» »

Francoski oui za Linux

1 2 3
4
»

linuxdady ::

alo-alo
...TO THE MAXIMUM EXTENT PERMITTED BY APPLICABLE LAW...

...V najširšem obsegu, ki ga(še)dopušča zakon...


...AND EVEN IF MICROSOFT OR ANY SUPPLIER HAS BEEN ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES
...
...in celo v primeru, da sta bila Microsoft ali prodajalec opozorjena na možnost takšne škode....

EULA torej izključuje tudi škodo, povzročeno iz zavestne malomarnosti, torej krivdno. Vendar le pogojno, v obsegu, ki ga dopušča zakon, torej v primeru, da je takšna izključitev pravno dopustna. EULA je že sama sestavjen tako, da ni dvoma, da pogodbenih določil o izključitvi krivdne odgovornosti v Sloveniji sploh ne uveljavlja.

darkolord ::

krho: OpenXML bo tut standard kmalu :P

Zgodovina sprememb…

thezerox ::

ok, ok, umirimo strasti :). jaz sem mislil točno to, kar si napisal v drugem odstavku, to v zvezi z monopolom. dokler državne službe ne bodo poenotene glede standardov, ISO žal ne bo nič pomagal.

linuxdady ::

Darko:
Če bo OpenXML postal standard, potem to lahko vsi samo pozdravimo.

*.doc *.xsl in tako dalje pa niso standardi. krho: neuradni standardi? Leseno železo?

Standard pomeni, da če kupim vijak M8 v Merkurju in matico M8 pri Bauhausu, ju bom zagotovo lahko privil skupaj. In če v pločevino vrežem navoj z navojnim svedrom M8, na 8mm palico pa narežem navoj s čeljustjo M8, bo šlo spet skupaj. *.doc je v tem primeru M7,31.

MrStein ::

neuradni standardi? Leseno železo?

Najbrž je mislil "de-facto standard".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

thezerox ::

linuxdady: o tem vprašanju slovenska literatura ne piše ničesar (kolikor vem). imam pa pred sabo nemško litaraturo, ki pravi, da so klavzule "EXTENT PERMITTED BY APPLICABLE LAW" nedopustne v splošnih pogojih pogodbe z vidika prava varstva potrošnikov, nekateri pa celo, da so nične nasploh.

po mojem pa je za razmislit tudi analogna uporaba 155. člena OZ za računalniške programe (čeprav niso stvar), torej kjer velja objektivna odgovornost.

ank ::

Standard je .pdf. Povsod je prikazan enako.

jype ::

Celo odprt je, ker za njegovo implementacijo ne potrebuješ nobenih dovoljenj nosilca avtorskih pravic nad specifikacijo standarda.

thezerox ::

[offtopic] kaj uporabljate za odpiranje .pdf? jaz acrobat readerja.

darkolord ::

Microsoft za to potrebuje dovoljenje Adobe-a :)

Zgodovina sprememb…

jype ::

darkolord> Microsoft za to potrebuje dovoljenje Adobe-a :)

Wrong. Microsoft potrebuje licenco za uporabo patentov v PDF, pa še to samo v ZDA in na Japonskem, kjer je taka traparija možna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

darkolord ::

In v čem se MS razlikuje od kogarkoli drugega, ki bi rad naredu isto zadevo?

jype ::

Da ga Adobe ne mara :)

linuxdady ::

alo-alo:
Glede izključitve odgovornosti je debata sicer zanimiva, a smo zašli iz smeri. (pravkar sem avtocenzuriral kakšne pol strani odgovora)
Ostanimo pri določilih EULA, ki se nanašajo na predmet razprave:
4. LIMITATIONS ON REVERSE ENGINEERING, DECOMPILATION, AND DISASSEMBLY. You may not reverse engineer, decompile, or disassemble the Software, except and only to the extent that such activity is expressly permitted by applicable law notwithstanding this limitation.


V načelu ima torej darkolord prav s trditvijo, da je zakon nad EULA, vendar kolikor je meni znano, noben slovenski predpis ne izključuje zgornje omejitve. Zato sem Darka tudi prosil, da navede predpis, ki mu v Sloveniji dovoljuje nespoštovanje teh omejitev.

thezerox ::

Ja, darkolord ima prav, to sem tudi trdil s svojimi navajanji. Teoretično (tudi po mojem) noben zakon ne prepoveduje t.i. salvatornih klavzul, vendar pa je vprašanje, kako bi to zadevo rešila sodna praksa v primeru potrošnika.

linuxdady ::

Skratka, v Sloveniji pogodbeno določilo
You may not reverse engineer, decompile, or disassemble the Software
velja v celoti.

thezerox ::

To določilo je nično.

linuxdady ::

Zakaj le?

jype ::

Ker po direktivi EU tej-pa-tej morajo države članice z zakonodajo zagotoviti legalnost reverse-engineeringa za potrebe zagotavljanja interoperabilnosti rešitev.

Mislim, da je do tega obvezana tudi Slovenija, če pa obveznosti še ni izpolnila, jo bo pa kmalu po tem, ko bo to kdo opazil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

linuxdady ::

OK. To bo, ko bo. Zaenkrat imam prav. Upam, da ne bom imel več dolgo.

Kot sem že na začetku nekje napisal - Microsoftovi koraki v smeri omogočanja prenosljivosti imajo ozadje v spremembah pogojev na trgu, ne v spremembi miselnosti. Ne dvomim, da imajo zelo sposobne raziskovalce tržišča, ki se še kako zavedajo, da v bodoče nihče več ne bo mogel obvladovati trga na tak način, kot ga MS danes. Od tod tudi zaveza v sporazumu z Novellom, da ne bodo sodno preganjali kršiteljev. Zanimivo pa je, da je očitno Microsoftu neprimerno bolj jasno, kako bo trg programja izgledal v bodoče, kot marsikateremu njihovemu "fanu".

thezerox ::

ok, najprej opomba, z linuxdadyjem se nisva razumela. jaz sem govoril načelno o teh t.i. salvatorskih klavzulah, ker res po mojem vedenju noben zakon načelno ne prepoveduje takšnih dogovorov ( extent bla bla ...), on pa je spraševal konkretno.

in konkretno je takole: ZASP je določa te zadeve, kako je v teh primerih z računalniškimi programi:

114. člen

(1) Če ni v pogodbi drugače določeno, lahko zakoniti pridobitelj računalniškega programa izvrši dejanja iz 1. in 2. točke prejšnjega člena, vključno z odpravo napak, brez dovoljenja avtorja, če je to potrebno zaradi uporabe računalniškega programa v skladu z njegovim namenom.
(2) Upravičeni uporabnik računalniškega programa lahko brez dovoljenja avtorja reproducira največ dva varnostna primerka programa, če je to potrebno zaradi njegove uporabe.
(3) Upravičeni uporabnik primerka računalniškega programa lahko brez dovoljenja avtorja opazuje, proučuje ali testira delovanje programa zato, da dožene ideje in načela, ki so osnova kateremukoli elementu programa, če to stori pri njegovem nalaganju, prikazovanju, izvajanju, prenašanju ali shranjevanju, do katerih je upravičen.
[...]
(5) Pogodbena določila, ki so v nasprotju z drugim in tretjim odstavkom tega člena, so nična.

...potem pa še

Dekompiliranje

115. člen

(1) Za reproduciranje kode ali prevod kodne oblike računalniškega programa v smislu 1. in 2. točke 113. člena tega zakona ni potrebno dovoljenje avtorja, če je to nujno potrebno za pridobitev informacij, potrebnih za doseganje interoperabilnosti neodvisno ustvarjenega računalniškega programa z drugimi programi ali s strojno opremo, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
1. da ta dejanja izvrši pridobitelj licence ali drugi upravičeni uporabnik ali v njihovem imenu za to pooblaščena oseba;
2. da informacije, potrebne za doseganje interoperabilnosti, niso bile predhodno brez nadaljnjega dostopne osebam iz prejšnje točke; in
3. da so ta dejanja omejena zgolj na tiste dele prvotnega programa, ki so potrebni za doseganje interoperabilnosti.
(2) Prepovedano je, da bi se informacije, pridobljene z uporabo prejšnjega odstavka:
1. uporabile za drug namen kot za doseganje interoperabilnosti neodvisno ustvarjenega računalniškega programa;
2. odstopile tretjim osebam, razen kadar bi bilo to potrebno za doseganje interoperabilnosti neodvisno ustvarjenega računalniškega programa; ali
3. uporabile za razvijanje, proizvodnjo ali trženje drugega računalniškega programa, ki je v svojem izrazu bistveno podoben, ali uporabile za katerokoli drugo dejanje, s katerim se krši avtorska pravica.
(3) Določb tega člena ni mogoče razlagati v smeri, po kateri bi ga bilo dopustno uporabiti na način, ki bi v nerazumni meri prizadel avtorjeve zakonite interese ali bi bil v nasprotju z normalno uporabo računalniškega programa.
(4) Pogodbena določila, ki so v nasprotju s tem členom, so nična.

linuxdady ::

No, tole kriči po nadaljnjem seciranju, ampak se bojim, da bomo preveč zašli od teme. Bom poskusil biti čim krajši.

Peti odstavek 114. člena se nanaša le na 2. in 3. odstavek, ne pa tudi na prvega, torej če ni v pogodbi drugače določeno, kar pa je.

Zanimivo bi bilo dobiti v roke kak judikat, izdan na podlagi 115. člena. Pri takšni ali drugačni odločitvi bi pisanje obrazložitve nedvomno povzročilo močno znojenje.

Tole je na primer vzor "ekzaktne norme":
...bi ga bilo dopustno uporabiti na način, ki bi v nerazumni meri prizadel avtorjeve zakonite interese...

thezerox ::

jaz sem pač prilepil tudi 114. člen, ampak moj poudarek je bil na 115. členu in povratnem inženiringu. Bojim se, da judikata v zvezi 115. členom ni (enega sem sicer našel, ampak je mimo naše teme). ena punca je napisala en članek na to temo, v Pravniku.

logično je, da so dodali tretji odstavek 115. člena, saj v nasprotnem primeru avtorsko pravo ne bi moglo doseči varstva avtorja.

linuxdady ::

Tole bi bilo izjemno zanimivo nadaljevati ob kavi.:)

thezerox ::

mogoče pa kdaj res :)

gzibret ::

> No, tole kriči po nadaljnjem seciranju, ampak se bojim, da bomo preveč zašli od teme. Bom poskusil biti čim krajši.

Kar pogumno. Je zelo zanimiva debata in tema.
Vse je za neki dobr!

thezerox ::

ja, debata je zanimiva, ampak potrebno bi bilo malo naštudirat literaturo in sodno prakso, nemško predvsem. iz prve roke lahko povem, da je pri Nemcih glede teh pravnih vprašanj v zvezi z računalniškimi programi stvar dobro razdelana.

žal nisem našel v cobissu naslov prispevka kolegice, napisanega na temo povratnega inženiringa.

mogoče bi bilo v redu, da bi se odprla kaka sticky tema, kjer bi lahko debatirali v pravnih vprašanjih v zvezi z računalniškimi programi, ker včasih nekaj trdimo, kar smo slišali od drugih, potem pa se izkaže, da to sploh ne drži. s tem bi uporabnike ozaveščali, ker lahko spoznajo, da v določenih primerih imajo več pravic, torej jim je dovoljeno več, kot pa to narekuje, določa licenčna pogodba.

gzibret ::

alo-alo - bom podal predlog v moderatorski oddelek. Kam bi pa šla ta tema, v Programsko opremo?
Vse je za neki dobr!

antonija ::

Pomojem ce bo govora o pravnih aspeltih celega racunalnistva (software zakonodaja/patenti, hardware zakonodaja/patenti, p2p zakonodaja, zakonodaja o moddanju hardware-a in software-a,....) bi moral najdet kaksen bolj splosen oddelek...

EDIT: Taka tema bi v bistvu lahko bila "nad" specificnimi forumi.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

thezerox ::

hja, kaj pa jaz vem. če damo v Programsko opremo, potem se je treba striktno držati, da bodo teme v zvezi s programskoo opremo.

mislim, da je antonijin predlog dober, to z "nadtemo". tako bodo npr. vse teme povezane z eno skupno točno, to je pravom. če pa damo npr. v Programsko opremo, pa bosta kriterija že dva, softver in pravo, s tem pa bi se lahko stvar "razpršila", ker bi mogoče nekdo tako željo izrazil v zvezi še drugimi temami; s tem bi preprečili pridobitve informacij v slogu "vse na enem mestu".

to je moje stališče, odločitev pa je na moderatorjih.

gzibret ::

> to je moje stališče, odločitev pa je na moderatorjih.

Khmmm, na tajnih policajih prej :8)

alo-alo, ali pa kdo drug, kdo bi bil pripravljen moderirati tako temo?
Vse je za neki dobr!

thezerox ::

Jaz bi prevzel moderiranje, pod pogojem, da bi bilo zraven še nekaj ljudi.

thezerox ::

Članek, ki sem ga omenjal, ni bil obljavljen v Pravniku, se opravičujem.

Naslov članka:

Petra Senkovič, Dekompiliranje računalniških programov, Podjetje in delo, št. 3/1995, str. 348-353.
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

(Ne)varna neuradna skladišča programskih paketov?

Oddelek: Novice / Varnost
194147 (2833) MrStein
»

Svet proti odprti kodi

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
322124 (2124) WhiteAngel
»

HP ponuja namizne računalnike z Linuxom

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
62108 (2108) kiklop
»

Linux pred Macintoshi

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
111974 (1974) kilergas
»

Linux na Xbox možen brez strojnih modifikacij

Oddelek: Novice / Konzole
82334 (1899) DMouse

Več podobnih tem