» »

MJU objavilo pogodbo z Microsoftom

MJU objavilo pogodbo z Microsoftom

Slo-Tech - Konec avgusta 2009 smo na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja od Ministrstva za javno upravo želeli pridobiti seznam, vsebino in vrednost vseh pogodb, ki jih je državna uprava v letu 2009 sklenila s podjetjem Microsoft.

Novembra 2009 je MJU dostop do dela zahtevanih dokumentov zavrnilo, vendar smo se na odločbo o zavrnitvi zaradi kršitve Zakona o splošnem upravnem postopku s strani MJU na odločitev pritožili in zahtevali ponovno odločanje. MJU je postopek odločanja o zahtevi za dostop do informacij javnega značaja obnovila, vendar pa odgovora kar ni bilo. Zato smo se v začetku januarja pritožili pri Informacijskem pooblaščencu; izkazalo se je, da postopek odločanja še teče, a je MJU potem zadevo sam v odločanje odstopil Informacijskemu pooblaščencu.

MJU se je v prvi (zaradi kršitve ZUP razveljavljeni) odločbi skliceval na to, da je del vsebine pogodbe z Microsoftom opredeljen kot poslovna skrivnost. Vendar pa smo bili mnenja, da izjema poslovne skrivnosti ne more priti v poštev, saj 3. odstavek 6. člena Zakona o dostopu do informacij javnega značaja izrecno določa, da se ne glede na obstoj izjeme poslovne skrivnosti dostop do zahtevane informacije dovoli, če gre za podatke o porabi javnih sredstev.

Ker MJU ni želelo razkriti podatka o številu delovnih postaj za katere se kupuje licence, smo se v pritožbi Informacijskemu pooblaščencu sklicevali tudi na odločbo Informacijskega pooblaščenca št. 021-83/2007/17 z dne 1. februarja 2008, ki jo je s sodbo opr. št. U 284/2008-35 z dne 27. 5. 2009 potrdilo tudi Upravno sodišče RS. Informacijski pooblaščenec namreč ugotavlja, da "je nadzor javnosti, ki naj bi ga institut transparentnosti zasledoval, to pa je spodbujanje in zagotavljanje učinkovite in poštene konkurence ter smotrno porabo javnih sredstev v postopkih javnega naročanja, mogoče zagotoviti zgolj s tem, da se javnosti omogoči tudi dostop do količine po enoti, saj skupni znesek šele skupaj s podatkom o količini zagotavlja učinkovit nadzor o smotrni porabi javnih sredstev".

Odločitev Informacijskega pooblaščenca naj bi bila po neuradnih podatkih znana konec tega meseca, a se je podjetje Microsoft na pobudo MJU odločilo, da oznako poslovne skrivnosti iz dokumentacije umakne, na podlagi česar se je Ministrstvo za javno upravo odločilo, da bo pogodbo Microsoft Enterprise Agreement javno objavilo na svojih spletnih straneh.

Kot je razvidno iz krovne pogodbe Microsoft Enterprise Agreement za obdobje 2009-2011, je vrednost le-te 6.976.280,38 EUR, podpisana pa je bila 12. 10. 2009. V pogodbo je vključenih 81 pristopnikov, na strani 66 pa je objavljen seznam 67 pristopnikov k pogodbi, ki bodo licence naročali pod okriljem MJU, navedeno pa je tudi število delovnih postaj.

Pogodba MJU z Microsoftom je tako sedaj javna, več o samih vzrokih za zahtevo za dostop do informacij javnega značaja in celotno zgodbo okrog zahteve pa bomo v kratkem objavili v posebnem članku.

99 komentarjev

«
1
2

Jeronimo ::

Bravo. Človek dobi občutek, da se bojuje z mlini na veter. Bravo za vztrajnost.

Nekako te spreleti, kot da bi nekdo želel v prakso uveljaviti rek: "Vse živali so enakopravne, samo nekatere so bolj enakopravne kot druge." Ne vem, zakaj se nekateri počutijo kot da imajo absolutno oblast in da nikomur ni potrebno polagati računov.

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Bakunin ::

well played.

hruske ::

\o/
Rad imam tole državico. <3

zee ::

Bravo!
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

opeter ::

Čestitke!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

bacek ::

Bravo in čestitke!
Vesel sem, da še obstajajo ljudje, ki se ne dajo in obupajo, kljub neprestanim scenam pri nas in širše, ki vedno bolj spominjajo na Brazil, Živalska farma, 1984, V for Vendetta in kar je še teh distopično, velikobratskih filmov.

Bo pa tole zanimivo večerno branje.

coffeetime12 ::

Bravo in hvala gospodje!!

ikeman ::

Tako se dela, cestitke!

mathjazz ::

Bravo, Matej!
www.getfirefox.com

WamPIRe- ::

Bravo bravo! Mal jih je treba po prstih!
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Masamune ::

gg

gre za denar, ki ga tudi jz služim :P
lp, j

bacek ::

NE ME JE**T. !!!

Prijavljenih 3730 delovnih postaj... (stran 66)
kar pomeni, da pride na delovno postajo 1870,32 EUR 8-O
Matr to pa so drage licence za dobri 2 leti (pogodba naj bi veljala do konca leta 2011)
Seveda bojo tuki na veliko hiteli opravičevat da je tukaj še izobraževanje pa podpora pa bla, bla, bla

ME PRAV ZANIMA KOLIKO SLOVENSKIH OPEN SUORCE PODJETIJ BI BILO PRIPRAVLJENIH NAMESTITI ENO IZMED N+1 DISTRIBUCIJ LUNUXA + OPEN(STAR...) OFFICE IN IZŠOLATI IN PODPIRATI 3730 VRHUNSKO IZŠOLANIH IN INTELIGENTIH LJUDI (nenazadnje so morali ti ljudje opraviti državniški oz. nekaj sličnega IZPIT, ki naj bi bil orenk zaj**an) ZA SLABIH 7 MIO EVROV oz. MANJ
PA NE POZABIT DA BI ZADEVO ČEZ 2 LETI PONOVILI!!!!

Če bi se taka heretična misel uresničila se zgodi sledeče:
denar ostane v Sloveniji, širi se (za)vedenje o alternativah, zniža se piratstvo, podpira se slovensko gospodarstvo in slovenska delovna mesta.

GRRRRRRR ME POGREJEJO TAKE ZADEVE

p.s.
Kolikor vem, se sicer število postaj lahko povečuje za do 50% znotraj enega licenčnega obdobja ali nekaj podobnega pri teh enterprise forah vendar je to še vedno cca. 1400 EUR na postajo vsaki 2 oz. recmo 3 leta.

WamPIRe- ::

Upam da se bo o tem pisalo po vseh časopisih....
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

lambda ::

Skrajni čas ... bravo!

luka83 ::

Odlično opravljeno!

Poskusil sem prebrat čimveč solate, in če prav razumem se prav trudijo s pogodbo omejiti uporabo odprtokodnih izdelkov - sicer je čisto mogoče da se motim, ker je te solate res ogormno.

Vsekakor pa lahko znesku 6.976.280,38, ki je šel za licence dodamo še zneske vzdrževanja računalnikov, ker v končni fazi mora to nekdo tudi namestit na računalnike oz. vzdrževat. Naprimer Gambit-ov čisti zaslužek od prodaje/storitev z ajpesa za leto 2008 je 19.210.981 EUR (ja vem da je pogodba od sredine 2009 naprej, ampak je najbrž bil ta gambit že prej v igri) prav zanima me kakšen bo njihov poslovni izzid za 2009. Sicer je pa najbrž še veliko več podjetji, ki skrbijo za računalniško opremo.

Če pa še dodatno ŠPEKULIRAM pridem do tegale:
- licenčnine: 6.976.280,38 EUR za obdobje dveh let
- mesečna vzdrževalna pogodba na računalnike: 3730 računalnikov po vsaj 25EUR na mesec, po 24-ih mesecih = 2.238.000 EUR
- nadgraditev os-a, programske opreme, oz. popravila v dveh letih: 100EURx3730 = 3.730.00 EUR
Glede na to, da sem predvidel precej manjše stroške, kot so dejansko si upam trdit da se v dveh letih nabere precej več kot 13 milionov EUR in če temu dodam še vsa izobraževanja, ki jih potrebujejo zaposleni, ker m$ stalno spreminja izgled je dejanskih stroškov še bistveno več.

Če bi uporabljali linux, bi ostali stroški izobraževanja ter mesečna vzdrževalna pogodba. Cena bi se pa sigurno zmanjšala za več kot 7 milionov EUR, ker bi odpadle licence in najverjetneje tudi nebi bilo potrebno toliko nepredvidenih posegov.

darkolord ::

Če je ta znesek pravilen, je tole tko na uč točno 10x višja cena na postajo, kot jo plačujejo ostali, ki imajo tudi sklenjen EA. Ene dobrih 200 dolarjev pride komplet Office Pro Plus, Win Upgrade, CORE CAL.

Zgodovina sprememb…

bf4ed ::

ununtu + OO

zdaj bi rabili samo še bolj gnjavit ko bo konec pogodbe...preveč denarja po nepotrebnem porabljeno...zato da pogledajo mail in kaj natipkajo in sprintajo...

terryww ::

v čem je štos na 63. strani, da so stvari prečrtane, potem pa piše "s tiskanimi črkami: Aljoša Domijan"?
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

BigWhale ::

Kako pa pride do podpisa taksne pogodbe brez javnega razpisa?

linuxdady ::

Ostanimo na realnih tleh.
Glede na to, da poleg MS programja v upravi uporabljamo tudi NOVELLOV Network in IBMjev Lotus Notes, ni mogoče kar izbrati neko poljubno distribucijo Linuxa, ki bi v celoti lahko nadomestila MS programsko opremo.
Pravzaprav je trenutno edina alternativa Novellov SuSE Linux Enterprise Desktop, ki vključuje tudi Novell Client za Linux in na katerem zadovoljivo teče tudi Lotus Notes za Linux.
Ta oprema pa ni brezplačna - SLED podpora (ne licenca!)znaša približno 1/3 MS licenčnine.
Brezplačne alternative ni, je pa bistveno cenejša.
O izobraževanju za prehod na OK rešitve mi pa dajte že enkrat mir. Mislite, da mora moja tajnica v tečaj, da bo ugotovila, da mora v Openoffice pritisniti tipko "ž", če hoče napisati "ž"? Tako hudo blond pa spet ni!

r0ker ::

Bravo! Zmaga! Tako naprej! Woohoo!
dosegli pa... kaj?
nič

driver_x ::

Cena 1800EUR na postajo je realna, če upoštevamo še razne provizije in podobno.

.:joco:. ::

Pa sej, a v državni upravi so same tajnice al kako?
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

nekikr ::

Tole je sigurno preveč ampak alternative pa ni... ali pa samo jaz ne poznam nobene slovenske firme, ki bi imela znanje in možnost servisirat/administrirat/nadgrajevat 4000 linux mašin z vsemi potrebnimi OO programi, in istočasno nudit izobraževanje - za manj denarja?

linuxdady ::

.:joco:. je izjavil:

Pa sej, a v državni upravi so same tajnice al kako?

Nak, niso same tajnice - so pa skupina z najnižjo formalno izobrazbo med uporabniki računalnikov, iz česar bi nekako sklepal, da je zanje dopolnilno izobraževanje najbolj potrebno.
Koliko ga v resnici potrebujejo, sem pa že povedal.

pss-m ::

tole je pa noro dobr. bravo!

kopernik ::

Vse pohvale za vztrajnost, čas je že, da se začne v javnosti govoriti tudi o IT stroških, saj se dogajajo enake kolobocije kot pri operacijskih mizah in avtocestnih tunelih.

poweroff ::

darkolord je izjavil:

Če je ta znesek pravilen, je tole tko na uč točno 10x višja cena na postajo, kot jo plačujejo ostali, ki imajo tudi sklenjen EA. Ene dobrih 200 dolarjev pride komplet Office Pro Plus, Win Upgrade, CORE CAL.

Tole meni ni povsem jasno. Kolikor sem jaz že pred časom dobil neuradne informacije, naj bi se država blazno dobro izpogajala in naj bi ravno zato skrivali pogodbo, ker so dobili bistveno večje popuste kot ostali.

Tule pa se kaže malo drugačna slika. Tukaj nekaj ne štima...

linuxdady je izjavil:

Ostanimo na realnih tleh.
Glede na to, da poleg MS programja v upravi uporabljamo tudi NOVELLOV Network in IBMjev Lotus Notes, ni mogoče kar izbrati neko poljubno distribucijo Linuxa, ki bi v celoti lahko nadomestila MS programsko opremo.
Pravzaprav je trenutno edina alternativa Novellov SuSE Linux Enterprise Desktop, ki vključuje tudi Novell Client za Linux in na katerem zadovoljivo teče tudi Lotus Notes za Linux.

Hmm, pa se ne bi dalo prilagoditi recimo Ubuntuja tako, da bi na njem tudi tekel Novell Client za Linux? Konec koncev je verjetno finta samo v kakšnih knjižnicah ali čem podobnem...

nekikr je izjavil:

Tole je sigurno preveč ampak alternative pa ni... ali pa samo jaz ne poznam nobene slovenske firme, ki bi imela znanje in možnost servisirat/administrirat/nadgrajevat 4000 linux mašin z vsemi potrebnimi OO programi, in istočasno nudit izobraževanje - za manj denarja?

Res je. Odprtokodna scena v Sloveniji je precej nesposobna in se precej neposlovno obnaša.

Ampak če se ne motim smo v EU, trg je pa odprt. A Canonical iz Londona ali kakšna nemška firma pa ne more ponudit supporta?
sudo poweroff

joze67 ::

Bangalore, Indija. Tam je menda zelo dober support. S tem, da ga potrebuješ tukaj. Ampak naj nas to ne moti.

Tale EA - ali gre tu samo za desktope, ali tudi za strežnike?

andrejk2 ::

nekikr je izjavil:

Tole je sigurno preveč ampak alternative pa ni... ali pa samo jaz ne poznam nobene slovenske firme, ki bi imela znanje in možnost servisirat/administrirat/nadgrajevat 4000 linux mašin z vsemi potrebnimi OO programi, in istočasno nudit izobraževanje - za manj denarja?


Sposobnost, znanje in možnosti se preverjajo na javnih razpisih z enakopravnimi merili in zahtevami.
Ali se komurkoli, ki je bil kdaj v stiku z MS podporo ali storitvami slovenskih ponudnikov licenčnih IT rešitev zdi, da so nadpovprečno sposobni, imajo posebna znanja ali možnosti?
Sicer pa je govor o prihrankih pri licencah, ura storitve / dela pa je žal za vse enaka.

.:joco:. ::

linuxdady je izjavil:

.:joco:. je izjavil:

Pa sej, a v državni upravi so same tajnice al kako?

Nak, niso same tajnice - so pa skupina z najnižjo formalno izobrazbo med uporabniki računalnikov, iz česar bi nekako sklepal, da je zanje dopolnilno izobraževanje najbolj potrebno.
Koliko ga v resnici potrebujejo, sem pa že povedal.

Zanima me zato, ker verjetno ne uporabljajo samo ofisa. Verjetno rabjo cel kup CAD programov za kompletno komunalo, elektro, vodo (arso), matične, zemljiške knjige, OPNje ipd. Pa statistične programe, pa kake specifične aplikacije ipd. Kar vse laufa samo na Win.
Sej to govorimo o kompletni javni upravi, al kako?
Pa glede na to, da večina page-ov laufa na apacheju, majo verjetno postavljenih kar dosti linux mašin. Samo za linux verjetno ne rabjo podpisovat nekih pogodb, ampak ga samo dolpotegnejo.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Looooooka ::

luka83 mal realnosti prosm.
1)drzavne pogodbe so tko al tko nateg
2)ce bi pa tole linux masine bi vzrzevanje prislo krepko parkrat vec kot za winse(ce ti nikol ne patchas kernela, ker se ti pac ne zdi tok pomembno bit varen...good for you ampak jst tega na 1000 masinah ne bi delu).
3)lahko bi se vsaj bl zapicil v dejstvo, da so dal 1800 eur skor samo za vzdrzevanje...
winsi prihajajo vn na 3-4 leta...office isto...se prav lahko dvomimo v to, da bo prislo do kakrsnekol nadgradnje v tem casu.
Mogoce ce gledajo cene nategatorjev kot so sosed.si...da jim potem tale racunica clo cez pride.Kar se zmer ne bi spremenil dejstva, da je nateg.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Matevžk ::

(ce ti nikol ne patchas kernela, ker se ti pac ne zdi tok pomembno bit varen...good for you ampak jst tega na 1000 masinah ne bi delu).

Huh? Kernel se patcha enkrat, potem pa distribuira binarno. Hudiča, Canonical mi to naredi celo zastonj! Saj ne rabi vsaka mašina po svoje skonfiguriranega kernela ...
lp, Matevžk

WhiteAngel ::

@bacek: Se podpišem.

MrStein ::

linuxdady je izjavil:

Ostanimo na realnih tleh.
...
O izobraževanju za prehod na OK rešitve mi pa dajte že enkrat mir. Mislite, da mora moja tajnica v tečaj, da bo ugotovila, da mora v Openoffice pritisniti tipko "ž", če hoče napisati "ž"? Tako hudo blond pa spet ni!

Ja, kaj pa Print? Draw table?
Se zavedaš, da večina ne-geekov ne pozna niti alt-tab?

poweroff je izjavil:


linuxdady je izjavil:

Ostanimo na realnih tleh.
Glede na to, da poleg MS programja v upravi uporabljamo tudi NOVELLOV Network in IBMjev Lotus Notes, ni mogoče kar izbrati neko poljubno distribucijo Linuxa, ki bi v celoti lahko nadomestila MS programsko opremo.
Pravzaprav je trenutno edina alternativa Novellov SuSE Linux Enterprise Desktop, ki vključuje tudi Novell Client za Linux in na katerem zadovoljivo teče tudi Lotus Notes za Linux.

Hmm, pa se ne bi dalo prilagoditi recimo Ubuntuja tako, da bi na njem tudi tekel Novell Client za Linux? Konec koncev je verjetno finta samo v kakšnih knjižnicah ali čem podobnem...

...

Ampak če se ne motim smo v EU, trg je pa odprt. A Canonical iz Londona ali kakšna nemška firma pa ne more ponudit supporta?

SuSE je nemški, ne?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

quattro ::

BigWhale je izjavil:

Kako pa pride do podpisa taksne pogodbe brez javnega razpisa?


saj ne pride. micrisift pogodba ni sklenjena neposredno z MS slovenija, ampak preko enega od pooblascenihj prodajalcev. zdaj imas pa dve moznosti. ali gres v jacno narocilo manjse vrednosti in naricus ponudbe rpi vnaprej izbranih ponudnikih s strani MJU (vbcas so bli gambit, marand in unistar, ce se prav spomnim, ne me drzat za besedo) in uporabis najcenejso, ali pa gres v javni razpis, na katerega se prijavijo gambit, marand in unistar, pa spet zberes najcenejsega.

ce koga res zanima lahko zatezi na MJU se za seznam usposobljenih ponudnikov IT opreme in storitev, ki so bili izbrani na javnem razpisu.

aja, pa enterprise licence so konkretno drazje kot winsi in office v trgovini. to s pridom izkorisca preostali del drzavne uprave, ki naroca delovne postaje z OEM licencami oken in offica.
razlika je pa v tem, da potem, ko po treh do stirih letih menjajo racunalnike, morajo stran vrec tut licence za oboje. enterprise licence so pa prenosljive, torej lahko podpisniki kupijo nov racunalnik brez vinsov in offica. kaj se bolj splaca na dolgi rok, je pa ze vprasanje.

BlueRunner ::

enterprise licence so pa prenosljive, torej lahko podpisniki kupijo nov racunalnik brez vinsov in offica

Ne, ne morejo. To je pogosta napaka in caka na katero BSA velikokrat zasluži kar dobre zneske.

Q. Can I order a PC with no operating system from a manufacturer and then use my Volume License to install Windows on the desktop?
A. No. Volume License agreements--including Academic, Government, and Public Sector--never cover the initial full Windows Client operating system license. Volume License agreements cover only Windows Client upgrade licenses. Windows upgrades are designed to upgrade previously acquired qualifying desktop operating system licenses. See the PUR for more information on qualifying underlying licenses.

Vir: Microsoft Volume Licencing FAQ

EA licenca je na namizju doplačilo na tisto, kar moraš še vedno plačati preko OEM ali FPP. T.i. bonus za uporabnika, se skriva v temu: "Volume Licensing customers are provided additional benefits, such as re-imaging and downgrade rights, that may not be available in other software channels." Praktično pa je edini bonus samo ta, da imaš X postaj pokritih z eno licenco, potem pa samo še prešteješ delovne postaje. Če za vsako postajo poskrbiš, da je že kupljena z Windows OS, to potem pomeni, da privarčuješ na stroških vzdrževanja pravilnega inventarja licenc za primer pregleda.

Zgodovina sprememb…

quattro ::

zanimivo. meni je par let nazaj MS zagotavljal, da je vazno samo stevilo delovnih postaj, ki so s to licenco pokrite.

Looooooka ::

Za razpis lahko microsoft v Sloveniji prijavi tud vse svoje tri al stiri distributerje (RMS 01 02 03 itd...) pa da vsakemu za euro nizjo ponudbo.Sicer tega ne delajo ker ne rabjo tega delat ampak....glede na nase zakone je to OK.
In fact ce je kje kksn razpis za karkol pa nekdo ve, da ni drugih ponudnikov in da ne more kandidirat samo zato, ker morjo bit vsaj 3 ponudbe...lahko kumot naredi isto.
Microsoft konc koncev briga kdo in cez kaksen kanal proda licence...vazn, da dobijo denar.

darkolord ::

aja, pa enterprise licence so konkretno drazje kot winsi in office v trgovini.
Ni res, že samo cena Office je ločeno ene 2x višja kot cena celega kompleta.

No, v tem konkretnem primeru je sicer očitno res obratno. Ker:
- se je nekdo zmotil
- je nekdo nekoga na suho nategnil

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

luka83 ::

Looooooka, kar se tiče patchanja kernela se nikakor ne morem strinjat, za tako veliko bazo računalnikov lahko narediš povsem prilogojen custom build repository in v celoti skrbiš za vsebino paketov in morebitno patchanje. Čeprav menim, da tako stroge varnosti ne potrebujejo, glede na to da trenutno uporabljajo windowse. Sicer pa tudi če bi želeli selinux, je ta vključen v več distribucij.

Ta pogodba, ki jo je pridobil slo-tech je zgolj vezana na licenčnino in nima nobene veze z vzdrževanje - o slednjem strošku osebno nimam, podatkov sem pa špekuliral z nanjnižjo možno ceno.

Cena licenčnin bi z uporabu linuxa odpadla in glede na to da za to trošijo naš skupen denar je prav, da se temu naredi konec. V končni fazi lahko tudi ustvarimo podjetje, ki ne bo računalo nič več za vzdrževanje na linux platformi - pa mislim, da je z vzdrževanjem linuxa precej manj dela. Če pa bi po kakšnem čudežu res obstajal kak program, ki ga nujno potrebujejo in začuda teče zgolj na windowsih, pa se lahko te namesti na strežnik, do katerega imajo uporabniki oddaljen dostop.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: luka83 ()

BlueRunner ::

quattro je izjavil:

zanimivo. meni je par let nazaj MS zagotavljal, da je vazno samo stevilo delovnih postaj, ki so s to licenco pokrite.

Saj čisto tehnično gledano niso lagali. Če imaš katero izmed VL pogodb rabiš za dokazovanje šteti samo število delovnih postaj, ne pa za vsako delovno postajo ločeno dokazovati, da imaš licenco in, da je na njej nameščen natančno ta primerek licence.

Seveda to velja samo v svetu, kjer se prodajajo samo računalniki z prednameščenim operacijskim sistemom Windows.

poweroff ::

BlueRunner je izjavil:

enterprise licence so pa prenosljive, torej lahko podpisniki kupijo nov racunalnik brez vinsov in offica

Ne, ne morejo. To je pogosta napaka in caka na katero BSA velikokrat zasluži kar dobre zneske.
...
Praktično pa je edini bonus samo ta, da imaš X postaj pokritih z eno licenco, potem pa samo še prešteješ delovne postaje. Če za vsako postajo poskrbiš, da je že kupljena z Windows OS, to potem pomeni, da privarčuješ na stroških vzdrževanja pravilnega inventarja licenc za primer pregleda.

V čem točno je torej smisel Volume Licenciranja? Pri nakupu novih računalnikov moraš vseeno kupiti Winse OEM ali posebej (retail), torej ti pride prav le pri "vzdrževanju" obstoječih (starih) računalnikov, kjer lahko iz Xpjev z enterprise licenco nadgradiš npr. na 7-ko?
sudo poweroff

neo81 ::

Vse lepo in prav ... ampak v JU (ue, ministrstva, javni skladi) je preko 15000 delovnih postaj. In da, vse te imajo taisto opremo nameščeno in seveda ločene pogodbe z taistim podjetjem. Koliko denarja to potem znese si lahko zračunajte sami.

... da o državnih firmah sploh ne govorimo...

BlaY0 ::

Malo sem preletel vse skupaj...

Obstaja en velik problem, da se Linuxa kot delovne postaje ne da kar tako integrirati v MJU informacijsko infrastrukturo.

Najprej bi bilo potrebno predelati in prirediti specialna orodja za uporabo v heterogenih okoljih. Še pred tem pa bi bilo potrebno sprejeti neko zavezo/akt, ki bi določal, da mora biti ves nov softver, ki se ga in se ga bo naročalo/kupovalo v prihodnosti, prilagojen uporabi v heterogenih okoljih. Se pravi koncej je treba narediti raznim "visual-studio" špageti orodjem, ki se trenutno uporabljajo v MJU in za katera potrebuješ Windofse pa .NET framework pa Internet Exploder in podobna jajca.

Od tu dalje je pa stvar jasna, vsak se lahko odloči za kateri koli operacijski sistem s svojimi priveski.

G-man ::

Bravo tistim, ki so to pogodbo izbezali na plano!

BlaY0 ::

OK, to je začetek. Ampak v prihodnje je potrebno te pogodbe izbezati na plano še pred podpisom, če ne je itak vse zamanj...

nekikr ::

IN če bi jo izbezali na plano še pred podpisom bi to vplivalo na končno stanje kako točno? Bi se čez noč ustanovil OO konglomerat in poskrbel za vso podporo/izobraževanja in vse kar si omenil v prejšnjem postu? Ali bi se spet tu na ST malo prerekali dokler se ne bi prah polegel?

BlaY0 ::

nekikr je izjavil:

IN če bi jo izbezali na plano še pred podpisom bi to vplivalo na končno stanje kako točno?
Blagodejno:D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Informacijski pooblaščenec: Podizvajalci, ki samo hranijo infrastrukturo s podatki, n

Oddelek: Novice / Zasebnost
175790 (4263) SeMiNeSanja
»

Piškotki kot dimna zavesa spletne varnosti in zasebnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
3014106 (11676) ExtraBacon
»

Ustavno sodišče dalo prednost transparentnosti pred poslovno skrivnostjo

Oddelek: Novice / NWO
184770 (2844) BlaY0
»

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabav

Oddelek: Novice / NWO
3911289 (9826) poweroff

Več podobnih tem