» »

256 GB na A4 listu

1
2
»

3p ::

Mimogrede za tiste, ki mislite, da je vse skupaj neki čarobni ZIP. Obstaja teoretična meja, do katere lahko določeno informacijo stisneš. Več od tega enostavno ne gre.

Thomas ::

Ma da je tole natega, jasno. Škoda besed.

Ne moremo pa biti povsem prepričani, da radikalno dobrih "zipov" ni možno napraviti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jux ::

V tajnih agencijah to gotovo obstaja in še kaj drugega kar navadni smrtniki sploh ne znamo pomislit da obstaja.


Malo manj televizije gledat. Resno.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Dragi ::

Brane2 hvala za razlago. Nekaj stvari sem vedel samo bolj na grobo. Zdaj mi je malo bolj jasno. :)

uporcek ::

Pyr0Beast in ostali! Če ste pa taki nad uporabniki al kr kol, pol pa nehejte sam govort pa kej narete ko ste tko iber nadarjeni al obvladate da je joj. Kar se tiče te teme oz članka. mi pa povejte ali je res mogoče to narediti z nkimi tehnologijami, katere so namenjene normalnim smrtnikom ali ne ???

Mem grede ali ni bila že objavljena podobna tehnologija glede pošiljanje skritih podatkov preko slikovnih dokumentov?

Pyr0Beast ::

... nekatere stvari morajo ostati skrivnost
... za ostale je premalo časa
... ali sredstev

iber nadarjeni al obvladate da je joj
Uff uff, i'm so flattered. :P



Mem grede ali ni bila že objavljena podobna tehnologija glede pošiljanje skritih podatkov preko slikovnih dokumentov?
V tistem je fora, da v samo sliko zakriptaš nekaj vrstic teksta .
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

mare4444 ::

Itak če hočeš nekaj sprintat moraš prej imeti v digitalni obliki, ne verjamem da bi printer to sproti kodiral. Tko da bi verjetno mel en programček, ki bi podatke stisnu (po možnosti, da stiskanje ne bi trajalo 4 ure) in bi mel npr. v wordu eno stran "abstraktne umetnosti". Tako ne bi bile mogoče napake pri printanju, skeniranju, staranju papirja...
To bi bla odlična rešitev za hranjenje filmov, muzike... Disk bi neverjetno povečal kapaciteto.

CaqKa ::

kolko gre na en a4 list se da čist enosotavno preverit tak če imaš skener.
daš skenirat, pa označiš naj skenira v tif/raw. na koncu pogledaš kolko ima datoteka.
z računi koliko je to dejansko pa se naj ubadajo indijci :)

pirat ::

Vsaka taka 'slika', ki bi jo hranili v elektronski obliki bi verjetno v elektronski obliki bila še vedno velika 256 GB ??

Saj ne bi mogel slike 'stisniti' in s tem izgubiti informacije o nekaterih pikslih na sliki (ki npr. s prostim očesom niso vidni), če pa bi bili potem pomembni za printanje?

3p ::

CaqKa: ja, ko si poskeniral in zmeril datoteko, morajo samo še indijci oceniti, koliko je notri informacije in koliko šuma. :D

Pesimist ::

Ce bi bla taka slika v elektronski obliki sevedno 255GB nima smisla velikega. Normalno je v raw obliki 255GB ampak v kodirani barvni pa dosti majn razen ce se odlocijo zaradi zascit da ni mogce hranit in prikazat na racunalniku v kodirani obliki torej tudi ne shranit. Nalozi enga picasoja v spodobni resoluciji pa preveri kolko je kaj velik :D, Moglo bi bit vecje kot pa ta kodiran zapis.

To je nekaj v iz znasvtveno fatastike. Mas navodila kak se kaj zgradi potem pa surove programe ki sestavlajo sestavine. Ko se vse ksompelira mas rezultat velik 255GB vsej v teoriji in razumevanju te novice ;D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

uporcek ::

Fantje mal sem premišljevov in računov. In morm rečt da teoretično kr lepo shaja!

No če vzamemo da imamo navadno fotografijo 10x15 cm, na katero lahko shranimo 50 GB podatkov. Načinov zapisovanja je več, seveda pa ima vsak svojo dobro in slabo stran. Za primer bom izbral naslednjo tehniko, seveda pa sem se lahko tudi ponekod zmotil!

50 GB ===> (50x1024)= 51200 MB ===> (51200x1024)= 52428800 KB ===> (52428800x1024)= 536870912000 B ===> (536870912000x8)= 429496729600000 baitov 1BIT = 8 bajtov in če zajamemo posamezne gruče bajtov (namesto 8) 18 dobimo v eni gruči lahko neko barvo, ki jo izračunamo na podlagi specifičnih bitov. In če vzamemo da dobimo 4 možne barvne točke na kvadratnem milimetru pomnožimo z 15000 kvadratnimi pikami na sliki 10x15 cm in tako nekako lahkoshranimo te podatke. Seveda bi bilo pametno, ker vsi tiskalniki niso tako natančni glede barvnega spektra oz ta je lahko nekako drugačen ali zamaknjen, bi bilo pametno ob uporabi te tehnologiješe nekako natisniti ves barven spekter kater je uporabljen, obenem pa bi se lahko izognili napakam zaradi nepravilne barvne korekcije. :)

seveda delovanje samega programa pa bi bilo potrebno se lotiti še na malce drugačne načine! za lažje in hitrejše branje podatkov.:D :D

LP bralci

uporcek ::

Ja fantje a zdej vm je pa kr zmankal besed???:D :D

CaqKa ::

>>> 1BIT = 8 bajtov

tu si fejst mimo pihno

8b = 1B
bit = b
bajt = B

uporcek ::

CaqKa ja sej glede tega nisem biv sigurn a sem prov al nisem napisov :) pa sej nekako bistvo je pa prov ane al kako no kaj se ti pa kej ostalo zdi ? JE vse ok ????

NO ja mem grede kakšen dan nazaj sem se mal igrov z BMP slikami v 24 bitnem barvnem spektru. Rezultati so naslednji: Če spreminjam barvo in dodam katero koli barvo: bela, črna, modra,..... velikost slike ostane isti, to pa zato, ker je za vsako točko v sliki svoj zapis barve. Naredu sem sliko 4000X3000 ki zaobsega 34.3 MB. Če bi v primeru natisnjene kopije uporabili eno polje prazno in 2 polna bi nekako lahko izhubili na sami količini podatkov, a vendar bi nekako pridobili na sigurnosti ali varnosti podatkov oz njihovih pik. Ker bi bilo okoli kvadratka bel rob, bi lahko program lažje in hitrejše prepoznal piko, in obenem bi prišlo do manjših prelivanj barve med posameznimi pikami. Če pa pomislimo na to, da bi nekako na kakšen podoben način shranili podatke, in jih zapekli na CD ali DVD pa bi lahko zelo povečali kapacitivnost medija, z dodatnim programom. Tako bi lahko na neki DVD shranili kar namesto svojih 4.5 GB 100GB ali več podatkov. Kar se tega tiče bi biv itealn mini arhiv. Seveda pa bi morali paziti na to, da se nam ne poškoduje sam medij.

LP.

Pyr0Beast ::

.. raje uporabi JPEG kompresijo
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

uporcek ::

:D JA kako pa deluje JPEG format? baje deluje da nekako zajame in najde neko enako gručo, in ji dodeli enako barvo. To pomeni da, bi lahko dve sosednji piki, ki imata soraj enak barvni vzorec, naredi enakega, kar pomeni da so drugi podatki, in pomeni zgubo ali popačenje podatkov, tako da smo po domače povedano v riti!

Tak sistem nam ne koristi!!

gzibret ::

JPEG kompresija nebi bila uporabna za tele namene. Prej kaka GIF kompresija, kjer ne pride do zmanjševanja informacij (če le imamo dovolj veliko paleto).
Vse je za neki dobr!

Pyr0Beast ::

Kolikor vidim je to vse skupaj bluzenje. V kolikor imaš ti nake stvari na digitalnih nosilcih, gor ne moreš spraviti kar 2x več podatkov.

Edina šansa, kolikor se mi zdi, bi bila, da bi celotno barvno paleto uporabili kot askey tabelo. Tako bi prišno okoli 64 odtenkov na barvo (RGBB), še kakšne UV barve not rukneš pa pridep na 32 odtenkov, kar za mašino nebi bilo pretežko.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

uporcek ::

Pyr0Beast ja no tut jest mam zdele en tak čuden občutek da sem nekej zlo važnega spregledov. sam po drugi strani pa sej če ti shranš več podatkov čist v drugem sistemu, kater zaseda mn podatkov pol bi šlo..... Ubistvu bi se pomoje kr dal sam spremenit tale iso standard v nerotu pa bi blo ok ? sam nekako bo mogu še uštimat da ti to prepozna tut rač.

Pyr0Beast ::

Še nekaj glede barv. Ja, mogoče bi šlo gor več podatkov, če bi mešali odtenke, samo bi bila tukaj še večja težava definiranje odtenkov.

Mogoče bi lahko na cd-je pisali -sivinsko- samo s to današnjo tehnologijo je to nemogoče (deluje glede na odboj)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

uporcek ::

Pyr0Beast ja to je res da z današnjo temo nebi mogli tako direktno zapisat na cd al dvd. Imev sem v mislih da bi znotraj cdja ali dvdja nekako dov dokument k je stisnjen. Tako rečeno kompresija. drugače bi se pa to dalo narest na papirju:) ravno prav bi lahko biv mini foto tiskalnik oz sublimacijski sem ravno gledov reklamo in vidu da je zmožen natisniti do 16 miljonov baru to je 32 bitni način sej pa če daš na 16 20 ali 24 bitno barvo je še zmerej ok, ker ima skener večjo resolucijo in večji barvni razpon in tako lahko naredi boljšo sliko, oz prepoznavo!

LP

Pyr0Beast ::

Ahh, ni čist tako, skener lahko še vedno zajj. odtenek. Sej bi lahko meli kakšne ECC-je, samo nebi dosti pomagalo.
1. papir se nekako srednje hitro stara
2. odtenki zelo kmalu zbledijo (še posebej na svetlobi)
3. kot sam nosilec je zelo nevzdržljiv
4. zelo rad vpija packarijo :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

ender ::

Uporcek: pa poglejmo tvojo teorijo:

A4 list = 29,7 x 21 cm, s tem da pustimo na vsaki strani 5 mm robu
Tiskamo pri 600DPI, okoli vsake pike je belina - efektivno 600^2/4 = 90.000 pik na kvadratni palec
Na A4 list to znese: (28,7*20)/(2,54*2,54)*90000 ≈ 8.000.000 pik.
Recimo, da ti v vsako piko uspe zakodirati 3 byte (1 bajt v vsako od rdeče/zelene/modre barve - 256 odtenkov [pustimo ob strani, da tiskalniki uporabljajo CMYK, in da nimajo odtenkov, pač pa samo pika je ali pa pike ni - največ 16 možnih stanj namesto 16,8 milijona, kot predpostavljam tu]), dobiš 24.000.000 bytov ≈ 24MB na A4 list. To je še vedno enajsttisočkrat manj od obljubljenih 256GB. Tudi če tiskaš pri 1200DPI in okoli pik ne puščaš nobenega prostora, je to še vedno samo 366MB - daleč od obljubljenih 256GB.

To so podatki za idealne pogoje, ki jih v resničnem življenju ne moreš nikoli doseči.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ender ()

uporcek ::

Ja res je sam štos vsega je to, da pridobiš sam s tem da imaš več možnih kombinacij baru, s tem namesto 4 pikice ali 8 ali 16,... narediš eno barvno. Res pa je da je še delč od obljubljenega ali pa tudi ne. Seveda bi bila dobra in pametna ideja da bi recimo na enem robu naredili al stiskali tut vso barvno skalo, katera je uporabljena. in tako bi lahko lažje definirali kere barve je kakšna pika, kar se tiče skenerja. Če imamo 48-bitni skener oz zazna tako globino, moramo mi uporabitit toliko manjšo, tako da lahko sam skener prepozna pravo barvo, tako rečeno ima določeno mejo, da lahko prepozna pravo barvo, čeprav je nekako obledela. (kao tolerančna meja!)

:D :D :D

ender ::

uporcek: preberi moje sporočilo še enkrat - predpostavljal sem, da ima lahko vsaka pika 16.777.216 stanj (kar pomeni, da lahko vanjo zapišeš točno 3 byte [24 bitov] podatkov) - nekaj, česar ti v praksi na papirju ne bo uspelo nikoli doseči. Nobeno kombiniranje ti ne more dati večje gostote podatkov.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

uporcek ::

ke si ti dobu sam 3 bayte ???

ender ::

1 bajt = 256 možnih stanj - 256 odtenkov ene barve. 3 bajti = 256*256*256 možnih stanj = 16.777.216 - 256*256*256 odtenkov (npr. rdeča barva za prvi bajt, zelena za drugi in modra za tretji; če hočeš npr. zapisati v piko bajte ABC [0x41 0x42 0x43], boš uporabil odtenek rdeče z jakostjo 65, zelene 66 in modre 67).
Preprosto poglej, koliko bajtov rabiš za zapis ene pike v 24-bitni (nekompresirani) sliki.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nove revolucionarne baterije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
173463 (2364) gzibret
»

Japonsko v angleško - med fotokopiranjem!

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
133586 (2508) NorK
»

Najhitrejsa interneta povezava- kako se ji rece?

Oddelek: Omrežja in internet
162345 (1433) Spc
»

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
254622 (3876) T-h-o-r
»

Trdi diski v obliki LEGO-kock

Oddelek: Novice / Diski
314131 (2984) antonija

Več podobnih tem