» »

Nov test: Kupovanje računalnika

Kopy ::

Celotnega testa sicer ne bom komentiral, ker je bilo povedano ze dovolj. Zanimiva ampak slabo izpeljana zadeva. Pokaze ogromno "napak" prodajalcev, ki pa pricakovane. Trgovina je tam zaradi prodaje, ki jim prinasa profit. Cel namen. Sicer se z metodo ne strinjam, se vec, jo obsojam, ampak takle profil kupca bodo probali nategnili v 99% trgovin. Kar seveda ni kupceva krivda, ampak vsak pameten clovek se pri nakupu dragih, tehnicnih, predvem pa stvari, ki jih ne pozna, pozanima ne cim vec mestih. Ker je pameten potrosnik bo to tudi storil. Tako da je tale test v bistvu pokazal cisto vsem ze znano dejstvo. Trgovina ni clovekoljubna organizacija ne deluje po sistemu rdecega kriza. Se enkrat, ne pravim da je ta metoda pravilna in moralna in blablabla, bo pa potrebno res kaj drugega kot slabo zastavljeni, popolnoma subjektivni ter bolj kot ne, ze za v naprej pripravljeno sodbo pripravljeni testi.

Bi pa rad rekel samo nekaj. Kdor v TRGOVINI pricakuje, da mu bo prodajalec kot alternativo ali pa celo kot prvo ponudbo predlagal zastonjsko stvar(openOffice) je prekleto naiven. Tak prodajalec pa boj kaj hitro menjal sluzbo.


P.S. : Vseeno se strinjam da je vecina ponudb pod vsako kritiki. Moja ponudba(sem prodajalec) bi bila zelo drugacna. Je pa vseeno izid povsem pricakovan in ni krivda samo na plecih prodajalca ampak predvsem vodstva trgovin ter njihov poslovnih metod in nacrtov. Prodajalci se moramo po njih ravnati pa ce se z njimi strinjamo al pa ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Kopy ()

roCkY ::

Menim, da so prodajalci kar dobro odreagirali glede na situacijo čeprav so kot je rečeno v poročilu naredili preveč šlamparij. So pa prodajalci in ne promotorji prostega programja. Komentarji izvajalcev v to smer pa niso na mestu.
Postavljen ni bil nikakeršen cenovni limit. Za začetek študija bodo starši že nekaj cekinov namenli. Očitno je nekaj nad 1000-1300 EUR tisti znesek, ki vseh ponudb ne spravi v koš za smeti in se nardi nekaj posla. Prišla je stranka na kteri se bo verjetno dalo nekaj zaslužit kar pa ni nikakršen nateg, kot pravijo nekateri. Torej se prodaja nekaj več kot je nujno potrebno. Neznanje se velikokrat drago plača.
Tisti, ki je sam zaslužu se bo pozanimal in verjetno ne bo čisti laik. Torej bodo druga izhodišča za ponudbo.

Sam sicer dostkrat blefiram, da tkorekoč pojma nimam čeprav sem tko WWW proizvajalca kot forume kar podrobno obrnu. Sploh če gre za kakšne precej dražje zadeve. Je pa treba tud firmo ocenit, če je ne poznaš. Resda je prvi vtis lahk mal napačen. Včash me kdo precej čudno pogleda, ko ploščo obrnem in začnem o kakšnih tehničnih detajlih vrtat.
Skratka stranke smo zlo različne.

Vse čestitke za idejo in izvedbo in da ste se zadeve sploh lotili. Tega pristopa v SLO manjka na veh področjih. Če zadevo pogledam tako kot je postavljena smo dobili kar soliden pregled reakcije in resnosti trgovcev v dani situaciji.

Izhodišča so bila postavljena in so bila povsod kar se da enaka. Torej je zadeva primerljiva. Vsi pa se nikoli ne bomo strinjali z njimi.

Glede na to, da trgovci niso posumili da gre za blef pa očitno ta profil stranke še kako obstaja in so izhodišča smiselna.

Kot sam gledam na zadevo bi nazadnje trgovcu reku, da je tole kar so ponudli že čist OK. Da pa naj ponudijo še nekaj cenejšega.

Kdor pa je užaljen nad rezultatom pa bo vedno vaj kakšno "proceduralno" ob taki situaciji povedal. Glede na prebrano mislim, da se jih je nekaj oglasilo.

Zheegec ::

Ravnokar sem slišal drugo zgodbo - prodajalec ponudil poceni PCX računalnik, pa je bodoči študent rekel da buđet ni problem ker plača oče, pa da rabi kompjuter za dlje časa, torej se očitno niste ravno pretvarjali da ste neki ravni študenti?!

V ponudbi je bil Sempron, pa naj bi bilo za dlje časa pa tudi za igre, pa MP150 tiskalnik naj bi bil tudi prepoceni... ne vem kako ste si potem to zastavili fantje, če boste govorili da ste bodoči študenti pa buđdet ni problem bo vse skupaj drugače izpadlo.

Saj že veste za katero trgovino se gre 0:)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Barakuda1 ::

Po mojem je bila naloga OK zastavljena, če se stranka ne spozna mora biti pristop trgovca precej drugačen kot če se.



Točno tako
Poglejmo si dejansko stanje


...si v štirinajstih pustili svetovati kakšen računalnik bi bil za nas primeren. Kdo: novopečen študent. Glavna lastnost: glup. Kaj: računalnik. Zakaj: pisanje seminarskih nalog za fakulteto.


Trgovec je torej natančno vedel v kakšne namene se bo računalnik (z vso dodatno opremo) uporablja.

Ne za igranje igric, pač pa za pisanje seminarskih nalog.

Dolžan mu je bil torej ponuditi računalnik primerne kvalitete, točno za to, kar je kupec hotel.

Torej računalnik (s potrebno opremo)povprečne kvalitete za pisanje seminarskih nalog, ali prostih spisov. Skratka za pisanje različnih besedil in nič več in nič manj.

Ker so trgovci ravnali drugače, saj so ponujali opremo, ki daleč presega zahtevo in potrebo kupca, so ravnali v nasprotju z določbami Obligacijskega zakonika, ki pravi:


2. odsek: ODGOVORNOST ZA STVARNE NAPAKE

I. SPLOŠNO O STVARNIH NAPAKAH

Stvarne napake, za katere odgovarja prodajalec
458. člen
(1) Prodajalec odgovarja za stvarne napake, ki jih je stvar imela takrat, ko je nevarnost prešla na kupca, ne glede na to, ali mu je bilo to znano ali ne.

(2) Prodajalec odgovarja tudi za tiste stvarne napake, ki se pokažejo potem, ko je nevarnost prešla na kupca, če so posledica vzroka, ki je obstajal že pred tem.

(3) Neznatna stvarna napaka se ne upošteva.

Kdaj gre za stvarne napake
459. člen
Napaka je stvarna:
1) če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno običajno rabo ali za promet;
2) če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana ali bi mu bila morala biti znana;
3) če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
4) če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Napake, za katere prodajalec ne odgovarja
460. člen
(1) Prodajalec ne odgovarja za napake iz 1. in 3. točke prejšnjega člena, če so bile ob sklenitvi pogodbe kupcu znane ali mu niso mogle ostati neznane.

(2) Šteje se, da kupcu niso mogle ostati neznane tiste napake, ki bi jih skrben človek s poprečnim znanjem in izkušenostjo človeka enakega poklica in stroke kot kupec lahko opazil pri običajnem pregledu stvari.

(3) Vendar odgovarja prodajalec tudi za napake, ki bi jih bil kupec z lahkoto opazil, če je izjavil, da stvar nima nobenih napak ali da ima določene lastnosti ali odlike.



Več kot očitno, iz testnega primera izhaja, da kupec nima pojma, kakšne kvalitete računalnik so mu ponudi.
V tem primeru govorimo o stvarni napaki, za katero odgovarja prodajalec.

Prodajalec je namreč vedel, za kakšne potrebe se računalnik kupuje, pa mu je kljub temu prodal stvar, ki ne odgovarja temu namenu.

Stvar ne odgovarja namenu kupa, če ima bistveno slabše ali boljše lastnosti, od tistih, za katere se kupuje.

Povedano drugače. Ponuditi bi mu morali, kot že rečeno, računalnik povprečne kvalitete za pisanje tekstov, ne pa za igranje najzahtevnejših igric.

Tudi podjetniška "logika" ima mejo in omijitve.

p.s.
Upam, da bo še več podobnih akcij.

sidd ::

e točno, test je dober, točno dosegel to kar (predvidevam) je bil namen, vsaj jaz imam tak občutek...
sem pa pred leti ko sem kupoval rač. tud sam se šel idiota po trgovinah, ker tak najlažje vidiš kater kupec se spozna na stvar in ker ne..in pol si lahko misliš svoje in rečeš hvala lepa.So mi pa za srednji razred v eni trgovini sestavili rač. za 400k+ sit.. no ja, nisem vedel da mamo taki standard :D
imam pa tudi eno dobro izkušnjo z nakupom ramov, ko mi je trgovec še lepo razložil zakaj ne rabim toliko rama, da je pol manj čist dovolj(šlo se je za 2 Gb). no ja, na koncu vseeno kupil 2 Gb >:D če človek rabi pač rabi (pa ata financiral..>:D :D).

pa še nekaj.. znanka je recimo v merkurju kupila komplet rač za 170 jurjev..(ekran lcd, kišta, tiskalnik, +ostalo) in glede na ta poiskus bi mogli v trgovinah sestaviti kaj podobnega, ne me je*at s takimi cenami...če je reko ded za tipkanje, rečeš dobro, samo razložiš da za igre pa to ne bo, ali pa sestaviš za možnost nadgradnje.

kakorkoli, pohvale za to, se priporočamo še za Mb raziskavo:))

Kopy ::

Mogoce bi bil potem bolj primeren test te podjetniske logike. Koliko trgovin se drzi zakonskih omejitev. Pa vam povem da bi bili izidi takega testa se bolj porazni.

Barakuda1 ::

pa je bodoči študent rekel da buđet ni problem ker plača oče, pa da rabi kompjuter za dlje časa,


Če buđet ni problem, še ne pomeni, da mu smeš "uturiti" kar ti paše.
Tudi to, da ga bo rabil dlje časa (čas sicer ni naveden, ampak predpostavljam, da maximalno za čas trajanja študija), tudi ne pomeni, da mu lahko potem prodaš kar nadražjo stvar.

Trgovec je še zmeraj dolžan upoštevati vse določbe v prejšnjem postu citiranih členov OZ.

Primoz ::

ALIEn3001: prodajalec nas je res odvlekel do multifunkcijskih naprav in pokazal 3 tiskalnike (1 čist osnoven, 1 usb in en s card readerjem, tako da ne rabi računalnika za printanje slik). Prodajalcu ni bilo nikoli rečeno, da je kakšen prepoceni. Nato je prodajalec izjavil, da je razlike itak samo par jurjev in da se bolj splača vzeti par jurjev dražjega za prihodnost. V odgovor smo samo glupo pokimali.

Nikoli tudi ni bilo rečeno, da bo računalnik za dlje časa, ampak samo za faks (sklepi prosto po prodajalcu). Da proračun ni problem, tudi ni bilo nikoli izjavljeno. Smo pa povedali, da potrebujemo predračun, da ga bo lahko oče pogledal in plačal (nekako se je potrebno dokopati do papirja, kaj ne? Nategnimo očeta).
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

roCkY ::

barakuda1:
2) če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana ali bi mu bila morala biti znana;


tle ne vidim nikakršne kršitve. Na vseh sistemih se da pisat tekst in pogledat film.

hbx2006 ::

Samo kratka replika...
Primož: Ne pravim, da se z ničemer v tem testu ne strinjam, npr. študentu študentu prodati Office SBE je res malce smešno -in tukaj so vaši komentarji na mestu. Že npr. pri Athlonu64 3800+ pa je vaša ocena subjektivna... veste, kot strokovnjak se težko postavite v kožo "nevedneža" in tudi ne morete vedeti kakšne programe bo "nevednež" v naslednjih mesecih poganjal (še sam "nevednež" tega ne ve).
Nubes: In kaj je narobe, če je prodajalec staremu atiju prodal petico BMW-ja? Ati ima dovolj denarja, da si ga lahko privošči -naj ga uživa. Drugače bi bilo, če bi mu prodajalec prodal Clio-ta za ceno BMW-ja.
Sicer pa, kakor kdo...
Lep pozdrav vsem.

Daedalus ::

Že npr. pri Athlonu64 3800+ pa je vaša ocena subjektivna... veste, kot strokovnjak se težko postavite v kožo "nevedneža" in tudi ne morete vedeti kakšne programe bo "nevednež" v naslednjih mesecih poganjal (še sam "nevednež" tega ne ve).

"Nevednež" je lepo pojasnil, zakaj rabi računalo. Kaj pa bo al pa tud ne bo poganjal čez pol leta na računalu - pa ni več skrb trgovca. Dejansko se vidi, kaj je v tem primeru neinformiran kupec za trgovca - denarnica na dveh nogah. Bedno, naj se rajši prodajalci malo zamislijo nad svojim odnosom do kupca. Zadovoljen kupec se bo še večkrat vrnil, samo glede na splošne izkušnje to nikogar ne briga kaj dosti. Važno je, da lahko kupca olupiš takrat, ko je šansa;(
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Romčy ::

Po mnogih trgovinah sem kupoval ampak najbolj zadovoljen sem bil vedno v Funtechu, ker tipi vedo kako se to dela, in se vidi da stvari poznajo. Ne delam jim nobene reklame, povem samo kar je res. Vedno so bli prijazni in vedno so mi nabavli kar sem želel, pa še normalne cene majo. Bravo, tako se dobiva stranke.:P

Barakuda1 ::

Na vseh sistemih se da pisat tekst in pogledat film.


Se s tabo v tem delu povsem strinjam Prav zato ima stvar napako.

Dolžni so mu bili ponuditi računalnik povprečne kvalitete za namen, ki ga je kupec podal. Torej za pisanje tekstov.

Pri tej povprečni kvaliteti, pa so bili dolžni zasledovati tudi "korist" kupca in sicer v smeri, da mu ponudijo najugodnejšo varianto povprečne kvalitete.

Zakaj tako.

Prodajalec ima že po naravi stvari tudi s cenovno nižjimi proizvodi itak profit. Resda manjšega, a ga ima. Trgovec tudi če prodaja predmete nižjega cenovnega razreda s tem nima izgube, pač pa profit.

Vse, kar torej odstopa od zgoraj navednih načel, je v nasprotju z OZ, pa če je "podjetnim" trgovcem to všeč ali pa ne.

dusko_ ::

Ideja testa je sicer spodbudna. Nekateri rezultati so presenetljivi drugi spet ne. Škoda da niste te akcije zastavli takole.
Imate dve ekipi vsako ekipo sestavljata dva člana. Prva ekipa je sestavljena iz poznavalca in "laika" moškega spola ,druga ekipo sestavljata dve ženski.Potem se izvede akcijo in obe ekipi kopujeta računalnik z istimi zahtevami. (vsekakor je potrebno prodajalcu povedati vsaj okvirno ceno sistema). Potem ko obe ekipi obiščeta v različnih dneh iste trgovce se zberejo ponudbe in se potem kontaktira prodajalce z ponudbo ženske in ponudbo moške ekipe.
To da nekje pozabijo prodat miško in software to je površnost ,ki se ne bi smela dogajat. Pa če kupi računalnik ne vem kdo. Ker nič ni bolj nadležnego ,ko prideš domov in ugotoviš ,da ti manjka še pol stvari ,da boš sploh lahko začel kaj delat.
Drugače pa rezultat tudi o višjih cenah o 300.000 ni niti presenetljiv.Ker laiki so ponavadi takšni,da bi imeli računalnik ,z njim bi gledali dvd-je ,pisali besedila in včasih igrali kakšno igrico. Zadeva mora pa bit poceni in držat mora 5,6 let. Kar vemo, da je dokaj nemogoče ,da sistem zdrži 5,6 let trgovci to izkoristijo in prodajo gamer računalnik kot office računalnik . Mogoče je to včasih celo boljše, ker laik ki se komaj sreča z računalnikom,ki še nikoli ni držal miške v roki, se sploh ne zaveda, kaj vse mu računalnik ponuja. In zato je pri nakupu le-tega zelo skromen pri zahtevah. Po mesecu uporabe pa se začne zanimat za vse priključke itd. Si dokupi ,skener,digitalni fotoaparat.web kamero in potem ugotovi,da bi blo dobro ,če bi on imel usb priključke na sprednji strani, da bi bli vsi usb2.0 kompatibilni. Potem pri kolegu vidi da ima dvd dl pekač in potem bi on to tudi imel in ugotovi ,da tega nima. Potem spet teži staršem, da on zdaj to mora imet.CD ali DVD bi moral bit posnet že v 2 minutah. Obdelava videa v pol uri ,čeprav piše da bo rabil 2 uri.
Vedno bolj gleda filme in mu je 17 palčni zaslon premali ali pa se mu zdi da slika vsekakor ni tako ostra in da je odzivni čas prepočasen.
Moje osebno mnenje glede monitorjev je takšno ,da tudi če si laik privošči svojim očem malo boljši večji monitor.
Vleče vsemogoče zadeve z neta in namešča in briše programe in potem mu je tudi že 250GB disk premalo.
Potem začne igrat igrice in mu je grafika preslaba vse prepočasno.
Za laika je zelo težko kupit računalnik, ker čez čas ugotovi, da škoda da ni dal par jurjev več in bi imel še kakšno stvar več.Težko je tu najti kompromis. Med poceni in robustno mašino, ki bo kos tudi zahtevnim opravilom.
Najboljše bi skoraj blo če bi si takšni laiki lahko spododli računalnik nekje in ga imeli pol leta doma. In se potem odločli na podlagi svojih izskušenj kakšen računalnik potrebujejo.
To pa da laikom zelo težko dopoveš,da monitor in računalnik ni dovolj ,da rabi on še windowse in office je pa tako ali tako posebna zgodba. Sploh se ne zavedajo,da programi stanejo še vsaj polovico računalnika. In tudi če kupiš ms work jim to ni dovolj čez čas, saj jim kolegi in kolegice pošiljajo maile s Power point predstavitvami in potem si zadeve ne znajo odpret. Da bi pa na netu kaj poiskali pa tudi ne znajo.

Primoz ::

MS Works vključuje powerpoint reader.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

nodes ::

dusko lepo si to napisal...točno tako se stvar odvija, ko atek kupi računalnik za sinka...

samo v tem primeru je šlo za študenta, ki je jasno, nedvoumno, pove za kaj rabi bodočo kišto

Jumping Jack ::

V osnovi dobra ideja, ampak bolj slaba izvedba in interpretacija rezultatov.

Najprej pojasnilo glede prodajanja "predragih" komponent. Povsem logično je, da bo vsak prodajalec poskušal zaslužit čim več. Če kdo pričakuje, da mu bo prodajalec sam od sebe dal ponudbo, ki je finančno najugodnejša za stranko, potem naj ne hodi v podjetja (katerih glavni cilj je ustvarjanje dobička), ampak naj poskusi kje najti "Zavod za ujčkanje neukih kupcev".

Prodajalec v podjetju se mora truditi, da proda čim več in čim dražje. Seveda mora delovat v okviru zakonov in "trgovske etike", ampak nič več kot to. V primeru kupca z nedifiniranimi zahtevami (tak, ki mu je vseeno, kaj kupi) ima tako proste roke, da sestavi ponudbo, ki je najbolj ugodna za podjetje. In tako priložnost MORA izkoristiti, da zasluži, ali pa da proda nekaj, česar bi se rad znebil. Prodajalca, ki se ne bi trudil v to smer, bi vsak razumen šef takoj odpustil in prav je tako.

Torej, če se kupcu sestavi ponudba, ki ustreza njegovim zahtevam (in večina ponudb JE ustrezala zahtevam - pisanje seminarskih) ter se kupec strinja s ponudbo in ceno, ni razloga, da mu je ne bi prodal. Če se kupcu zdi ponudba predraga, NAJ TO POVE. Če ga zanimajo še druge alternative in razlike med njimi, NAJ VPRAŠA. In predvsem naj pusti prodajalcu, da ga vodi skozi proces odločitve, ne pa da se ob vsakem prodajalčevem vprašanju samo zmrduje, češ "kaj mene sprašuješ, jaz nič ne vem". Če kupec sam kaže očitno nezainteresiranost, da bi izbral zanj primerno ponudbo, zakaj bi moral biti prodajalec kaj bolj zainteresiran? Naj mu pač proda prvo (ali najdražjo) stvar s police in "off you go". To je popolnoma korektno in predstavlja najmanj možnih problemov za prodajalca, ker predrage stvari praviloma delujejo bolje kot prepoceni.

Isto je s kruhom - če v trgovini rečete "kilo črnega", vam praviloma dajo najdražji črn hleb. Nekatere prodajalke še vprašajo "Krjavelj bo v redu?", in če rečete "OK", vam ga pač dajo.

Bistveno bolj škodljivo kot to, da kupec dobi robo, ki mu ni čisto pisana na kožo, je to, da se ga muči z neskončnimi zasliševanjem v stilu: "Boste res samo pisali seminarske? Kakšne seminarske pa bodo - samo tekst, ali tudi kaj slik? Kakšne slike? Ali zahtevajo seminarske tudi kaj računanja, mogoče kaj 3D oblikovanja? Boste gledali filme? Kako? Samo na DVDju ali tudi kaj z interneta? Ali boste filme, potegnjene z interneta, samo pogledali, ali boste delali arhiv filmov? Kam boste shranjevali že pogledane filme? Na CDje, DVDje ali na disk? Ste pripravljeni plačati 10.000 SIT več za to, da boste lahko na disk shranili 100 filmov več? Boste mogoče kdajkoli v življenjski dobi tega računalnika imeli željo po igranju iger? Katero zvrst iger boste morebiti igrali? Kako močna bo ta želja in kako kvalitetno želite, da v tem primeru tečejo igre? Ste pripravljeni plačati 20.000 SIT več za to, da boste v morebitno igranih igrah lahko imeli glajenje robov? ......"
Samo na tak način je mogoče sestaviti ponudbo, ki je kupcu res pisana na kožo, težava je v tem, ker bo vsak kupec po petem vprašanju ušel, misleč "keri kreteni".

Torej sploh si ne predstavljam, kako bi lahko bili rezultati te "raziskave" kaj drugačni, kot so. Kupec je točno vedel, kaj bi rad dobil (Sempron, integrirana grafika, 17" LCD, 80 GB disk, Win XP Home, OpenOffice - torej računalnik, primeren za pisanje seminarskih, za najnižjo možno ceno), ampak NIČ od tega ni povedal - kako naj potem prodajalci vedo? Rekel je, da hoče računalnik za pisat seminarske, in to je v večini primerov dobil (razen tam, kjer so pozabili ustrezen softver), z dobršnjo mero rezerve, če njegove seminarske niso samo "pisanje" in če se bodo njegove želje v bodoče kaj spremenile. To pa se mi zdi prej pozitivno kot negativno.

Vsekakor zanimiva raziskava, ki pa je pokazala ne to, da "naši prodajalci nategujejo", ampak to, koliko se plača nevednost in brezbrižnost (in to povsem upravičeno).

para! ::

Sicer pa nimate pojma o pojmu. Če ste pričakovali mašino za 100kSIT, ker ste pač študent, vam lahko rečem samo, da ste preveč preveč naivni. Vsak prodajalec vam bo vedno in povsod skušal vsiliti dražjo stvar, ker je to njegova glavna naloga. Če tega ne razumete, potem je za vas boljše, da se nikoli ne lotite karkoli prodajat.

Pa še pristop je bil že v osnovi napačen. Če hočeš ugodno ponudbo ne greš kot en kreten v trgovino in se delaš budalo (ne vem kaj je računalnik,...), ker prav prosiš, da ti proda najdražje stvari. Reče se, kupujem računalnik, rabim ga za to in to, nimam veliko denarja (sicer ne poveš zneska). Tako bo prodajalec že v osnovi vedel, da pač si ne moreš privoščiti veliko. Ker, če si lahko privoščiš, zakaj bi kupoval poceni??? :D

In glede Windows in Office. DOkler 90% trga uporablja to platformo, je NEVARNO kupcem, ki so LAIKI prodajat Linux. Ker se bo vrnil in rekel "zakaj za vraga ni worda itd,..".

Ko boste razumeli zgoraj opisano, lahko vajo ponovite ;) Do takrat pa se kar čudite, zakaj so vam VSA podjetja želela prodati take mašine kakršne so, namesto, da bi vam ponudili mašino z LCD zaslonom za 110k.


lp
Death before dishonor!

para! ::

Pa še to: kupovanje se ne konča s prvim predračunom. Vidiš ceno in rečeš, hja, super, ampak tolk keša nimam, kaj bi se dalo spremenit, da bo koštalo manj itd. Vsak vam bo svetoval, ker je sicer res, da je najbolje prodati čim dražje, ampak bolje prodati tudi poceni, kot pa sploh ne prodati.

lp
Death before dishonor!

maco1812 ::

Kakšni prepiri,še dobro fantje da niste v kaki gostilni.

Povem pa lahko le to da imamam bogate iskušnje z nakupi računalnikov pa vam povem da edino čez F.U.N.T.E.C.H. nimam pripomb.Dober računalnik za solidno ceno.BRAVO FANTJE.Da o prijaznosti ne govorim.Mogoče le, bolj se oglašajte na telefon.Enkrat sem dlje časa čakal da je kdo dvigni telefonl,kar mogoče uspudbi malo dvoma o resnosti vašega dela.

TAKO SE DELA

para! ::

Bedno, naj se rajši prodajalci malo zamislijo nad svojim odnosom do kupca.

Na tvojem mestu bi se raje sam vprašal, kako za vraga sem se razvil v takega naivneža :P

Nimate pojma, fantje, zgrešen test, sicer super ideja, ampak napačno izveden, ker ste pozabili prvi cilj SLEHERNEGA PODJETJA NA SVETU: PRODATI ČIM VEČ.

Pa da ne bo slučajno kdo mislil, da sem prodajalec. Nisem. Nisem pa naiven ;)
lp
Death before dishonor!

ERGY ::

JSt nevem skje so cene prsle prek 300k sit. Po mojem mnenju se lahko sestavi racunalnik za studenta z monitorjem za ~100k sit. Openoffice je pa na cdju zastojn recimo. Preprodajalci so se res osmesli z takimi izpadi. Sicer pa je to logicno saj gledajo da cim vec/bolj prodajo opremo.

LP

Jumping Jack ::

@ Primož:

"Nikoli nismo omenili, da je stvar prepoceni."

Ravno tako niste nikoli omenili, da je stvar predraga. Zakaj naj bi iz vaše "tišine" prodajalec sklepal eno in ne drugo?

"Nikoli nismo omenili, da se bo računalnik rabil dlje časa - samo za faks."

In faks narediš kaj, v dveh letih?


@ Barakuda1:

Tista replika z zakonom je smešna. Če je računalnik bistveno boljši kot samo za pisanje seminarskih, naj bi po tvoje kršili zakon? Že vsaj 10 let se sploh ne da kupiti novega računalnika, ki lahko služil samo za pisanje seminarskih in nič več. Kaj potem vsi stalno kršijo zakon, ker prodajajo računalnike, ki zmorejo še vse kaj drugega?

To je nekako tako, kot če bi šel v avtosalon in rekel: "Sem programer, rabim nekaj za prevoz v službo, ki je 2 km stran." In potem bi firma "kršila zakon", ker bi mu prodala Cliota in ne bicikel?

balocom ::

Sori, ke nism bral ccele teme...
Kaj pa če bi mel študenta na FS (strojni faks)? CATIA, Adams, Ansis, ...
Res, da sm mim useku, ker to niso programi aka word, rabeš pa jih (mamo enga tazga študenta pr hiš in pol vem kak to gre).

Tle pride v poštev best buy + mičkeno močnej če se da.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

ERGY ::

Ce pogledas mlacomov cenik, si hitro sestavis pc za 150000SIT z operacijskim sistemom, vsmi komponentami in dodatki (tiskalnik, monitor, programska oprema itd).

Barakuda1 ::

Samo na tak način je mogoče sestaviti ponudbo, ki je kupcu res pisana na kožo, težava je v tem, ker bo vsak kupec po petem vprašanju ušel, misleč "keri kreteni".


Ni težava v tem, da bo kupec pobegnil.
Težava je v tem, da se ne dela tako kot si zapisal.

To, a bo kupec pobegnil že po petem vprašanju je slab izgovor za to, da se ne upošteva zakonodaje.

Ja, in še enkrat ja...trgovec je dolžan (posebej pri očitnem nestrokovnjaku), ugotoviti njegovo pravo volju (torej potrebo) in mu skladno z njo, stvar šele potem prodati.

Trgovec preprosto ne sme izrabiti (bolje rečeno zlorabiti) neznanja stranke. Zato pa je tam, da svetuje in ne le kasira. Trgovec se po naravi stvari deklarira kot strokovnjak, ki ve in se spozna na zadeve, ki jih prodaja. Ne more se trgovec sklicevati, da ne ve za kaj in kakšen namen kakšna stvar služi. Tudi če se, ga to ne odvezuje odgovornosti.

Še več. Tudi če stranka želi kupiti nekaj kar očitno ne ustreza namenu, ki ga je izjavila ob pričetku sklepanja posla (nakupa) jo je dolžan trgovec opozoriti na to (očitno) razhajanje.

Če potem kupec vseeno vztaja pri dražjem nakupu, pa je trgovec prost odgovornosti za tak nakup.

.......

Za lažje razumevanje problematike le ena vsporednica, morda ne najboljša, a vseno.

V nobenem gostinskem lokalu ni dovoljeno toćenje alkoholnih pijač očitno vinjenim osebam, kot tudi osebam v njihovi družbi. Zaman so potem pri sodniku za prekrške "javkanja" v stilu.

A zdaj pa naj jaz pazim, kdo je pijan in kdo ne?!?. Al pa še bolj "bolana" Zakaj pa potem mam gostilno, če ne smem streči alkohola?!?.

Garant sledi globa v minimalnem znesku 250.000, oo SIT.

Ko se bo, nekaj podobnega pričelo dogajati brezvestnim trgovcem, bodo hitro znali prav svetovati.
Do takrat, pa se bodo žal šli, "podjetne" trgovce.

Barakuda1 ::

Že vsaj 10 let se sploh ne da kupiti novega računalnika, ki lahko služil samo za pisanje seminarskih in nič več. Kaj potem vsi stalno kršijo zakon, ker prodajajo računalnike, ki zmorejo še vse kaj drugega?


Ne se no delat neumne.

Ponudi se tista stvar, ki je najbližja povprečni kvaliteti željenega.

Če se ponudbi bistveno več (in jasno tudi dražje), to ni več ponudba (prodaja), ki ustreza namenu rabe.

Če se pa že delaš naivca, vprašanje zate (in tebi podobnim)


A je bilo možno pripraviti bistveno cenejšo ponudbo, ki bi povsem zadostila zahtevi - pasnja seminarskih nalog; da ali ne

Želim kratek in jasen odgovor

DA

NE

Gregor P ::

"Comtron pa malo presenetil"

... mene tudi8-)

Super test!:)


Sicer pa sem sam moj prvi računalnik kupil v Intersparu proti koncu'90 in mi je služil še dolga leta (ugodna cena ipd.); še celo igre sem lahko igral na njemu. Takrat pa sem ga rabil izključno zato, da bi zamnejal pisalni stroj (+ internet):D



P.S.: nekatere komponente uporabljam še danes;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

sirotka ::

vlady, kaj si ti neumen, al se samo delaš, da si? V comtronu še niso slišal za dvojedrnika?!? Kišta za 130 jurjou ma notr pentiuma d930, za 169jurjou pa 3800+ na AM2. Ma kaj bluziš neki, če nimaš pojma? Če bi rad SLI, prid sm, ti ga bom z veseljem sestavil...samo denar pokaž! Dokler pa raja teži, da so predragi compi že za 150k sit, pa jasno, da ne bo predsestavljenih modelov z SLIjem in kaj jst vem še vsem.

Wox ::

V današnji potrošniški družbi je pa res malce naivno iskat "poštenega" trgovca. Če si nevednež te bo trgovec seveda po domače povedano nategnil. To je "normalno" za sistem v katerem živimo. V prvo vrsto žrtev nategovanja spadajo turisti. Zato ni dobro večji del svojega življenja prebiti kot turist. V kapitalizmu zato za potrošnike obstajajo svetovalne službe, ki ti za strokovni nasvet nekaj zaračunajo ali pa tudi ne.
Glede nevednega študentka pa takole. Nevednost še nikoli ni upravičila neznanja. In naivno je pričakovati, da ti bo trgovec prodal optimalno zadevo.
Commodore 64

kulSMS ::

Računalnik (2800mhz, 512 mb ram, 160 giga diska, dvd pekač + vse integrirano) 70.000
miška, tipkovnica, zvočniki 7.000
LCD 17'' 50.000
tiskalnik 15.000
Windows XP home 22.000
MS offiice 2003 študent 35.000
skupaj 199.000

Na tem sistemu bi lahko naš študent tudi igral igre. (mogoče ne v top grafiki šlo pa bo).
pa open offica mu ne bi svetoval, ker ko bo rabil pomoč bo klical kolega kako se kaj neredi v OO officu pa mu ta ne bo znal svetovat ker pač uporablja MS office.

procesor tudi ni preslab ker sam uporabljam athlon 2000 pa se dosti ukvarjam z računalništvom in je čisto OK, kaj šele za ubogega študenta.

Edino disk bo mogoče potreboval večji če bo preveč iz neta vlekel.


Za 30.000 več se dobi pa že cenejši prenosnik (z windowsi, offici, tiskalnikom)

`ripper` ::

V naši štacuni sem modela vprašal, če rabi CD-rom, DVD enoto, mogoče combo, DVD-R... skomignil je z rameni in rekel nekaj v smislu (citata žal ne morem podat) "hja...za tolk mal razlike med enotami pa res nima smisla gledat, dejte mi DVD pekač." S tem je ceno sistema dvignil še za par tisočakov, pa če bi pokomentiral, da se mu vseeno zdi malce predraga, bi verjetno prejkoslej Office vrgli ven in mu prednaložil OpenOffice...Ker to ne bi pisalo v ponudbi (ker seveda ne bi dodatno zaračunali), bi bilo tle spet na mestu vpitje, da mu nismo ponudili bistva...programov za pisanje seminarskih za faks...

Glede cen pa lahko komentiram samo: Če kupuje računalnik in rabi vso programsko opremo...in jo je pripravljen plačat, mislim da so cene preko 200k bolj kot ne upravičene, licence niso ble nikoli poceni.
bibl bubl babl ble
tukej sicer napišeš, kaj maš v ohišju, sam mene je mal sram... :)

Primoz ::

To glede OO ni res ... imamo dve podjetji, ki sta ponudili OO, pa se nič ne deremo o tem.

Dodatek: Je pa res, da se deremo glede trgovin, ki so nam prodale Office SBE in tako dodatno zaračunale 50k sit v primerjavi z enakovrednim Officom za študente (S&T ED)
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

eDDi ::

@ Primoz: kdo pa ni dal miske poleg?

Primoz ::

Izid [>:D]
There can be no real freedom without the freedom to fail.

brandy ::

Bravo! Bravo za tole akcijo. Škoda le, da so tako redke. Izkazalo se je, da gre pri večini trgovcev izključno le za dobiček. Za vse dugo kot je morala, poštenost, skrb obdržati kupca in še kaj pa jim je dveta briga.
V čem bi bila akcija boljša, če bi bil postavljen cenovni okvir v sit.? Ta okvir je bil postavljen, ko je navedel primarni namen uporabe. Vse kar je več je čista nategancija.

Trgovinam, katerim je edini in vsemogočni cilj čimvečji zalužek za vsako ceno in se na kupca požvižgajo bi se morali na daleč izogibati.
Žalostno pa je to, da je takih tgovin velliko preveč.

lp
lp Brandy

Jumping Jack ::

@ Barakuda1:

"V nobenem gostinskem lokalu ni dovoljeno toćenje alkoholnih pijač očitno vinjenim osebam, kot tudi osebam v njihovi družbi."

Tole res ni dobra vzporednica. Vinjenost se vsaj ponavadi lahko nekako zazna in v tem primeru ne natoči alkota. To, da bi kupec rad poceni robo, pa prodajalec ne more kar uganit, če mu ta nič ne reče.


"Ko se bo, nekaj podobnega pričelo dogajati brezvestnim trgovcem, bodo hitro znali prav svetovati.
Do takrat, pa se bodo žal šli, "podjetne" trgovce."


Kako pa bi ti ravnal, če bi imel podjetje? Se trudil zaslužiti čim manj?

Ne, resno. Strinjam se s tem, da mora trgovec opozoriti kupca pred tem, da bi kupil nekaj, kar NE SLUŽI tistemu, kar potrebuje. Ampak v tem primeru sploh ne gre za to. Vsi ponujeni računalniki bi zelo dobro služili za pisanje seminarskih. Ravno tako ni kupec izrazil nobene želje po tem, da bi morala biti stvar čim cenejša. Če bi rekel, da bi rad čim cenejšo robo in bi mu prodajalec npr. rekel, da je 300.000 SIT najcenejše, kar je možno, potem bi bil to nateg, tako pa ni. Ker kupec ni točno specificiral svojih zahtev, so mu pač sestavili neko ponudbo po lastni presoji. Primož je tudi omenil, da mu je prodajalec nekje rekel, da se "splača dat par jurjev več" (kar je, mimogrede, popolnoma res), in je pokimal, kar pomeni, da se strinja. V čem je potem problem?


"A je bilo možno pripraviti bistveno cenejšo ponudbo, ki bi povsem zadostila zahtevi - pasnja seminarskih nalog; da ali ne"

Seveda je možno, ampak prvič, cenenost ni bila ena od zahtev, in drugič, najcenejša možna ponudba je ponavadi tudi zelo zelo slaba, kar pa verjetno spet ni prav, a ne?

Res ne vem, zakaj bi moral prodajalec skrbet za to, da kupec ne bi prveč zapravil. A si že kdaj doživel kaj takega?

Npr.:

- V Mercatorju na blagajni: "Joj gospod, kar pet litrov vina, a res rabite toliko? Pa še Chardonnay, ki je precej drag. Vzemite raje Cviček, bo ravno tako veselo... :D"

- Natakar v restavraciji: "Kaj, a jastoga bi? Pa veste, koliko to stane? Zdaj pa povejte, a ste prišli sem, da se najeste, ali se preseravat in metat denar skozi okno? Kaj pa je narobe z golažem in polento?"

- V prodajalni oblek: "Gospod, brez zamere, ampak tale Armani ni za vas. Poglejte, kakšni ste, ves zanemarjen. Za vas imamo robo s Kitajske, tudi nekaj kosov z napako, ki so še cenejši. Pa vam bo ostalo nekaj denarja za glavnik in brivnik."

- Prodajalec BMW-jev: "Joj, še en tipičen Slovenec, ki bi rad BMW na kredit, da bo imel boljši avto od soseda. Veste kaj, samo v dolgovih se boste znašli. Pojdite raje po kakšnega korejca, se boste ravno tako peljali... In res ne vem, kaj je ljudjem, da sploh kupujejo nove avte, ko pa lahko dobijo 2 leti stare za samo pol cene..."

Takole bi bilo po tvoje "korektno in zakonito" obnašanje trgovcev? :D

MrStein ::

DJ MartiNi :
Razen če sploh ne kupi (pol v primeru da ga nujno nuca gre k dobri sosedi, če jo seveda ima - pa še kej se da zment:D 8-) ).

Ah ja, za manj pogosto rabo je daleč najboljši računalnik sosedov računalnik ;)

- skrajno poceni
- dobro oskrbovan
- dela skoraj vse
- itd

:D

Glede graf za za 50 jurjev :
Sem pred mesecem dni špilal Flatout na grafi za 20 jurjev (toliko je stala pred 3-5 leti, zdaj je vredna kvečjemu 5 jurjev, če najdeš koga da kupi). Z AA (2x sicer). In nisem mazohist, torej sem imel FPS , ki je lepo letel (upoštevaj, da je dovolj visok FPS pri vožnji z 200 km/h bolj pomemben kot pri stopicanju na nogah in streljanju).
Gre za igro, ki je stara leto dni "i kusur".
Ja jasno, da igre tega meseca ne laufajo na 1024x768 in več v 16x AA.
Če hočeš to, pač plačaš.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Mavrik ::

Če ti prideš v trgovino pa poveš "Rad bi eno vido za nekaj mojih prijateljev, važno da je alkohol" potem bi bilo malo narobe če bi ti dali Chardonay namesto Cvička, da.

Drugače pa... ali trdiš da ni mogoče voditi trgovine oz. podjetja pošteno?
The truth is rarely pure and never simple.

Bass0 ::

Pritrjujem Primoževi izjavi, da je bolj kot cena tu problem, ali bo prodajalec računalnik pripravil tako, da ga bo kupec lahko takoj uporabljal za svoj namen.

Iz testa se najbolj vidi to, da prodajalci ne skrbijo za to, da bo kupec zadovoljen. Kar je pogosto v veliki meri krivda šefov. Če jih je polovica podobnega odnosa kot nek vodja komerciale v podjetju, ki prodaja Mace in se začne na E, potem je to tisto, kar vodi v propad podjetja.

Poznam osebe z nenormalno počasnimi kištami, ki s pravim softverom naredijo čudeže, in poznam take z dragimi strojčki... ki so prikrajšani za dober, legalen softver.

poweroff ::

Nekdo je rekel, da če bo prodajalec omenil brezplačni OOo, bo takoj letel iz službe.

Tukaj se vidi idiotizem slovenskih majhnih podletnikov. Majhnih v stilu mizernih - majhni, škrti, ki gledajo le kratkoročno korist, na dolgi rok pa si delajo škodo.

Podjetnik bi lahko lepo rekel: za osnovne potrebe je OOo povsem dovolj. Lahko pa kupite MS Word, ki je za odtenek boljši, a stane 70k SIT. Če pa ste zadovoljni z nekoliko manj zmogljivim a za vaše namene povsem enako zanesljivim OOo, pa si lahko za to razliko v denarju kupite še kakšen kos strojne opreme.

Konec koncev pa lahko tudi rečejo: da, naš računalnik je za 5 k dražji od konkurence, vendar je ready to click propravljen na delo, to pa zato, ker že ima OOo.

BTW: Barakuda - ali določbe OZ glede svetovanja veljajo tudi v primeru osnovne verzije MS Worda vs najdražji različici Office paketa vs. free OpenOffice?

Če da, bi lahko tožil trgovca, ki bi ti za pisanje" podturil karkoli drugega kot OpenOffice?
sudo poweroff

Daliborg ::

GRATZ&LOL za tole akcijo:D

Po postih sodec bi resda mogl macle vec sprasevat, ampak po bitki je lohk vsak general, veseen ste dobl dobre rezultate. Kot ze povedano postene prodaje NI res pa je da je odnos prodajalca ZELO odvisen od pristopa in predstavitve kupca!

Lp!
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Jumping Jack ::

@ Mavrik:

Kaj pomeni "pošteno"? Jaz ne vidim nič nepoštenega v tem, če se kupcu nekaj ponudi v skladu z njegovimi zahtevami in se on s ponudbo strinja in kupi. Nepošteno je, če mu prodajalec proda poceni robo po visoki ceni. Ali če mu v kišto da slabše komponente, kot so na predračunu (to sem že doživel). Ali če se mu tako ali drugače laže in ga zavaja.

Če kupec reče, da bi rad čim cenejše, v tem primeru se mora prodajalec potrudit in poiskat čim cenejšo varianto, sicer mu tega ni treba (oziroma je celo bolje, da tega ne sori, ker potem se ga upravičeno obtoži, da prodaja krš). To, da bi vsak kupec rad najcenejšo robo, ni niti res, še manj pa samoumevno.

Prodajalec NE MORE VEDET, kaj kupec hoče, če glupi kupec ne zna ali noče povedat. In ljudem, ki se ne spoznajo na računalnike, ponavadi ni prva prioriteta cena, ampak "da dela". Zato ponavadi ne kupujejo sestavljenih računalnikov v garažnih firmah, ampak kupujejo brand name, kjer dobijo vse lepo zapakirano, vključno z osnovno programsko opremo in supportom. In vse skupaj je seveda dražje kot tisti teoretični minimum, za kolikor se že da dobiti ustrezno železnino, ampak taki ljudje raje plačajo nekaj več, da so brez skrbi.

BluPhenix ::

Noben prodajalec pa ni sploh vprašal, ali je predrago, vsaj zgleda da je bilo tako. Sestavili so ponudbo, ki so si jo sami zamislili.

Nekateri ste resno smešni, kako naj laik ve kaj je drago. Kako naj ve koliko je za računalnik preveč. Ja 300k ni malo denarja, ampak če je laik verjetno ne bo vedel, da se da dobiti kaj cenejšega...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

wifi4all ::

po eni strani dobra zgodba, po drugi se je pa najbrz vrnilo ze dosti strank (=studentov), ki so kar naenkrat ugotovili, da je njihov racunalnik preslab za igranje najnovejse igre ali da ne more shraniti vseh 30 filmov na disk... ergo... prodajalci gledajo korak naprej in zelijo, ne samo prodati kisto za 500 jurjev, ampak tudi nameniti nekaj trenutkov jutrisnjemu dnevu, ko se bo 'ubogi' student vrnil in zacel tecnariti...

ps.
ce bo pa 'ubogi' student pavziral bo pa imel na voljo malo vec casa mu bo pa mocnejsa konfiguracija prisla se kako prav ;))
Under Water Hockey
http://www.phljubljana.si/

wifi4all ::

nekaj podobnega je seveda tudi s tiskalniki... ali cenejsi, da ne recem ravno zastonjski pljuvalnik ali 10k vec za laserca... pri pljuvalniku bos dal kmalu goro denarja samo za kartuse... koliko je spet barvnega tiskanja, koliko skeniranja/kopiranja, ce je multifunkcijska naprava?

ce je student res ubog sploh ne bo kupil printerja ampak bo poslal seminarsko po mailu cimru, ki dela v drzavni upravi, ta bo pa naredil x kopij
Under Water Hockey
http://www.phljubljana.si/

MEDENA ::

V nobenem gostinskem lokalu ni dovoljeno toćenje alkoholnih pijač očitno vinjenim osebam, kot tudi osebam v njihovi družbi. Zaman so potem pri sodniku za prekrške "javkanja" v stilu.

muhahahahahaaaaaaaaaaa.....itak narobe....sam da se pije, boli kurac lastnika....važen je $$$$$$$$

aja prodajalec mora imeti še psihološko diplomo ???? 8-O :\ :P ;)

barakuda1: imaš ti vse te zakone s seboj, ko greš v mercator po kruh ? |O

MEDENA ::

brandy

registriran:
30.12.2001 Poslano: 11.08.2006 17:54:37 | odgovori
Bravo! Bravo za tole akcijo. Škoda le, da so tako redke. Izkazalo se je, da gre pri večini trgovcev izključno le za dobiček. Za vse dugo kot je morala, poštenost, skrb obdržati kupca in še kaj pa jim je dveta briga.
V čem bi bila akcija boljša, če bi bil postavljen cenovni okvir v sit.? Ta okvir je bil postavljen, ko je navedel primarni namen uporabe. Vse kar je več je čista nategancija.

Trgovinam, katerim je edini in vsemogočni cilj čimvečji zalužek za vsako ceno in se na kupca požvižgajo bi se morali na daleč izogibati.
Žalostno pa je to, da je takih tgovin velliko preveč.

lp

lp Brandy

ja bogi, ko greš v trgovino po futer trgovcu ne gre za dobiček?
ko greš jest v restavracijo ne drži? ti ne ponudijo še sladice, še kaj extra za popit? kje pa
se ga ne greš vsak vikend ven ubutat? ti ne ponudijo še kaj pijače "bi še kaj spili" ??

yeah right

najboljše, da se vrnemo v socializem, kjer si bil vesel 100g kave na teden >:D

sverde21 ::

... ti ne ponudijo še sladice, še kaj extra za popit? ...

Je razlika med ponujanjem in vsiljenjem... V restavraciji te vprašajo, če boš sladico, tukaj ga pa ni vprašu, ali boš slučajn kako igro zašpilu de ti dam mal bolšo grafo not :|
<?php echo `w`; ?>

MEDENA ::

Itak so že vse grafe ranga 20k, če je to preveč....7300gs ma 256mb....itak 128mb modeli odhajajo počas.....8-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

šraufi za matične in podobno

Oddelek: Strojna oprema
272469 (2017) #000000
»

Prodaja računalnikov končno pozitivna

Oddelek: Novice / Rezultati
254769 (3896) bluefish
»

SPAR računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
263317 (2404) OChack
»

Kje kupujejo računalniške trgovine

Oddelek: Kaj kupiti
131599 (1242) Meamoto
»

En računalnik dva uporabnika

Oddelek: Kaj kupiti
9983 (912) Šimpanz

Več podobnih tem