» »

Sejem Elektronike v Ljubljani 18-20 marca

Sejem Elektronike v Ljubljani 18-20 marca

Slo-Tech - Po nekajletni klinični smrti je Gospodarsko Razstavišče spet oživelo Sejem Elektronike, tokrat v novi podobi in z bistveno drugačnim programom.

Novosti so v bistveno večjem posluhu za domačo industrijo in javnost, bolje urejeno in ugodnejšo uslugo ob večji kakovosti in BREZPLAČEN vstop za obiskovalce.

Vsak začetek je težak in tako tudi tokrat sejem krasi nekako 60 različnih podjetij iz Slovenije in tujine, v bolj sproščenem kotičku sejma pa kar nekaj domačih radioklubov kaže različne tehnike prenosa podatkov in tehnologijo, ki stoji za tem, tako danes kot desetletja nazaj.

Vabljeni ste, da s svojim obiskom pokažete, ali cenite ta korak v pravo smer in pričakujete tudi nadaljnje.

23 komentarjev

dëych ::

Sem bil pred kakšnimi tremi uri tam in ni kej velik za videt.

Shegevara ::

ja sej to je bilo za pričakovat. Sej nismo nobena nemčija al pa amerika.

dëych ::

Ja no, včasih je blo tega več.

MadMax ::

Včasih... smo se slinili že ob pogledu na pest LED-ic v stekleni vitrini.

Jah, zahtevni smo postali, ni kaj 8-)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

BladE_ ::

Dons sm bil tam... živa žalost :\ Use skp nč za vidt!

zcetrt ::

Takemu sejmu manjka tudi kakšna prodaja. Če bi kakšne RGB ledice dajali po subvencionirani ceni, pa kakšna ohišja itd. bi bilo to še dodaten razlog za zadovoljstvo kakega "študentskega" obiskovalca. Ne pa da ti, če nimaš kravate, dajo le oktobrsko številko neke revije o mobitelih...

Za prave poslovne stike morda to je priložnost. A to se da speljat bolj elegantno kot na štantu na GR.

Pa tisti radioamaterski štanti... Nekje je en stric kinkal, nekje jedel, ostali so bili pa nenaseljeni.

Majhni smo, majhni. Namesto Gu-gu bonbonov ledice in displaye v peharčke, pa bo :)


Je pa to striktno študentski pogled na sejem. Če imate čas, si ga vseeno poglejte, saj je vstop prost. Bo morda drugo leto bolje.
4.

madmitch ::

Po rastavljalcih sodeč zna biti nekaj avtomatike tam. Grem jutri uč vršt.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Brane2 ::

Folk, vi ne štekate zadeve.

Big deal ni v tem kako velik je sejem. Big deal je v tem, da sploh obstaja.

In še nekaj. To ni klasičen sejem, kot je bil včasih, kjer so nametali dijake vseh šol in je bilo folka ko dreka , efekta pa nobenega.

To je B2B sejem, kjer podjetja sicer nudijo zadeve tudi posameznikom, ampak bolj podjetjem.

Ponovitev klasičnega sejma z bolj potrošno robo naj bi se zgodila enkrat kmalu in ta sejem se bo držal predvsem tega.

Sodobna Elektronika pa je prav lepo shodila. Za prvič je vedno problem zbrat skupaj razstavljalce, ko ti vsak našteje grehe sejma iz 5 preteklih življenj in jih ene 3/4 reče "mi bomo počakali za letos in bomo najprej videli, kdo drugi bo prišel gor, potem pa naslednje leto pridemo."

Zaradi tega lahko pričakujete naslednje leto bistveno več imen gor.

Stvar ni namenjena povprečnemu Janezu in Micki, ki bi pobrala čimveč katalogov, CDjev in vzorcev, ampak malim podjetjem, ljudem, ki začenjajo, dijakom in študentom teh smeri, pa tudi zahtevnim hobistom koneckoncev.


Sicer pa sem pofotkal maso fotk zanimivih stvari, pa še nisem vsega pokril.

Za tiste bolj elektronike po duši pa sejem šele prihaja.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Pa prave poslovne stike morda to je priložnost. A to se da speljat bolj elegantno kot na štantu na GR.


Za prave poslovne stike je to najboljša priložnost. TO je idealna lokacija in če bodo pogoji ostali enaki kot letos, bo že naslednje leto tam bistveno več ljudi.

Pa tisti radioamaterski štanti... Nekje je en stric kinkal, nekje jedel, ostali so bili pa nenaseljeni.


Hja, če pa se ostali ne zganejo. Pač bilo je govora o odprtokodnikih, pa iz tega ni bilo nič.

Kar pa se radioamaterjev tiče, ne vem kaj pričakuješ od folka. Valjda ne bodo salt in sklec delali za ceno tvoje brezplačne karte.

Pač potencialnim interesentom so pokazali tehniko. In vsaj jaz sem našel veliko zanimivih stvari gor. Od starih sprejemnikov ( OT-2, ki sem ga delal že kot otrok), kupa predvojnih in vojnih, pa tudi novih postaj, mikrovalvno tehniko za packet radio itd itd.

Tip je v okvirih projekta imel recimo čisto pravi strojček za frezanje tiskanih vezij, sestavljen iz delov različnih starih tiskalnikov, nekaj pa tudi custom-made delov.
Stvar ni telala bogvekako natančno, ampak za pokazat je blo...

Naslednje leto upam, da bo tega bistveno več.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Aja, pa na predavanja in predstavitve ste pozabili.

Prvi dan je bilo eno ali dva, neslednje dni pa jih bo bistveno več.

To je tudi ena od oznak novega sejma- veliko več prostora in infrastrukture za predavanja, workshope itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.

snow ::

Men je bilo dost zanimivo vse skupaj - konkretno razni optični senzorji in drugi.
Si nabral nekaj gradiva in kontaktov in sedaj lepo v miru proučujem.

Upam da bo drugo leto tudi... pa da bo večje!
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

link_up ::

jah glede na to, da sejem traja bore tri dni si ga zal ne bom mogel ogledati :( Me pa vsekakor veseli, da se je spet postavil na noge...ce ima kdo kaksen online review bi se priporocal :) second best thing imo :)
In and Out

Brane2 ::

Semga mislil spisat za ST, pa je tega preveč, par slikic pa ne bi dalo pravega vtisa.

Bom dal na naš site s slikcami...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Sedaj sem se spomnil. Drugi dan sejma je bilo predavanje na temo pospeševalnika delcev v CERNu, njegova vloga kot orodja, ki naj bi nam prineslo novo razumevanje sveta okrog sebe in sploh vloga slovenskih podjetij pri izdelavi delov in rešitev za pospeševalnik. Bili so zasedeni v publiki vsi stoli do zadnjega.


Res mi je žel. da nisem bil zraven. Kolega je bil in je poslikal zadevo, ni pa uspel narediti audioposnetka... :'(
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Mati ::

Evo še en dodatek od nas, ki smo tam bili kot razstavljalci.

Razveseljivo je, da je zadeva spet "zaživela", čeprav moram odkrito povedati, da tako slab obisk nisem pričakoval niti v sanjah. Obisk je bil nekje primerljiv z Introniko v Celju, kjer smo tudi razstavljali, pa čeprav ima sejem elektronike neprimerno daljšo tradicijo in reputacijo.
Predvsem so mora organizator potrkati na vest, zaradi izjemno slabe reklame. Največja reklama za sejem jim je bil mail nekaj dni pred otvoritvijo nam razstavljalcem, kjer je bilo med drugim zapisano "povabite vse svoje partnerje", kar smo tudi storili. In dejansko kaj drugega, kot naši partnerji (nas razstavljalcev) tam ni bilo.
Tu pa tam kak študent ali upokojenec.
Večina razstavljalcev ima nekako enak občutek, vendar nič ne de, gremo dalje. Morda bo drugo leto bolje. V kolikor bo organizator jamčil, da bo investiral določen znesek v reklamo bomo razstavljali tudi drugo leto, drugače verjetno več ne.
Še enkrat pohvale organizatorjem, da so ugriznili v kislo jabolko, vendar še je ogromno za postorit.

Neka idealna rešitev za vse te sejme (Intronika, IFAM in sedaj ta) bi bila, da se organizatorji dogovorijo in naredijo en večji sejem, ki bo pritegnil tudi precej več obiskovalcev iz tujine. Sedaj imamo pa 3 mikro sejme na skoraj isto tematiko in tudi razstavljalci so več ali manj isti na vseh treh sejmih.

Brane2 ::

Res ? Kera firma ?

Kar se tiče dela na sejmu pred sejmom, sem to že 100x razlagal, a naletel na gluha ušesa. Ne moreš delati na sejmu zadnjih par mesecev.


No, sicer pa moramo sejmarjem itak poslati feedback, ki smo ga zbrali, zato so kritike več kot doborodošle. Kar na dan z njimi !
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Aja, kar se dogovora med sejmi tiče, AFAIK "It's not gonna happen", ker so v igri stare in nove zamere tipa kdo je koga zaje*al in kje in gre za folk, ki se videt ne more.


Prej se bodo verjetno pomirili Srbi in Hrvati v Vukovarju kot različni teami tu.

In the end, it all boils down to the infrastructure. Samo dve lokaciji sta primerni v sloveniji za sejem: Gospodarsko razstavišče in Celjski sejem.

IFAM in Intronika nimata svojega sejmišča, zato bosta pogorela. Ja, lahko najamejo pri Celjanih prostore, ampak njihove cene so ubijalske, pa tudi če to storijo, se morajo tepsti z GR v LJ, ki ima prostore v lasti in tako veliko nižje stroške.

Da bi Celjski sejem prevzel to področje, ni ravno verjetno, saj smo jih poskušali pripraviti do tega ( in skoraj uspeli !), pa je bil odgovor, da če na sejem ne pride četrt miljona ljudi ali več, je to predrobno zanje, sejem elektronike v SLO pa niti približno nima dovolj publike.

Edini, ki lahko v tej igri trajno ostanejo, so IMHO ljubljančani. Tudi če vse ostane enako in oni tam uspejo na daljši rok parirati GR, je Ljubljana za tak sejem še vedno bistveno boljša lokacija.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Mogoče še nekaj glede feelinga o obisku.

vsaj skozi neko moje povprečje ta niti ni bil tako slab za prvič.

To merjeno skozi obsik na našem štandu in glede na deale, ki smo jih sklenili.

Res je, da je naš posel oglaševanje in da so prišli k nam predvsem razstavljalci, vendar je bilo tudi kar nekaj obiskovalcev.


Kar se občutka, ki so ga drugi podelili z nami, ta varira od dobrega do nezadostnega. S tem da se nam je dogajalo, da mi tip v faco pove da se mu zdi obisk porazen, nato pa se čez pol ure kolegu pohvali, da je obisk za prvič presenetljivo dober in da je spoznal nekaj novih strank.

Pruišlo je tudi nekaj naših oglaševalcev, ki so Sejem Elektronike preskočili in na njem niso razstavljali in so prikorakali kot obiskovalci, pa so bodisi nakazali, bodisi odprto rekli, da se jim zdi to napaka in da bi mogoče bilo bolje, če bi bili prisotni. Ne v stilu da so si s tem zajhebali življenje, bolj v smislu "hej, tole pa ni taka katastrofa, kot sem mislil, da bo...."

Meni se je zdelo zanimivo, da kljub brezplačnemu vstopu ni bilo problemov s klošarji in kradljivci. Prišel je kar normalen folk, ki je imel nek interes...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mati ::

Haj Brane,

a ti si potem tisti, ki je prvi dan poslikal naš štand? A delaš morda za AX elektroniko? Če ja, cool. Mene je v bistvu Jure pripravil do tega, da smo začeli razstavljati najprej na Introniki in nato na Ifam. No elektronika je bilo pa logično nadaljevanje, glede na to, da cene niso bile tako zasoljene, kot sem najprej mislil, da bodo.
Saj se mi zdi, da je ravno zaradi cen propadel takratni sejem elektronike, ko so se ta večji razstavljalci dogovorili, da bodo skupinsko bojkotirali sejem, zaradi cen. Organizatorji so ostali trmasti in cen niso spustili in videli smo kam je to pripeljalo.

Na Introniko letos gremo le, če bomo dobili znaten popust glede na lansko leto, saj po naših podatkih od vseh strank, ki so nas obiskali nismo dobili niti enega novega poslovnega partnerja. IFAM bomo verejtno izpustili, za sejem elektronike drugo leto bomo pa še videli. Verjetno se bomo spet udeležili, če ne bo organizator postal požrešen in začel dvigovat cen. Kot že prej rečeno, najbolj zamerim organizatorjem, da ni bilo nikakršne reklame. Kako se lahko zgodi, da podjetje, ki v Sloveniji deluje že 30 let na področju elektronike pojma nima, da se odvija kak sejem.
nič po radiu, nič po TV, nič v tiskanih medijih. Še web je katastrofalen, saj cel web sestoji samo iz podstrani na strani GR, ter pol leta, kot udarno novico sporoča, da so daljnega leta xxxx na tem sejmu predtsavili ljubljančanom barvno TV. WTF?
Saj ne rečem, da morajo narediti stran podobno munchenski electronici, vendar malo več resnosti bi pričakoval.

Druga črna pika. Gostinska ponudba. Brane, a moram sploh razlagat? Saj Intronika in Ifam sta isto v buli glede tega, vendar ne razumem ali je tako težko najet nek spodoben catering, kamor bi lahko šel kaj pojest? To kar je bilo tam na tistem prehodu med halo C in A je bila revščina.

Smernice za v bodoče. Organizatorji morajo pod nujno pripeljat na sejem več razstavljalcev, četudi bodo morali spustiti ceno, ter pripeljat na sejem "kvalitetne obiskovalce". To bodo dosegli s plačljivimi vstopnicami. Naj dajo razstavljalcem 100 brezplačnih vstopnic in to je to.
Komu koristijo obiskovalci tipa "nimam kaj za počet grem pogledat kaj imajo"? Ne me narobe razumet, nič nimam proti dijakom in upokojencem, vendar menim, da to ni pravilen sejem za njih saj ni hobi elektronike.
Menim, da je bila taktika brezplačnih vstopnic zato, da si malo sfrizirajo statistiko obiskovalcev, za oglaševalsko kampanjo naslednje leto.
Moje mnenje je, da je bilo na sejmu okoli 70% dijakov, ki so dobili dve prosti uri, če so šli na sejem. Kaj meniš ti Brane?

Reklama, reklama, reklama ter agresiven komercialni prostop do razstavljalcev bodo morda rešili ta sejem v bodoče, drugače se bojim da je obsojen na propad. V kolikor drugo leto ne bo občutnega izboljšanja, menim da čez 2 leti tega sejma več ne bo, vsaj ne v tej obliki.

Brane2 ::

aj Brane, a ti si potem tisti, ki je prvi dan poslikal naš štand?


Zelo verjetno sem bil jaz, ker sem se potrudil poslikat večino, če ne vse štande. V okvirih medijskega kritja moram napisat članek- novičko.
Še vedno pa iz tega ne vem, kateri je vaš štand... :D

A delaš morda za AX elektroniko?


Včasih sem, sedaj že 8 let ne. Razleteli smo se precej sovražni atmosferi, padale so grožnje s tožbami, na koncu se je izkazalo da on za svoje ni imel osnove, jaz pa za svoje ne denarja in časa. V bistvu je AX izgubil večino takratnih zaposlenih na podobne načine. Preostalega teama, ki je danes tam, ne poznam. Vsi ostali, ki so v bistvu nosili "Svet Elelktronike" so danes daleč stran.

Kar se odnosov IFAM/Intronika/Sejem Elektronike tiče, samo kratka obnova.

Na začetku je bil samo Sejem Elektronike. Vseh ostalih ni bilo. Tip ki ima sedaj IFAM čez, je bil samo majhen najemodajalec Octanorm opreme za sejme.

Ko zaradi pohlepnosti in pokvarjenosti udeleženih začne pešati Sejem Elektronike, gre najprej stran Gorazd Majcen, ki je bil takrat na Ljubljanskem Sejmu vodja sejma.
Nekaj časa išče druge možnosti, nato gre v kompanijo s tipom, ki je lastnik IFAM-a, Juretom in še parimi. Po tem scenariju naj bi bil Gorazd Vodja IFAM-a, Jure naj bi bil medijska podpora itd. Stvar se zgodi v Portorožu in pogori- na prireditvi je več novinarjev kot obiskovalcev. Po nekajletem iskanju drugih priložnosti se Majcen ponudi nazaj GRju, pa ga odpikajo za tri naslednja življenja zaradi po njihovem mnenju nelojalne konkurence.


V tem času se tako SE kot Infos trudita po svoje izžeti še zadnej tolarje iz tega trga, nakar se združita in g. Jus postane vodja novega Sejma Elektronike, ki pa je praktično tik pred smrtjo in ki ga neomejen pohlep in povsem nerealna pričakovanja takratnega personala ubijejo.


V teh letih tako obstoječe kot novonastale male prireditve (IFAM itd) poskušajo zapolniti luknjo, ki je nastala.

Po nekaj letih truda postane jasno, da bodo vse te prireditve izginile v trenutku, ko eden od velikih igralcev zbere sapo in naredi industriji ustrezen event na ustrezni infrastrukturi.
Edina kandidata za kaj takega sta Celjski sejem in Gospodarsko razstavišče. Prvi ima velike hale iin se mu zdi tak sejem premajhen, drugi po veliko notranjih problemih in reorganizacijah zberejo folk,ki vendarle izvede letošnji Sejem Elektronike.

Novi Sejem Elektronike je torej po naših predlogih spremenjen stari sejem, kjer:

- so cene bistveno bolj prijateljske - ne moreš imeti nemških cen ob tako majhnem eventu
- ima bistveno bolj poudarjen značaj workshopa in nekakšnega delovnega eventa, kjer poudarek ni na talanju katalogov 70.000 mimoidočim
- je bistveno bolj B2B naravnan
- ne poskuša konkurirati EU sejmom po velikosti, ampak čimbolje predstaviti stanje domače industrije, tako tujcem kot nam.
- poskuša zagotoviti okolje razstavljalcem, v katerem ne bodo tako nebogljeni in odrezani od delovnega okolja. To pomeni relativno solidno površino štandov v solidnem okolju, možnost priročnega parking, interent povezljivost, relativno solidno prehrano itd.


Kar se prehrane in bifeja tiče, so tu želje za naslednje leto definitivno visoke, letos pa jih je ubilo to, da nihče od gostincev ni hotel imeti s sejmom nič ker so imeli poln ku*ac odiranja starega sejma, poleg tega pa ni bilo videti statistike. Za naslednej leto bo več časa za priprave in že se iščejo kaki imenitni gostinci, ki bi dobili kako trajno pogodbo za zelo zmerne denarje, tako da bi cene storitev ostale normalne.

Letos pa si imel nad vhodom nad halo A ( nasproti predavalnice) imeniten zajtrk za razstavljalce in od drugega dne baje tudi kosilo ( tega nisem probal).
Resda je bilo bolj stoječe, a vseeno vsaj zame v redu - za začetek.
Doslej se nikoli nisem nažrl jagod za zajtrk in jih poplaknil z močno kavo, a vse je enkrat prvič... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Ja, še to:

Kar se reklame tiče: Se strinjam. Mi smo prav nervozno razlagali sejmu, da bi to stvar morali tržiti profesionalci, ki se razumejo predvsem v stanje industrije in da bi ti profiji morali prezentirati sejem več kot leto. Ponudili smo se sami, pa smo bili zavrnjeni, češ da bodo oni to naredili. Ampak plod njihovih naporov je bil premajhen, sploh pa so se ti napori v nekem resnejšem obsegu začeli veliko prepozno, v glavnem samo par mesecev pred sejmom.

Kar se vstopnine tiče, se načeloma strinjam, vendar je bilo treba nekako povabiti ljudi na prvo prireditev in ta je bila prijazna do ljubljančanov- nekako v stilu "Vaša ljubljana vam ponuja - pridite in si oglejte". Tako so prišli gor ljudje, skozi katere bo ta zgodba difunirala do ljudi, ki bi jih pa to zanimalo.

Kar se tiče količine šolarjev, jih je bilo precej, vendar:

- je bila količina VELIKO manjša kot prejšnja leta, ko so jih kar organizirano zajeli in poslali na sejem

- je bilo med temi šolarji veliko več takih, ki so prišli gor z nekim interesom- ker imajo določene stvri v programu, ker se s tem ukvarjajo itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Mati ::

No bomo videli kako bo drugo leto. Še vedno sem trdno prepričan, če ne bo doživel sejem naslednje boost, ga bomo gledalki zadnjič.
Letos je bilo enostavno preveč napak v sami organizaciji. Že to pove dovolj, da na tako majhnem sejmu nimam pojma o kakšnem zajtrku za razstavljalce govoriš. Vem, da smo drugi dan dobili neke bone za špargljevo juho, to pa je bilo vse. Če bi se organizator lotil zadeve resno se to nebi smelo zgoditi. Poleg tega je bil avtomat za kavo in čaj pokvarjen, saj se ni dalo dozirat sladkorja. Ravno takšne malenkosti so obraz sejma.
Cel čas govoriš o "nas", kao da ste vi organizatorju predlagali to in ono, da bi vi morali to in ono. Če ne zameriš, kdo ste vi?
Mi smo veletrgovec z elektronskim materialom iz področja 02, o imenih pa ne bi, saj boš našel v imeniku razstavljalcev.

Še vedno menim, da če se ne bodo vsi ti sejmi združili v en močen sejem, bo to propad vseh treh. Preveč tazstavljalcev je podobnega mnenja, da se ne izplača vložiti 5 - 10kEUR, da te obišče 30 strank, še po večini tvoje lastne.

Morda bi se morali slovenci združiti in zakupit en velik štand v Munchenu, kjer verjamem je več slovenskih gostov v enem dnevu, kot jih je bilo na elektroniki v Ljubljani v vseh treh. :)

Brane2 ::

Jaz sem tip iz ekipe, ki je izdelala ta sejemski katalog.

Sem eden iz dua, ki dela revijo Avtomatika.

Pri sejmu smo medijski pokriovitelj kar se tiče Avtomatizacije in Elektronike, v bistvu pa več kot to- ker jim nudimo tudi strokovno svetovanje in pomoč ( kombinacije programov, tematika itd).

NImamo pa s samo izvedbo sejma nič....
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sejem Elektronike v Ljubljani 18-20 marca

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
234547 (3212) Brane2
»

Hi-Fi sejem v Ljubljani.

Oddelek: Zvok in slika
121808 (1313) BlackAdder
»

Sodobna elektronika 2003 - poročilo

Oddelek: Novice / Nova vsebina
252646 (2646) Jeebs

Več podobnih tem