile druge niti. Poleg tega ti lahko ena nit sesuje celoten proces.

Jst ::

>Jst: kar ti hočemo dopovedati je to, da so procesi med seboj ločeni. Vsak proces
>se izvaja v svojem navideznem naslovnem prostoru in ne more dostopati do prostora
>drugih procesov.

Če tako nastaviš procese, potem se tudi procesi izvajajo v skupnem naslovnem prostoru. Trainers for games, anyone?

>Niti pa so vse del enega procesa

False. Odvisno kako sprogramiraš. Lahko spawnaš 4 procese in za vsako nit določiš, v katerem procesu se bo izvajala.
Proton decay is a tax on existence.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

darkolord ::

Če tako nastaviš procese, potem se tudi procesi izvajajo v skupnem naslovnem prostoru
False.
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Jst ::

Prav imaš.

Procesi lahko dostopajo do skupnih resursov, izvajajo se pa posebej.
Proton decay is a tax on existence.

darkolord ::

V bistvu procesi nimajo skupnih resursov.
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Mesko89 ::

Seveda jih lahko imajo: Shared memory @ Wikipedia

Tarzan ::

Bedna funkcija. Popolnoma nepotrebna. Na Mmobilnemu telefonu, tablici elegantno drsaš po strani gor in dol, kakor ti ustreza, če pa bi rad preskočil pol strani, podrsaš konkretno in oddrajsaš šreko polovice strani, čeprav je dolga kot ponedeljek. Si ne predstavljam, da bi na taki strani šel čez vse strani, jih eno za drugo odpiral in se čudil, da nič ne izgleda kot bi moralo.Če bi to bil problem se naj sprejme neke smernice za mobilne spletne strani in naj se doreče največjo dolžino strani. Popolna traparija, nima browser kaj razbijati strani, ta je taka, kot je in mora biti tako prikazana.

Beden fićr, ki se ne bo prijel. Na srečo. :D

smash ::

Tarzan je izjavil:

Bedna funkcija. Popolnoma nepotrebna. Na Mmobilnemu telefonu, tablici elegantno drsaš po strani gor in dol, kakor ti ustreza, če pa bi rad preskočil pol strani, podrsaš konkretno in oddrajsaš šreko polovice strani, čeprav je dolga kot ponedeljek. Si ne predstavljam, da bi na taki strani šel čez vse strani, jih eno za drugo odpiral in se čudil, da nič ne izgleda kot bi moralo.Če bi to bil problem se naj sprejme neke smernice za mobilne spletne strani in naj se doreče največjo dolžino strani. Popolna traparija, nima browser kaj razbijati strani, ta je taka, kot je in mora biti tako prikazana.

Beden fićr, ki se ne bo prijel. Na srečo. :D


wow

BigWhale ::

Mesko89 je izjavil:

Seveda jih lahko imajo: Shared memory @ Wikipedia


Razlika je v tem, da imajo niti skoraj vedno skupne resource, procesi pa ne, ce tega izrecno ne zelis. :)

Mesko89 ::

To vem. :) samo popravljal sem nekoga, ki je rekel, da procesi nimajo skupnih resourcov.

Ve kdo za kako testno stran, ki bi se naj vidla na tak način brez drsnikov?

Ganon ::

Mesko89 je izjavil:

To vem. :) samo popravljal sem nekoga, ki je rekel, da procesi nimajo skupnih resourcov.

Ve kdo za kako testno stran, ki bi se naj vidla na tak način brez drsnikov?


http://labs.opera.com/news/2011/10/19/

Utk ::

Jst je izjavil:

Zakaj bi pri kreiranju threadov v BROWSERJU moral uporabljati iste resurse. Iste instance, ja. Skupni resursi so recimo render engine, ki je samo eden. Ampak itak loviš exceptione, da se ti ne sesuje vse skup, če se sesuje render engine.

Škoda, da tega niso vedeli že zdavnaj. Samo en try-catch bi uporabili, pa se browserji ne bi več nikdar sesuvali. Fak, kakšni bedaki...meni se je pa še zadnjič najnovejši firefox cel obesil zarad enega taba. Pazi, da te kdo ponoči ne ukrade, če si tako pameten.

Jst je izjavil:


Pri browserju se niti med različnimi tabi ne rabijo "pogovarjati" med seboj. Ni potrebe. Razen pri primeru zgoraj.

Koliko browserjev si pa ti že lastnoročno sprogramiral, da to tako prepričano trdiš? Če odprem istočasno 50 tabov, vsak tab pa mora naredit v povprečju 20 requestov, je res tako neumno, da se malo pogovorijo med seboj kater bi bil naslednji (samo prvi primer, ki mi pride na pamet), ali naj kar vseh 50 naredi po 5 novih threadov in requestajo vse po spisku?

Procesi lahko dostopajo do skupnih resursov, izvajajo se pa posebej.

Tudi tvoj in moj računalnik lahko dostopajo do skupnih resourcov, slo-tech.com če ne drugega. Ni pa to isto kot če dva threada mešata med sabo, ali pa dva procesa.

Bistri007 ::

Jst je izjavil:

Procesi lahko dostopajo do skupnih resursov, izvajajo se pa posebej.

Rendering engine ni prav majhna stvar - da bi vsak tab imel svojo kopijo ni prav zaželeno...

Večnitnost je hudič, kako to lepo rešiti pa je odprto vprašanje. Imamo promises, futures, async, lambde, funckcionalne jezike, transakcijski pomnilnik - najšibkejša točka tu pa so človeški možgani...
:P
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Jst ::

BigWhale je izjavil:

Mesko89 je izjavil:

Seveda jih lahko imajo: Shared memory @ Wikipedia


Razlika je v tem, da imajo niti skoraj vedno skupne resource, procesi pa ne, ce tega izrecno ne zelis. :)


Saj sem to napisal. Da če hočes shupne resurse pri procesih, moraš includati kakšno knjižnico in pri kreiranju procesoov uporabljati kakšno funkcijo iz te knjižnice. (Ne da se mi odpreti nov projekt in pogledati za imena.)
Proton decay is a tax on existence.

enadvatri ::

Jaz lahko potrdim, da se na fbsd sistemu z izjemno slabo strojno opera odlično obnese. Jo zdaj uporabljam. Šteka, dela počasi, a se ne sesuje. FF se je izkazal veliko slabše.
strani: 1 2 »


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Android prihaja Opera Mobile

Oddelek: Novice / Android
303785 (779) kriko1
»

Opera: drsnikom na spletnih straneh bo odklenkalo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
818971 (4666) enadvatri
»

Prihaja Firefox za androidne tablice

Oddelek: Novice / Android
192695 (1822) arjan_t
»

Izšel Android 3.2

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
184645 (2538) JaVonTech
»

Francija bi obdavčila tablične računalnike, razen tistih z Windows

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
244376 (1883) MrStein

Več podobnih tem