» »

Za 30 dni na Ubuntu

Jaka83 ::

Pithlit: Jaz "žal" ne spadam v tako skupino uporabnikov, ker si s CorelDraw služim kruh, zgoraj omenjene CAD programe pa potrebujem za opravljanje izpita na faksu. Se pa strinjam, da je veliko takih, ki bi dejansko lahko zamižali in uporabili Gimp/...

gfighter ::

Maddog, murmur: Hvala, tole je že boljše od MSjeve rešitve. Bom sčekiral oba.

Ostali: Pogrevate že desetletja staro (in temu primerno usmrajeno) župco. Pa še dobronameren nasvet: sklicevanje na ne-l33tovstvo posamezne skupnosti je bolj beden argument...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gfighter ()

jype ::

@LOL> Dejte si že dopovedat da navadnega uporabnika boli k****c za konzolo in ostalo.

Saj vemo :) Ni naš problem :)

Če smem obrniti, dajte si že dopovedat, da power userje boli kurec za GUIje in ostalo.

Daedalus ::

@LOL - ma ja... Čisto preprosto je - če se folk privzeto uči uporablat windoze, pol ma težave z uporabo Linuxa. Če se privzeto navadi na Linux, bo pa mel problem z Winsi. Al si mogoče upaš trditi, da to ni res?

Poleg tega lahko povprečn uporabnik z Linuxom naredi vse, kar se da narest z Winsi. Al mi bo zdaj mogoče kdo trdil, da temu pa že ni tak? Plus, folk ma recimo čisto konkretne težave s strojno opremo in gonilniki v Visti. Ajme, ker crap od OS-a:\ (sarkazem).

p.s. - ne bi o vase zaverovanosti, ker so konkretno skor patološki primeri na obeh straneh. Itak pa so najbolj zanimivi winsi uporabniki, ki "obvaldajo" od nekdaj, nikol se jim ni blo treba naučiti karkoli - pač vejo, iz lufta. Jaz zase vem, da sem winse preklel stomiljonkrat, lih tak ko Linux.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

@LOL ::

Se že strinjam Deadalus v nekaj pogledih vendar ... ti resno misliš (oz. jype) da je leta 2007 konzola najprimernejši način uporabe PCja za "nedeljske" userje? No, ni. In ravno ti nedeljski userji so v veliki večini (računalnik jim ni hobi ampak delovno orodje za narediti opravek A, za ostalo jih niti ne je*e - važno da to opravijo). C'mon doumite že da nek simple uporabnik ne bo uporablja na tone resursov na netu ko se geeki kregajo kako v konzoli nekaj dodati ali spremeniti nekaj s strojno opremo. Sicer se pa tudi kakor je meni znano Linux premika čedalje bolj proti simplify za navadnega smrtnika (ubuntu in podobni), kar je dobro. Samo neko preveliko zanašanje na konzolo je za navadne userje preživeto (ne rečem da je slabo, še zdaleč ne).
Oba sistema in (pod)verzije imajo svoje prednosti in slabosti. Naj vsak izbere kar mu paše. Se pa strinjam da jih velik obupa ravno v stvareh ki bi moralo biti nekako samoumevne (zdej se je stanje kakor vem spremenilo, vendar včasih je bila prava muka da je delovala ena X zvočna kartica na Linuxu, prav tako kakšne vrste modemi).

Vsak sistem je za nekaj dober da en bo pomote.;)
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

BigWhale ::

> Sploh veste kaj klofate notr??? Verjetno veste za
> 10% stvari, ostalo se vam sanja ne.

LOL je pa en sam l-o-l.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

@LOL ::

No ravno o tem govorim:\
Takoj ko nekdo kaj reče proti vašemu objektu poželenja (pa to ni ženska) je označen za cepca in podobno.

Tista izjava je res pretirana (o neznanju tistih ukazov), vendar je zagotovo dejansko veliko takih ki solution za nek problem copy/pastajo v ukazno vrstico . Če ti veš vse BigWhale še ne pomeni da tudi drugi.
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

Kenpachi ::

"Čisto preprosto je - če se folk privzeto uči uporablat windoze, pol ma težave z uporabo Linuxa. Če se privzeto navadi na Linux, bo pa mel problem z Winsi. Al si mogoče upaš trditi, da to ni res?"

No, nekateri pa obvladamo oboje in se ne sekiramo, kaj si kdo misli o posameznem os-u.
Zaraki Kenpachi.

MrStein ::

(sem mislil daljši odgovor napisat, ampak škoda tipkovnice; in časa)
Vlady:
V winsih človek samo klika next, next, next, next, finish -> reboot in zadeva dela.

Ja, vsi ti posti na forumih o problemih z Windows so le propaganda zlobnih oknomrznežev.
Ja, tudi "Zvočna mi ne dela". In vse drugo. Razlika je le, da pri linux 90% ljudi izstreli "linux je kriv", v drugem taboru pa sledijo dogmi "Windows je popoln, napake so drugje". To je vse. No ja, ne vse, ampak 90% ;)

če vam nekdo da nek ukaz ali vam nekaj pokaže takoj vem za kaj se gre in kaj naj bi ukaz naredil.

Takoj veš ? Kaj to pomaga meni ? Če pa mi nekdo da linux ukaz, pa tega ti ne veš, kaj pomeni, pa je meni kaj drugače ???
Torej, ker ti poznaš Windows, drugo pa ne, sledi za vse: Windows rulz , other sux ?

Vlady> V winsih človek samo klika next, next, next, next, finish -> reboot in zadeva dela.

Ce so ze tok pametni, pa naj dajo samo finish in reboot. :P

Čak mal, a ni darkolord obelodanil, da rebooti več niso potrebni na Windows ???
Zakaj mu nasprotujete s temi lažmi ??? ;)

r5r:
Windows res potrebuje zunanji program kot je Ghost, sicer pa bi verjetno Microsoft izdal ustrezen program, če ne bi to kršilo licence za sistem.

Hmm? Torej neka licenca preprečuje MS-u, da bi naredil tool za kloniranje ? Katera licenca pa bi to naj bila ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

kopernik ::

@LOL, a ni bilo nekaj govora o huper duper konzoli za visto ? Očitno je zadeva koristna, a ne.

jype ::

Bolj prijazna ukazna vrstica na Windows bi tudi mene veselila. Darkolord sicer obvlada tudi to, starinsko, ampak meni je daleč preveč neintuitivna. Vsi tisti procenti so mi sumljivi :)

Pesimist ::

bla bla kaj mi bo linux. Kupuje next gen hardware ki ga nemorem izkoristit na druga kot Visto. Torej linux za odpad prav tak kot XP zdaj oz v prihodnje. Ko bo pa linux tudi mel DX10 podporo se pa nej javi.

poweroff ::

LOL, prav imaš. Povprečni uporabnik bo med konzolo in GUI izbral GUI. Logično.

Ampak povprečni uporabnik ne uporablja oz. ne POTREBUJE Photoshopa, najnovejšega Worda, CAD programov. Povprečni uporabnik bi svoje povprečne stvari lahko naredil s katerimkoli sodobnim OS-om.

To je pa druga resnica.
sudo poweroff

epona ::

Ko sem prebral vse tole pa se prebil do tle, enkat vmes med prebiranjem postov sem prebral tud originalno novico. Med spremljanjem debate me je parkrat prjelo da bi odgovoril pa nisem, ker mi je blo bedno it nizko.
Linux je čisto uporaben sistem za vsakdanjo uporabo (pisanje besedil, brskanje po internetu, mal tabelc,....). Uporaben je tud še za marsikaj druzga ma namreč ogromen potencial.
Problem nastane ko ma nekdo nek hardver za katerga ni blo možno spisat driverja, ker ni specifikacij. Če pa je spisan ja pa z reverse inžiniringom al pa s poskušanjem. Take zadeve ponavad slabo delajo. Sicer pa v win tud zadeva slabo ali pa sploh ne dela če nima ustreznega driverja. Isti šmorn.
Drug problem je če si odvisen od kakega programa, ki deluje sam pod win. V tem primeru spet odpade. Pa igre itak.
Dejstvo pa je da je linux uporaben za marsikaj.

Sem pa med prebiranjem postov nehote dobil občutek, da s(m)o linuxaši bolj skulirani in manj agresivni. Kar mogoče ni res ampak iz nekaterih postov pa tud iz drugih tem na tem forumu bi se dalo sklepat tako.

Kakorkoli že linux ma potencial.
Thomas - ovca transhumanizma.

BigWhale ::

Zakaj Linux, ce sem povprecen uporabnik?

Zato, ker je programska oprema zanj prakticno zastonj v primerjavi z drugimi platformami. Ker mi ponuja prakticno vse, kar en povprecen uporabnik potrebuje.

Je sistem, vsaj tako uporaben za povprecnega uporabnika, kot je uporaben kak drug sistem? Za nekoga, ki ve kaj je mis, ki ve kaj so ikone in ki ve kako se na njih klika. Je. Za nekoga, ki ve se manj, prav tako. Vsaj tako je uporaben, kot drugi sistemi, ce ne bolj.

Ce postavis dva enako neizobrazena tepca pred racunalnik vsakega s svojim OSom, bosta oba priblizno isto hitro napredovala z delom.

Zakaj je vsaka trditev, da Linux okolje ni primerno za nekega povprecnega uporabnika navadna laz? Zato ker okolje je primerno. Po vec kot desetimi leti dela z nebroj Windows sistemi in z nebroj Linux sistemi si upam trditi, da je okolje povsem primerno za povprecnega uporabnika in to povem povsem objektivno.

Kdor ne more narediti enostavnega prehoda iz enega sistema na drugega je po domace povedano bedak, ki se je na pamet naucil en sistem, si zapomnil kako zgledajo ikone in ne kaj pomenijo, ter je potem 'uporabljal' racunalnik.

Vsak, ki trdi, da povprecna Linux distribucija nima vsega potrebnega za domaco uporabo govori na pamet, ker se pac dela pametnega, je precej pristranski in si izmisjuje stvari samo zato, da bi dokazal svoj prav, je tepec.

Povprecen uporabnik se preganja po internetu, uporablja nek messenger, morda se IRC clienta, bere svojo elektronsko posto in morda enkrat na mesec natipka kaksnen dopis/seminarsko/prosnjo/... ali pa se to ne in jo potem morda celo natisne. Poslusanje glasbe in filmov na racunalniko je pa tudi samoumevno in predvidevamo, da to pocne tudi povprecen uporabnik.

Dodatno vcasih kak povprecen uporabnik prenese fotografije s svoje digitalne kamere na racunalnik, jih malo preglejuje in posilja okrog po mailu.

Povprecen uporabnik 'ne ve' kaj je Photoshop, Corel Draw, ... in jih tudi ne potrebuje.

90% verjetno se kaksnih pet procentov vec ljudi, ki dolocene programe 'potrebujejo' in 'so nadpovprecni' uporabniki teh programov v resnici ne potrebuje in bi lahko svoje delo opravili s prostimi razlicicami taksnih programov ampak tega ne storijo zato, ker so pac 'nadpovprecni uporabniki'.

epona ::

Big Whale zadel si žebljico na glavico. Al kako se že reče. Sploh tisto z 'nadpovprecnimi' uporabniki.
Thomas - ovca transhumanizma.

gzibret ::

BigWhale> Povprecen uporabnik se preganja po internetu, uporablja nek messenger, morda se IRC clienta, bere svojo elektronsko posto in morda enkrat na mesec natipka kaksnen dopis/seminarsko/prosnjo/... ali pa se to ne in jo potem morda celo natisne. Poslusanje glasbe in filmov na racunalniko je pa tudi samoumevno in predvidevamo, da to pocne tudi povprecen uporabnik.

Glede tega, kaj počne povprečni uporabnik bi dodal še to, da povprečni uporabnik tudi igra igrice. Takšne ali drugačne. Nekateri zgolj zlagajo Solitaire, drugi pa igrajo še morda kaj več. Ne vem, kako je s tem v linuxu, IMO bolj slabo. Velika uspešnost Windowsev je IMO tudi v dodatku, ki se mu reče Solitaire :D (kot argument).

No, ob gledanju včerajšnje RR bi dodal še to, da povprečni uporabnik tudi išče in gleda pornografijo >:D
Vse je za neki dobr!

Pithlit ::

"nadpovprečni" uporabniki so pa zato, ker znajo "nabirati rožice" oz. poznajo druge "nadpovprečne zeliščarje". Če bi morali te programe plačat bi ene 3krat premislili kaj naj uporabljajo Corel za cca €300 ali Inkscape za točno €0, Photoshop za cca €600 ali Gimp za točno €0... ter konec koncev, Visto za cca €250 ali Linux za točno €0.

Pa da nadaljujem BW-jevo razmišljanje: Moja žena je povprečen uporabnik... njen prvi (in edini) OS je Linux. In sicer Gentoo. Instalirala ga je skoraj (sem ji gledal čez ramo in ji pomagal pri konfiguraciji kernela) sama. Pred tem ni instalirala _nobenega_ programa. Ne v Windows, ne v Linux-u. Dela ji vse kar potrebuje in še več. Probleme ima v Win okoljih zaradi (pač z njenega vidika) neutuitivnega UI. Moja mama je prav tako povprečen uporabnik... s to razliko, da je ona na Linux presedlala po 5ih letih uporabe Windows. Prehod je bil zanjo popolnoma neboleč... še več, navdušena je nad pysol. Uporablja pa Vector Linux.

Jaka: svaka ti čast... Če si kruh služiš s Corel programjem potem pač nimaš druge izbire (trenutno) in ti pač ne ostane drugega kot uporabljati Windows.

LOL: ko si že tako pameten in v debato vlečeš "nedeljske" uporabnike z argumentom, da oni ne bodo znali uporabljati konzole... Koliko "nedeljskih" uporabnikov poznaš, ki znajo uporabljat katerikoli nastavitveni GUI? Recimo za mrežno? Koliko knjih sploh ve kaj je to IP, ali pa DNS? Da ne govorimo o kakih netmaskih... "Nedeljske" uporabnike boli k. kaj uporabljajo... važno je edino in samo to, da dela. Vse ostalo je nepomembno in jih NE ZANIMA.

Primer: "Nedeljski" uporabnik me kliče naj pridem do njega, ker mu je crknil internet. "NIČ ne dela! Pridi popravit! Ti si kriv...". Grem do njega, poženem mlinček in glej ga zlomka... res ne dela. Ni ga zanimalo zakaj in kako... popravit je bilo treba. No, izkazalo se je, da je tip nekako iztaknil cat5. Kriv sem bil seveda še vedno jaz, preprosto zato, ker njemu pač ni delalo. Taisti uporabnik je seveda tudi hotel imeti na svojem računalu nek 3D tehnični program (ki stane nekje okoli €1500; njegov je bil seveda travniški primerek). Problem je bil le v tem, da je njegov računalnik PIII z 800MHz, 128MB ram, Voodoo3 kartico in par giga diska, program(ček) pa zahteva _vsaj_ 1GB rama, popolno DX9 kartico z najmanj 512MB in čimboljši procesor. Ampak njega to "ne zanima" on ta program "nujno rabi", brez njega ne more živeti. Hkrati pa novega računalnika noče ker mu njegov "zadostuje in je še skoraj nov, pa drag je bil ko sem ga kupil in se mi ga zdi škoda vrečt stran".

"Nedeljski uporabniki" so "butli" in se posledično ne bodo ukvarjali s tehnično platjo stvari. Pa naj imajo na voljo še tako fancy GUI.

*edit*

Gizbret: PySol popaca Windows Solitaire za zajtrk, malico, kosilo, popoldansko malico, večerjo in polnočni prigrizek. Za povprečne uporabnike in njihovo kratkočasenje je za silo poskrbljeno. KDE pride po defaultu z enimi 20imi igricami.. njegov Solitaire pa ima (tako na "uč" ene 50 različnih variant. A secretary dream come true :P

Aja, brskanje po pornografiji je pa v Linux-u že po definiciji precej varneje. Bore malo pop-up okenc, blizu 0 virusov, in garant ne fasaš nobenega dialerja, ki bi delal. Kar me spomni na znanca, ki je z gledanjem zastonj pornografije na win naklepal 78 virusov in trojancev... kar bi na servisu pomenilo okoli 50k SIT za čiščenje :P
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

r5r ::

MrStein

Če mi je dobro znano ima vsak računalnik sedaj nalepko in nočejo, da se bi kopije širile izven matičnega diska. Hja, kaj če crkne disk? V večini primerov so sistemi, ki imajo v naprej naložen sistem pod garancijo (sedaj že triletno), tako, da se s temi problemi soočajo na servisih. Po treh letih pa oprema izgubi vrednost, tako, da se v večini primerov nabavi nov računalnik.

Hehe, meni Linux ne prepozna digitalne kamere samodejno ... heh? Sicer pa kako naj uporabnik ve, da je kamera npr. /dev/usb1 in ne /dev/usb2 (ne vem, če eje tako - uporabljeno samo kot primer). Datoteka /dev/hda5 je prisotna v sistemu, vendar diska fizično sploh ni. WTF?
And it makes me wonder.

Vlady ::

Sicer pa probat ni greh pravijo in naj si vsak namesti kdaj katero do editicj linuxa (škodit ne more). itak se jih potem 90% vrne nazaj . Od tega verjetno kakih 20-30% takoj po namestitvi ko jim ne dela zvočna kartica da o kakih modemih ne govorimo, tistih specialnih ukazov na katere se tako ponašajo samozvani "poznavalci" se jim pa ne da iskati in ubadati se s tem.


Se sam še podpišem pod tole. Zakaj bi se zajebaval z neko stvarjo popoldneve, da jo usposobim, če v winsih to naredim v 5 minutah? Reimo šinštalacija driverja v winsih: grem na stran proizvajalca, izberem model in kliknem download. Ko mi potegne dol, smao poženem, next, next, next, počakam in potem finish (reboot) in naslednji zagon mi zadeva dela. V lniux-u: grem na stran proizvajalca, iščem driver kot nor (ponavadi ni takoj viden, čeprav nekateri proizvajalci dajo linux driverje na dovolj vidno mesto). Potegnem dol in ptoem konzola... najprej dobit root pravice. Ok en ukaz, potem najprej odpakirat driver
potem pripravit skripto za driver. Potem ugotoviš, da ti manjka še nekaj v jedru in potem še iskanje tistega in onega. Ko imaš vse, potem inštaliranje vsega. Spet konzola, skripte, inštaliram. Pridem do neke xxy zadeve, kjer samo gledam kwa nardit. Grem na net, iščem tutorial-e, razne how-toje, sprašujem po forumih,... že tu zabijem celo večnost. Ko mi rata spravit skupaj vse potrebno, spet na driver, potem ugotovim, da ni prava verzija driverja, ker nekaj xxy ne dela na novi verziji driverjev. Potem še enkrat driver sol, pa spet unpak, script,... na koncu inštaliram. inštalacija uspe, preizkusim, ne dela. Reboot, ne dela,... WTF? Potem spet na net, na forume sprašvat kwa je narobe. Ti folk pove, da ti jedro ne podpira tega in tega, da rabiš to in ono... Pol si pa nej človk misl svoje... :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Poldi112 ::

Še huje je pa da ne najdeš c:\, ane?

Glej, enostavno stvari v Linux svetu delujejo drugače. Za veliko večino naprav ne hodiš na domačo stran proizvajalca iskati driverje, ker jih dejansko že imaš. Če ne pa rečeš v stilu "instaliraj nvidia-driver" in to je to. Spet odvisno od distribucije.

Če tega ne dojameš je seveda zate težko. Tudi programi se ne instalirajo na klasičen način (go to net, dl, execute, click next 10x, run) ampak rečeš nekaj v stilu "instaliraj program" in to je to. In spet, če hočeš to delati na način, ki si ga navajen, ne gre.

Ampak kriv si ti, ker nisi dojemljiv za drug način dela. Linux ne deluje tako kot windows. Če ti to ni všeč ostani na win. Vsakemu svoje.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Vlady ::

@Pithlit pa kwa ti mislš, da folk špila samo tiste okenske linux igrce al kwa? Dream on. Igračkarska industrija je eden izmed večjih biznisov. Če ne drugea tudi preko konzol. Jaz vsako leto vržem za komp 300k oz. 1500€ nove valute. Zakaj? Zato da lahko v miru špilam igre, ki so mi všeč, da lahko v miru uporabljam programe. Uporabljam tudi opensource programe. Ni kej, so zastonj, nekateri so prav uporabni in lahko z njimi naredim tisto kar želim. Mogoče še kaj več kot z kakim plačljivim. Recimo mozilla, eclipse, Azureus, ... Ampak še vedno sem na winsih. In to preprosto zato, ker mi vse dela tu. Sem na XP-ji in na visti. Visto večinoma uporabljam za kako programiranje, XP-je za vse ostalo. Nimam nobenih problemov z virusi, trojanci in čimerkoli podobnim, ker vem kaj delam. Prav tako nimam problemov z IE7, ki mi tudi dela BP, razen včasih zmrzne zaradi napake v html kodi. Sam od sebe se mi ni še nikoli sesul. Pa saj so se mi isto v linux-u programi sesuvali, tako da tu ni razlik. Ampak še vedno me linux ni prepričal, da lahko v njem počnem vse kar počnem v winsih. Še vedno ne, tudi po forumu ne more nobeden tega napisat, čeprav nekateri to trdite na velika usta, ko pa vas kdo vpraša za igre, pa preprosto vržete ven ene 5 najbolj znanih naslovov in seveda tistih 20 iger "vgrajenih" v distribucijo. Kaj pa ostalih miljavžnt naslovov? Gothic 1&2&3, sudden strike 2+RW, mount & blade, trackmania, rFactor, europa universalis 3 & 2, HoM&M 2&3&4&5, NFS XXX, GTA SA, ... in še in še mnogo malo morje. Tega ne morem počet v linux-u :\ Ups. Polovico teh naslovov in še marikaterega drugea tudi ni za konzole. Ups. Pa to je samo 1/10 naslovov, ki mi najbolj všeč in jih dostikrat igram. Quake, Doom, SoF,... so napisane tudi za linux, pa so meni osebno bedne. Edino kar mi je bilo všeč je bila HoM&M 4 in JA2, samo JA2 je skoz in skoz krešala ali pa se obešala v linux-u. In sedaj bodo zagrizeni geek-i zpet rekli, da oni ne špilajo iger, oz. da imajo doma konzolo za katero so odšteli prav tako lep kupček denarja, kjer lahko le gledajo filme (kot na PC-ju), in igrajo igre (kot na PC-ju če bi imeli ustrezen OS). Po resnici pa imajo še eno particijo na disku z winsi ali pa res pač ne igrajo iger in ne vedo kaj vse zamujajo. >:D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

BigWhale ::

r5r meni je digikam sam prepoznal kamero. Samo vtaknil sem jo v USB in sem poklikal ime moje kamere. Nevem. Kaj je pa to /dev/usb se mi pa niti sanja ne.

---

Vlady, seveda si ti verjetno linux uporabljal pred dvajsetimi leti in sedaj trobezljas tri dni nekaj na pamet. Verjetno kak eksoticen kos hardware-a, kot je anal-probe-scanner resnicno tako slabo deluje in nucas pol ure, da najdes driver in ga potem instaliras.

Sicer se je pa meni precej podobno zgodilo na Windows. Sem nucal nov driver, pa sem sel na net, pa sem pol ure brskal in se prebijal skozi kitajske crke in potem sem koncno dal download, pa sem dobil nek Z-I-P, ki niti ne vem kaj je, ko sem koncno enga hekerja poklical da mi je sesul ta zip, sem prsu do driverja, pol sem ga dal instalirat, pa ni slo pa sem moral v Varni nacin pa sem vse odstranil stare driverje, potem ni blo slike na ekranu in sem mora dat restore old configuration in ko mi je koncno zacel delat sem ugotovil, da nucam LEGALNE windows in k sem jih koncno dobil in tko pokrekal, da so bli legalni (sam niso bli a ne...) da je driver delal sem ugotovil, da rabim se service pack 17, pol sem ga DLjal, kar je trajal tri dni na moji modemski povezavi, vmes mi je trikrat prekinl, k je prslo na 99% ker mi je diska zmanjkal in ker Internet Explorer najprej downloada v C:\...\Temporary Internet Files\ in pol skopira tja kamor si downloadal, sem si mogu pobrisal pol filmov, da sem pol lahko koncno service pack downloadal. Pol mi je zmanjkal placa, da sem instaliral SP17 in sem mogu pobrisat se vse MP3je (najbrz ne vseh, ampak velik sem jih mogu) in k sem instaliral je blo next next next, reboot, next, next, cancel, reboot, next start, click, clack, finish.

In pol sem mel SP17 in sem su se enkrart na tist site po driver, zdaj tam SPLOH nic nisem videl, ker sem mel tanov IE9.5 k mi ga je service pack downloadal in uni so imel site samo za star IE narjen,. no pol sem koncno prsu do driverja, sem ga instaliral, med instaacijo mi je masina zmrznila, pol sem se mal na forumih bral, da je fajn, ce si med instalacijo mrmram tibetanske napeve, da pol boljs rata instalacija... no in pol mi je koncno uspel instalirat driver za moj super duper nov, MadeInChinaBackScratcher USB ™.

---

Se ti ne zdi, da si rahlo pateticen s svojimi karikiranji, ha? :) Ali si pa enostavno preneumen, da bi znal en driver instalirat... Kdo ve...

r5r ::

Poldi112 je to zgoraj ^^ zame?

To, da ni C:\ vem, samo ne vem, zakaj potem obstaja naprava /dev/hda3, ki je v resnici sploh ni. Kako naj uporabnik ve, kaj ima? Mislite, da tipičen uporabnik ve za /proc/partitions in za /proc/ide/ide0/hda/model. Mu bi kaj takšnega sploh padlo na misel?

Meni je XP bolj pregleden glede tega. Spet se bo kdo oglasil in rekel, da se diske čisto enostavno vidi na namizju ali pa se uporabi kcontrol oziroma karkoli že je, ampak mi smo na ravni OS in ne dodatnih programov, ki popestrijo zabavo. XP ima namizje, četudi je Add/remove Programs prazen. Pri Linuxu je potrebno kcontrol namestiti. :\

Druga slaba lastnost je odklonskost sistemov, saj ima na primer Red Hat mapo init.d čisto drugje kot Debian.
And it makes me wonder.

BigWhale ::

Vlady,

> Prav tako nimam problemov z IE7, ki mi tudi dela BP,

Ok.

> razen včasih zmrzne zaradi napake v html kodi.

Uhm? Kako to, a dela BP al vcasih zmrzne? Odloci se zdaj.

> Sam od sebe se mi ni še nikoli sesul.

Ja, sam od sebe se verjetno se noben program ni sesul, da bi ga pognal in bi se kar sesul. Cestitam IE7, da dela brez da odpres kak page v njem! To je ocitno ze uspeh proti starejsim verzijam IE7. Tale se zgleda sesuva samo ce ga user uporablja, drugace pa ne! ;>

----

> Jaz vsako leto vržem za komp 300k oz. 1500€ nove
> valute. Zakaj?

Ves nekaterim dol visi, kolk ti zmeces za computer na leto. Resnicno. Tud mal nas ne zanima in je za to debato popolnoma irrelevant.

> Zato da lahko v miru špilam igre, ki so mi všeč,
> da lahko v miru uporabljam programe.

Ja, ampak to ti, ker si advanced uporabnik!

r5r ::

Kaj je digikam? Spet en dodaten programček, XP zna to brez dodatkov.

Da ne bom govoril samo v prid Windowsem, lahko povem, da XP nima možnosti Ctrl+Alt+Fx. Pač so plusi in minusi. Kot sem že povesdal, je bistvena odločitev posameznika. Vsakodnevno uporabljam oba sistema in si ne morem predstavljati odsotnost enega.
And it makes me wonder.

BigWhale ::

r5r,

> Druga slaba lastnost je odklonskost sistemov, saj
> ima na primer Red Hat mapo init.d čisto drugje kot
> Debian.

A daj srat se pejt! Ce si navaden Joe Blow Average, pol ti verjetno to narobe hodi. V bistvu ce si res navaden Joe, pol sploh ne ves kaj je init.d. Ce si pa nek 'sistemc' in glede na to, da uporabljas AD in roaming profiles in nevem kaj se vse potem zgleda da si.

In ce te zdaj moti, da ima ena distribucije init.d drugje kot neka tretja, potem je to samo tvoja kaprica. Ce nisi sposoben najti nastavitvenih datotek v Linuxu, potem si nesposoben Linux administrator. Resnicno. Ce te take malenkosti zmotijo, kot je lokacija nekih config datotek, potem najbolje, da se zjokas takoj sedaj na mestu, ker se ukvarjas z napacnimi stvarmi v svojem zivljenju.

Probaj z zeliscarstvom. Recimo.

BigWhale ::

Digikam je (afaik) standardno skupaj s KDE namizjem.

Azrael ::

Če povzamem, če na Linux po namestitvi vse dela tako kot je treba in pričakovano out of the box in se ne sesuje po nekaj urah delovanja, je lahko za povprečnega uporabnika relativno ali povsem v redu (odvisno od distribucije in namena uporabe).

Po drugi strani pa, če samo ena malenkost ne štima, je zadeva za non geek populacijo v vsaj 90% primerov bolj ali manj enaka težkemu primeru mazohizma.

Pametnjakoviči na forumih, ki povsem dobronameren thread zasvinjajo z zavajanjem, dokumentacija, ki je ni, če pa obstaja je pa v večini primerov ali zastarela ali nepopolna ali nepotrebno razvlečena ali zakomplicirana. In to po možnosti za najbolj banalne stvari, ki so v Windows dosegljive po neka klikih.

Se je potem sploh kaj čuditi mnenju večine, da Linux kot sistem in filozofija komplicira ravno tam, kjer ne bi bilo treba in tudi ne bi smel?
Nekoč je bil Slo-tech.

r5r ::

Pri meni KDE ni bil privzeto naložen. Sicer je pa KDE dodaten program in ne osnova sistema, kot je pri Windows Desktop.

HOW-TO je v nekaterih primerih napisan za neko distribucijo. Saj se mapa najde in sedaj se ve, a v prvo nisem zadel. Tudi system se je prestavil v system32. Pa smo na istem na obeh straneh.

BigWhale, je nedelovanje šumnikov posledica sistema, ali jih nisi navajen uporabljati?
And it makes me wonder.

drola ::

Pri meni KDE ni bil privzeto naložen. Sicer je pa KDE dodaten program in ne osnova sistema, kot je pri Windows Desktop.

KDE ali GNOME namesti večina desktop distribucij brez kakšne dodatne namestitve. Da pa je dobro, da je GUI ločen od jedra, pa so tudi pri MSju že ugotovili.
https://drola.si

BigWhale ::

Azrael,

> Po drugi strani pa, če samo ena malenkost ne štima,
> je zadeva za non geek populacijo v vsaj 90% primerov
> bolj ali manj enaka težkemu primeru mazohizma.

Ne, to si ti tako (napacno) povzel.


r5r,

KDE pri tebi pac ni bil nalozen. Si se, vec kot ocitno odlocil za napacno distribucijo. Nekako tako, kot ce bi tarnal, da v osnovni verziji Windows 2003 serverja ni bilo MS SQL. Prej se je vsekakor potrebno pozanimati.

S {umniki je pa tako, da sem uporabljal `e vse tako zelo bizarne ~rke oziroma nabore znakov, da kar groza. Enostavno jih ne pi{em ve~, pravzaprav jih nikoli nisem.

Brez skrbi, pa da tudi naši znaki deujejo pri meni brezhibno in out of the box, razumeš? :)

Poldi112 ::

Azrael, povprečen uporabnik, ki mu uspe instalirati win, pač ni povprečen, ampak hudo nadpovprečen. Velika večina tega ne zna in so odvisni od nadpovprečnih uporabnikov, pa čeprav ti nadpovprečni uporabniki ne delajo drugega kot brez nekega razumevanja klikajo next.

Tako da tisti ki se derejo, da Linux ni desktop ready, so win nadpovprečneži, ki pa niso dovolj nadpovprečni, da bi pogledali iz "klikni next" mentalitete.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

r5r :
Mislite, da tipičen uporabnik ve za /proc/partitions in za /proc/ide/ide0/hda/model. Mu bi kaj takšnega sploh padlo na misel?

Misliš, da tipičen uporabnik ve za "Disk Management". Mu bi kaj takšnega sploh padlo na misel?

Ne, ne bi mu. Ko pa mu kaj ne štima, in je rešitev v Disk Management, bo pisal na forum, če mu rata, bo dovolj dobro opisal svoj problem, nakar mu bo kaki pametnejši povedal, da se to reši z Disk Management, kje ga najde in kako ga uporabi. S slikicami, če je treba. In noben to ne bo imel za dokaz, da Windows sux in da ni intuitiven. Za razliko od ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

r5r ::

BigWhale, katero kodno tabelo uporabljaš?

Na Debian je KDE potrebno dodatno namestiti. Trenutna velikost 320 MB z X.Org. :D Sicer pa sama osnova požre 140 MB od tega kernel 1 MB, kar je malo glede na Windows. >:D
And it makes me wonder.

r5r ::

Vendar se mu particije prikažejo v My Computer. Ostalo dobi s klikom na My Computer in izbira Properties.
And it makes me wonder.

Azrael ::

@Poldi112:

Lepo, bravo, potem pa povej kaj naj naredim v naslednjem primeru:

1. Postavil sem Linux router z vsemi potrebnimi moduli, točno po korakih v dokumentaciji.
2. Zadeva dela kot je treba. Super.
3. Klinc, sploh ni super, zadeva redno zmrzne po približno 10h urah... :((
4. Ponovim vse skupaj, rezultat enak
5. Na forumu razvijalcev vidim, da imajo to težavo tudi drugi in pristavim piskrček
6. Predlagana rešitev: vrži ven modul, ki ne dela dobro in povzroča zmrzovanje
7. Že ampak jaz rabim to funkcijo, se to da doseči na kak drug način?
8. Aha,dobro, potem pa naredi to in to
9. Sem, ampak vse stvari, ki jih rabim, ne delajo- Še kakšen predlog?
10. Potem pa je vse tiho bilo...

In kaj potem ti narediš?

Jaz sem šel sem na starejšo verzijo, ki mi dela brez težav že več kot leto, dodatno funkcijo pa sem rešil z nakupom precej zastarelega HW in problem rešil. Ker pa to pomeni še eno škatlo več, bolj majhno sicer, ampak vseeno, čakam, če razvijalcem mogoče le uspe v kateri od naslednjih verzij rešiti problem.
Nekoč je bil Slo-tech.

jype ::

r5r> Druga slaba lastnost je odklonskost sistemov, saj ima na primer Red Hat mapo init.d čisto drugje kot Debian.

Ker debian oz. redhat pa maš to? Pri meni je pri obeh mapa v /etc, namreč.

r5r> Meni je XP bolj pregleden glede tega.

Misliš, všeč ti je, ko piše "PCI Device" in je zraven vprašaj in potem pač downloadaš driverje za vse kar se spomniš da bi lahko bilo v mašini, pa ko ni, potem pač pustiš vprašaj in nimaš pojma kaj zaen kos hardvera ti ne deluje?

Ali misliš tisti abotni sysinfo? :)

lspci [-v] je meni veliko bolj všeč...

jype ::

Azrael> In kaj potem ti narediš?

Katera stvar ti dela težave?

r5r ::

Če se dobro spomnim je pri Red Hat vmes še mapa rc.d, ki je Debian nima. Za Apache Debian ustvari /etc/apache, Red Hat pa /etc/httpd.
And it makes me wonder.

Jaka83 ::

Pithlit: Žal tako zahteva delodajalec, tako da nimam izbire, .cdr datotek pa drug program ne zna prebrati kot CorelDraw.

Poldi112 ::

Ampak to še zdaleč ne pomeni, da iste stvari ne moreš narediti z drugim programom. Ti imaš pač neko umetno omejitev.

Azrael:
S tako splošnim opisom si nihče ne more nič pomagati. A na win vedno vse dela? Če ja, zakaj jaz od win2k naprej nisem mogel uporabljati svoje tv kartice?

Sicer pa, če si že prišel v situacijo, da ti linux ni ustrezal, zakaj si vstrajal pri njem?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Daedalus ::


Se že strinjam Deadalus v nekaj pogledih vendar ... ti resno misliš (oz. jype) da je leta 2007 konzola najprimernejši način uporabe PCja za "nedeljske" userje? No, ni. In ravno ti nedeljski userji so v veliki večini (računalnik jim ni hobi ampak delovno orodje za narediti opravek A, za ostalo jih niti ne je*e - važno da to opravijo).


Definitivno konzola ni na nedeljske userje. In če že lih koga učim uporabljati Linux (Ubuntu, konkretno), mu pač pokažem, kaj vse lahko naredi preko grafičnega vmesnika (in osnovna konfiguracija je tu res enostavna). Če ga zanima, pol mu/ji pač lahko pokažem alternativni pristop - konzolo. S sprotnim opozorilom, da za konzolo nucat je pač treba znati ene malo več. Načeloma pa ne vem, zakaj bi se "tajnice like" uporabniki morali ubadat s konzolo?



Na Debian je KDE potrebno dodatno namestiti. Trenutna velikost 320 MB z X.Org. :D


Debian NI desktop sistem. Je lahko, sam ga povprečni uporabnik nikol ne bo znal spravit skup brez konkretne zajebancije. Če hočeš met Debiana za desktop - uporabljaj Ubuntu.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Roadkill ::

>> Po drugi strani pa, če samo ena malenkost ne štima, je zadeva za non geek populacijo v vsaj 90% primerov bolj ali manj enaka težkemu primeru mazohizma.

Heh, čudno, da vsaj 1 klic na teden dobim, ko me kak win user prosi za pomoč.
Sam toliko pripomnim, da ne bo kdo mislil, da je samo za linux značilno, da reševanje problemov ni trivialno.
Ü

MrStein ::

r5r:
Vendar se mu particije prikažejo v My Computer. Ostalo dobi s klikom na My Computer in izbira Properties.

In kaj mu to pomaga, če ima problem, ki se rešuje v Disk Managementu ???

Še en čist sveži primer (zakaj le sprašuje po forumih, če v Windows samo klikneš next, next, finish pa dela ???)

Azrael:

In kaj potem ti narediš?

Naložiš Windows namesto linux ?
Aja, to dela še slabše ?
What was your point ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

r5r ::

> uporabljaj Ubuntu

Sem že par mesecev nazaj (ko je prišel Debian 3.1 ven), žal namestitev dobesedno nasirje preveč programja na disk. Potrebujem samo 250 paketov, dobil sem jih trikrat preveč. Konec koncev mi je lažje nameščati programe kot jih odstranjevati. Moram priznati, da nisem delal zase. :(

Oki, ste me že prepričali, grem poženit namestitev. Nekaj zame. :D

Dodano: Nisem še našel zgoščenke, sem pa našel Ferix Live DVD 2.1.


Effekt ^^.
And it makes me wonder.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

sgdjkdlsugi4 ::

A ni tema o Ubuntu ?

Azrael ::

@jype in še ostali:

>Azrael> In kaj potem ti narediš?

>Katera stvar ti dela težave?

Da ne bom off topic tu, sem problem orisal tukaj.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

BigWhale ::

r5r,

UTF8.

Pithlit ::

Vlady: chill pa razmisli malo. Povprečni uporabniki ne igrajo super duper igric. Večina teh uporabnikov niti nima pojma da obstaja še kaka druga igrica razen minolovca in pasjanse. Ti daješ vsako leto eno malo premoženje za nov komp? Svaka ti čast, jaz bi tudi imale take starše... Povprečen uporabnik kupi komp in ga ima dokler ne crkne. Ampak vrniva se na igre (ker so ti pač tako pomembne)... Zakaj povprečni uporabniki ne ograjo igric?

Malček matematike. Trg grafičnih kartic obvladuje... Intel. Kot vsak obiskovalec tega foruma ve, Intel proizvaja precej švohotne grafične. Obvladuje pa več kot 50% trga. Bom rekel da samo Intel pobere večino povprečnih uporabnikov (nekaj jih pobereta še VIA in SiS... nekaj pa še ATI in NVidia - to so tisti ki se pustijo nategnit trgovcem). No... te Intelove grafične pač niso sposobne poganjati kaj veliko več od samega OS-a (no najdejo se extremisti ki na teh mlinčkih poganjajo malo zahtevnejše igre - in potem jokajo na slabimi efekti, počasnostjo in pregrevanjem domačega mlinčka).

Ti hočeš najnovejše igrice? Potem pač ne uporabljaj Linux-a. Nihče te ne sili. Teče pa debata o povprečnih Desktop userjih... kar ti nisi. _Nihče_ od sodelujočih v tej debati ni povprečni uporabnik. Nekaj pa nas je takih, ki vemo kdo so povprečni uporabniki. Razmisli malo preden spet vsekaš mimo...
Life is as complicated as we make it...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD Quad FX Platform (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
558048 (6052) Brane2
»

Xbox 360

Oddelek: Strojna oprema
161476 (1090) klemen22
»

Radeoni 9800 XT in 9600 XT razkriti

Oddelek: Novice / Grafične kartice
232630 (2630) freejack
»

Ati 9500 ali 9600

Oddelek: Kaj kupiti
101745 (1609) boštjan
»

Znane specifikacije KT600 čipovja

Oddelek: Novice / Matične plošče
91781 (1781) nodes

Več podobnih tem