»

Nova različica podatkovne baze PostgreSQL 9.5 prinaša obilico novosti

Slo-Tech - V čertrek je izšla nova različica strežnika za upravljanje s podatkovnimi bazami PostgreSQL, ki prinaša kar nekaj zanimivih novosti.

Dlje časa pogrešana funkcija v PostgreSQL je bil "UPSERT" (skrajšano za "INSERT, ON CONFLICT UPDATE"), ki omogoča, da aplikacija z istim SQL stavkom obravnava nove in obstoječe zapise. To precej poenostavi logiko same aplikacije, saj je preverjanje konfliktne situacije izvedeno v podatkovni bazi, tako da se zagotovi atomičnost spremembe. Uporabniki MySQL to poznajo kot INSERT ON DUPLICATE KEY UPDATE.

Z različico 9.5 je podpora za JSON nadgrajena, da je sedaj možno podatke v JSONB poljih spreminjati s funkcijami v podatkovni bazi - dodajati, nastaviti in brisati elemente znotraj JSON objektov, tako da ni več potrebno JSON objekta spreminjati v zunanji aplikaciji. Dobrodošla je tudi funkcija json_pretty, ki JSON objekt izpiše na bolj čitljiv način.

Pomembna novost je možnost kontrole dostopa do podatkov na nivoju vrstic in stolpcev (t.i. row level...

57 komentarjev

Perl 6 je tu

Slo-Tech - Božiček je letos programerjem prinesel dodatno darilo, in sicer končne specifikacije jezika Perl 6. Jezik je v končni obliki izšel že oktobra, do božiča pa so obljubili izdajo polnih specifikacij in dokumentirane verzije. V resnici je že dlje časa krožil vic, da bomo Perl dobili za božič, a nihče ni vedel, za katerega. In sedaj smo dobili Rakudo Perl 6, kot se imenuje implementacije Perla 6 na Moar Virtual Machine. Ekipa obljublja, da bodo nadaljevali in pripravljali nove izdaje vsak mesec.

Kot so zapisali v objavi ob izidu, Perl 6 ohranja osnovne kvaltiete Perla: izraznost, zmogljivost, podobnost z naravnimi jeziki in dovršen dizajn, moderna in pregledna sintaksa, objektno, funkcijsko,...

6 komentarjev

Perl naj bi bil manj intuitiven od naključno zgeneriranega jezika

Avtor jezika Larry Wall je po poklicu lingvist, zato je ključna bukva spisana v prav prijetno lepem, preprostem in slikovitem jeziku.

vir: O'Reilly
Slashdot - Perl kot programski jezik spričo zelo skromnega marketinga nima najboljšega imidža v primerjavi s novoprišleki (python, ruby, haskell, lua, whathaveyou), oz. če smo iskreni, se naokoli govori, da je tako zamotan, da celo avtorji programa po 6 mesecih več ne vedo prav dobro, kaj so napisali. Zdaj imamo celo univerzitetno raziskavo, ki dokazuje, da je začetnikom še manj prijazen od "naključno generiranega programskega jezika".

Štirje raziskovalci pri fakulteti za...

22 komentarjev

Izšla različica podatkovne baze PostgreSQL 9.1

Slo-Tech - Izšla je nova različica odprtokodne podatkovne baze PostgreSQL, v kateri je kar nekaj pomembnih novosti, ki bodo sistemskim administratorjem zagotavljale mirnejši spanec. Pretočna replikacija je nadgrajena s podporo za sinhrono replikacijo, ki bo zagotovila obstoječo rezervno kopijo v replicirani bazi, nova je tudi podpora za tabele brez beleženja, kar operacije precej pospeši, vendar pa ne zagotavlja, da bodo podatki preživeli morebitno sesutje strežnika. Novost je tudi podpora za SELinux.

Z vidika neuradnih razširitev se je spremenil način nalaganja razširitev - za to je zdaj na voljo nov ukaz in razdelan boljši sistem z več metapodatki in podporo za prenosljive razširitve ("schema relocatability"). Poleg spremenjenega načina nalaganja dodatkov je na voljo tudi PostgreSQL extension network, spletna zbirka razširitev (podobno kot PyPI za Python ali CPAN za Perl), s katerega lahko z odjemalcem enostavno naložite razširitve, v kolikor ni uradnega paketa za vaš operacijski sistem.

...

2 komentarja

Spletne urice: PostgreSQL in spletne aplikacije

Slo-Tech - V sredo, 4. januarja ob 19.30, vas vabimo v Kiberpipo na prve letošnje spletne urice, v katerih bo Primož Bratanič predaval o povezavi spletnih aplikacij in podatkovne baze PostgreSQL.

Z naraščajočo priljubljenostjo spletne strani se porajajo nove težave, med katerimi je navadno najbolj opazno počasnejše nalaganje same strani. Zato postane pomembno iz posameznih delov sistema izstisniti čimveč.

V starem letu smo se seznanili s tem, kako iz spletnega strežnika izcediti največ, v novem letu pa si bomo ogledali učinkovito uporabo podatkovne zbirke Postgresql v spletnih aplikacijah.

11 komentarjev

PostgreSQL 8.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica podatkovne baze PostgreSQL, ki nosi oznako 8.0. Prinaša obilico novosti: dolgo pričakovano podporo za operacijski sistem Windows, možnost uporabe "savepointov", ki omogočajo razveljavitev samo določenega dela transakcije, na področju varovanja pred izgubo podatkov je na voljo "point-in-time recovery", za razdelitev podatkovne baze na več diskov pa podpora za podatkovne prostore. Prav tako je povečana zmogljivost ob visokih obremenitvah; precejšen del aplikacij pa je tudi poslovenjen.

Več informacij je na voljo na postgresql.org in na pg-si.com.

PS. zaradi nadgradnje bo Slo-Tech v noči iz sobote na nedeljo občasno nedosegljiv.

13 komentarjev

PHP 5.0.0 -- prva beta

PHP -

Včerajšnji dan je izšla že dolgo pričakovana nova različica programskega jezika PHP. Veliko sprememb je že v samem jedru jezika ZendEngine. Predstavili so privatne, zaščitene in statične člane ter metode razredov. Tudi podpora XML je doživela prenovo. Da bi še bolj olajšali razvoj aplikacij, predvsem preprostih, so dodali SQLite, preprosto bazo podatkov, ki utegne pretrgati navezo PHP-MySQL. Zaradi nekompleksnosti po podatkih avtorjev v hitrosti marsikatere funkcije prekaša velikana PostgreSQL in MySQL. Izboljšana je tudi podpora tokovom (streams).

Če pa imate kakršnakoli vprašanja v zvezi z nadaljnim razvojem programskega jezika in njegovim motorjem, lahko odgovore nanje najdete na Zendovi spletni strani, kjer nanje odgovarjajo strokovnjaki, ki razvijajo PHP.

0 komentarjev