» »

Za 30 dni na Ubuntu

sgdjkdlsugi4 ::

Pozna kdo nadomestek za več virtual desktopov na windows. Zame ni alternative windowsem (razvijamo pač zgolj za vindowse), ampak to funkcijo pa res pogrešam. Med MS power toys sem ga sicer našel ampak ni niti približno tako uporaben kot linuxov.

meni je vsec VirtuaWin

MrStein ::

phantom :
@matjash: Privzeto lahko okna na X serverju odpira le tisti uporabnik, ki je nanj logiran, zato ti pod rootom ne delajo grafični programi. To izklopiš z ukazom "xhost +localhost". Ta ukaz si lahko daš v /etc/xprofile, da ti ne bo treba vsakič tipkat (ta skript bi se načeloma moral izvesti ob prijavi v X).

Hmm, na redhatu to ze (na oko) 5 let dela. (in ne, nimajo odprt za vse na localhost)

popravek: bom kar vse v en post dal...

vlady:
Torej linux še vedno ni sistem, v katerem bi lahko počel vse kar počnem v winsih.

Torej windows še vedno ni sistem, v katerem bi lahko počel vse kar počnem v linux.
En ima eno, drug ima drugo, imajo neke skupne, nekaj pa nima noben. Ima pa en krepko vecji budget za marketing. ;)

smash:
Seveda se splača prešaltat na Visto če nimaš s tem stroškov. Je veliko bolj varen, odziven sistem ter delo na njem je dosti hitreje.

Kaj pa manjkajoci/nedelujoci driveri ?
Nepodprt BIOS ?
Potreben nakup nove opreme ? Aja res, ce imas fotra privatnika, potem to res ni problem. Potem novi Mercedes tudi ni problem. Ali jahta. Ampak 99% folka nima fotra privatnika.


Prešaltat se splača že zaradi searcha v start meniju. Predstavljaj si: pritisneš windows tipko, vpišeš word in enter...odpre se word..ni več iskanja programov itd...ni potrebe po ikonah na namizju..

Moj bog, a tako kot je v linuxu ze 20 let ?!? :O ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

PARTyZAN ::

res je da ce laufas XGL ne mores laufat DRI appov brez da preklopis na navadni Xorg server ampak za to si ,dok to ni propravleno, lahko naredis switch na easy z kakim sh skriptom kar ni problem ..

...
TOČNO TO JE TISTO ZAKAJ NE


Mislim, da AIGLX teh problemov nima. Tisti, ki pa pravi, da Beryl in Compiz != usability naj pa proba z zadevo delat kak teden. Me zanima, ce si bo se vedno upal to rect. Ni glih vsa fora eye candy ;).

3p ::

Oba sistema sta uporabna. Vsak je v čem boljši. In prednosti in slabosti mora pretehtat vsak glede na tisto kaj počne. Definitivno se da na vse več sistemih početi vedno več stvari. Na moji namizni mašini kljub temu tudi v naslednji generaciji ne bo tekel drugje kot v svojem virtualnem stroju. Enostavno imam tako manj dela, kot obratno...
V teh debatah na geekovskih forumih pa se ne morem izogniti občutku, da imajo ljudje občutek, da je vse kar prihaja iz komercialnih krogov (oziroma predvsem od Microsofta) samo en crap, za katerega nekdo (glej jih svinje barabe grde) hoče celo denar, in je treba maksimalno šimfat. Vse kar je free (sploh pa Linux), pa je stvar neke religije, kje je seveda treba ves crap tiho in ponižno trpeti, ker gre za višje cilje.

driver_x ::

@3p: he, he, ...

Backup22 ::

3p točno tako! Linux usere bi vprašal v čem razvijate(c++, c#, vb, jsp, j#, etc..) Je kDevelop najboljša izbira?
//

Roadkill ::

Kolikor sem jaz programiral, sem to delal na šihtu. Na službeni mašini.
Ne vidim razloga, da bi imel šiht na lastni mašini.

Zdej, če pa ti potrebuješ VS.net za pet-projecte, je pa to bolj tvoj problem, kot ne.
Meni za lastne potrebe povsem zadostuje eclipse.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Backup22 ::

Ne gre se za šiht, gre se za fax + pet project.. Ja, tale eclipse je kar ok, čeprav mi java ni nekak pri srcu. No, bom sprobal vse, ko namestim ubuntuja/kubuntuja ;)
//

l0max ::

Seveda se splača prešaltat na Visto če nimaš s tem stroškov. Je veliko bolj varen, odziven sistem ter delo na njem je dosti hitreje.

Ta raziskava pravi, da to ni res. Ampak eni bolj verjamejo microsoftovi reklami kot raziskavam.
While there might be Gates to heaven, there are for sure Windows to hell.

Backup22 ::

Ah to glede odzivnosti/hitrosti je pa totalen bullshit. Valda da 7 let stari! XPji delajo hitereje na povprečnem računalniku kot Vista.. XPji na 128Mb rama tut niso hitro delali. Ko pride frišn sistem ven nikoli ne dela optimalno in dovolj hitro na povprečnem configu...
//

Roadkill ::

Backup22: Eclipse je precej splošen IDE. Ker je prost, ga lahko tudi prosto razširjaš/modificiraš.
Tako zanj obstaja gora pluginov.

Tebe bodo recimo zanimali plugini tipa CDT.
Ü

r5r ::

jype, BigWhale

AD = Active Directory ...

1. Omogoča mi centralizacijo sistema. Ko nastavim pravila (Policy), se vsi računalniki obnašajo enako.
2. Omogoča "roaming" uporabniških profilov, torej imam enake datoteke dostopne iz bilokaterega računalnika.
3. NTFS ima več kot 3 kategorije dostopa do datotek.

Sedaj mi boste rekli, da to omogoča tudi Linux. Verjamem, samo ne v takšni meri kot to zna Microsoft.
Obstaja LDAP, a mi ga zaenkrat ni uspelo prepričati, da bi deloval tako kot si želim. Obstaja SAMBA za skupno rabo, vendar ima probleme glede pravic, in NFS (če se omejimo samo na Linux). Seveda ACL omogoča več kategorij določanja pravil dostopa do datoek. Super, vse obstaja, samo takšne delujoče kombinacije nisem še nikoli uspel sestaviti skupaj. Kar je v XP 3 klike (dodajanje sistema v domeno) je pri Linux cela znanost tipkanja in še več. :'(

Me zanima, če ima kdo narejeno kompletno rešitev "AD" za Linux, od odjemalca do strežnika.

Da ne bo izgledalo, da sem sovražnik sistemu Linux, naj povem, da mi ga 13 računalnikov veselo poganja, seveda so med sabo neodvisni. :)
And it makes me wonder.

Radiant ::

Joze ko preberem to pa tud meni mine.. na koncu koncev smo tu vsi enthusiasti .. ce je tvoj skil v tem da instaliras najnovejsi DX zato da ti bo crysis laufal mislim da lahko pustis debato o OSih ... ce so ti winsi tak fajn lepo in prav ampak ocitno nisi se dovol delal z tem operaciskim sistemom da bi vedel kaki lepi quirki so tam not v driverih dolocenih proizvajalec kalibra ATI in NVIDIA, ki se niso popravli v enih primerih ze po 7ih letih ,ko smo pisarli pa bugreporte, delali bete, pa se celo z driver teamom prepirali kaj je treba naret pa so nam tud pevedli da ni cajta porpravlat tega ker so oni mogli next best thing vun sparvit, pa tud kode nam ne smejo dat da bi samo popravili, kak so sami QA testi pr proizvajalcu zaceli zginjati in kak so cikli za razvoj sli dol.. dokler se driver team ni niti smel vec na forum prit po direktivi od zgoraj.. ... znano tud kot corporate policy and priorities... razlika glavna do linuxa pr tem je bla v tem da NISMO in tud NEBOMO meli dostopa do code ki bi nam onogocla fix kot je to kar se linuxa tice najd z enim vpisom v Google al pa v forumu tvoje lokalne distribucije... recimo isti problem ki je trenutno z ATIjom on fglrx driveri .. z to razliko da paralelno k temu laufa se radeon open source driver projekt .. ki pa pocasi lepo napreduje in je vsakemu dostopen .. to je bistvo open sourca .. da nisi vezan na to kar si nek managment team v glavo zabije da bo tebe olupo za dodtatni cent .. al pa se odloci zbrisat da bo prsparal en cent .

Res je da ni linux THE gaming platforma ampak bodimo realisticni .. winsi majo res vsako leto bleeding edge igre ampak vecino kesa se dela na konzolah in sorry to say this vecina high budget titlov ki se bojo prodali v milione NE pridejo vun na PCju ... ja za nas FPS ludi je na pcju seveda se vedno najvec titlov samo po resnici povedano se mi zdi mal smesno ko vidim preview od recimo novega UTja in vidim da je featurelista za mulitplayer koncno te na nivoju tribes 2 ki pa je star ze ... hmm DOSTI.... seveda with added eyecandy da bom ja zakuro se 600 Eurov na novi graficni ki pa zarad 6 mesecnih produktnih ciklov nikol nebo dosegla svojega optimalnega performaca .. ker bo takrat ta nova mogla bit hitrejsa .. v driverih ...

Pravim ti da probaj linux za kak teden pa bos vidu da je v primerjavi z pred kakimi 2 leti slo tak hitro naprej da se kar cudis .. ce pa ze od zacetka pr tem ko preberes da je neki nek bug *kar je pr VSAKEM osu tak* reces ne hvala .. potem pa si al enostavno len al pa enostavno ze prestar al rezigniran da bi probal nekaj novega ... ne mors bit ko inkvizicija al pa katoliska cerkev .. zavrt v srednjem veku z glavo v pesku .. to je ... zalostno

Saj pa si lahko naredis dual boot sistem pa mas winse za spile linux pa za vse ostalo... skodlo nebo met alternativo pri roki ane?Nakoncu koncev se mi tak kometar ko si ga vun vrgu brez da bi stvar sploh konkretno stestiral zdi totalno brez podlage... ce pa si jih sprobal pa ti niso bli vsec .. pa tud prav .. nakoncu koncev ma vsak svoje mnenje in to naj nebi bil razlog za konflikte ... vsakemu svoje jaz recem :D

jype ::

r5r...

OpenLDAP ti zlahka komplementira NIS, ki je tradicionalni unixovski sistem za centralizacijo kontrole dostopa. NFS omogoča roaming profile že od začetka devetdesetih (ko Windows for Workgroups še ni bilo).

Vsi sodobni unixovski datotečni sistemi (ext3, reiser, XFS, jfs, zfs) poznajo ACLje.

r5r> Sedaj mi boste rekli, da to omogoča tudi Linux. Verjamem, samo ne v takšni meri kot to zna Microsoft.

Seveda ne. Zna bistveno več.

r5r> Me zanima, če ima kdo narejeno kompletno rešitev "AD" za Linux, od odjemalca do strežnika.

Sam take instalacije postavljam za 10k evrov in več. Enterprise se pač plača. Lahko pa se igraš tudi sam in očitno si reči že imel v rokah. Ni vse rožnato, a ko poznaš hakeljce, gre kot namazano. No, saj pri Windows je štorija enaka...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

jELKO ::

Mene pa zanima, kje se da dobit informacije o tem kakšen sistem potrebuje Ubuntu za delovanje?

Jaka83 ::

Večina uporabnikov sploh ne potrebuje OH in SPLOH zahtevnih programov.

Tisti, ki jih, imajo argument zakaj ostati na MS platformi.

Kot primer pa lahko naveden svoje nečake stare 9, 11 in 13 let. V Linux-u se počutijo prav dobro in zanj navdušujejo tudi znance, prijatelje. Želim si, da bi v bodoče čim manj bral, da Linux ni primeren za normalne uporabnike. Je! Res pa je, da z nekaterimi omejitvami.

Tisti, ki pravi, da Linux-a ni mogoče uporabljati za normalno delo naj se zamisli sam nad seboj. Že otroci ga lahko uporabljajo brez težav. Če pa je nekdo na MS tako čustveno navezan, da ni sposoben uporabljati nič drugega, potem naj se prosim ne glasi in ne jamra ter naj ostane tam kjer je.
Lep dan,
I.


Seveda, samo otroci nimajo potrebe po editiranju tehničnih risb v CorelDraw/AutoCAD/MegaTischler/MegaCAD/SolidWorks in še čem drugem.

Da ne bo pomote, tole trenutno pišem iz Ubuntu Edgy sistema v katerem ta čas pišem poročilo za faks skupaj s parimi razpredelnicami v Calc-u in mi je kar udobno, samo ko pa pride do programov katerih emulacija teče polžje počasi, se pa pač poslužim Win okolja. RES ŠKODA, ker bi z veseljem uporabljal SAMO in LE Ubuntu (ali kaj sličnega). Plus malo me moti drugačen prikaz pisav na različnih internetnih straneh (ja, mstcorefonts imam nameščene) in v CorelDraw mi ne prepozna cirilice, ko popravljam ruske tehnične risbe pod emulacijo z wine. Potem je pa še problem WM9 in okrnjenega predvajanja določenih video posnetkov (en je prej pisal o MPC za Linux - kje se ga stakne, če smem vprašat, ker jaz ga na sourceforge ne najdem za nix). Če rešijo te probleme potem me Win ne vidi več, ker vse ostalo je vsaj tako dobro, če ne boljše, kot na Win sistemu.

kriko1 ::

@jELKO: Za spodobno poganjanje desktopa, bi jaz priporočal sistem s 512 MB rama. To je najmanj kar je trenutno v hiši (v 2. računalniku) in dela vse brez problema, tudi sestri ki v svojem profilu ima zagnanih za moje pojme preveč solate (teenage stuff) plus pri user switchanju ni težav. Za pod to cifro ne morem nič trdit, ker nisem sprobal.
Ogromno k desktop odzivnosti pa prinesejo dobri grafični gonilniki -> nvidia. Spomnem se ko sem štimal suse 10.1 enemu na radeonu 9800pro - :( vse se je zatikalo, vleklo pa čeprav ima 1GB rama ter spodoben CPU (btw, atijevi gonilniki so se na njegovi konfiguraciji sesuvali kot za stavo - očitno ne pašejo določeni seriji grafičnih?). Mogoče da je z kakimi integriranimi grafičnimi tudi dobro, samo spet tega ne morem trdit, ker nisem sprobal - pri meni trenutno je nvidia.

Pa vsem bi priporočal za ogled distrowatch kjer imajo lepo spisane stvari, ki so vključene v določeni distribuciji.

zee ::

ATIjevi gonilniki za Linux so nikakvi...bolje bi bilo, če bi jih spoh ne bilo :(
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BigWhale ::

Backup22,

Za C++/Qt je kDevelop res najboljsa izbira. Vsaj kar se mene tice.

BigWhale ::

zee, kakor se vzame, meni kdevelop cisto lepo poganjajo... ;>

r5r ::

Recimo izhajam iz navadne namestitve Debiana in XP (EXT3 in NTFS). Viste nimam (dokler mi XP deluje, je ne bo). >:D

Debian ima ACL kot user, group in world ... torej 3 kategorije za vsako 3 opcije (rwx) + sSt ... XP ima več nivojev. POSIX prevzetno ni nameščen, vsaj na tej distribuciji ni. Če za vsako mapo ustvarim eno skupino in dodam uporabnike v to skupino postane tipkovnica klavir. Saj gre, ampak tako-tako. :)

Enkrat sem opazil, da me je sistem spraševal s kod naj prijavlja uporabnike (tudi LDAP je bil vmes), samo ne vem, kateri program me je dotično spraševal. =/

10k EUR je cena, ki preseže ceno Microsoftove strežniške in odjemalniške platforme, mogoče pokrije celo strojno opremo. Obstaja še Novell Netware, a ga ne poznam. Itak pa se vse ustavi pri ceni, vsaj doma, mogoče še kje.

Glede stabilnosti sta sistema enaka ... Windows 2003 in Debian se v 2 letih nista sesula ali ustavila. Kvečjemu je prej odpovedal disk (pri Debianu). XP se je sesul v 3 letih dvakrat, ker sem ene gonilnike vsilil sistemu (šlo je za ISDN modem), čeprav je imel XP svojo zbirko gonilnikov. >:D

Zadnje čase se nagibam k preizkušanju Mac OS-a, vendar ni ustrezne strojne opreme. :(

Za spletni (verjetno je kakšen ustreznejši prevod za http, ker spletni je lahko vsak, četudi je brez http:)), domenski in poštni strežnik je Linux kul, za domačo uporabo (desktop publishing) še vedno ne.

Mogoče ste bolj kul in "fancy", če uporabljate Linux (ker se mogoče sliši bolj novo), ampak tega ni potrebno dokazovati. Pač je le izbrira posameznika ali podjetja glede na različne dejavnike od podprte opreme do podprtih programov in končne cene in podpore.

P.S. Za pisanje besedila je Wordstar & DOS itak najboljši. Ljudje vsaj ne komplicirajo s tipi in velikostjo pisav. :D
And it makes me wonder.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r5r ()

desperados ::

čudno članek sem prebral le nekaj minut po objavi jaz sem pa mislil da je že dolgo gor,
članek ni napisan profesionalno, ker ga je napisal nekdo ki že dolga leta uporablja M$ winDOS nesnago torej se notri dobro znajde, v linuxu pa se ne spozna kaj preveč, no vsaj po 30 dneh uporabe ne moreš biti nevemkak guru:)

ravno tako nisem opazil da bi kje omenil da se z wine in podobnimi orodji lahko poganja win32api programe

sicer nisem nevemkako za ubuntu sicer je uporabna distribucija, ampak vedno sem našel kak strupen uničejoč bug, za neko hitro postavljen sistem je pa čist ql

problemi na linuxu nastopajo predvsem takrat ko nekdo želi namestiti sistem na strojno premo ki ni podprta zaradi slabe podpore iz strani proizvajalca, no ker ne odprejo popolnih specifikacij, specifikacij ponavadi ne odpirajo ker kršijo mnoge patente

najslabše je pa seveda ko se nekdo na silo prisili k poizkusu linuxa, seveda z kako distribucijo v povojih ter nima nikogar ki bi ga lahko naučil ali pa mu pokazal kako in kaj se v linuxu naredi, taki ponavadi naredijo največjo škodo linux skupnosti

čudi me tudi to da so nekateri proti linuxu zato ker pravijo da potem ne morejo nobenega tožit če gre nekaj zares narobe vM$ euli pa piše da ne prevzemajo nobene odgovornosti in ne garantirajo v delovanje aplikacij

nisem nek geek ali pa guru znajti se je pač treba v situaciji!

marko_stamcar@ nihče nikogar ne prepričuje da bi prešaltal na drug operaciski sistem, pač če ti windowsi ugajajo jih uporabljaj, nekateri smo jih prerasli in nam ne služi več tako kot bi moral, pravijo da je čas denar

RIPMORK@ meni se zdi gimp močnejše orodje od photoshopa

G-man@ linspire&freespire, ununtu, opensuse

smash@ take funkcionalnosti so v linuxu že najman 4 leta no morda več

Roadkill@ nihče nikogar ne sili, tajnice naj uporabljajo sistem administratorji bomo pa skrbeli da sistem deluje kot je treba

Backup22@ c# ne poznam in nočem znati upam da mi ne bo treba, drugač pa kdevelop, eclipse+cdt+svn, netbeains, kate:)

Radiant@se strinjam stabo

jELKO@no ni ravno nujno da imaš odlično mašino ter laufaš gnome in kde ki sta po pravici povedano kr požrešna, naložiš ubuntu-server dodatno Xstrežnik potem pa kaki icewm ali blackbox. tako je že 350mhz celeron z 128 mb rama že odlična konfiguracija za brskanje po internetu in pisanje seminarskih nalog, uporaba msnja in podobnih standardnih zadev

Pithlit ::

Desktop publishing je domača uporaba računalnika? Pridi ti enkrat k meni domov pa razloži moji mami kaj je Desktop Publishing... pa potem še ženi, bratu, ene par frendom... Vsi imajo računalnik za domačo rabo in nimajo pojma kaj Desktop Publishing je (hint - Desktop Publishing je za naprednejše uporabnike - ampak Linux je tudi tu precej dober, vsaj tako kot MS).

Desktop Publishing _ni_ domena povprečnega uporabnika. Povprečni uporabnik surfa po internetu, posluša muziko, tja pa sem pogleda kakšen filmček... včasih celo spaca skupaj kako vrstico teksta. Teh uporabnikov OS niti pod razno ne zanima. Dol jim visi za to katere Windowse ali Linux uporabljajo. Vse kar jih zanima je "A lahko nardim to pa to?". Zanje je popolnoma vseeno kateri OS jim izrisuje okenca na ekran. No... ko enkrat izvejo za razliko v ceni jim ni več vseeno.

Je bilo že dostikrat povedano: tisti, ki brez Windows zaradi takih ali drugačnih razlogov ne more... naj jih pač uporablja. Nekateri omenjajo photoshop... Recimo da v Sloveniji obstaja (tako... na "uč") ene 1000 ljudi, ki brez photoshopa resnično ne morejo preživeti (ti si pa PS lahko celo privoščijo), ostali lahko komot preživijo z Gimp-om. Nisem nek profi grafičar ampak v PS nisem našel neke funkcije brez katere mi ni živeti (oziroma mi Gimp ne ponuja enakovredne alternative). Corel? Ista zgodba... zame je povsem dovolj Inkscape. Point? Povprečneži lahko povsem udobno preživijo s katerimkoli OS-om na tem svetu (no... skoraj), vprašanje je le, koliko jih to stane. Debata v tej temi se pa vrti okoli naprednejših uporabnikov.

Linux je lahko (med drugim) povsem normalen Desktop sistem. Lahko je tudi mnogo več... ali manj. Odvisno od potreb in želja uporabnika.
Life is as complicated as we make it...

l0max ::

Ah to glede odzivnosti/hitrosti je pa totalen bullshit. Valda da 7 let stari! XPji delajo hitereje na povprečnem računalniku kot Vista.. XPji na 128Mb rama tut niso hitro delali. Ko pride frišn sistem ven nikoli ne dela optimalno in dovolj hitro na povprečnem configu...

ce bi si prebral raziskavo(res nisem dal linka do raziskave, ampak sem itak vedel, da je nihce ne bo pogledal), bi videl, da se nikjer ne govori o tem, da bi vista delovala pocasneje na starih racunalnikih. govori se o odzivnosti uporabniskega vmesnika v visti na sposobnem racunalniku. in po tej raziskavi je odzivnost u. vmesnika v visti obcutno slabsa kot v xp. da ne omenjamo osx..
While there might be Gates to heaven, there are for sure Windows to hell.

Backup22 ::

Slabša kot kateri XP? Tisti iz leta 2001? Ali SP2 2006?
//

jype ::

r2r> 10k EUR je cena, ki preseže ceno Microsoftove strežniške in odjemalniške platforme, mogoče pokrije celo strojno opremo.

Res? O kako velikih sistemih se pogovarjamo?

zee ::

IMHO ZELO velikih.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

r5r ::

Nekje do 50 računalnikov. Doma si tega za 6 računalnikov ne morem privoščiti.

10k EUR za delo (namestitev, povezovanje) je zame precej, glede na to, da je sistem brezplačen. Ni čudno, zakaj Linuxu (1. moška sklanjatev, da ne bo komu pregorelo) prodor ne uspe. Če je že zastonj, naj bodo tudi navodila. Nekateri plačujejo ogromne kazni, ker ne oddajo dovolj popolne dokumentacije. Diskriminacija.
And it makes me wonder.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r5r ()

jype ::

Pri 250 delovnih postajah ne vem če Microsoft sploh ima kakšno rešitev, ki stane (na sistemskem nivoju) manj kot petkrat toliko, kot unix rešitev.

Pa 10k ojro ni nič - trikrat tolk daš samo za storage v konkretnem enterprise omrežju. Dvomim, da je Microsoft sposoben konkurenčne cene pri takih sistemih.

r5r ::

Kdo v Sloveniji potrebuje Enterprise rešitve za podjetje, če je povprečno število zaposlenih manjše od 10.
And it makes me wonder.

jype ::

r5r> Nekje do 50 računalnikov. Doma si tega za 6 računalnikov tega ne morem privoščiti.

Za 50 računalnikov? Hja, če daš za windows licenco na vsakem 100 evrov je to že 5k evrov, pa strežnika in odjemalskih licenc še ni nikjer (pa ne vem če dobiš sodoben OS z on-site supportom od Microsofta za 100 evrov). Potem manjka še Exchange, Office, SharePoint services... pa smo že čez 10k ojro, samo za licence, potem mora pa to še nekdo inštalirat in skonfigurirat (verjamem, da Microsoft monkeys to naredijo poceni, ampak meni ni treba).

Za 50 računalnikov in dva strežnika bi verjetno šlo skozi s kakšnimi 6k evri, ampak za manj se enostavno ne splača delat, ker je dovolj ljudi pripravljenih plačat več za kvalitetno storitev. Če Linux (zaradi poljubnih razlogov) ni ustrezen, ga je tako in tako popolnoma nesmiselno forsirat, ampak če iščeš cenejšo, trajnejšo in zanesljivejšo rešitev, in Linux ponuja tisto, kar potrebuješ, potem mislim, da še zdaleč ni nekonkurenčna izbira.

Pa kloniranje linux instalacij je bistveno enostavnejše kot Windows, ne da bi kupil Ghost :)

r5r> Kdo v Sloveniji potrebuje Enterprise rešitve za podjetje, če je povprečno število zaposlenih manjše od 10.

Če si podjeten, potem ciljaš na podjetja, ki ti lahko plačajo. Mene nič ne moti, če Microsoftovci delajo za drobiž, ali pa če v mali firmi najdejo mulca, ki jim rihta mašino. Ko pokličejo mene, je ura (zdaj že nekaj časa) 200 evrov, ampak do zdaj se še nihče ni pritožil, ker so bile težave odpravljene prej kot v uri in se niso ponovile, se je pa marsikdo odločil za trajno vzdrževalno pogodbo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Vlady ::

Joj, kolk eni jamrate, da nimate za winse, v bistvu si pa kupujete laptope, pa gor mečet elinux inse potem važte naokol kolk ste frajerji in geek-i, ko vam dela beryl na lap-u. Obstajajo travniške različice, obstajajo MDSNAA različice, obstajajo sosedje, kolegi, sorodniki, marsovci, ki vam lahko priskrbijo winse zastonj. Če se je to dogajalo pri XP-jih in prejšnjih verzija, se bo tudi pri visti.

Pa kolk vsi pravte, kolj je linux sistem easy pa user-friendly pa oh in sploh. Ste že kdaj mogl inštalirat npr. zvočno kartico v linux-u? Verjetno vam ni bilo treba, ker ste imeli neko total bedno in ste imeli srečo, da je že bila podprta. Poznate vse ukaze, ki jih veselo klofate v konzolo? Poznate tudi tiste, ki jih ne kloafte v konzolo? Sploh veste kaj klofate notr??? Verjetno veste za 10% stvari, ostalo se vam sanja ne. Lahko trdim, da 90% folka sploh nima pojma, kaj naredijo nekateri ukazi. Ko jim nekaj ne dela, grejo na net in potem samo copy&paste ukaze v konzolo in upajo, da jim bo delalo. Včasih dela, dostikrat ne.

Da ne omenjam linux geek skupnosti, ki so tako l33t, da se jim ne da ukvarjati z navadnimi zemljani. Lahko povem kar primer iz lastnih izkušenj: pred nekaj časa sem hotel na linux inštalirati zvočno in mi nikakor ni ratalo, grem na forume, grem na net in grem na IRC. Sprašujem naokoli in težim, nič mi delalo, kar je delalo je bilo bolje da nebi delalo. Sprašujem na slovenskih kanalih kako naj to naredim? Nekdo mi da link od driverja in mi napiše naj ga skompajlam v jedro. Ampak WTF? Kako naj ga nek "začetnik" (vsaj takrat sem bil začetnik kar se tiče linux-a) sam doma skompajla jedro, ko pa še nikoli ni imel na disku linux-a? Potem drugi pove nekaj ukazov na pol, ki nikakor ne delajo, potem pa se najde tretji, ki ti lepo poda ukaz za brisanje celotnega diska rekurzivno skupaj z vsemi podmapami. Na srečo tega nisem storil, ampak mislm, da to dobiš na neki geek l33t linux skupnosti na netu pa hvala lepa za tak j***n support. V winsih človek samo klika next, next, next, next, finish -> reboot in zadeva dela. V linux-u moraš imeti cel doktorat iz znanosti, da poznaš vsaj osnovne ukaze in da veš kaj ti ukazi naredijo, potem pa imaš tu še malo morje nekih stikal in opcij in vsega smeća, ki ga nikoli ne rabiš. Evo moja osebna izkušnja iz linux-a, ki ni bila zadnja. Kasneje so se mi dogajale podobne zadeve, ko sem dobesedno s priročnikom sedel za računalnikom in ure in ure klofal v konzolo ukaze, da sem naredil neko stvar, ki bi jo drugje v 5 min ali manj. In potem še kak openoffice, kjer sem delal tehnično dokumentacijo za fiziko v srednji šoli. Super, doma naredim in shranim v pdf. Dam kolegu da mi sprinta, in dobim celo štalo iz štale ven. Na koncu sem moral vse narediti znova, da sem imel narejeno tako kot je bilo treba. Bilo je še več izkušenj, tudi iz programiranja, in drugih področij, kjer sem ugotovil, da linux nikakor ni to za kar se ga tako reklamira po forumih.

Recimo za linux vam lahko nekdo nek na netu da nek ukaz, ki ga prvič vidite in niti ne veste kaj naredi. V winsih je to drugače: če vam nekdo da nek ukaz ali vam nekaj pokaže takoj vem za kaj se gre in kaj naj bi ukaz naredil.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vlady ()

r5r ::

Sicer pa podjetje lahko proda diskovna polja, medtem ko nastavitev delovanja sistema zunanje osebe ne more.
And it makes me wonder.

jype ::

Vlady> V winsih človek samo klika next, next, next, next, finish -> reboot in zadeva dela.

Razen v Windows Vista, kjer se počasi približujejo Linuxu :)

r5r> Sicer pa podjetje lahko proda diskovna polja, medtem ko nastavitev delovanja sistema zunanje osebe ne more.

In z diskovnim poljem, ki samo ruži v omari, nima kaj početi. Znanje je vredno toliko, kot so ljudje pripravljeni zanj plačat. Če Windows rešitve stanejo več in ponujajo manj je to predvsem zato, ker so ljudje pripravljeni zanje plačat več. Morda nimajo izbire, ampak to je problem tistih, ki nimajo izbire. Jaz sem zadovoljen, da včasih lahko ponudim alternativo in jo mastno zaračunam. Če hočeš vse zastonj pa imaš na voljo google.

Vlady ::

jype, vidim da viste še povohal nisi od blizu, da blekaš take. Čisto enako sem inštaliral nvidiin driver v vist in v XP-jih, prav tako katerikoli program. Kje je tu razlika? :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

jype ::

Inštaliraj SB Live!

Potem mi pa povej tisto zgodbico o next,next,next,finish,dela :)

Lamur De Zur ::

Vlady> V winsih človek samo klika next, next, next, next, finish -> reboot in zadeva dela.

Ce so ze tok pametni, pa naj dajo samo finish in reboot. :P
The best beer is always the one in my hand.

r5r ::

Nisem omenil, da so Office in ostali pisarniški programi vključeni. Debata gre bolj na ravni sistemov.

Tisto o vzdrževalni pogodbi je zadnje čase bolj popularno, saj se vedno več podjetij odloča za najdem in vzdrževanje opreme s strani zunanjega podjetja.

> Če Linux (zaradi poljubnih razlogov) ni ustrezen, ga je tako in tako popolnoma nesmiselno forsirat, ampak če iščeš cenejšo, trajnejšo in zanesljivejšo rešitev, in Linux ponuja tisto, kar potrebuješ, potem mislim, da še zdaleč ni nekonkurenčna izbira.

Zaenkrat še nisem zasledil pametnih vodičev o roaming profilih za Linux. Sicer pa ne vem, kako se zadeva podobna AD strokovno imenuje, da bo Google vrgel kakšen rezultat.

> Pa kloniranje linux instalacij je bistveno enostavnejše kot Windows, ne da bi kupil Ghost :)

Meni kloniranje pod Linuxom še ni uspelo. Poskušal sem z dd. Rezultat: Kernel Panic. >:D Windows res potrebuje zunanji program kot je Ghost, sicer pa bi verjetno Microsoft izdal ustrezen program, če ne bi to kršilo licence za sistem.

SB Live! mi deluje z XP, ampak je integrirana zvočna kartica boljša (gre za nForce2 Soundstorm).

200 EUR je kar lepa številka. :D Jaz se je tudi ne bi branil.

Mogoče obstaja kakšna distribucija namenjena točno temu ... login screen, ki ima spodaj možnost izbire strežnika? Rad bi videl, kako zadeva teče v živo. Mogoče me spremeni. ;)
And it makes me wonder.

Pithlit ::

Hmmm.... bolj so mi zanimive zgodbice tipa:

click, click, click, virus, click, click, dialer, finish, reboot --> call the next door geek
Life is as complicated as we make it...

jype ::

r5r> Mogoče obstaja kakšna distribucija namenjena točno temu ... login screen, ki ima spodaj možnost izbire strežnika? Rad bi videl, kako zadeva teče v živo. Mogoče me spremeni.

Tako so včasih delali vsi X terminali :) Prišel si za velik monitor, miš in tipkovnico, XDMCP ti je poiskal mašine, ki so bile na voljo, in potem si eno izbral in se vanjo prijavil.

Sistemu, ki omogoča roaming profiles na unixih se reče yp/nis, ki ga je nadomestil nis+, ki ga je nadomestil nss/pam (to se danes uporablja). Za to, da dejansko vidiš datoteke, se še vedno tipično uporablja NFS, ni pa nobenega razloga (razen performanc in stabilnosti), da ne bi uporabil CIFS (bivši SMB), še posebej v heterogenih okoljih, kjer delaš tudi z Windows odjemalci.

r5r> SB Live! mi deluje z XP, ampak je integrirana zvočna kartica boljša (gre za nForce2 Soundstorm).

Ja, saj meni tudi deluje povsod, ampak na Visti baje ne. In emu10k je kar dober amaterski audio chipset. Na Linuxu tudi M-Audio zvočne kartice delujejo super, vsaj moji dve (delta in sonica).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Mavrik ::

No, samo pa če že naprej nosiš SB Live!, boš moral tudi omeniti, da je tudi v Linuxu podpora za te kartice kar gnila. O kakem EAXu lahko itak samo sanjamo, po mojih izkušnjah pa je tudi mixer bil zmeden v popolnost (master volume spreminja glasnost samo na prednjem paru, zadnji par se spreminja kar z eno žnj postavko, ene postavke povzročajo šumenje, pogosto se moraš odločati med šumenjem ali pa pomanjkanjem določenega razpona tonov...)

Je pa tudi res da ma Creative precej gnilo driver podporo, saj kakor hitro izdajo novo zvočno kartico takoj pozabijo da vse prejšnje obstajajo. Tako se jim tudi zdaj ne da napisati poštenega driverja za Visto.
The truth is rarely pure and never simple.

jype ::

Res je.

Ampak M-Audio ima pa kul podporo za vse OSe in povsod dela dobro. Torej? :)

(EAX pa nima, ker Linux ni za igrce špilat OS :)

r5r ::

Linux je edini sistem poleg Windows 95, kjer mi deluje vgrajeni radijski sprejemnik. :D

setvol in aumix sta res čudna programa, ki se ne morata kosati s CTCU oziroma karkoli je že bil tisti program, ki je omogočal delovanje Soundblasterja na DOS-u.

Ko si pripravim strojno opremo, si bom nss/pam namestil in ogledal. :)
And it makes me wonder.

jype ::

nss in pam ima vsaka sodobna linux distribucija, tudi na enouporabniškem sistemu...

Potem imaš nss module, ki znajo podatke pobirat iz praktično poljubne podatkovne zbirke (jaz imam postgresql, večina prisega na LDAP, ker se dobro integrira s Sambo in Windows postajami), pam pa se uporablja za dejansko avtentikacijo (kontrolo dostopa). Na koncu je treba seveda nastaviti še ACLje na datotečnem sistemu in stvar deluje "tako kot Windows". Približno.

Daedalus ::

Recimo za linux vam lahko nekdo nek na netu da nek ukaz, ki ga prvič vidite in niti ne veste kaj naredi. V winsih je to drugače: če vam nekdo da nek ukaz ali vam nekaj pokaže takoj vem za kaj se gre in kaj naj bi ukaz naredil.

Aha in verjetno že od nekdaj "takoj veš" kaj kak ukaz v winsih naredi?

Daj ne seri klamf, resno.


Poznate vse ukaze, ki jih veselo klofate v konzolo? Poznate tudi tiste, ki jih ne kloafte v konzolo? Sploh veste kaj klofate notr??? Verjetno veste za 10% stvari, ostalo se vam sanja ne. Lahko trdim, da 90% folka sploh nima pojma, kaj naredijo nekateri ukazi. Ko jim nekaj ne dela, grejo na net in potem samo copy&paste ukaze v konzolo in upajo, da jim bo delalo. Včasih dela, dostikrat ne.


Se mi sanja, hvala za skrb. Če za nekaj ne vem kaj dela (kar je sicer bolj redko), pol tega ne uporabljam. Za razliko od 99% win usejev, ki znajo klikat samo OK, ne glede na to, kaj jim je ponujeno.

V linux-u moraš imeti cel doktorat iz znanosti, da poznaš vsaj osnovne ukaze in da veš kaj ti ukazi naredijo, potem pa imaš tu še malo morje nekih stikal in opcij in vsega smeća, ki ga nikoli ne rabiš.

Oh hvala, nisem vedel, da sem dr. znanosti iz leenuxa. Kar se pa tiče "smeća" - če sam nimaš pojma, za kaj se uporabljajo stikala in opcije pri programih, tega ni treba pol posploševat na druge. Resnici na ljubo mam za tebe en predlog - nikol več se ne približaj kaki Linux distribuciji. Ker s takim de facto odklonilnim odnosom pač nikol ne boš daleč prilezel. Pa še nam vsaj nam ne boš več težil na forumu na podlagi nekih osebnih frustracij.

Meni kloniranje pod Linuxom še ni uspelo. Poskušal sem z dd. Rezultat: Kernel Panic. >:D Windows res potrebuje zunanji program kot je Ghost, sicer pa bi verjetno Microsoft izdal ustrezen program, če ne bi to kršilo licence za sistem.

Če ne znaš dd-ja uporabljat, to ni problem, vezan na dd. Sam sem že kloniral tud ne-leenux particije - in glej hudiča - vedno je vse delalo. Wonder why...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

r5r ::

Sedaj se ne spomnim, ker je bilo vsaj 2 leti nazaj, če mi je dd sploh izpisoval koliko odstotkov je že narejenega.

Dodano:
Sicer sem dobil pomoč v temi Debian Gnu/Linux kot workstation 1. 4. 2004, skoraj 3 leta nazaj. Mogoče je bila res prvoaprilska. Itak sem (bil) še n00b. :)
And it makes me wonder.

Jaka83 ::

Pithlit: Ti pošljem eno tehnično risbo narejenov CorelDraw za popravit, pa jo probaj odpret z Inkscape-om ... aja ne gre, škoda. Torej ne govori neumnosti, da lahko nadomestiš vsak profesionalen program z njegovim open source kvazi nadomestkom. Pri Gimpu se še da potrpet, CorelDraw, AutoCAD, MegaCAD, MegaTicshler in podobni pa žal takih vsaj približnih nadomestkov nimajo. Bi si pa zelo želel, da bi obstajali.

EDIT: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

Pithlit ::

A ga biksaš? Rekel sem da nisem profi. Rekel sem tudi da nekateri pač res potrebujejo določene stvari ki jih prosto programje nima. NIKOLI nisem rekel da se da vsak profesionalen program nadomestit.

Rekel pa sem, da je ljudi ki to dejansko potrebujejo bolj malo (seveda v primerjavi s povprečnimi uporabniki). Takih, ki si to programje lahko tudi privoščijo pa še manj. No, resnici na ljubo PS in Corel nista taaaaaaaako grozno draga... za profesionalno rabo. Za neko igračkanje vsake toliko časa za domačim kompom pa sta ohoho draga.

Poznam ogromno folka, ki brez PS ne "zmorejo" živeti preprosto zato, ker je PS edino za kar so kdajkoli slišali (in seveda vsi, brez izjeme, uporabljajo travniške različice). Poznam takisti folk, ki iz istih razlogov "uporabljajo" Corel (eden celo za skeniranje slikic....). Ko jih vprašam zakaj je odgovor vedno enak: "Ta pa ta je rekel da je najboljši in mi je zrihtal CD".
Life is as complicated as we make it...

murmur ::

Pozna kdo nadomestek za več virtual desktopov na windows. Zame ni alternative windowsem (razvijamo pač zgolj za vindowse), ampak to funkcijo pa res pogrešam. Med MS power toys sem ga sicer našel ampak ni niti približno tako uporaben kot linuxov.

TUKAJ, imenuje se multidesk

@LOL ::

Dobro jutro geeki.
Vlady: precej dobro si "opisal" to Linuxaško sceno. Precej jih je vase zagledanih. Praktično vsak drugi uporabnik. zanimivo je to da so taka manjšina, nekak 10%, verjetno še manj pa jih poznam več ki se nosijo kako so l33t ko uporabljajo Richard Stallman stil, medtem ko poznam ostalih uproabnikov precej več, vendar je odklon precej manjši (v negativno smer) kot pri Linux sceni.
Lej stari imam Suse, maile pa gledam v konzoli, Remote Connection je za pi*ke, pravi ded uporablja konzolo (not):\

Sicer pa probat ni greh pravijo in naj si vsak namesti kdaj katero do editicj linuxa (škodit ne more). itak se jih potem 90% vrne nazaj>:D . Od tega verjetno kakih 20-30% takoj po namestitvi ko jim ne dela zvočna kartica da o kakih modemih ne govorimo, tistih specialnih ukazov na katere se tako ponašajo samozvani "poznavalci" se jim pa ne da iskati in ubadati se s tem.
Dejte si že dopovedat da navadnega uporabnika boli k****c za konzolo in ostalo. Njemu je važno da klikne na nekaj.exe (recmo) in se zadeva požene, po možnosti s čim manj kakega vpisovanja. Dokler pa bo prva stvar pri pomoči za linux to da: Odpri ukazno vrstico, Vpiši ta in ta ukaz -.-> WoW:|
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD Quad FX Platform (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
558067 (6071) Brane2
»

Xbox 360

Oddelek: Strojna oprema
161480 (1094) klemen22
»

Radeoni 9800 XT in 9600 XT razkriti

Oddelek: Novice / Grafične kartice
232638 (2638) freejack
»

Ati 9500 ali 9600

Oddelek: Kaj kupiti
101752 (1616) boštjan
»

Znane specifikacije KT600 čipovja

Oddelek: Novice / Matične plošče
91789 (1789) nodes

Več podobnih tem