» »

Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Od petka je nedosegljivih okrog 90 odstotkov omrežij v Egiptu.

Uporaba Tora v Egiptu se je povečala.

Množične demonstracije v Egiptu.

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Ko so v četrtek in petek v javnost prišli prvi podatki, da je Egipt zaradi protestov blokiral dostop do interneta, smo to vzeli za dejstvo. Še en režim, ki si skuša ljudstvo pokoriti tudi s spodkopavanjem telekomunikacij v državi. Toda internet ni centraliziran medij in ni ga moč kar izklopiti pet minut pred polnočjo, ker bi se Mubarak pred spanjem odločil ugasniti internet. Popolna blokada interneta v državi terja temeljito pripravo in natančno izvedbo, prebivalstvo pa potem kljub temu poišče alternativne načine komunikacije.

V petek ni nihče najavil izpada interneta v Egiptu, temveč je preprosto izginilo 3500 internetnih poti (BGP-routes), ki navadno potekajo v Egipt, piše NetworkWorld. Večina avtonomnih sistemov iz Egipta je nehala objavljati prefixe, tako da je ostal dosegljiv le AS20928, ki pripada Noor Data Networks in ga uporablja tudi egiptovska borza. Jasno je bilo, da niso porezali podmorskih kablov do Italije, kamor ima Egipt večino povezav, ali kaj podobno neumnega, saj bi v tem primeru z interneta padlo še kaj drugega poleg Egipta. Kako točno so ukinili BGP-prefixe, lahko ugibamo. Verjetno niso pobrisali več tisoč zapisov iz konfiguracijskih datotek, ampak so preprosto nastavili filtre, ki preprečujejo posredovanje BGP v tujino. Je pa zaradi prekinitev BGP padlo z interneta 88 odstotkov egiptovskih omrežij. Nedosegljivo je bolj ali manj vse, razen omrežij podjetja Noor Data Networks, ki je edini ISP z delujočimi povezavami. Recimo ETISALAT-MISR, ki običajno povezuje 676 omrežij, jih ima dostopnih le kakšnih 50.

Ponudniki mobilne telefonije so hkrati dobili ukaze, do morajo prenehati nuditi svoje storitve, tako da se je država v trenutku vrnila 20 let v preteklost.

Egipčani so se morali znajti po svoje. Do informacij lahko pridejo na tri načine. Lahko se poizkusijo prebiti do internetnega dostopa prek Noora, kar je zelo težko, lahko uporabijo stacionarne telefonske linije za klice, ki niso onemogočene, ali pa do interneta dostopajo prek povezave na klic v tujino (domači ISP-ji seveda niso dosegljivi). Francoski ponudnik dostopa do interneta French Data Network celo ponuja brezplačen internet prek povezave na klic, da bi lahko Egipčani prišli do interneta. Uporaba omrežja tor je medtem strahovito narasla, saj tisti, ki so dobili povezavo prek Noora, ne želijo puščati sledi o svojem brskanju. Sprva so skrbniki Tora celo mislili, da poteka napad DoS, saj je uporaba tako zelo porasla.

Do Twitterja je moč priti brez interneta, saj obstaja račun, ki objavlja po telefonu prejeta obvestila. Pomemben način komunikacije so tudi faksi, preko katerih pošiljajo navodila, kako zaobiti blokado na univerze in veleposlaništva v Egiptu.

37 komentarjev

Izi ::

Najprej si moram v glavi spremeniti predstavo za Egipčane kot v rjuhe zavite puščavnike, ki se pokopavajo v piramide in jo zamenjati z navadnimi od interneta odvisnimi nezadovoljneži. Kako hitro se spreminja svet.

BlueRunner ::

Sedaj, ko to gledam, ugotavljam, da se je internet dejansko v celoti izrodil. To več ni omrežje, ki bi bilo distribuirano do dovoljšne mere, da se ga več ne bi dalo cetralno "izklopiti" in/ali onemogočiti. Bistven razlog za takšno stanje pa vidim v temu, da to znotraj držav več ni povezava mnogo razprešenih individualnih medsebojno povezanih omrežij (mesh ali celo full mesh), ki bi jih bilo potrebno praktično vse "ugasniti", temveč je takšno omrežje samo eno ali pa morda nekaj (pod 5) njih.

Če bi npr. še vedno živel FidoNET, bi ga vlada prakitično ne moga ustaviti in onemogočiti, saj bi za kaj takšnega dejansko morala odklopiti vse telefonske linije. To pa bi imelo samodestruktivno, saj se bi s tem dejansko v celoti prekinilo delovanje države in še pospešilo propad aktualne oblasti.

Hmmm... kako narediti omrežja bolj odporna proti razpadom, tudi če je vir napada državni aparat sam?

kuglvinkl ::

To zadnje, BladeRunner, je zlo pomembno vprašanje (poleg usodnih konkretnih vprašanj v Egiptu, sure).

Trg se slej kot prej konsolidira (premalo sem ekonomista, da bi tle kaj dodal) na oligopol.
Your focus determines your reallity

BlueRunner ::

Ne, da bi zabredel preveč OT, moram reči, da me ne skrbi konsolidacija "trga", ampak predvsem konsolidacija "svobode komunikacij". Če spletna štacuna ni dosegljiva to v okoliščinah, ko si niti na ulico ne upaš ni najbolj kritična težava. Težava pa je, ker si želiš in skorajda moraš komunicirati na daljavo ravno takrat, ko si ne upaš na ulico.

Pred internetom smo imeli fidonet. Pred fidonetom smo imeli radijske postaje. Danes pa vse kaže, da je internet "pojedel" vse saj smo se v veliki večini odrekli praktično vsem oblikam komunikacije na daljavo, ki jih država praktično ne more omejiti. Človek bi pričakoval, da bo kdo v kleti že zlotal skupaj kakšnega Kričača, pa nič od tega.

Zgodovina sprememb…

Izi ::

Do fizičnega prekinjanja interneta sploh še ni nikoli prišlo. V pravi vojni, bo prva stvar poleg miniranja mostov, železniških prog in cest, sedaj še fizično rezanje internet kablov. Zadeva ne bo velik problem, saj so posamezne države med seboj povezane v povprečju s komaj kakšnimi tremi optičnimi kabli in nič več.
Prerežeš te 3 kable in država je odrezana od sveta. Seveda pa državljani še vedno lahko komunicirajo med seboj. Tukaj pa je prva stvar odklop telefonije in zaprtje vseh ISP-jev. Če vse skupaj ne zaleže se enostavno izkopi elektrika in tako nam ne preostane drugega kot spet iti v partizane >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

vidz81 ::

@ Izi "Najprej si moram v glavi spremeniti predstavo za Egipčane kot v rjuhe zavite puščavnike, ki se pokopavajo v piramide in jo zamenjati z navadnimi od interneta odvisnimi nezadovoljneži. Kako hitro se spreminja svet."

Velika večina jih je še zelo tradicionalnih, muslimansko usmerjenih. Zato imajo toliko otrok in je 2/3 prebivalstva pod 30 leti (Demographics of Egypt @ Wikipedia ). Turizem in omejeno poljedelstvo lahko nahranita le določeno število ljudi. Seveda je potem množica nezaposlenih mladih nezadovoljna.

Če je uporaba tora narasla s 400 na 1200 uporabnikov, jaz ne bi rekel, da velika večina populacije kaj dosti obvlada internet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

Tear_DR0P ::

Človek bi pričakoval, da bo kdo v kleti že zlotal skupaj kakšnega Kričača, pa nič od tega

to da ti ne veš za lotanje v kleteh, še ne pomeni da se ne dogaja. ampak v času ko smo prepolni vsega, je lotanje v kleteh stvar obrobja, za peščico navdušencev. radioamaterji še živijo, tako kot še vedno ljudje gojijo golobe ;)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BlueRunner ::

Če bi kdo zlotal skupaj kakšnega Kričača, bi o njemu že poslušali... na internetu seveda. Tako bi verjetno dobili podatke o njegovem obstoju od več različnih virov znotraj in v odvisnosti od moči oddajnika potencialno tudi zunaj Egipta.

Ampak to je beside the point... to, kar počne predsednik v Egiptu kaže, da smo dejansko marsikje izgubili (če smo jo kdaj sploh imeli) moč množičnega samoorganiziranja, ki je vladajoči eliti nevšečno ali celo nevarno. Zanašanje na internet in njegovo na videz neomejeno svobodo je dejansko zelo varljiv občutek in takšne stvari, kot se dogajajo v Egiptu lahko vzamemo kot lekcijo, kaj je potrebno upoštevati, da preprečimo državnem aparatu, da bi dobil takšno moč v roke, da bi lahko komunikacije efektivno omejil - kot si rekel - na stvar obrobja in peščico navdušencev.

jlpktnst ::

Ideja - biološki čip vsem v glavo in neomejeno mreženje direktno p2p brez posrednikov.

*borg style*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

phong ::

Tole z Dialup-om mi ni čisto jasno:
- če kličejo znotraj Egipta (dialup), potem itak ne more delovati, če so vsi ISP-ji izklopili storitev dostopa do interneta
- če pa kličejo v tujino, mora biti stvar strahotno draga. Ali French Data Network ponuja brezplačno mednarodno številko ali samo brezplačen dialup connect (pri katerem mastno plačuješ mednarodni klic)?

Izi ::

Seveda si mora vsak sam plačati telefonski klic v tujino, sam prenos podatkov pa jim Francozi zaenkrat ne zaračunajo. To ni mišljeno, da boš visel na internetu cel dan. Za par minut na dan, toliko da pregledaš pošto in novice, pa tudi klic v tujino ni kakšen hud strošek. V bistvu počnejo podobno kot večina ljudi na dopustu, ko s seboj vzamejo prenosnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

masterpsi ::

wait whatjsonp1296475325998 Zakaj pa so telefone pustili delovati? Tako kot za internet bi lahko tudi telefone pustili samo določenim, da lahko uporabljajo.

Sicer pa ne vem kaj hoče s tem doseči. Če so ljudje nezadovolni, bodo še vedno nezadovolni tudi če jim odklopiš komunikacijo.

Zgodovina sprememb…

Izi ::

masterpsi je izjavil:

Če so ljudje nezadovolni, bodo še vedno nezadovolni tudi če jim odklopiš komunikacijo.

Pravzaprav bodo še bolj nezadovoljni. Najbolj nezadovoljni pa bodo ko jim bodo izklopili elektriko. Potem pa doma tako ali tako nimaš več kaj početi in greš lahko samo še na ulico razbijat.

Markoff ::

Izi je izjavil:

masterpsi je izjavil:

Če so ljudje nezadovolni, bodo še vedno nezadovolni tudi če jim odklopiš komunikacijo.

Pravzaprav bodo še bolj nezadovoljni. Najbolj nezadovoljni pa bodo ko jim bodo izklopili elektriko. Potem pa doma tako ali tako nimaš več kaj početi in greš lahko samo še na ulico razbijat.

My permanent point exactly - civilizacija se vzpostavlja stotine in tisoče let. Sesuješ pa jo lahko v nekaj urah z izklopom elektrike. Izklop interneta civilizacijo sicer močno pohabi, jo pa ne sesuje.

Če še kdo misli, da revolucij ne bo več, watch and learn. Očitno se moramo vsi (raja in elita) vsakič znova na lastni koži naučiti, da obstajajo nevidne meje, čez katere se ne sme brez posledic.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

BlueRunner ::

masterpsi je izjavil:

wait whatjsonp1296475325998 Zakaj pa so telefone pustili delovati? Tako kot za internet bi lahko tudi telefone pustili samo določenim, da lahko uporabljajo.

Zato, ker potem človek več ne more poklicati niti svojega fotra, niti rešilca, niti policaja, niti peka, niti zelenjavarja, niti... Država kot delujoč sistem se bi tako v trenutku ustavila. Če pa ta infrastruktura več ne deluje, potem pa v bistvu države več ne potrebuješ oziroma se od nje (prisilno) osamosvojiš. Oh, pa tudi predsednikovi pristaši več ne bodo mogli nikogar o ničemer obvestiti.

Telefonsko omrežje je tako razprostranjeno in vpeto v jedro družbe, da ga po eni strani ne moreš omejiti na "taprave ljudi", kjer "tapravih" niti nimaš preštetih, če pa jih imaš, pa nimaš njihovih trenutnih lokacij. Na drugi strani pa, če ga preprosto odklopiš, potem tudi uradi več ne bodo mogli komunicirati s centrom, trgovina se bo dokončno ustavila in ljudje bodo prepuščeni samim sebi. Torej s tem dejansko ustvariš pogoj za zmago revolucije.

Damned if you do, damned if you don't.

gendale ::

Izi je izjavil:

Do fizičnega prekinjanja interneta sploh še ni nikoli prišlo. V pravi vojni, bo prva stvar poleg miniranja mostov, železniških prog in cest, sedaj še fizično rezanje internet kablov. Zadeva ne bo velik problem, saj so posamezne države med seboj povezane v povprečju s komaj kakšnimi tremi optičnimi kabli in nič več.
Prerežeš te 3 kable in država je odrezana od sveta. Seveda pa državljani še vedno lahko komunicirajo med seboj. Tukaj pa je prva stvar odklop telefonije in zaprtje vseh ISP-jev. Če vse skupaj ne zaleže se enostavno izkopi elektrika in tako nam ne preostane drugega kot spet iti v partizane >:D

v pravi vojni detoniraš eno atomsko visoko v atmosferi in sprožiš elektromagnetni pulz, ki onesposobi skoraj vso elektroniko

Tear_DR0P ::

Če bi kdo zlotal skupaj kakšnega Kričača, bi o njemu že poslušali...

saj poslušamo in beremo - točno o tem, kako so ljudje našli načine komuniciranja. drugače pa ne pozabi, pogovarjamo se o deželi, ki je polna stolpičev z zvočniki za pozivanje ljudstva, ne potrebujejo Kričača, oni imajo svoje kričače.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

Izi je izjavil:

masterpsi je izjavil:

Če so ljudje nezadovolni, bodo še vedno nezadovolni tudi če jim odklopiš komunikacijo.

Pravzaprav bodo še bolj nezadovoljni. Najbolj nezadovoljni pa bodo ko jim bodo izklopili elektriko. Potem pa doma tako ali tako nimaš več kaj početi in greš lahko samo še na ulico razbijat.


V Kairu kjer je precej prebivalstva se vedno brez elektrike in vode, kjer so cele stolpnice brez elektrike in vode, je izklop elektrike nekaj kar se ne bi tako hudo poznalo. :)

JanK ::

p3005463Pred internetom smo imeli fidonet. Pred fidonetom smo imeli radijske postaje. Danes pa vse kaže, da je internet "pojedel" vse saj smo se v veliki večini odrekli praktično vsem oblikam komunikacije na daljavo, ki jih država praktično ne more omejiti. Človek bi pričakoval, da bo kdo v kleti že zlotal skupaj kakšnega Kričača, pa nič od tega.[/st.citat naj bi izjavil:



Saj, nekje sem prebral, da so naredili tocno to: iz kleti privlekli radij


Saj, nekje sem prebral, da so naredili tocno to: iz kleti privlekli radijske postaje

overlord_tm ::

V Sloveniji imamo radioamatersko omrezje (S5 packet radio network), ki lahko sluzi za komunikacije v primeru da se obstojeca telco infrastruktura zrusi. Ampak smo ena redkih drzav, ki to sploh se vzdrzuje. Ostali se zanasajo na nezrusljivost Interneta.

DeletedUser ::

BlueRunner je izjavil:



Hmmm... kako narediti omrežja bolj odporna proti razpadom, tudi če je vir napada državni aparat sam?


Če je vir napada državni aparat lahko kvečjemu poskrbiš zase z dvosmerno sat povezavo ter kamuflirano opremo.

kuglvinkl ::

overlord_tm je izjavil:

V Sloveniji imamo radioamatersko omrezje (S5 packet radio network), ki lahko sluzi za komunikacije v primeru da se obstojeca telco infrastruktura zrusi. Ampak smo ena redkih drzav, ki to sploh se vzdrzuje. Ostali se zanasajo na nezrusljivost Interneta.


Kul! A to clo država kej primakne?
Your focus determines your reallity

amigo_no1 ::

Če bi šlo zares bi "sovražnik" poskrbel tudi za radioamatarje brez skrbi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Tody ::

A zdej ne gre zares? Kaj več pa bi se moral zgoditi da bi šlo zares?

Izbeglica ::

overlord_tm je izjavil:

V Sloveniji imamo radioamatersko omrezje (S5 packet radio network), ki lahko sluzi za komunikacije v primeru da se obstojeca telco infrastruktura zrusi. Ampak smo ena redkih drzav, ki to sploh se vzdrzuje. Ostali se zanasajo na nezrusljivost Interneta.


Lahko poveš malo več? Kako lahko tudi jaz prispevam kaj za to omrežje, kod ga lahko uporablja, kaj vse se potrebuje, ...

overlord_tm ::

Izbeglica je izjavil:

overlord_tm je izjavil:

V Sloveniji imamo radioamatersko omrezje (S5 packet radio network), ki lahko sluzi za komunikacije v primeru da se obstojeca telco infrastruktura zrusi. Ampak smo ena redkih drzav, ki to sploh se vzdrzuje. Ostali se zanasajo na nezrusljivost Interneta.


Lahko poveš malo več? Kako lahko tudi jaz prispevam kaj za to omrežje, kod ga lahko uporablja, kaj vse se potrebuje, ...


Tezko, ker ne vem veliko (sem bol hiberniran radioamater). Uporablajo ga lahko radioamaterji, v primeru nesrec verjetno tudi civilna zascita, gasilci in vsi ki potrebujejo. Ko sem delal izpit je bilo popularno, ker se nismo imeli vsi broadbanda, prek tega pa si imel 1Mbps dostop. Uporablja AX.25 protokol, ki ni ravno najbol primeren, zato dr. Matjaz Vidmar snuje zdaj nov protokol in novo generacijo vozljisc (trenutna so pomoje stara ze blizu 10 let). Potrebujes nekaj opreme, za katero so nacrti na internetu, ampak stvar ni ravno tako trivialna kot poklicat ISP da ti priklopijo internet. Drzava ne vem ce da kaj denarja, verjetno pa kje prispeva kako stango/streho za anteno postavit. Najvec lahko prispevas tako, da postanes radioamater in ce poznas kako dobro lokacijo, postavis gor vzoljisce. Tole je en od clankov o trenutne dogajanju na tem podrocju.

poweroff ::

Zanimiv projekt je wlan-lj.net.

Tile modeli so razvili sistem, ki omogoča:
- vzameš (kupiš) en wlan router iz seznama
- na spletu zanj zgeneriraš image (nastavit je treba ime pa par malenkosti)
- zadevo poflashaš s tem imageom
- postaviš na okno in prižgeš

Router se pomesha z ostalimi v dosegu signala in vzpostavi se povsem neodvisno internetno omrežje. Posamezne dele omrežja je mogoče povezati preko VPN. Nekatere točke v omrežju so postavljen kot gateway do interneta.

Lahko pa si vsak samo postavi znotraj omrežja privatni VPN dostop (do domačega omrežja/interneta), spletno stran (ki bo delovala seveda samo lokalno, v omrežju), lahko se sharajo datoteke, itd.

En možen scenarij delovanja.Nahajam se v Novi gorici. Z laptopom se povežem na najbližjo točko. Od tam gre komunikacija po zraku do naslednje, od tam pa preko VPN do Ljubljane. Tam potuje po zraku preko treh wifi točk, do moje domače točke. Od tam se povežem na domačo mašino in si na laptop skopiram neko sliko.

Zgoraj polinkani software skrbi za nadzor nad delovanjem omrežja. Deluje samodejno. V bistvu bi bilo treba zadevo le še razširiti med ljudi - narediti dovolj točk, da se vzpostavi alternativno omrežje.

P. S. Pa še to - razvili so tudi povsem samostojno točko, ki deluje na sončne celice. Postaviš in se sama pomesha.

overlord_tm je izjavil:

Najvec lahko prispevas tako, da postanes radioamater in ce poznas kako dobro lokacijo, postavis gor vzoljisce. Tole je en od clankov o trenutne dogajanju na tem podrocju.

Huh, tole bi morali povezati z wlan-lj! In vzpostavit povsem od kablov neodvisen "internet".
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

Manu ::

@Matthai

Ta ideja mi je všeč: neodvisni lokalni internet.

poweroff ::

S tem, da Fonere (poceni wifi routerji) stanejo 20, 30 EUR. Strošek je res zanemarljiv. Sama inštalacija pa vzame kakšno uro, dve (če si nevešč). Dejansko je strošek NULA.

Samo en keč je tle - ko se začne državna represija ni več časa iskat Foner.
sudo poweroff

BigWhale ::

No ja, strosek ni NULA in pokritost mora biti prekleto dobra, da stvar deluje. :)

Phoebus ::

matthai: torej je ideja wlan-lj "deljenje" interneta z mimoidočimi (če odmislimo "vzporedno mrežo")? Kaj pa, če bi nekdo namesto slo-techa odprl kako hudo nelegalno vsebino? Najbrž ne bodo iskali njega, ampak naročnika internetnega priključka...

poweroff ::

Eh, strošek stane manj kot popito pivo čez vikend. Dejansko nula.

Phoebus - ne, ideja je vzpostavitev neodvisnega omrežja. Ti si lahko odpreš svoj lastni privatni gateway, ene par ljudi je odprlo javni gateway. Odgovornost - jasno, iskali bodo lastnika IP naslova. Odgovarjal pa ne bo on.
sudo poweroff

Tear_DR0P ::

fantje ideja wifi-lj projekta črpa iz projekta Freifunk ki je v tujini kar dosti razširjen. V Sloveniji je pač bolj entuziastični projekt, ker tako zanič povezave nihče noče, če ima pri ISPjih skoraj zastonj internet. Kjer pa je v tujini v večjih mestih težko dobiti poceni širokopasovno povezavo, so se raznaalternativna omrežja precej razširila. Seveda ta omrežja še niso internet, so zgolj po VPNjih povezani intraneti, ki bi v egiptu kaj hitro postali odrezani. Ampak kakšna pametna glava, bi jih znala preko modemskih povezav spet povezati med seboj - oziroma kjer te ne ovirajo gore in drevesa, hitro postaviš WiFi povezave na dolge relacije.

ampak zato sem na začetku govoril, da se kričači lotajo v kleteh ;)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

poweroff ::

Ne samo preko Wifi - tudi preko packet radio bi šlo na daljše povezave. Plus - Egipt je puščava, ni gora in drugih naravnih ovir.

Bi bilo pa dobro, da se še malo zaostri copyright represija - bo več interesa vzpostavit alternativno omrežje... :D
sudo poweroff

...:TOMI:... ::

Glede zlorab IP-jev v sistemu wlan-lj:

http://pest.si/15cx
Tomi

Zgodovina sprememb…

overlord_tm ::

Internet kill-switch v Avstriji?

Res bomo morali zacet svoje kable napeljevat.

...:TOMI:... ::

Ali nobeden Egipčan ne dostopa do interneta preko satelita? Se mi zdi, da se bo število teh po umiritvi protestov dvignilo. Sicer je pa naprodaj komunikacijski satelit, zbirajo se donacije. Po koncu demonstracij bo gotovo naraslo število donacij.
Tomi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Egipt v celoti odrezan od interneta (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Novice / NWO
573111370 (98460) Double_J
»

Ameriška vojska lahko vzpostavi internet, koderkoli hoče

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
126399 (4252) username
»

Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Oddelek: Novice / NWO
3716277 (12684) ...:TOMI:...
»

Egipt ugasnil še zadnjega delujočega ponudnika dostopa do interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
338489 (6765) McGregorSL
»

Egipt blokiral Twitter in Facebook

Oddelek: Novice / NWO
115398 (4443) kitaj

Več podobnih tem