»

Ubuntu klon Windows XP, Microsoft nima nič proti

Ars Technica - Pred nekaj dnevi se je na spletu pojavila distribucija Linux z imenom Ylmf OS, ki do potankosti posnema videz Windows XP. Operacijski sistem na osnovi Ubuntuja je resda v kitajščini, tako da v naših koncih kaj prida uporaben ni, a Kitajska ni majhen trg. Sama distribucija je seveda brezplačna, kot se za Ubuntu spodobi, a se je pričelo zastavljati vprašanje, ali nemara ne krši kakšnih Microsoftovih pravic s tako vernim posnemanjem izgleda uporabniškega vmesnika.

V Redmondu so se odločili, da ne bodo delali iz muhe slona. V uradni izjavi so zapisali, da kode sicer še niso pregledali, a ker gre za ubuntujevski izdelek, tu zakoni zoper nelegalno razpečevanje programske opreme niso...

30 komentarjev

Izšel Thunderbird 3.0

Thunderbird 3.0

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Kot poročajo na Ubuntu.si, je po več kot dveh letih izšla nova različica odprtokodnega poštnega odjemalca Mozilla Thunderbird.

Med glavnimi novostmi je izboljšan uporabniški vmesnik (vsebuje tudi zavihke), izboljšan iskalnik, izboljšano filtriranje e-pošte ter prenovljen sistem arhiviranja sporočil. Različica 3.0 uvaja tudi tim pametne mape (ang. Smart Folders), v katerih lahko enostavno kombiniramo pošto iz več poštnih e-računov.

Thunderbird 3.0 je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS X. Slovenski prevod še ni na voljo, prav tako pa na novo različico še niso prenesli vseh nekaterih (pomembnejših) razširitev.

69 komentarjev

Izšel Inkscape 0.47

Inscape 0.47

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Vsi navdušenci nad oblikovanjem se bodo gotovo razveselili izida urejevalnika vektorske grafike Inkscape 0.47.

Nova različica Inkscapea, je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS, prinaša številne novosti. Izpostavimo lahko samodejno shranjevanje, samodejno glajena vozlišča, nove zmožnosti orodju prilagajanja ter novi učinki poti (tudi šrafiranje), izboljšan izvoz v PS in EPS format, veliko novih razširitev ter še številne druge izboljšave.

14 komentarjev

Izšel AbiWord 2.8

AbiWord podpira tudi SVG

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - AbiWord je manj znan, a vseeno zelo dober odprtokodni program za urejanje tekstovnih dokumentov, ki se odlično razume z MS Word dokumenti. Za razliko od svojega večjega brata Openoffice.org, ki je celovit pisarniški paket, je AbiWord namenjen samo urejanju besedil, porabi pa manj sistemskih sredstev.

Te dni je izšla različica 2.8.1, ki poleg številnih izboljšav prinaša močno izboljšano podporo ODT, DOCX, RTF in LaTeX dokumentom ter izboljšane filtre za uvoz in izvoz dokumentov iz različnih formatov, podporo komentarjem (ang. annotations), popolno podporo SVG slikam, podpor "pametnim" narekovajem, večstranski pregled dokumentov, izboljšano...

16 komentarjev

Izšla nova različica Inkscapa

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova različica odprtokodnega programa za urejanje vektorske grafike Inkscape. Inkscape, ki za zapis uporablja Scalable Vector Graphics (SVG) format, se uporablja za oblikovanje risb, plakatov, logotov, naslovnic knjig, pa tudi za risanje diagramov, zemljevidov, itd. Inkscape pri razvoju sicer želi konkurirati programom, kot so Illustrator, CorelDraw in Xara X.



Različica 0.46 pa poleg ostalih izboljšav prinaša tudi pomembno novost: polno podporo PDF dokumentom. Z Inkscape bo od sedaj naprej mogoče PDF dokumente ne samo ustvarjati, pač pa tudi urejati.

Inkscape je na voljo za Linux, Windows 2000/2003/XP ter OSX. V slovenski jezik je preveden...

34 komentarjev

Pipin odprti termin: Openoffice 2.0

Slo-Tech - OpenOffice.org je odprtokodni projekt, s poslanstvom ustvariti vodilni mednarodni pisarniški paket, ki bo tekel na vseh glavnih platformah in bo zagotavljal dostop do vseh funkcionalnosti in podatkov preko XML oblike datotek in odprtih programskih vmesnikov. Pred kratkim je izšla nova različica 2.0, ki prinaša mnogo novosti.

Podrobneje jih boste lahko spoznali na predstavitvi Roberta Ludvika v Kiberpipi, v torek 29.11.05 ob 19h v okviru Pipinih odprtih terminov. Obiskovalcem bodo na voljo tudi CD-ji z najnovejšo slovensko različico tako za Windows kot tudi Linux platformo.

5 komentarjev

Firefox z vgrajeno podporo za SVG?

Slashdot - Po poročanju Slashdota, se uporabnikom odprtokodnega brskalnika Firefox obeta še en bonbonček, ki bi utegnil konkurenco pustiti daleč zadaj. Govora je namreč o nativni podpori za SVG ( SVG ali Scalable Vector Graphics je opisni jezik za prikaz animirane ali statične 2D grafike).

Zadnje razvojne različice Firefoxa 1.1 namreč že vsebujejo vključeno in omogočeno podporo za SVG. In to ne kot dodatek (plug-in), pač pa je SVG podpora vključena v jedro brskalnika. To odpira nove možnosti oblikovanja spletnih strani, saj bo po novem mogoče kombinirati SVG grafiko z običajnimi XHTML stranmi.

Redmond, start your photocopiers!

28 komentarjev

Inkscape 0.40

Slo-Tech - Inkscape, "Prostokodno orodje za risanje vektorske grafike (SVG) v več okoljih", je trenutno najbolj obetaven grafičen program sploh. Pred letom dni se je ločil od sorodnega projekta Sodipodi, hitro dobil več desettisoč uporabnikov in nekaj zelo prizadevnih razvijalcev.

Deluje v okoljih Linux, Windows in Machintosh, svojo različico lahko dobite na njihovi sourceforge strani. Statični paketi so precej veliki, ker so izpopolnili tudi kodo in uporabili nekaj dodatnih knjižnic.
To je doslej najbolj izpopolnjena različica, ki vsebuje tri doslej najbolj zaželjene možnosti:
- besedilo po poti,
- uporaba slojev in
- prerisovanje rastrov (tracing).

Poleg tega pa še neverjetno zmogljivo kaligrafsko pero, z možnostjo nastavljanja lege in pritiska med vlečenjem, predloge dokumentov, razširjeno delo z besedili,... Več podrobnosti se najde v njihovem Wikiju, ogledate pa si lahko tudi druge zaslonske slike.

Spisali so tri dodatne vodiče, tako da sedaj poleg programa dobite izdatno pomoč....

17 komentarjev

Mozilla 1.6

Mozilla.Lugos.Si - Včeraj je izšla nova različica odprtokodnega brskalnika, ki sliši na grozovito ime Mozilla in ki smo jo pričakovali že pred novim letom. Mozillo odlikuje brskanje z zavihki, zavračanje pojavnih oken (pop-upov), poštni odjemalec pa uspešno poskrbi za vso nezaželeno pošto (spam). V novi različici je popravljen cel kup varnostnih lukenj in hroščev, največja novost pa je mehanizem za avtentikacijo NTLM za različne platforme. Za ogled vseh novosti kliknite tukaj.

Nova različica je bila skoraj takoj poslovenjena, najdete pa jo tukaj. Če imate počasno povezavo, lahko počakate nekaj dni, saj bo slovenska različica tudi na uradnih zgoščenkah, ki jih bo prodajala Mozilla Foundation [:D]. Če pa ne znate slovensko (hm, ne bi poskusili raje nekajdrugega-tech.com?), pa poskusite izvirno različico, ki vas čaka na preobremenjenih strežnikih Mozilla.org. Veseli internet in srečno 2004!

Na novico nas je opozoril CCMbrother.

15 komentarjev

Nova Opera

Warp2Search - Po neštetih različicah beta in RC (release candidate) je naposled le izšla nova različica Opere, zagotovo, skupaj z Mozillo, največje konkurentke Microsoftovemu Internet Explorerju. Nova različica, ki nosi oznako 7.20, nudi precej izboljšav in novosti, ki si jih lahko ogledate tukaj. Če vas nova Opera mika, kliknite za prenos.

10 komentarjev