» »

Francoski oui za Linux

1
2
3 4

grex ::

A slučajno veste kako bo v prihodnosti s to prenosljivostjo. Ravno zaradi slabše prenosljivosti .doc datotek sem še vedno primoran uporabljati MS Office. Če pa kaj bolj hudega počneš z power pointom pa... no uporabljaš pač power point, ker drugače nima smisla.

Sprašujem zaradi odprtja .doc formata, ki bi to nekako moral popraviti?

linuxdady ::

-DJ- :

Službo že imam, hvala. Ti pa z veseljem namestim Linux na tvoj računalnik kakšno kislo deževno soboto dopoldan povsem zastonj. No, kave se pa ne branim.

desperados ::

Ja pri linuxu je tako vse mora vedno biti v tvoji iniciativi, nihče ti ga ne bo propagiral na velikih jumbo plakatih. Sem absolutno prepričan da so odprtokodne rešitve prihodnost. Samo operaciski sistem linux je zadetek v polno, žal pa mu kronično primankuje specifične komercialne programske opreme. Upam pa tudi da se bo % uporabnikov linux povečal, tako da bodo tako velike programske korporacije kot je Autodesk, Adobe in podobni pomislili tudi o prenosu svojih programov na linux. To bi pa sigurno potolklo M$.

Oven-2k ::

Ah, Microsoft je pa že zadosti velika in uspešna firma, da je to ne bo povozilo. Pač bodo naredili svoje proizvode cross-platform in po možnosti svoj operacijski sistem bolj mikaven (če ne drugega z nižjo ceno), ko ne bodo imeli več druge izbire. Konkurenca na tem področju bo vsekakor dobrodošla. Sicer pa, če bo linux uspel v taki meri, kot bi si človek želel, se bom najbolj veselil uradne podpore storjne opreme - zaenkrat je še treba z lupo iskati izdelke, ki imajo že zraven gonilnike in pripadajočo programsko opremo tudi za linux.
Rok

WhiteAngel ::

@LOL in Looo*ka:
Nekateri, ki prebirajo novice na Slo-Techu smo tudi razvijalci ali administratorji. Še več, mnogi od nas smo avtorji nekaterih odprtokodnih projektov ali pa redno prispevamo k njim. Mnogi od nas smo administratorji manjših ali večjih informacijskih sistemov in mnogi smo tudi ustanovitelji ali vzdrževalci različnih Linux ali drugih distribucij.

Mislim, da se vama tudi pod razno ne sanja, koliko trdega dela, volje in organizacije je potrebno, da uspeš pripeljati projekte, kot so Linux, OpenOffice, FireFox, MySql, PostGre, Apache, Gaim, KDE, GNOME, Thunderbird, ssh, MediaWiki, nullsoft installer, Python, Ruby, PHP, GCC, Xorg, Wine, Cups, LateX, Qt, Gtk, Java in druge bolj ali manj večje odprte, a zanesljivo uporabne projekte, do točke, kjer so. Saj lahko pljuvamo o teh novicah tako ali drugače (za vaju dva sem si ustvaril dobro sliko, da sta dva prepotentna razvajena mulca, ki pljuvata samo zato, ker imata čisto preveč časa in (pre)slabo vzgojo). Nekateri se ob pogledih na take komentarje obračajo stran in zapuščajo Slo-Tech, ker se jim zdijo uporabniki otročji. Ok. Drugi se smejijo in se ne sekirajo. Tudi prav. Ampak, ko se pa stvari začnejo tikati dela tvojih lastnih rok in pljuvanja nekega izmečka informacijske družbe po tvojih projektih, smo pa mnogi izmed nas lahko upravičeno užaljeni in jezni nad tovrstnimi neargumentiranimi komentarji.

Upam, da vama internet ne daje občutka anonimnosti in je to edini razlog, da ga uporabljata za take komentarje ...

Zgodovina sprememb…

Pithlit ::

Oven-2k: prej obratno... osebno še nisem naletel na del opreme ki ne bi delala. Kar rabim gonilnikov se (skoraj) vsi v kernelu. Pač, nvidia in ati sta (kao) posebej.

Res je sicer, da določene stvari ne delujejo... ampak moraš pa imeti že prekleto "srečo" da naletiš nanje. Res se to dogaja tudi na drugih os-ih. Dejansko sem sam srečal manj problemov na linux-u kot na win. Izkušenj podobnih moji je pa premnogo.

WhiteAngel: @LOL je gejmer... zanj je _nemogoče_ zastopit. Luka je pa.... Luka... Iz njega se kadi dokler mu ne zmanjka pare (trhlih argumentov - če se temu lahko reče argumenti). Par postov pa se stvar ustavi.

Oops... flejmam že? Se opravičujem.
Life is as complicated as we make it...

@LOL ::

Upam, da vama internet ne daje občutka anonimnosti in je to edini razlog, da ga uporabljata za take komentarje ...

Si morda ti kakšen odprtokodni anarhist? Si se mogoče vprašal. Zanimivo kako je človek takoj napaden če se ne strinja z večino v tem primeru. Pametni si celo dovolijo kakšno kritiko. Linux fani očitno NE.
Torej posredno celo trdiš da smo manjšina nezaželjeni v tovrstni temi.
Zanimivo kako se tovrstni komentarji celo zaželjeni v MS temah.:\

Pa še nekaj glede teh projektov t.i. odprtokodnih. Vsa čast tistim katerim se da. Vendar sam raje uporabljam profesionalne programe, kot tudi splošno uporabniški so mi tudi precej bolj všeč povečini komercialni, za zabavo (denimo WinAmp, BsPlayer), za delo (MS Office (open office mi deluje nekak polovičarski -pa nagnusen občutek kopiranosti MSja, res ogaben filling, morda bi bilo nemara s svojo idejo raje kaj spremeniti),...). Edina zadeva ki jo včasih uproabljam je Eclipse.


Kakor sem že napisal: po par letih bodo tudi frenčinezerji verjetno lažje določili pluse in minuse. Torej glede na novico da jim je prioriteta znižanje stroškov je potem to praktično edini kriterij. In kaj če produktivnost s tem prehodom še pade? In da je privarčevane razliek samo nekaj procentov? No v tem primeru je bila odločitev pač apn. Lahko se pa seveda motimo. Bodo pa vsekakor zaželjeni komentarji s strani frenchmenov čez par let.

Je pa pri vsej stvari en problem. Denimo da bo ta vlada furala francijo še naslednjih par let. Torej, kako določiti meje objektivnosti pri komentiranju uspešnosti uvedbe linuxa v franciji? Si bodo nemara ob denimo finančnem neuspehu te odločitve ščitli hrbet? Pomojem da si ne bodo pljuvali v lastno skledo.

No, je pa dobro da obstaja konkurenca. Tako bom dobil verjetno Visto ene par 10 procentov ceneje kot bi bilo v nasprotnem primeru (kupil bi jo v vsakem primeru, saj imam rad profesionalnost in ne neke napol slepeče se produkte). Samo prosim, ne takoj obtoževati tistih ljudi kateri zagovarjamo drugo stališče. Pa tudi dokazalo se ni še nikjer da je prehod na OO v končni fazi cenejši. Sploh ne sedaj ko je po javnih upravah in ostalih službvah toliko informacijsko neizobraženih ljudi. Čez 20 let se zna pa zadeva spremeniti ko praktično ne bo človeka ki ne bi znal prižgati PC. Do takrat pa čakamo na konkretne rezultate cenovnih analiz in ne neko ječanje raznih "anarhističnih" geekov ki s financami niso najbolje seznanjeni.>:D

Kar bi rad povedal je tudi naslednje: zakaj je potem sploh možno komentiranje novic če pa po drugi strani ne dovolite (upravičenih) negativnih kritik. V tem primeru je tako da ni 100% zagotovljeno da je cenovna razliak tako očitna da se prehod izplača. To se bo pokazalo čez par let. To je isto kot da si denimo jaz neham umivati zobe sedaj za ene 3 leta, potem bom pa videl če se mi je "prehod" izplačal (DA - zobje so isti, NE - zob ni več);)

p.s.: fak je jeba ko je človek bolan in ne more spat:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

MitjaP ::

Tudi slovenska sodišča so izključno na openoffice.org

Zakaj pa o tem nič ne napišete?

Nejc Pintar ::

@LOL: Zakaj se prehod ne bi splačal če je razlike v ceni par %?

Poleg tega te prosim še da mi razložiš po kateri logiki bi lahko bil linux dolgoročno dražji?

MS: Licence+Vzdrževanje+Vsakih par let izobraževanje
Linux: Vzdrževanje+Vsakih par let izobraževanje
Lahko je biti prvi, če si edini!

poweroff ::

Zaradi vse uspešnejšega Linuxa (&co), bo dolgoročno gledano vrednost OS padla in MS več nikakor ne bo mogel zaračunavati toliko, kot zdaj. Profit bo bistveno manjši. Podobno pri aplikacijah tipa Office.
Smo dojeli, kaj?

Posledica tega, da Linux obstaja je korist za uporabnike Windowsov, ki plačujejo nižjo ceno za svoj OS.

Torej lahko uporabniki Linuxa pričakujemo vsaj malo spoštovanja, če že ne odkrite hvaležnosti. :D ;)

linuxdady: oprosti še zmeraj me moti ta 0; samo da ste prenesli po omrežju distribucijo linuxa je nekaj stalo, pa še pred tem ste morali izbrati pravo, vsaka sekunda šteje, fantje iz SRC-a so netware pripravili brezplačno, vse to ste delali brezplačno, ta čas niste prejemali plač in na koncu ste zavili v najbližji lokal kjer je pivo stalo 0 sit.
To je seveda pretiravanje s strani Linuxdaddya. A po drugi strani... delavci državne uprave bi ta čas lahko v svojem Windows okolju porabili za pošiljanje "smešnih" filmčkov, čveket ob kavici ali delo na "sončni upravi".
So ga pa porabili za to, da so državi in davkoplačevalcem prihranili nek denar.

Moja teza: če bi zaposleni po firmah namesto bluzenja in pošiljanja brezveznih mailov svoj čas v enakem obsegu namenili izobraževanju na področju IT, Slovenija v kratkem postane visokotehnološko razvita.

Kot vodji It oddelka, ti je verjetno poznana cena ure Linux administratorja, ki je malo višja od ...
Da, ampak čisto neupravičeno. Cena je višja zaradi tega, ker imajo Linux administratorji monopolni položaj na trgu. Če bi pa Linux uvedli v izobraževalni sistem, bi število Linux administratorjev hitro naraslo, cena pa padla.

zaenkrat je še treba z lupo iskati izdelke, ki imajo že zraven gonilnike in pripadajočo programsko opremo tudi za linux.
Čudno. Jaz navadno teh problemov nimam. Če sem natančen - na zadnjih dveh mašinah je bilo vse podprto out of the box.
sudo poweroff

poweroff ::

Tako bom dobil verjetno Visto ene par 10 procentov ceneje kot bi bilo v nasprotnem primeru (kupil bi jo v vsakem primeru, saj imam rad profesionalnost in ne neke napol slepeče se produkte).

Profesionalnost?

No, pa poglejmo, kaj dobiš za svoj denar:

Windows Xp Home Edition End-User Licence Agreement, poglavje 17:
“Microsoft ali njegovi dobavitelji v nobenem primeru niso odgovorni za kakršnokoli posebno, naključno, kazensko neposredno ali posledično škodo... povezano z uporabo ali nezmožnostjo uporabe programske opreme, nudenjem ali nezmožnostjo nudenja podpore ali drugih storitev, informacij, programske opreme... celo v primeru napake, delikta (vključno z malomarnostjo), popačenja, izrecne odgovornosti, prekinitve pogodbe, prekinitve jamstva Microsofta ali kateregakoli dobavitelja in to tudi v primeru, če je bil Microsoft ali katerikoli dobavitelj obveščen o možnosti takšne škode”.

Tako, to je pa resnica.
sudo poweroff

damirj79 ::

Pokaži mi katerikoli drugi program, za katerega proizvajalec odgovarja (kazensko, stroškovno.. ) za njegovo nedelovanje, izgubo podatkov, ipd. Imeti neko podporo, vsaj neko minimalno je že OK. Vseh problemov se po mojem ne da rešit. Za Win in Linux okolja itak velja, da je informacije pametno iskati preko kakšnih forumov, več informacij dobiš. Je pa res nesmiselno, da plačujem v ceni licence še tehnično pomoč, ki je bolj šašava.

damirj79 ::

Službo že imam, hvala. Ti pa z veseljem namestim Linux na tvoj računalnik kakšno kislo deževno soboto dopoldan povsem zastonj. No, kave se pa ne branim.


fino, te držim za besedo, ampak neko podjetje, katerokoli, ne more živet od kafet, ki ti jih častijo :D ali pač? Če pa ti to delaš zastonj je samo tvoj problem, firma za opravljeno delo izstavi račun in za delo na linux sistemih je cena občutno višja.

borchi ::

> Pokaži mi katerikoli drugi program, za katerega proizvajalec odgovarja (kazensko, stroškovno.. ) za njegovo nedelovanje, izgubo podatkov, ipd.

takih programov (informacijskih rešitev) je kot listja in trave. samo se ne prodajajo v trgovini v škatlah z instalacijskim CDjem. na vrstico kode stanejo miljonkrat več kot Vista. ko se odločiš za takšno rešitev je zraven pogodba, ki zavezuje proizvajalca k tem in onem.

pri instant box softveru pa dobiš zraven pogodbo, ki zavezuje tistega, ki daje denar in odvezuje tistega, ki denar dobi. enkrat se bo treba zbudit!!! IE je bil brez tab-ov zato, ker so kupci (ki so z nakupom windozov dobili ne vem kakšno profesionalno podporo) zahtevali, da jih ni? spet nekdo od kupcev je izkoristil možnost, da njegov glas prodre do programerjev v redmondu in zahteval, da noče gledat teh lepih prozornih oken (kot jih ima sosed geek) še vsaj dve leti?

bejžte no!

sicer pa sem sit tega javkanja, da kao ni dopustno puščat svojega mnenja v linux novicah. seveda je dopustno. še nikomur niso brisali posta, če je samo (na kulturen) način izrazil svoje mnenje. samo če si pa potolčen v debati argumentov pa ni nič kriv linux (ali pa microsoft, da bo post politično korekten).

@LOL se kar naprej počuti napadenega. ampak on je le pomešal občutke. nihče ga ne napada. samo izgublja bitke v debatah.
l'jga

kiklop ::

Matthai:So ga pa porabili za to, da so državi in davkoplačevalcem prihranili nek denar.

Tega ne moreš trditi. Kot vodja IT oddelka je oceno strošek = 0;

Linux skupnosti naredil veliko škodo, pričakovali bi, da bi nam povedal realno,
stalo nas je veliko časa, prostega dela, denarja...

Da bi lahko vedeli kaj lahko pričakujemo pri takšnih in podobnih projektih.

Torej še enkrat VODJA IT ODDELKA JE TO DELO IZENAČO z 0

linuxdady ::

Kiklop:
Niti približno nisem vodja IT oddelka! Po poklicu sem pravnik in nimam nikakršne formalne tehnične izobrazbe. V primeru mojega sektorja gre za eksperiment, ki ni razen mojega prostega časa stal nič. Pri redkih težavah, na katere sem pri tem naletel, so mi izključno preko e-pošte pomagali nekateri znaci s SRC.SI.
Kot sem že nekajkrat poudaril v tejle temi - takšen način seveda ni sprejemljiv za uraden prehod javne uprave na Linux.

Pozabil pa sem omeniti, da je SRC.SI letos pred nekaj meseci ob menjavi strežniškega hardwarea na ministrstvu nadomestil tudi programje in naši strežniki že nekaj časa tečejo na Linuxu. Spremembe sploh ni bilo mogoče opaziti in tudi sam ne bi vedel zanjo, če se ne bi posebej zanimal za to področje.

gzibret ::

Naj tukajle malo vskočim.

Očitno se pri odprtokodnih projektih krešejo mnenja. Eni trdijo, da so odprtokodni projekti hroščati in slabi, predvsem, ker so zastonj. Drugi trdijo, da so dobri predvsem, ker so zastonj.

Ostali argumenti so IMO bolj, khmmmm.... (self delete komentar) :D

Se pa tukajle strinjam z WhiteAngel-om v delu, ki govori:

> Nekateri se ob pogledih na take komentarje obračajo stran in zapuščajo Slo-Tech, ker se jim zdijo uporabniki otročji. Ok. Drugi se smejijo in se ne sekirajo. Tudi prav.

Zato apeliram da debaterje, naj malo manj uporabljajo osebno noto in malo več argumente. Pa ne le v tejle novici. Bom povprašal tajno policijo, kaj se da narediti za dvig nivoja debat.
Vse je za neki dobr!

Oven-2k ::

Pithlit, kaj pa pripadajoča programska oprema? Jaz še ob nobenem tiskalniku, digitalnem fotoaparatu, pekaču nisem zraven dobil programske opreme za obdelavo/pregledovanje/tiskanje/skeniranje/kopiranje fotk, peko CDjev,DVDjev in kaj v smislu PowerDVD in PowerProducer, itd... Ja, vem, vse to že obstaja v linuxu amapk point je, da mora uporabnik vedeti da to obstaja in vedeti kje dobiti na internetu in kako to na linux namestiti. Meni in tebi to sicer ni problem, nekomu pa mogoče je, pa tudi jaz bi bil čisto vesel, če bi me nekdo razvajal s tem, da bi dodal vse to že na CD z gonilniki in s preprostim namestitvenim programom. Kar se pa tiče teh skoraj vseh gonilnikov v kernelu - zelo popularen laserski tiskalnik HP LaserJet 1020 naprimer nima sam po sebi podpore v CUPSu niti zanj ne nudi gonilnikov HP. Obstaja seveda neuradni gonilnik vendar ga je treba poiskat in namestit. Potem so tu recimo različne WiFi kartice - za mojo so samo neuradni gonilniki, ki jih je spet potrebno najt in namestit. In ne vem no, amapk večina znancev, ki si namesti linux, ima vsaj s kakim kosom strojne opreme težave pri nameščanju. Vsaj prvič. Aja, ravno zdaj mi je padlo na pamet - vse distribucije nimajo ALSE nameščene privzeto - no sound >:D
Rok

@LOL ::

@LOL se kar naprej počuti napadenega. ampak on je le pomešal občutke. nihče ga ne napada. samo izgublja bitke v debatah.

No to seveda ni in ne more biti res. ČE sedaj gledamo francozarje se bo resnica o stroškovni plati pokazala šele čez par let. Tako da govoriti da izgubljam zadeve v debati ne morejo držati. Sploh glede na to da ni neke splošno znane resnice o teh velikih migracijah.
Pa se vprašaš koliko let bo trajalo da se jim migracija izplača:
1. reinštalacija sistemov -> koliko delovnih ur bo za to namenjeno, velike potrebe po iskanju kadrov bodo sigurno narasle -> precej verjetno kaj?;)
2. izobraževanje neukega kadra -> koliko je ura tovrstnih predavateljev? Poceni sigurno ne? Dejansko so nekateri delavci v javni upravi taki da ne znajo odpreti Worda če ni ikonca na pravem mestu. ŽAlostno ampak resnično. Koliko ur usposabljanj boš zabil za take? Veliko kaj. Da ne omenjamo da bo usposabljanje šteto v delovni čas teh ljudi. Koliko denarja te to stane še posredno, saj jih moraš za to plačati?:\
Ni vse tako trivialno.

Je pa mal jeba pol če se vse skup prime za Linux administratorje saj bodo morali znižati svoje urne postavke ker bo več tovrstnega kadra >:D

Zato apeliram da debaterje, naj malo manj uporabljajo osebno noto in malo več argumente. Pa ne le v tejle novici. Bom povprašal tajno policijo, kaj se da narediti za dvig nivoja debat.

Aha no, se oproščam ker sem si z nekaterimi argumenti sploh upal oporekati OO mislenosti. In ker podajam svoje mnenje:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

jype ::

@LOL> 2. izobraževanje neukega kadra -> koliko je ura tovrstnih predavateljev? Poceni sigurno ne? Dejansko so nekateri delavci v javni upravi taki da ne znajo odpreti Worda če ni ikonca na pravem mestu. ŽAlostno ampak resnično. Koliko ur usposabljanj boš zabil za take? Veliko kaj.

V Linuxu jim postaviš ikonco za Word na pravo mesto in težava izgine. Preprosto, kajne?

3p ::

Matthai: ""Zaradi vse uspešnejšega Linuxa (&co), bo dolgoročno gledano vrednost OS padla in MS več nikakor ne bo mogel zaračunavati toliko, kot zdaj. Profit bo bistveno manjši. Podobno pri aplikacijah tipa Office."
Smo dojeli, kaj?

Posledica tega, da Linux obstaja je korist za uporabnike Windowsov, ki plačujejo nižjo ceno za svoj OS.

Torej lahko uporabniki Linuxa pričakujemo vsaj malo spoštovanja, če že ne odkrite hvaležnosti. "
---
Seveda smo doljeli, ko boste le FLOSS-arji dojeli, da je sicer super (za uporabnika, ki drugega ne rabi) da bo OS + pisarna free, s stališča firm, organizacij in istitucij pa gre samo za prenos stroškov... Manj plačaš za eno, več za drug SW - kamor firme, ki nenazadnje prispevajo tudi ljudi za to, da razvijajo "free" software, prenesejo stroške razvoja in si zaračunajo bonus.

In tu imajo eni v tej debati prav. Ni free stvari. Lahko ti nekdo nekaj da (ali naredi) zastonj, ampak njega je to še vedno stalo. Če imaš dovolj hobijašev in študentov, ki to delajo za narodov blagor medtem ko so brezposelni, potem ta razvoj res financirajo samo oni. Ampak pri velikih FLOSS projektih že nekaj časa ni tako, ne? Je pa to vsekakor super za malega userja, ki dobi skoraj vse, kar rabi, "zastonj".

Saj tudi Microsoft (recimo) od tega ne bo krepnil. Vzemimo za primer gamerje. Nenazadnje lahko začnejo gamerjem Visto deliti, potem pa igre podražijo ali pa začnejo vsem razvijalcem prodajati posebne pogodbe za uporabo razvojnih orodij in dodelitev podpisov za sw, da bo tekel na Visti - in potem kasirajo delež od prodaje. Sistem bo sicer free. Samo a res?
---
Glede spoštovanja... :D Nismo vsi neFLOSS-propagatorji tudi sovražniki FLOSSa. Linux sem recimo namestil (si spotoma s FIPSom zbrisal disk) že pred verzijo 1. Pol pa zujil v shell in se čudil, kaj zdaj (za X-e takrat še nisem vedel, tekli pa menda tudi niso). Na strežnikih že odkar smo odslovili HP-UX (je že kar precej let) uporabljamo samo free software (čeprav bi lahko Windows Server, free), za namizje pa za nas enostavno še ni uporaben. Bo enkrat. Upam samo, da ne bo potem namenski SW za linux dražji, kot je zdaj na winsih.
Aja, edino kar me pri FLOSSu žere... Sem sodeloval (oz. še) tudi pri enem tovrstnem projektu, čisto za zabavo... Ampak sčasoma se tovrstneih (zanimivih) zadev več ne bo dalo delati in od tega živeti. Dejansko se znižuje vrednost ne samo OS/offica, ampak tudi folka, ki to razvija (če ni zaposlen ravno v neki ogromni firmi, ki ga lahko plača, da... glej zgoraj). Za keš bo torej treba razvijat razna poslovna dolgčasna jajca. Ali pa začet igre za Wii razvijat.

driver_x ::

Vi kar stokajte o ugodnosti in neugodnosti tega in onega produkta. V naši firmi smo že pred leti zamenjali MS Office za OOo pa se nobeden ni sekiral in tudi nobenih problemov nismo imeli. Vsi dokumenti, ki gredo iz firme so itak PDF-ji. Smo pa imeli več težav s kompatibilnostjo prej, dokler smo še uporabljali MS Office. Pogosto se je dogajalo, da preglednica ni znala odpreti dokumenta, ki ga je sama shranila. Rešitev je bila zelo preprosta: dokument odpreti in shraniti v OOo ...

Drugače se mi pa zdijo debate, kaj je bolje: odprta ali zaprta koda podobne debati ali je boljše letalo ali ladja. Tega niti približno ni mogoče posploševati, saj se na obeh straneh najdejo zelo slabi, slabi, dobri in zelo dobri primerki. Sam niti pomislim ne, da bi imel na svojih strežnikih (datotečni, mysql, web, pošta) Windows-e. Obratno je z namiznimi računalniki, kjer sicer imam na vseh nameščen tudi Linux, vendar svojih vsakodnevnih opravil zaenkrat še ne morem izvajati tako kakor v Windowsih. Pač vzameš najboljše iz obeh svetov in to je to. @Looka, če se ne razumeš na Linux in ga ne obvladaš, še ne pomeni da je slab.

BigWhale ::

Od jutri naprej bo v trgovini samo ena vrsta kruha, samo ena vrsta salame in samo ena vrsta pastete.

Prav tako se bo odslej prodajalo samo en tip avtomobila, po prodajnih stevilkah, bi skoraj lahko rekel, da bo to Clio, ker naj bi bil najbolj razsirjen. In vsi servisi bodo servisirali samo ta model avtomobila.

Pa rezervne dele se bo dalo dobiti samo za Cliota.


Bi vam bilo to vsec? Ne? Zakaj potem toliko nergate pri alternativnih operacijskih sistemih?

In kaj ce se javne/drzavne ustanove odlocajo za prehod na drugo platformo? Ocitno se jim prehod izplaca in bojo s tem marsikaj pridobili. Ce pa ne bodo, bo pa to njihov lasten zajeb.

Uporabljajte tisto kar vam srce pozeli.

@LOL ::

@Looka, če se ne razumeš na Linux in ga ne obvladaš, še ne pomeni da je slab.

Hehe kaka dvoličnost @sammy73. Trdiš tole kar je v citatu.
Potem pa še ena tvoja izjava:
Sam niti pomislim ne, da bi imel na svojih strežnikih (datotečni, mysql, web, pošta) Windows-e

Torej kaj zdaj.>:D

darkolord ::

V Linuxu jim postaviš ikonco za Word na pravo mesto in težava izgine

Ne smeš (razen če je Word nameščen)


BigWhale: čisto lepo napisano, samo ko se je šlo pa za drugo "stran", si pa jamral, kako ne znajo računat ipd ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

@LOL ::

0:)
Lahko pa namesto W(ord) znaka narišeš V(ord), tako kot delajo kitajci za Najk>:D

jype ::

Tako je.

darkolord: TCO pri linuxu je nižji. Prav tako ROI.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

darkolord ::

Burek pa stane 450 SIT :D . Kaj ima to veze s tem, kar sem napisal?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

jype ::

Da "get the facts" ljudje ne znajo računat.

darkolord ::

No sej, ravno o tem govorim.

Eni lahko izberejo kar hočejo ("Uporabljajte tisto kar vam srce pozeli." - as long as it is Linux? :)) in že vejo kaj delajo ("Ocitno se jim prehod izplaca in bojo s tem marsikaj pridobil"), če pa izberejo karkoli drugega pa nimajo pojma in ne znajo računat?

Yeah, right. Mal čudno je tole.

Poldi112 ::

Obstaja razlika med raziskavo, ki jo opravi kupec in raziskavo, ki jo opravi prodajalec.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

In? Kje je tle kak prodajalec omenjen

BigWhale ::

darko:

Seveda, marsikdo ne zna racunati... Ali pa stvari iz napacnega vidika gleda, recimo tale LOL je precej dober primer.

> 1. reinštalacija sistemov -> koliko delovnih ur bo za to
> namenjeno, velike potrebe po iskanju kadrov bodo sigurno narasle
> -> precej verjetno kaj?[;)]

Reinstalacija sistemov? Saj reinstalacija se dogaja ne glede na to kaj imas instalirano, VMS, Linux ali pa Visto.

Ko pride upgrade treba pac zamenjati.

Tudi pri prehodu iz NT serverja na 2000 in active directory je bilo potrebno iskati nove kadre ali pa izobraziti stari kader, mar ne? In zakaj bi bil to tak problem? Presolanje kadra na drugo platformo? Vsak, ki dela v IT in se dnevno ukvarja s toliko uporabniki bi se moral biti sposoben priuciti nove platforme sproti in z enim intenzivnim ucenjem. Ce tega ni sposoben, potem je pac zgresil sluzbo.


Ce se pa v debati uposteva, da se vsak ze rodi z Windows znanjem, potem je pa stvar drugacna.

borchi ::

> Yeah, right. Mal čudno je tole.

res je, @LOL pravi, da ne znajo računat francozi.

ampak francozi znajo velik bolš računat kot slovenci. je bilo že povedano kako računajo slovenci. na vsake tri leta vzamejo microsoftov excel v roke in zračunajo, da se jim prehod za naslednjo triletko ne splača. in potem čez tri leta odprejo isto tabelo in samo popravijo datume in pridejo do iste ugotovitve.

je že res, da se excel zmatra, ko maš preveč vrstic, ampak če bi vzeli samo malo daljše časovno obdobje, bi ugotovili, da se prehod splača. tako kot vsak povprečno pameten slovenec ve, da če plača 300 jurjev več za diesla in bo delal 50.000 km na leto, da se mu bo v 3 letih povrnila višji začetni vložek (slovenski uradniki pa računajo, kot da se bodo z avtom vozili (uporabljali softver) samo eno leto in nikoli več!!!). doma (ko upravljamo s svojim denarjem) ne delamo idiotskih izračunov z idiotskimi predpostavkami.

no, razen darko in @LOL in še par podmazanih v sloveniji.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

BigWhale ::

> Eni lahko izberejo kar hočejo ("Uporabljajte tisto kar vam srce
> pozeli." - as long as it is Linux? :)) in že vejo kaj delajo
> ("Ocitno se jim prehod izplaca in bojo s tem marsikaj
> pridobil"), če pa izberejo karkoli drugega pa nimajo pojma in ne
> znajo računat?

Darko, bluzis v tri dni. Ce je kdo kaj takega rekel, potem ga citiraj, ne pa, da citiras mene, popolnoma ven iz konteksta.

@LOL ::

borchi: in kej je kakšna analiza ki bi prikazala v koliko letih se celotna investicija izplača (če sploh se)? Fajn je da so Francozi pionirji da bomo lepo videli DA ali NE.

darkolord ::

BigWhale: S tem se čisto strinjam, zmotilo me je samo tole zagovarjanje "svobodne izbire" za javne ustanove, ker nikakor ne gre skupaj z mišljenjem v postu "Debili v državnem ‘IT sektorju’" :)))


V prvem postu sem odgovoril samo tebi, ampako sta ti jype in poldi takoj "priskočila" na pomoč

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

jype ::

@LOL> borchi: in kej je kakšna analiza ki bi prikazala v koliko letih se celotna investicija izplača (če sploh se)? Fajn je da so Francozi pionirji da bomo lepo videli DA ali NE.

V Münchnu je že ena taka.

darkolord ::

Aja, čist offtopic... A v živo tudi odgovarjate na vprašanja, ki so namenjena drugim? :)

Poldi112 ::

darko, jype je rekel da v get the facts ne znajo racunati. In ti si to (vsaj po mojem razumevanju) uporabil kot argument, da delimo raziskave na "nase" in "njihove". Zdaj, get the facts je pac od MS sponzorirana "raziskava" oz. bolj reklamni material. Upam da ti je zdaj moj kometnar jasen.

Pa se glede tvoje zadnje pripombe, če kaj tocno doloceni osebi odgovarjas to oznaci, ali pa ji poslji zasebno sporocilo. Ker to je forum, ves.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

Sem označil. Ni bilo dovolj jasno označeno?

Komentarji so mi jasni, samo ni pa vsem bil jasen moj komentar. Moja osnova je bila tole, saj se mi to in post, na katerega sem repliciral, zdita malo... kontradiktorna :)

Se čisto zavedam, da je to forum, samo ni pa treba začet napadat iz vseh strani, preden se razčisti, kaj in kako. Z lahkoto lastovke nekomu razložim, kaj sem mislil, če le vpraša.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

borchi ::

> Fajn je da so Francozi pionirji da bomo lepo videli DA ali NE.

ti si šele en lolek. za projekcije si že slišal? verjetno so v franciji naredili projekcije na podlagi katerih so se odločili tako kot so se odločili.

po tvoje bi se morali odločati samo na podlagi dejstev. ampak dejstva ugotavljaš lahko samo za preteklo stanje, torej se ne sme nič spremeniti, ker ne poznamo dejstev za prihodnost?!

ampak tudi, če imamo ljudi, ki tako blesavo razmišljajo, je še vedno možnost. če so v treh projekcijah (za naslednja 3 leta) ugotovili, da ena rešitev stane 500 mio na 3 leta, druga pa 100 mio + 1 mld zaradi enkratnega prehoda, lahko po devetih letih ugotovijo, da so za prvo rešitev zapravili več. torej sta jasni dve konsekvenci, naj vsaj odstopijo, če že "ne morejo" materialno odgovarjati in naslednjim odgovornim naj bodo ta stara DEJSTVA v pomoč pri naslednjih projekcijah.

edit: typo
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

borchi ::

hja, darko hvala za link. BW je veliko bolj podrobno razdelal stvar, ki sem jo jaz veliko bolj površno (in očitno odveč) razlagal.

naj si vsak prebere.
l'jga

BigWhale ::

darko,

Debilizem je bil, ker so oceno stroskov delali dvakrat, za obdobje prehoda treh let.

Ce bi delali oceno stroskov enkrat, za sest let, bi bile cifre drugacne. Kaksne ne vem. Ampak v tem primeru so brcnili mimo, precej mimo.

Ce pogledas s tega vidika, potem so to analizo delali debili ali pa nekdo, ki je sigurno hotel ostati na microsoft platformi.

Gavran ::

Mislim da je prav, da država ne ZAHTEVA od svojih državljanov za komuniciranje z njo za 200KSIT softvera (OS + Office, pa ne mi o raznih bonus študentskih paketih pisati, ker je le več državljanov zaposlenih kot pa študentov).
Kar se cene Linux adminov tiče - lepo se vidi vrednost raznih M$xx certifikatov v primerjavi s skoraj samoukimi Linux znalci... Povpraševanje in ponudba?
izobraževanje ob prehodu - a nima najnovejši M$ Office popolnoma spremenjen UI? Torej bo cena izobraževanja za nov Office... enaka kot cena izobraževanja za OOo?

Tutankhamun ::

borchi
Vnesite tukajje že res, da se excel zmatra, ko maš preveč vrstic

Js sm tut hotu preidt na Ooo.
Js fuul uporablam excell, tko da sm probu še sšreedsheet v OO.

Katastrofa od katastrofe. O hitrosti nebi lih govoru, ko sm šu lahk umes še na WC, pol na konc se je pa obesu. Za isto nalogo je excell rabu nevem sekundo.
Tko da OO zame ni primern.
Uporabljene funkcije so bla filter, sort in delete vrstic. Useh vrstic je bilo okol 64000.
Žal je MS Excell v velki prednosti.

Za upravo se pa strinjam da je dovol dobr.
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

@LOL ::

ti si šele en lolek. za projekcije si že slišal? verjetno so v franciji naredili projekcije na podlagi katerih so se odločili tako kot so se odločili.

Lolek si očitno ti. Si morda slišal da so v sloveniji naredili raziskavo in so se odločili tako kot so se? :\ kaka dvoličnost. Valda ko na projekciji prevlada vaš omiljeni linux je OK, če Winsi potem je zadeva avtomatsko podkupljena. Sej ne pravim: denimo da bi projekcija upoštevala tudi morebitno visoko znižanje oz. ugodno licenciranje MSja? kaj če se rezultat spremeni. Je potem ta projekcija še vedno zakon in edino vodilo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

Poldi112 ::

Ti očitno nisi bral te raziskave in slepo in nekritično zaupaš končni odločitvi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

driver_x ::

Tovrstne raziskave so namenjene predvsem temu, da v javnosti upravičiš svoj interes. Dokazati se da karkoli. Saj so tudi tobačni lobiji prihajali na dan z raziskavami, kako kajenje ne škoduje zdravju. Glavni minus OpenOffice-a in Linuxa v državni upravi je v tem, da ne omogočata raznih provizij.
Itak je pa razlika med obema pisarnama tako majhna, da jo 90% uporabnikov sploh ne opazi. Tistih par pisemc, pogodb, dopisov in še kakšno šolsko glasilo se da napisati kjerkoli, za resne zadeve so pa na voljo resna orodja.

Pithlit ::

Oven-2k: tu pa prihaja do rahlo zmotnega mnenja. Dodatna programska oprema, ki jo dobiš zraven izdelkov je

1.) plačljiva (nekdo jo pač plača, če ne ti pa tisti ki jo je priložil)
2.) zaprtokodna
3.) ne crossplatform
4.) pomanjkljiva

ne nujno vse to hkrati.

Ampak... poglejmo na Linux... če si neznalec ti bo sosedov mulc instaliral KDE in imač vse to že zraven. Če si znalec boš pa to sam storil. Torej... programska oprema je priložena (sam ne izdelku ki si ga kupil...).

Glede driverjev pa sem se že prej strinjal, da obstajajo stvari ki pač ne delujejo. So pa zelo zelo redke. Gentoo mi laufa na 8ih škatlah, ki se med seboj zelo razlikujejo (od IBM-ovega pII do AMD-jevega athlona64 / omenjeni zato da nekako vidiš razliko v starosti in posledično tudi starost opreme v teh škatlah), tako ožičene mreže kot brezžične. Je pa res, da se (ko sploh imam to možnost) prej pozanimam kaj deluje in kaj ne. Ko sem, recimo, Genoo dajal na tisti IBM, sem si pogledal kaj stroj vsebuje, potem pa si vzel nekaj dni časa, da pogledam kako je s podporo. Za zvočno je bila potrebna ALSA, vse ostalo pa dela kao-out-of-the-box (gentoo pač... ne vem kolk je to out of the box).
Life is as complicated as we make it...
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

(Ne)varna neuradna skladišča programskih paketov?

Oddelek: Novice / Varnost
194143 (2829) MrStein
»

Svet proti odprti kodi

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
322119 (2119) WhiteAngel
»

HP ponuja namizne računalnike z Linuxom

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
62106 (2106) kiklop
»

Linux pred Macintoshi

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
111973 (1973) kilergas
»

Linux na Xbox možen brez strojnih modifikacij

Oddelek: Novice / Konzole
82331 (1896) DMouse

Več podobnih tem