»

Pet let stara izmišljotina iz Wikipedije sedaj vsepovsod

I just read a pop-science book by a respected author. One chapter, and much of the thesis, was based around wildly inaccurate data which traced back to ... Wikipedia. To encourage people to be on their toes, I'm not going to say what book or author. (www.xkcd.com)

Daily Dot - Peggy Parish je v Sloveniji praktično neznana in tudi neprevedena avtorica otroških knjig o Amelii Bedelia. Tudi v ZDA ni zelo znana, zato bo ena izmed prvih postaj vsakogar, ki ga o njej kaj zanima, Wikipedija - v kateri pa najdemo tudi neumnosti, ki tam vztrajajo dolga leta.

O neresnicah, ki so jih po Wikipediji povzeli drugi mediji, smo pred let že pisali. Tudi to pot se je zgodilo podobno. EJ Dickson, ki dela za Daily Dot, je davnega leta 2009 v članek o Amelii Bedelia v študentski potegavščini vpisala, da je navdih zanjo...

9 komentarjev

Italijanska Wikipedija začasno onemogočena

CNet - Vse bralce člankov v italijanščini na Wikipediji je danes pričakalo obvestilo, da članki trenutno niso dostopni, grozi pa celo, da bo tako ostalo še lep čas. To odločitev so v Wikipediji sprejeli na podlagi zakonskega osnutka DDL intercettazioni (zakon o prestrezanju telekomunikacij), ki v svojem 29. členu določa pravico do popravka.

Zakonski osnutek, ki je za zdaj še v parlamentarni obravnavi, vsebuje sporni 29. člen, ki se glasi:
"Vse internetne strani, vključno s časniki in periodiko, ki se...

32 komentarjev

Nov ameriški zakonski osnutek v boju zoper piratstvo

Ars Technica - V ameriškem Senatu so včeraj razpravljali o osnutku zakona Combating Online Infringement and Counterfeits Act, s katerim bodo poizkušali zajeziti delovanje strani s piratskim blagom. Zakonski osnutek predvideva močno orožje tudi za boj proti stranem, ki ne domujejo v ZDA, saj bi pravosodno ministrstvo po novem lahko od zveznega sodišča zahtevalo sodno odredbo, ki bi od registrarja domene terjala prenehanje preusmerjanja zahtevkov do strani. Tako bi vsi obiskovalci dobili napako Stran je nedosegljiva 404, četudi bi stran povsem normalno obratovala.

Ali bo zakonski osnutek sprejet, še ni mogoče reči. Pred dvema letoma so poizkušali sprejeti podoben zakon, ki je tudi uvedel funkcijo koordinatorja za uveljavljanje intelektualne lastnine, a je takrat Busheva administracija zagrozila s predsedniškim vetom, če ne bi sedaj znova aktualnih pooblastil pravosodnemu ministrstvu takrat odvzeli. RIAA in MPAA seveda podpirata predlog; med drugim tudi zato, ker bi jima sedaj pravosodno...

34 komentarjev

V ameriškem senatu zakonski osnutek o izklopu interneta v primeru groženj

TG Daily - Na začetku tega meseca se je v ZDA pojavil zakonski osnutek, ki sta ga predlagala senator Joe Lieberman iz Connecticuta in senatorka Susan Collins iz Maina ter ki bi dal zvezni vladi pooblastila, da dele interneta preprosto odklopi. Podobne ideje se pojavljajo že dlje časa, a vsakokrat naletijo na veliko nasprotovanje, tako da je predlagani zakon že kompromisna različica. Kljub temu ta predpisuje, da lahko ameriška vlada v primeru neizbežne kibergrožnje prevzame civilna omrežja (kamor sodi internet) in določene dele ali pa kar celoto izključi iz svetovnih povezav. Tak ukrep lahko sprejme predsednik države, izvrši pa ga Urad za domovinsko varnost (DHS). Ukrep je omejen na 30 dni, a kaj ko ga lahko vsak mesec znova podaljšajo.

Ideja je...

47 komentarjev

Prepisovanje z Wikipedije vedno pogostejše

Techdirt - Nedavno smo imeli v Sloveniji odmeven primer, ko je znani politik, po izobrazbi ekonomist, izdal obsežno knjigo z dobrimi tisočimi stranmi o pravu Evropske unije. Podrobnejši pregled je pokazal, da je v knjigi le 70 strani izvirne vsebine, medtem ko je ostalo lizbonska pogodba v izvirniku in slovenskem prevodu. Vseh 70 avtorskih strani je bilo v resnici dobesedno prevedenih iz Wikipedija, manjši delež pa je prepisan iz obrazložitve predloga zakona o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, ki jo je za Državni zbor pripravila slovenska vlada. Zgodilo se ni nič, tatinski avtor pa je odšel na dobro plačano evropsko delovno mesto člana Evropskega računskega sodišča.

Podobno, le da še za odtenek bolj ironično zgodbo so spisali v Argentini. Gerónimo Vargas Aignasse je predstavil nov zakonski predlog, ki bi kriminaliziral plagiatorstvo. K predlogu je priložil obrazložitev, ki je dobesedno prepisana s španske različice Wikipedije. Zakaj mora Argentina označiti plagiatorstvo kot kaznivo dejanje in...

3 komentarji

Nemška vojska bo imela hekerski oddelek

Slo-Tech - Po poročanju Der Spiegla bo nemška zvezna vojska ustanovila posebno enoto, v kateri bodo združeni "hekerji v uniformah", kot so jih poimenovali. Za zdaj se imenujejo Oddelek za operacije na področju informatike in računalniških mrež (Abteilung Informations- und Computernetzwerkoperationen) in se urijo v kasarni Rheinbachu blizu Bonna. V enoti bodo večinoma diplomanti informatike in sorodnih programov z vojaških univerz. Njihova naloga bo od začetka prihodnjega leta, ko naj bi bil oddelek popolnoma delujoč, zaščita in protinapad proti kibernapadom, kot se je denimo zgodil nedavno v Estoniji, poleg tega pa bodo analizirali, prisluškovali in vdirali v tuja omrežja in strežnike sovražnikov, če bo za to potreba.

Poleg tega zvezna vlada vlaga tudi v izboljšanje lastne IT-varnosti, saj se še dobro spomnijo napadov na ministrstva in pisarno kanclerke spomladi in poleti leta 2007. Takrat so preiskovalci napade izsledili do kitajske province Lanzhou. Sedaj so BSI (Zvezni urad za varnost in...

40 komentarjev