»

Cold Atom Lab deluje

vir: Nature
Nature - V napravi Cold Atom Laboratory na Mednarodni vesoljski postaji so uspešno ustvarili Bose-Einsteinov kondenzat, kar je pomemben znanstveno-tehnološki mejnik, ki odpira novo poglavje v raziskavah kvantne fizike.

Ko plin bozonskih atomov ohladimo na dovolj nizko temperaturo zelo blizu absolutni ničli, dobimo najbolj eksotičnega od osnovnih agregatnih stanj, Bose-Einsteinov kondenzat (BEC). V njem se celoten oblak atomov obnaša kot en sam snovni val, zato lahko z njegovo pomočjo v makroskopskih razmerah opazujemo kvantne pojave. Toda BEC je zelo težko napraviti v količkaj obstojni obliki; čeprav sta ga Albert Einstein in Satjendra Nat Bose v teoriji napovedala že pred skoraj stotimi leti, so prvega eksperimentalno oblikovali šele pred petindvajsetimi. Kondenzat je na tleh zaradi Zemljine gravitacije zelo neobstojen, saj sila težnosti hitro razdre oblak delcev. V ta namen se za raziskave običajno uporablja spuščanje laboratorijskih vzorcev z visokih stavb, medtem ko so pred tremi leti...

4 komentarji

ISS stara 10 let

ISS in ATV

Slashdot - Prav je, da se spomnimo okrogle obletnice Mednarodne vesoljske postaje (ISS), katere prvi modul je leta 1998 poletel v orbito. Res je, jutri bo minilo deset let, odkar je ruska raketa Proton z izstrelišča Bajkonur v vesolje ponesla prvi modul z imenom Zarja. Od takrat pa vse do današnjih dni se ISS z različnimi moduli počasi dopolnjuje, tako da je trenutno 85 % končana. Prvi stalni gostje so nanjo poleteli novembra 2000, štiri mesece po priključitvi habitatnega modula Zvezda, in od takrat ni bila nikoli prazna.

Mednarodno vesoljsko postajo skupaj vzdržujejo Rusija, ZDA, EU, Kanda in Japonska, prek posebne pogodbe z NASO pa sodeluje tudi Brazilija. Nasledila je rusko postajo Mir, ki je...

17 komentarjev

Ponoči bo deževal amonijak

Trajektorija leta

vir: MSNBC
MSNBC - Pred dobrim letom dni so ameriški astronavti z Mednarodne vesoljske postaje brcnili 91 kg težko kamero in 636 kg težek rezervoar z rezervno hladilno tekočino. NASA sicer pravi, da smetenje ni v njihovi navadi, vendar naj takrat ne bi šlo drugače. Dela sta bila dotrajana in že davno odpisana, spričo naglega približevanja leta 2010, ko bodo ukinili misije shuttle, pa na načrtovanih poletih ni več prostora za odvoz odpadkov.

Kot napovedano, bodo odpadki zadeli Zemljo po dobrem letu dni, natančneje jutri. Kamera je bila dovolj majhna, da je že zdavnaj zgorela, sedaj pa pričakujejo do petnajst kosov rezervoarja, ki naj ne bi presegli mase 18 kg in hitrosti 160 kilometrov na uro. Na posebni strani lahko spremljate natančne podatke o položaju in uri vstopa, ki trenutno kaže ponedeljek ob...

32 komentarjev

"Jules Verne" je dostavil zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo

Samodejno vesoljsko plovilo se je uspešno združilo z modulom Zvezda

vir: NASA
NASA - "Izjemno ponosen in zadovoljen sem z uspešno združitvijo samodejnega tovornega vesoljskega plovila z Mednarodno vesoljsko postajo. V vesolju je takšna združitev uspela le Rusiji, današnji uspeh pa kaže napredek, ki smo ga dosegli v mednarodnem partnerstvu," dogodka ni mogel prehvaliti Nasin inženir Michael Griffin.



Samodejno tovorno plovilo (Automated Transfer Vehicle) je tokrat na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala Evropska vesoljska agencija. V modul Zvezda je plovilo brez posadke, ki ga je krmilil računalnik, dostavilo približno pet ton hrane, vode, zraka in goriva. Inženirji na Zemlji so postopek združitve opazovali in bi nadzor prevzeli le v primeru...

12 komentarjev

ESA razvila novo raketo za oskrbovanje ISS

ATV - Automated Transport Vehicle

vir: Slashdot
Slashdot - Evropska vesoljska agencija je včeraj uspešno izstrelila svojo novo tovorno raketo, ki bo skrbela za oskrbovanje mednarodne vesoljske postaje. Posebnost nove rakete, imenovane po pisatelju Jules Verne-u je, da je prva na svetu, ki se lahko popolnoma avtomatsko in v skladu z vsemi veljavnimi standardi priključi na ISS. ATV ali avtomatsko transportno vozilo je največje in najbolj kompleksno vesoljsko plovilo, ki ga je razvila ESA in lahko nosi 45 kubičnih metrov tovora v skupni teži 7,4 tone.



Sam skladiščni modul temelji na modulu Columbus, je trikrat večji in se ponaša s trikrat večjo nosilnostjo kot ruski vrstniki, sistem za priključitev pa je zgrajen v Rusiji in temelji na podobnih sistemih, kot so v...

7 komentarjev

Columbus modul za ISS na poti v orbito

Columbus

vir: PJ Star
PJ Star - Pred dvema dnevoma je z dvomesečno zamudo končno v vesolje poletel raziskovalni laboratorij Columbus, ki ga bodo tekom svoje odprave člani Atlantis-a pritrdili na ISS. Columbus, ki je bil v izdelavi triindvajeset let in je stal dve milijardi dolarjev, predstavlja največji prispevek Evropske vesoljske agencije (ESA) k mednarodni vesoljski postaji in se bo v orbiti pridružil ameriškemu modulu Destiny (Usoda), ki se v orbiti nahaja že sedem let, in japonskemu modulu Kibo (Upanje), katerega prvi polet je načrtovan za marec.



V Columbusu lahko namestijo 10 laboratorijskih modulov z znanstveno opremo ( ISPR), od katerih jih pet pripada ESI in pet NASI - ob iztrelitvi bodo...

33 komentarjev

NASA naj bi zgradila bazo na Luni do leta 2024

Independent - NASA je objavila prve informacije v zvezi s postojanko na Luni, ki jo ima v načrtu zgraditi do leta 2024, poroča Independent. Gre za prvo oporišče s človeško posadko (na njej naj bi astronavti prebivali do 6 mesecev), ki bi služilo kot nekakšna vmesna postaja za polete globlje v vesolje, predvsem Mars. Amerika naj bi se tako vrnila na Luno, prvič po decembru 1972 (Apollo 17). Baza naj bi bila locirana na južnem polu, predvsem zarad obsijanosti s Soncem, ki traja kar 3/4 leta. Vrednost projekta se ocenjuje na nekaj sto milijonov dolarjev, sofinancirala pa ga bo tudi Evropa, Rusija, Japonska ter Kitajska.




Več si lahko preberete v izvorni novici, razpisal pa se je tudi Guardian.

Čez 30 let se bomo torej na nedeljski izlet odpravili na Luno.

150 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Nov googlebot vidi v barvah

reddit - Googlov crawler je doživel prenovitev. Brskalnik Lynx je zamenjal za Mozillo, kar pomeni upoštevanje CSS-jev in JavaScripta.
Tako se lahko nadejamo razpozanavnja poudarkov na strani (poleg očitnih prednosti, tudi za relevantnejše razporejanje oglasov), predogledov pri zadetkih in boljšega indeksiranja strani, ki uporabljajo AJAX.

Upoštevajoč Googlovo zanimanje za umetno inteligenco, pa je lahko ta korak tudi znamenje precej radikalnejših sprememb.

9 komentarjev

Čip brez tranzistorjev

Wired News - Wolfgang Porod in kolegi poigravajo z radikalno novim čipom, ki namesto tranzistorjev uporablja osamele magnetne domene (skupke enako usmerjenih dipolov). Te 110 nm velike "nano-magnete" oblikujejo iz nikelj-železove zlitine uparjene na silicijevo podlago z litografijo s curkom elektronov.
Razporeditve, ki se obnašajo kot NAND in NOR vrata jim že delujejo, kar zadošča, da lahko izračunamo vsako izjavo v Boolean logiki.

Ideja je fantastična in v vseh pogledih prekaša današnje rešitve. Takšen čip ima manjšo porabo, ne potrebuje vmesnih povezav, kar omogoča precej večje gostote računskih elementov, lahko ga preprogramiramo kar med delovanjem (karikirano, Core-Duo preoblikujete v Turiona in nazaj, odvisno od potreb aplikacije) in še konfiguracije so stabilne, zato ni treba ves čas dovajati energije, da ohranjamo informacije (podobno kot to ni potrebno pri trdih diskih). Kratkomalo Mooru kaže jezik.

V primerjavi s potencialno konkurenco, kvantnimi računalniki, je velika...

36 komentarjev

Leteč avto

vir: CNet
CNet - Mlado podjetje Terrafugia obljublja povsem delujoč prototip svojega koncepta letečega avtomobila do leta 2008 in začetek serijske proizvodnje še pred iztekom desetletja.


V osnovi gre za športno letalo (torej bo potrebno imeti ustrezen izpit) z nosilnostjo 195 kg (v to je potrebno upoštevati tudi maso goriva, kar ob polnih rezervoarjih znese 54 kg) in porabo okoli 8 l/100 km pri potovalni hitrosti 190 km/h. Za vzlet potrebuje okoli 500 m. Zares zanimivo postane, ko pristanemo in zložimo krila (v dovoljšni meri, da zadošča garaža, ki lahko sprejme večjega terenca), saj se vozilo prelevi v povsem funkcionalen avtomobil.
Vsaj spočetka ciljajo na nišo vozil za redno premagovanje nekaj sto kilometrov dolgih poti.


Lepo je videti, da svet...

25 komentarjev

Prihaja Windows Server 2003 R2

Microsoft - Microsoft je objavil, da je dokončal svoj najnovejši strežniški operacijski sistem, Windows Server 2003 R2. Sistem temelji na Windows Server 2003 s prvim servisnim paketom in vključuje veliko pomembnih novosti, med katerimi so izboljšave DFSja in Active Directoryja, izboljšana podpora za NFS in SAN ter mnogo drugih novosti. Sistem bo naprodaj okoli februarja naslednje leto.

Kljub temu, da smo uporabniki pričakovali, da bo nova nadgradnja brezplačna, nas je Microsoft ponovno pustil na svojem kapitalističnem cedilu, saj bo potrebno za nov operacijski sistem odšteti približno toliko kot za dosedanjo različico Windows Server 2003. K sreči Microsoft že dalj časa ponuja večino svojih produktov tudi pod omejeno licenco, ki omogoča uporabo izdelka v preizkusne namene. Tako si lahko prenesete najnovejši strežniški operacijski sistem z Microsoftove strani.

17 komentarjev

Obletnica pristanka na Luni in še česa

Slo-Tech - Včeraj je minilo 35 let, odkar je prvi človek pohodil Luno. Misija se je začela 16. julija 1969, ko so Neil Armstrong, Michael Collins in Buzz Aldrin zapustili Zemljo. 20. julija je Armstrong postal prvi človek, ki se je sprehodil po Luni, sledil mu je Aldrin, Collins pa je ostal v orbiti nad Luno. Astronavti so se varno vrnili na Zemljo štiri dni za tem. Klik!

Obletnica pristanka na Luni je gotovo bolj odmevna, še bolj aktualen pa je morda pristanek plovila Viking 1 na Marsu, ki se je prav tako zgodil na včerajšnji dan, leta 1975. Viking 1 je kmalu za tem na Zemljo poslal slike površja Marsa, ki še danes velja za enega izmed planetov našega osončja, na katerem bi lahko bilo življenje. Klik!

In še ena obletnica: včeraj je minilo 60 let od neuspešnega poskusa atentata na Adolfa Hitlerja. Klik!

Da pa ne bi govorili samo o včerajšnjem dnevu, še današnja obletnica: leta 1970 je po 11. letih gradnje bil dograjen Asuanski jez, kot poslednica dogovora Egipta in Sudana o skupnem...

52 komentarjev