» »

Microsoft bo razpolavljal računalniške zaslone

Microsoft bo razpolavljal računalniške zaslone

Slashdot - Microsoft razvija programsko opremo, ki bo zaslon razdelila na dva dela, vsak od njiju bo imel svoj operacijski sistem, aplikacije, tipkovnico ter kurzor. Po potrebi bo možno preiti tudi na drugo polovico ekrana, s čimer se bo odprla pot do deljenja datotek. Seveda si oba uporabnika še vedno delita isti računalnik, s čemer Microsoftovci želijo ponuditi poceni rešitev malim podjetjem, šolam in drugim ustanovam v revnejših državah. Trenutni prototipi delujejo na 19-palčnih zaslonih, vendar naj ne bi bilo težav tudi na 15- in 17-palčnih modelih.Več v izvorni novici.

43 komentarjev

rdecaluc ::

Zanimiva stvar ampak nivo zasebnosti pa drastično pade.

edit: Kaj pa če se zgodi BSOD ? A to potem samo na enega vpliva :\
Est modus in rebus. ,typos

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rdecaluc ()

PerS ::

bi se to dalo na 2 monitorjih? na vsak monitor svoj OS?

C_maniak ::

to bi blo še bolj uporabno na dveh zaslonih...

jamiroq ::

> vsak od njiju bo imel svoj operacijski sistem, aplikacije, tipkovnico ter kurzor

se pravi, da bo potrebno imeti za vsako polovico svojo licenco za windowse? pa za programsko opremo tudi? :)

kriko1 ::

jamiroq, ja aktivacija bo na kos zaslona :))

Legend(SLO) ::

Mogoče bi blo pameten, da bi delal vsak na svojem monitorju, ampak 1/2 15" monitorja so pa res moje sanje.
krneki

Roadkill ::

Se pravi tole razvijajo za šole, ki nimajo keša za 2*15", imajo pa denar za 1*19" in mašino, ki lahko laufa 2*winse. :)

Sej drugač ideja je zanimiva, le smiselnost je vprašljiva. Vsaj meni.
Ü

ripmork ::

bo že prav prišlo, konec koncev stakneš nekje poceni star 17 inč crt , ga obrneš tako da je nasproti primarnemu in imaš dober izkoristek PC-ja, denimo da se uporablja v glavnem za internet in word pa podobne scene.

15 inč monitor na dva dela je pa res že drastičen ukrep, par jurjev SIT več pa dobiš kje dodaten delujoč monitor. Še vedno ceneje kot pa dodatna kišta.

kriko1 ::

Namesto win licence, raje več tipkovnic, več mišk ter ena linux multiseat konfiguracija - mislim da za dve sedišči bi zneslo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

lukanium ::

Nekateri komentarji na slashdotu so smešni za crknit ... :)

Začne se pa že z oznako novice: dumbestfuckingidea :D
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

SpaWn ::

Lol kera neumna ideja, no bol kot ideja je neumen namen, ki ga navajajo. Za ceno 2h windows licenc lahko komot nabavijo celo učilnico 486k in djao gol linux.
Kaj majo pri m$ju preveč kadrov in jih ne vejo kako jih zaposlit.
Naj se raje posvetijo izbolšavi viste, ki je tega zelo potrebna.

Matako ::

Zdaj zdaj se bodo MS marketirji spomnili, da bi lahko dosedanje navadne konfiguracije brez te neumnosti po šolah uspešno tržili kot recimo ... Hot Seat Technology.

Po svoje je absurdno, da s takim klošarjenjem pride na dan firma, ki je največ pripomogla, da se običajen pisarniški dolgčas odvija na strojih, ki so dovolj močni, da lahko zadajo telesne poškodbe (visoke temparature in hitro vrtečise deli).

To je varčevanje na napačnem koncu.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

zvite grable ::

:)) Dalnega leta 1999, je podjetje sharedware naredilo pci kartico ki ti je tudi "razpolovilo" pc (men se zdi da so se winsi dvakrat zagnal). NA krtici je bil prikljček za minitor, miško,tipkovnico, zvok tako da sta lahko dva userja (oz. koliko krtic si jemu not) uprabljala pc neodvisno.

zvite grable ::

SloCop ::

Hardwerja niti ne potrebujemo dodatnega..... skoraj vse graficne danes imajo moznost prikopa dodatnega monitorja, miske in tipkovnice so poceni..... pred časom sem se malo igral stem, rezultat je članek na spodnjem linku... drugi članek na strani. Če me spomin ne vara smo na celeronu 2.4 spilali unreal tournement v dveh izvodih, internet word in podobno pa je delovalo krasno........
vec na

BeTwin 2000/XP EN PC, PET UPORABNIKOV


http://www.mojmikro.si/?n=tests&mesec=M...
podpis :)

MrStein ::

A 3D grafika je tudi delovala ? Kul.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Tear_DR0P ::

to bo šele P2P laufal - kr drag and drop
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

aiko ::

totalna neumnost

Piranha ::

In potem kažejo še na tako manjšem razpolovljenem ekranu smrdljivi IE7, kateremu zaradi frdamane šminke celi ekran ni dovolj. Ironija na sploh pa je, da bodo taki reveži, da si ne bodo mogli dva računalnika ali pa vsaj dva monitorja privoščit, šli kupovat licenčne Windows-e, ki stanejo kot dve malce starejši kibli danes. Normalno je, da bodo vzeli boljši računalnik in izbrali nekaj zastonjskega... Ali bo to Linux ali pa Pirate Windows? Nekaj od tega bo.
Piranha

darkolord ::

Kdo govori o kakšnem kupovanju? Če že imaš računalnik, boš lahko iz njega naredil 2 (polovična :P)

MrStein ::

Licenca pa bo z neba padla ? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

darkolord ::

Uporabiš obstoječo

Zgodovina sprememb…

pikachu004 ::

glede na vase odgovore...

je MS sploh kdaj naredil kaj dobrega? :\

Looney ::

O, ja, je. Lahko se nasmejimo njihovim totalno zgrešenim idejam kot je tale recimo, pa tudi dovolj velika konkurenca je ostalim operacijskim sistemom, da se vse razvija hitreje.:)
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

SmeskoSnezak ::

Naprošam MS haterje, naj vtihnejo pa se ne oglašajo v tej temi. Ali pa argumentirano pišejo komentare. ;(
@ Pusti soncu v srce... @

JutriPS3 ::

pa tudi dovolj velika konkurenca je ostalim operacijskim sistemom, da se vse razvija hitreje.

11111111eleventyone
Kaj takega pa še ne.
Ahahaha konkurenca ostalim.

Lahko se nasmejimo njihovim totalno zgrešenim idejam kot je tale recimo

Po temi kjer ene 10 znalcev niste mogli naštimati unih driverjev za Nvidio v Linuxu po copy/pastanju ne vem kok logov in to le zaradi updajta na novejšo različico Ubuntuja ali whatever že, mislim da se lahko smejite sami sebi:\

Hvala bogu za Microsoft da se mi ni treba ubadati z branjem logov in podobnih bedarij ter popravljanjem cfg fajlov samo zato da si namestim nek gonilnik za tako osnovno stvar kot je grafična kartica. Ja res bedne so njihove ideje>:D >:D

Če greš pa potem še na kak forum od kake bolj "hardcore" linux distribucije in postaviš neko vprašanje pa te še naprašijo v stilu: "Fuck off noob, it's so trivial"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: JutriPS3 ()

DOOM_er ::

oh cmon bom BF2 nažigu na polovici 17" pa css na drugi polovici ja zakon super kul dbest, zdej bodo uhka g33ki 200% :D
Robots will steal your job. But that's OK

Azrael ::

Za šole in ostale izobraževalne ustanove licence niso problem, vsaj v normalnih državah ne. V banana republikah, hja licenca, kaj je to ?

Glede delitve zaslona, poceni WS monitorjev je vedno več in tudi najcenejše današnje mašine so vrh glave dovolj zmogljive za kaj takega. Za šole kot nalašč, da na enostaven in poceni način podvojijo zmogljivost svojih računalniških učilnic, ob praktično nespremenjenih stroških.

Tole bi bila izjava za funny links, če ne bi bilo tako tragikomična:
Za ceno 2h windows licenc lahko komot nabavijo celo učilnico 486k in djao gol linux.
Hmm, res bi rad vedel kateri Lin distro teče normalno na 486 in ponuja vsaj toliko na desktopu kot Win95? Lepota ukazne vrstica za namene splošnega rač. izobraževanja, že vsaj 20 let, ne šteje več. Čas je šel naprej.

Sorči, tak standarden užaljeni pingvinski bluz vsakič, ko vas kao zlobni MS povozi na celi črti, ne koristi FOSS skupnosti, ampak jo deklasira še mnogo bolj, kot vsa MS propagandna mašinerija skupaj.

Mnogo manj užaljenosti in napuha in bistveno več uporabnih rezultatov, ali pa se ne čuditi zakaj MS obladuje praktično ves PC desktop trg in se nezadržno in zelo uspešno širi tudi trg strežnikov in konzol.
Nekoč je bil Slo-tech.

Roadkill ::

>> "Fuck off noob, it's so trivial"

Evo, do jutri najdi 5 takih topicov na forumu kake distribucije. Resno. :)

Je pa res, da velikokrat dobiš odgovor, da najprej preberi stickije, ali tutoriale, ki se tičejo točno tvojega problema.

Azrael: Glede na to, da linux fanboyem očitaš pretiravanje in pristranskost...


Sorči, tak standarden užaljeni pingvinski bluz vsakič, ko vas kao zlobni MS povozi na celi črti, ne koristi FOSS skupnosti, ampak jo deklasira še mnogo bolj, kot vsa MS propagandna mašinerija skupaj.

Mnogo manj užaljenosti in napuha in bistveno več uporabnih rezultatov, ali pa se ne čuditi zakaj MS obladuje praktično ves PC desktop trg in se nezadržno in zelo uspešno širi tudi trg strežnikov in konzol.


Bi se mnogo kateri hardcore linux privrženec lahko naučil mojstrskega pretiravanja iz tvojih postov. Zakon! :)
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

JutriPS3 ::

+1

MWMW ::

Lahko samo počakamo, da bodo M$ izdal dodatek, ki bo omogočil delitev tipkovnice na polovico.

Matevžk ::

Offtopic:
Hvala bogu za Microsoft da se mi ni treba ubadati z branjem logov in podobnih bedarij ter popravljanjem cfg fajlov samo zato da si namestim nek gonilnik za tako osnovno stvar kot je grafična kartica.

1. Ko me na Windowsih zafrkavajo gonilniki, ne krivim Microsofta. Kako so tule odprtokodni razvijalci krivi, če proizvajalci dajejo preskope informacije, da bi bilo možno implementirati odprt in dober gonilnik?
2. Ko pa enkrat pri Microsoftu nekaj ne dela, pa tudi NE MOREŠ brati nobenih pametnih logov in podobnih bedarij ter popraviti kakšnega cfg fajla, ampak ponavadi sploh nimaš možnosti odpraviti težave.

Ontopic: Microsoft se zaveda, da za take kupce računalnikov Windowsi niso poceni. Voda jim teče v grlo zaradi odprte kode, prodajali bi pa še radi (jasno, saj smo v kapitalizmu). Zato se razvijajo. Še sreča! Dokler niso začutili grožnje konkurence, so kar stagnirali! Tudi če je tole neumna ideja, je vseeno indikator, da se nekaj dogaja.
lp, Matevžk

Luka Percic ::

Mah, to bo najbrž le ena od varjacij- bolj logična je seveda dva monitoja (če lahko razpoloviš enega, boš najbrž lahko tudi dva ane?), pa mislim da so 20" monitorje že najcenejši glede na število pixslov.

Povsem fajn zadeva tole razdeljevanje, še posebej če pomislimo da bodo čez par let tudi v pisarniških mlinčkih 4+ jedrni mlinčki, gor pa bodo tajnice pisale dopise.

Roadkill ::

Smešno je samo to, kako se da dovolj staro tehnologijo sčasoma prodati kot novo.

Precej ljudi tule verjetno ve, kaj so bili mainframi in terminali, in se jim zdi rahlo smešno, da so določeni mlajši uporabniki čisto vlažni, ko pomislijo na več hkratnih uporabnikov istega računala.

Je zadnjih 25 let razvoj računalnikov šel v napačno smer? :)

To, da fizično splitajo zaslon je dokaj frišno, vse ostalo je pa že zdavnaj prežvečeno in izpljuneno.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Daedalus ::

Povsem fajn zadeva tole razdeljevanje, še posebej če pomislimo da bodo čez par let tudi v pisarniških mlinčkih 4+ jedrni mlinčki, gor pa bodo tajnice pisale dopise.

Ob količini in ceni cpu moči in pomnilnika, se mi zdi za trivialna pisarniška opravila IMHO bolj smiselno nabavit en konkretn server + en kup terminalčkov, ki se lepo zbootajo z mreže in delujejo zgolj kot "framebuffer" za OS, ki lavfa na serverju. Z uporabo virtualizacije je to IMO še tolko bolj smiselen način dela...ker tajnice ne rabijo 4-way smp mašin. Zna bit, da se bojo kmal thinclienti spet popularna reč. V kakih večjih cyber caffejih so itak že stalna praksa. Na server strani rabiš eno hudo makino™, ki sploh niso več bajno drage, na client strani pa nekaj, kar pač dela (obstajajo namenski mlinčki) + standarne I/O priveske. Vzdrževanje je pri virtualizaciji centralizirano, nameščanje novega sistema zelo trivialno opravilo (nekje maš en ali več templatov), backupi pa spet zarad centralizacije precej lažji, ko pa syncat sto mašin po mreži vsak dan gor pa dol. IMHO, seveda...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MrStein ::

Roadkill:
To, da fizično splitajo zaslon je dokaj frišno,

Split-screen sem imel doma pred 20 leti.
Eh, enim je res lahko toplo vodo prodat kot nekaj novega... ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

> Hvala bogu za Microsoft da se mi ni treba ubadati z branjem logov in
> podobnih bedarij ter popravljanjem cfg fajlov samo zato da si
> namestim nek gonilnik za tako osnovno stvar kot je grafična kartica.
> Ja res bedne so njihove ideje[>:D] [>:D]

Ti verjetno GNU/Linuxa se od blizu nisi videl, mar ne? Sedaj pa trobezljas nekaj v tri dni. Najprej se nauci kaj je operacijski sistem, potem se pa oglasaj.

DOOM_er ::

JutriPS3 zapomni si to:

If something doesnt work under linux, is made for Win or OS X not for Linux. If is it made for Linux and doesnt work its that your fault, not mistake from linux. So if something dont work on your Linux machine you screwed up. :D
Robots will steal your job. But that's OK

nevone ::

Jest verjamem, da se Linuxači matrajo/te, da bi kej naredl, ampak kdor je prej začel razvijat nekaj je pač v prednosti, če ga kronsko kaj ne serje.

Ko so eni hoteli računalnike malo približati navadnemu smrtniku, se je cela Unix(VAX) horda postavila na zadnji dve nogi.

Malo ste iz une šole. To vas tepe.

Zdej, ko so eni stišali, da je treba tudi PC-je delat, bi pa oni tudi svoj piskerček pristavili. Kar naj tavelke sisteme razvijajo, tako kot so imeli začrtano, ne pa da zdej tle nad Microsoftom bentijo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Daedalus ::

Kaj točno pa tebe muči, nevone?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

nevone ::

A si ti mau premlad, pa ne veš, kdo in kako so ga včasih biksal?

A u šolah to nič ne učijo, kako se je bilo treba boriti proti mainframerjem? Vsaj na družboslovju bi to lahko vedeli.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Daedalus ::

Heh, ne. Ne poznam tega dela računalniške zgodovine. Na FDV-ju pa itak rajš razlagajo neuporabne in nezanimive stvari...tak da prosim za razlago/linke:)

A si ti mau premlad, pa ne veš, kdo in kako so ga včasih biksal?

Aja, mojo starost lahko komot preveriš v profilu...anytime.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

nevone ::

V glavnem mainframerji so se posmehovali tistim, ki so trdili, da so tudi manjši računalniki lahko zmogljivi in uporabni. Zanje je bilo sveto to, da imajo nekje eno veliko mašino, na katero se vežejo terminali. O kakšnem svetovnem spletu niti sanjali niso. Njihova vizija je bila dokaj elitistična. Mi bomo mel čez tele mašine, vi pa samo terminale.

Potem so začeli razvijati osebne samostojne računalnike, ki niti niso bili bogvekako zmogljivi, si pa imel vsaj avtonomijo, da si lahko tisto, kar si kupil, uporabljal po svoji volji.

To je pomenilo razcvet informacijskih tehnologij. Ker nisi več rabil laboratorija za to, da si lahko kaj počel. Lahko si ustvarjal doma - dokaj neodvisno.

Tudi to, da imaš ti v svojem računalniku (terminalu) disk, na katerega tudi lahko kaj shraniš, je popolnoma v nasprotju s takratno mainframersko logiko.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti iz Sonyja: E3, Z3, Z3 Compact, Z3 Tablet, SmartWatch 3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5421595 (20289) PrihajaNodi
»

HTC predstavil One (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5213777 (11534) PrimozR
»

Ali so 10' prenosniki v praksi uporabni?

Oddelek: Strojna oprema
353920 (2792) Nightcrawler
»

5 svečk iPoda in novorojenček Apple MacBook Core 2 Duo

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
64090 (3401) Luka Percic

Več podobnih tem