» »

Nov test: Kupovanje računalnika

dulkocar ::

_sem_: "To da študent nima pojma še zdaleč ni razlog da bi bil zadovoljen ko bi ugotovil da ta škatla niti najbolj neumne igrice ne zna pognat in da internet ne gre nikamor."

Ahem, da internet ne gre nikamor? Haloooo!? Danes najcenejša kišta za šalo poganja WinXP in verjemi, da bo lahko surfal še 5 let brez težav in za šalo ... Kar se tiče iger pa rabiš grafo za vsaj 30k, če nočeš gledat kock (pa še to traja eno leto, potem je treba menjat). Sicer pa bo naš študent rabil še nekaj časa, preden bo kvalitetno prijel WASD tako kot je treba. ;)

hooger ::

Vzel bi prenosnika.... sigurno ceneje.

Brane2 ::


Sicer ne vem, kaka je ta tipkovnica, ampak 5 jurjev ni pretirana cena. Kaj je z miško (Logitech RX300) narobe, pa tudi ne vem. Ni ergonomična ?


To bi tudi mene zanimalo. Če je podobna RX310, je ZAKON. Enoastavna in za mojo dlan idealne oblike. Pa poceni.
On the journey of life, I chose the psycho path.

krho ::

Ni tiskalnika na ponudbi:
-funtech
-izid
-mrak
-shift

Še druga stvar. A res nihče ampak nihče od trgovcev ni vprašal, za zgornjo mejo pri ceni?!.
Mislim, to je prva stvar, ki jo jaz vprašam, ko me kdo prosi za nasvet ob nakupu računalnika.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

para! ::

Naslednjič naj gre nekdo v trgovino z željo, da kupi Linux compatible računalnik. Tisto bo tudi veselo... :'(

Mlacom ponuja 100% linux kompatibilne PCje. Kot sem že napisal, če stranka ne zahteva Windows, je prednameščen distro Mandriva + OOo.

lp
Death before dishonor!

Lord_Lunco ::

Meni je pa najbol všeč ^Shiftova ponudba; kdo še potrebuje računalnik ko imaš lahko 2(DVA) monitorja :D

Super Sonic ::

"Če imaš pred seboj nekoga, ki je glup ko noč in pravi, da računalnika ne rabi za nič kritičnega (btw, večina takih strank ima igranje igric za manj zahtevno opravilo za računalnik), zakaj bi potem reskiral z nacenejšo robo, da ti tip pride čez dva tedna nazaj razočaran in ti za tistih 100 kSIT začne delati težave ?"

Se podpišem.

Največji nateg bi naredi tisti prodajalec, ki bi ti prodal mašino za 60k, monitor Yusmart,... in Open Office.

Veliko bolje je odšteti par 10k več in ti bo zadeva delala. Kar se tiče pa 256mb grafičnih kartic: Kaj pa če prodajalec sklepa in si reče, da prihajo novi winsi in da boš na integrirani grafiki samo kozle strelu? Takšna grafika stane max 15k. Poleg tega - če ste se spravili na Open Office, zakaj potem še ne naLinux kot operacijski sistem? Zadeva je za takšnega študenta podobno slaba.

Sicer zelo dobra ideja, kateri bi lahko dodali še ene par trgovin. Čisto iz užitka.
Npr. Big Bang, Harvey Norman, Merkur, nenazadnje tudi Špar, Merkator, Tuš. Namreč vsi prodajajo računalnike in zakaj jih ne bi šli malo povprašat?
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Grey ::

Hiih, dober nateg prodajalcev. :D

Se sploh ne čudim, da so ponujali računalnike za tako veliko denarja.
1. oni so samo prodajalci
2. "prodali" so dokaj mainstream računalnike (še zdaleč ni za igranje iger in ni ravno neka kanta. Osebno bi rekel, da so uravnotežene konfiguracije).

MrStein je prej govoril o grafični kartici za 28k SIT za igre. :\ You make me laugh man. To zdaleč ni dovolj (kje imaš visoko resolucijo, AA, AF,...). Če ni grafična za vsaj 50-60k SIT, si ne zasluži poganjati iger (izjema so tukaj reeees revni ljudje, tem je odpuščeno).

Pa tudi to je...sem mnenja, da prodajalci, ki se ne zanimajo za računalnike, nimajo kaj iskati tam. Taki so najhujši.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

sverde21 ::

Naslednjič naj gre nekdo v trgovino z željo, da kupi Linux compatible računalnik. Tisto bo tudi veselo... :'(

To sem jst že naredu ;) , ko sem nov comp kopuval, sem jim izrecno rekel, da mi naj prodajo "clean" računalnik, ker bom doma namestil OS, da bom imel dual boot, ampak sicer mi niso prodali Windowsov ampak namestili so mi jih pa... :| (wau kr zastoj Windowse sm dobu :)) (so bili že tud aktiviran)) seveda sem tsiti dan, ko sem dobil comp domu, naredu format, ter na nov naložu vse :\ in potem ugotovim, da so mi pozabl en hotfix zravn dat :( , najbolj zanimivo je bilo, ko pridem potem čez 2 dni nazaj v trgovino po tist hotfix, pa jim povem da sm formatiru comp, prodajalc je skor znoru :D , češ kaj si formatiru, če smo ti že mi zrihtal :) , pomiru sm ga z razlago, da sm rabu particije zrihtat, da sm lahko še linux zraven namestil :D .
<?php echo `w`; ?>

Super Sonic ::

"Če ni grafična za vsaj 50-60k SIT, si ne zasluži poganjati iger (izjema so tukaj reeees revni ljudje, tem je odpuščeno)."

Igričarji se ločijo ane. Fanatiki so eno, ljudje, ki igrajo igre zaradi sprostitve, pa drugo. Sam sem pred kratkim odštel 25k za grafiko in lahko rečem da _vsi_ špili, ki jih hočem igrat, jih lahko igram. Da loviš pa AA, AF, pa resolucijo v vseh špilih, je pa 50k premal 4x premal.

"Pa tudi to je...sem mnenja, da prodajalci, ki se ne zanimajo za računalnike, nimajo kaj iskati tam. Taki so najhujši."

Takšni gredo tudi men na jetra.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

sverde21 ::

Mlacom ponuja 100% linux kompatibilne PCje. Kot sem že napisal, če stranka ne zahteva Windows, je prednameščen distro Mandriva + OOo.

Kaj pa če jst hočem kakšno drugo distribucijo, npr. Slackware, al pa de jih še bolj zajebavaš z instalacijo Gentoo >:D
<?php echo `w`; ?>

nodes ::

tud pošteni trgovci so v Slo.....in ena od teh je zanesljivo Funtech..prodaja same preizkušene komponente in ne tistih na katerih bi lahko največ zaslužili...

sem poslal tja popolne laike (ker se mi dalo z njimi ubadat) in nikol se niso vrnili z enim skuprcalom...
pa recimo cool-pc...
ne delam reklame...samo navajam svoje skušne...

o Mlacomu ..očitno je njegova poslovna usmeritev še vedno "nategovanje"....nekoč redna stranka tja ne zahajam že nekaj let

Grey ::

Igričarji se ločijo ane. Fanatiki so eno, ljudje, ki igrajo igre zaradi sprostitve, pa drugo. Sam sem pred kratkim odštel 25k za grafiko in lahko rečem da _vsi_ špili, ki jih hočem igrat, jih lahko igram. Da loviš pa AA, AF, pa resolucijo v vseh špilih, je pa 50k premal 4x premal.

Sam se štejem med igričarje, ki igrajo zaradi sprostitve, pa si lastim grafično za 60k(sedaj preminulo). In je bila čisto dovolj za to kar sem rekel(1280, AA,AF,High). Tisto kar je več...za 80k+ tisto je "cherry on top". Pač rad igram, ko igram, tako, da deluje normalno(beri: z grafiko katero s katero je bila igra zamišljena).
Pa jaz takim ljudem ne bi rekel ravno fanatiki...prej ljudje z veliko denarja(katerega žal tudi jaz nimam toliko).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

zbogi ::

TribesMan
tvoja ponudba je sicer zanimiva, samo po mojem mnenju nič kej pretirano boljša:
1. če smo čist pošteni, je proc 805 overkill, celeron za pola cene čist dovolj
2. 2x512mb rama čist preveč
3. ne vem če bo glih neuki študent zadovoljen z 135W procem in pretirano glasnim ventom v mali študentski sobici
4. ipd, ipd ...
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

VolkD ::

Je to zgolj slučaj ali pa je kaka pralela. No če že govorimo o tej temi ne bo škodil tale Link.
Ker nisem kupec, ampak prodajalec, pa ne tak, ki bi mi bila prodaja študentom življensko delo bom aktualni post napisan en dan pred to temo skopiral sem.
Sam se ukvarjam (tudi) s prodajo računalnikov. Tole ni reklama! Povedal bi rad kako delujem in kakšna je moja filozofija pri prodaji računalnikov. S tem bi rad tudi spreminjal način razmišljanja bodočih kupcev, zdaleč od tega, da bi bili ravno moji.

Sem obrtnik in sam (nimam zaposlenih), reklamacij si ne morem privoščiti, saj bi direktno odžirale moj čas in seveda povzročale stroške ( delo, prevozi, telefoni,...). Velikim trgovskim hišam s ceno ne morem konkurirati.
Sem pa odkril to kar pravi jur. Meni zanimivo tržno nišo. Računalnik nabavim po delih (pri tem dobim standardnih 5 do 12 % marže odvisno od komponente), izbrane komponente na željo naročnika. Sestava je v 90 % primerih skupaj z bodočim lastnikom. To niti ni čudno, saj stranke običajno niso ljudje z ulice, ampak tehnično dobro podkovani mladen(iči/ke), ki točno vedo kaj hočejo in vedo tudi koliko to stane. Razen tega drugje nimajo možnosti biti zraven med sestavo računalnika, še več, običajno dobe "garancijsko nalepko", ki garantira le to, da uporabnik ne more videti kaj vse so mu nametali v škatlo.
Zaradi višjega nivoja kvalitete imam več razlike v ceni (višje cena) dela pa prav toliko (pazljivo sestavljanje in pregled opravljenega pred priključitvijo traja v vsakem primeru okrog 1 ure) in skoraj nimam reklamacij ( 1 na 122 računalnikov). Potrošim seveda precej več časa pri dogovarjanju okrog komponent in pri svetovanju, glede na potrebe in želje posameznika, kot če bi prodajal "standarden" računalnik. Računalnike torej sestavljam individualno glede na potrebe posameznika.

Žal je ljudi, ki vedo kaj hočejo malo in večina se ozira na eno samo lastnost računalnika, na lastnost, ki se ji reče cena. Če stranka zaradi tega odide od mene, mi ni žal. Še več, če stranka zahteva podenj, potem jo usmerim v trgovine z jestvinami.

Še o reklami, da ne bo tu kaj spornega. Ne reklamiram se. Nikjer ne objavljam svojih uslug. Preprosto pustim, da zadovoljni ljudje o meni govorijo. Zame je dovolj ( včasih še preveč) dela. Zaposlenih nočem, ker bi potem moral biti menedžer, kar pa ne obvladam.

Ne verjamem, da sem edini s tako pametjo. Če sestavi niste vešči sami poiščite v svojem okolju nekoga ki funkcionira na podoben način.


Ker je na zgornjem linku evidentno, da je tekst nastal pred to novico je paralelnost skoraj neverjetna.
Neverjetne so tudi cene. Ne spominjam se kdaj sem računalnik ( ne podenj, čitaj zgoraj) pridal za več kot 235K SIT.
Izgleda, da mestno okolje prenese mnogoveč tega. Sam imam izkušnjo, da je za vsako stranko porabim vsaj kake 2 do 3 ure, da natančno definiram njene potrebe in želje. In zato dobim precej manj, kot izkazujejo pričujoči predračuni.
Sicer pa tu ni več kaj povedati.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

roccco ::

Si kar predstavljam študenta... Okej, rabi comp za resno študijsko delo.

Vendar vsaketoliko pa mu na fakulteti sošolec razlaga o "onem hudem špilu, streljaš se, kri brizga okol, glave se kotalijo in imamo vsesplošni masaker"", pa si naš študent misli - hudiča, saj imam doma NOV računalnik, jaz bi tuuuuud! Ker pa je pri nakupu štedil na vso moč ima sedaj 2500+ z int. grafo in 256 rama. Da ne omenjam ancient miške na kuglo, ki jo je dobil zraven (in to brezplačno!!). Pa še nategnil so ga z Windowsi, saj jih itak dobiš za vsakim vogalom. BSA.press
*snip*
Sicer igrice ni mogel zagnat, ampak za študij je pa vredu računalnik. Konec koncev, za to je bil kupljen. Ostane pa grenak priokus, ker pač ni dovolj dobra konfiguracija za en usran špil. No, saj za igrice imamo pa PSP, PS...

Povzetek:
Osebno bi se pustil prepričat o nakupu malo dražje zadeve, seveda bi se pa v nakup podal z nekom izkušenim. Tudi če kupujete avto, naj si bo to nov ali rabljen, povsod je pametno met človeka "iz foha" sabo.

Greets...

Super Sonic ::

Zanimivo je, da nihče ni ponudil laptopa. Za 200k dobiš že zelo konkretno stvar.

Maš 90% stvari že gor, samo office dodaš, pa še bolj priročno za študenta je.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

MiranRxx ::

Cestitam avtorjema na taksni dobri ideji. Da sta se potrudila in vse to naredila.
Bi priporcal, da ta test posredujeta na vsa mesta, kjer bi jih lahko prebrali potencialno neuki kupci novih racunalnikov.
Da jih ne bi vec trgovci tako na veliko lupili.
SUPER!

OChack ::

mislm da je tale akcija bla super in je pokazala kok "pošteni" so naši trgovci.
me pa moti nekj, da je ta študent tok nepismen da tud ne zna prebrat na bankomatu kolk gnarja ma na njemu oziroma drugače kok je pripravlen dat za pc, če recimo reče da je prpravlen dat 200 jurjov, pa prodajalc reče da za ta denar ni PCja potem je to nateg, če reče da je prpravčlen dat okol 100 jurjov potem pridejo v potev najcenej PCji brez softwera, če pa en pove kok približno je pripravlen dat za PC
potem se predvideva da ma neomejen budget in bi mu lahko tud svetoval Zbogijev PC za 990 000 sitov.
upam da razumete kaj sm hotu povedat..seveda je tle en hec, študent je reku da rabi samo za pisanje seminarjev, in če je samo za to in nič drugega, bi mu lahko dal tud naj naj cenejši PC.
seveda bi potem letela kritika na prodajalca kakšn drek je prodav.

Je pa neki zanimivo, da tist ki sam sestavla in kupuje PC dobi za 200 jurjov zlo zlo dobr igralni stroj, in me čudi kako za 300 jurjev ne dobiš spodobnga PCja z 2giga rama X2 al pa conroe procom, itd.....
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

nodes ::

V tehničnih trgovinah je en velik problem ažurnost cen...prav žal mi je neukega človeka, ki iz trgovine ves nasmejan nese škatlo s Sempronom 160 diskom, 512 spomina, 6600 grafiko za 170K sit

twosocks ::

Teli rezultati oz. poročanje bi bili bolj verodostojni za primerjanje če bi jih objavil v obliki tabele - tam bi se lahk oprimerjal ne glede na subjektivni povzetek avtorja.. ker ponekod so izpostavil, da i softwera drugje sploh niso omenili e je bil zraven ali ne. Skratka smao še druga predstavitev rezultatov. Da se ne klika vseh predračunov in izumla topla voda.

Drugače pa rabimo še takih. Funtech ima sloves da je vredu, sam rad zahajam v AGT kjer so tut vredu in ugodne cene. Seveda pa ima vsak svojega favorita.

Samo še nekaj manjka... anketa vezana na uporabnika slo-techa (samo zaščita pred večkratnim glasovanjem) da povejo, glede na svoje izkušnje, s katerim imajo najbojlše izkušnje.

lp
*------------------------------------------------------------------*
Ni podpisa
*------------------------------------------------------------------*

OChack ::

očitno se enostavno poskušajo tko znebit zalog , ne da bi upošteval nova znižanja ki ih narekujeta npr. AMD in Intel, ki medtem za 50% spustita cene
Int€l inside, IDIOT Outside

3p ::

Po branju odzivov mi je kar hudo videt, da so pri nas celo računalniki področje za snobizem. :\ Bogi kupci.
"Podna mi ne prodajamo." A kaj res? (Bi rad videl vašo robo. Najbrž nimajo RAMov brez modrih "hladilnikov" in podobne nebuloze. ) "Pa da mu prodam eno integrirano pa mu bo Vista štrajkala... " (Kaka Vista... saj je še ni, in ko bo je naš študent ne bo kupil za 50k in je šel nameščat...). Pa ne moreš špilat igric brez AA. (Ja, pa vozit avta tudi ne brez 4x4). "Pa mu prodamo rajši eno optimalno mašino za 10 jurjev več." (Ja, optimalna po marži najbrž. Za "resno" igranje še vedno prešvoh, za ofis premočna, razlika v ceni pa 100 jurjev (madona, očitno je v prodaji računalnikov toliko keša, da 100 jurjem pravite kar 10.)

Stepni Volk ::

Test je dober. Če postaviš cenovno limito, bodo računalniki vsi stali približno enako. Začuda bodo vsi limitirali navzgor >:D

Izpred let, ko sem še sam prodajal računalnike, je bilo tovrstnih nevednih kupcev največ. OK največ prometa so prinašale stalne stranke.
Stranke so treh vrst:
- tiste, ki vedo "vse"
- tiste, ki dejankso veliko vedo in si vseeno pustijo svetovati
- tiste, ki ne vedo skoraj nič.

Slednjim je najtežje svetovati, ker ne vedo točno zakaj računalnik potrebujejo. In v tem delu bi prodajalec moral študenta iz Slo-tech testa vprašati, kaj pravzaprav študira?
Seminarska naloga bodočega arhitekta zahteva veliko bolje opremljen mlinček, od seminarskih nalog, ki bodo vsebovale zgolj tekst.

Še ena stvar. Nobenemu človeku, še posebej študentu, ne verjamem, da ne bo igral iger. Zato razumem prodajalce, da so ponudili mlinčke vsaj malo opremljene v to smer. Poglejmo zakaj.

Zamislite si, da bi ta naš študent res dobil minimalni mlinček z LInuxom, OO... Kaj bi se zgodilo?

Prvi lokalni vseznalec, bi povozil Linuxe in namestil XP-je, ter Office... šele potem bi ga lahko začel "učiti". Razširjenost nekega sistema, pomeni tudi razširjenosti podpore... ko študent nekam založi datoteko. Oči, mami, teta, stric, brat in sestra tudi poznajo le Microsoft :)

Medtem bi študent prebral še kakšno revijo ali dve... čez nekaj časa bi od prijateljev ugotovil, da so igre dobra stvar. Ker je njegov mlinček minimalističen, mu ne bi delovale. Šel bi do trgovca in znorel, ker mu igre ne delajo:" Kaj ste mi prodali to sranje?"

Trgovci to zgodbo poznajo. Zato izbirajo med kompromisom, verjeti stranki, da bo res samo tipkala (ali to govori, ker so tako ata mama rekli) ali bo tako kot vsak normalen mladenič tipkovnico in miš uporabil tudi za kaj bolj "aktivnega".

Zgodovina sprememb…

`ripper` ::

Eko, oglašam se kot eden od žrtev vašega testa. Priznam, da nisem sklepal, da je stranka fejk butelj™, ker pa imamo posla z vse sorte retardi (se opravičujem, če se kdo najde tu), sem mu dal priložnost in sestavil ponudbo, ki ste jo skomentirali. Piše, da računalnik ustreza zahtevam, samo da je malo predrag za ponujeno... Cen ne postavljam jaz, pa če bi vi poznali poslovanje naše firme v zakulisju, bi vas lepo peljalo srat na hitr in za dolg časa. Če bi rekel gospodiču, da mu lahko brezplačno naložim openOffice in bi vedno čuječi šef slišal me izgovorit stavek, ki mu ne bo prinesel kaj dosti denarcev... Jej jej jej. Naredil sem, kar je pač naša politika prodaje (meni se ne zdi popolna, priznam), glede na to, da pa sem vašemu študentu ponudil sistem, ki ga je zahteval, se ne vidim kot nategovalca.

Mislim tudi, da človek, ki odšteje nekaj cekinov za licenčno kopijo XPjev, ne bo v kratkem šel na vrat na nos kupit Viste, tako da se mi t.i. možnost nadgradnje v kratkem, zdi butasta (vsaj sklepam, da če kupi XPje, da bo hotel kupit tudi Visto...).
:))
Ta kometar lahko pobrišete, mi je čist vseeno, samo, vedite da nismo vedno in povsod krivi prodajalci, precej zgodovine stoji v ozadju

(isti primer moj fotr: stranki pripelje materjal in jih posluša, zakaj je tako pozno pripeljal, samo stranka je neumna in noče razumet, da je zadevo naročila šele danes, mogoče dan nazaj, in preden se naročilo sprocesira preko 576365754 rok, preteče dosti ljubljanice, preden moj stari to naloži v kombi in pripelje :))).

Upam, da bo ta moj komentar kdo vzel resno... nočem izpast, kot da se zagovarjam, samo malo se zagovarjam :)
bibl bubl babl ble
tukej sicer napišeš, kaj maš v ohišju, sam mene je mal sram... :)

TribesMan ::

Zbogi... eno stran nazaj si napisal da rabis ce hoces met Vista kompatible PC 256MB RAMa na graficni, zdej pa tle bluzis da je 2*512MB RAMa prevec. Bluzis. V Visti z manj kot 1GB RAMa ne bos mel kej iskat.

Pa tud glasnost tele kiste ne bo veliko vecja kot recimo enake kiste z Celeronom. Halidilnika sta enaka. Na idle pa oba CPUja ne oddajata nevem kaj vročine. 805 je pa verjetno trenutno najboljsi performance/price pri intelu. Dokler ne pride ven poceni Conroe... Takrat pa pac zamenjaj CPU (plata je kompatibilna)...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

DJ MartiNi ::

Pri kupovanju kompa sta pomembna dva kriterija:
-za kaj ga nuca
-pa kolko dnarja bi ponucal zanj
Če tole dvoje uskladi, pol fajn...če pa ne, se pol pa eno od teh dveh postavk postavi za prioritetno in se pol odloča. Recimo: Hoče imeti tak kompjuter, torej bo pač dodal še tistega Cankarja (seveda če ga ima). Ali pa se bo moral zadovoljit s tako mašino kakršna pač je. Razen če sploh ne kupi (pol v primeru da ga nujno nuca gre k dobri sosedi, če jo seveda ima - pa še kej se da zment:D 8-) ).

Za kolko časa pa bo ta mašina dobra pa ni nobene garancije. Lahko bo jutri prešvoh...lahko bo ta konfiguracija povsem ustrezala za svoj namen še sto let (delam karikaturo).

Kar se pa programske opreme tiče: Ja tud zastojn je ja. Tako ali pa drugače. Tukaj pridejo na svoj račun tisti, ki ne morejo ali pa ne mislijo razmetavat denarja za komp.

Ja študentska je težka..
1:Phenom II X3 720BE/ASRock 970M Pro3/2x8GB G.Skill Aegis/Radeon HD2600XT
2:Athlon X2 BE-2300/Foxconn A7DA-S/2x2GB A-Data PC2-6400/Radeon HD3300

Kenpachi ::

Tisti, ki se bunite čez grafiko... Js mam A64 3200+ 2x512 6600GT. In sem si ga kupil sam, v FunTechu, lepo izbrano in preverjeno. Skupaj z monitorjem, 2.1 zvočnim sis., tipkovnico, miško me je koštalo 230ksit. Pa GT ima samo 128 (GDDR3) rama in poganja kar si lahko zamisliš na 1024x768 4xAA 8/16x aniso. Drugače itak nimam navade igrat na takšnih nastavitvah, tako da, ko bodo prišli tudi jeznejši špili naslednje generacije (Unreal 3.0e, Crysis e itd...), pač bom igral brez AA in ultra-filtriranjem. bu-fuckin-hu, res bom prikrajšan. Pa se imam za bolj zagretega igričarja.

Rečem: Pamet v glavo in kupit ta pravo. Recimo srednji cenovni razred (trenutno je 7600GT raztur) in piči miško.

Ultra-glup neuk študent pride v trgovino in reče: Js mam 200k. Hočem pisat seminarske in tu pa tam poigrat kako "igrico". Realno gledano.

Ta vaš test je inkonsistenten in zastavljen zelo šlampasto. Trgovska politika je pač takšna, da se vsak trudi prodat največ, kakor more. "Nategi" se dogajajo izključno iz ignorantstva (kupca) po moje. Če ti pride nek burek v trgovino in reče: Rad bi pisal seminarske. Me ne briga kaj kako in kje, hočem, da dela in hočem pisat seminarske. Buhauha. In kaj, prodajaleč si misli... OK... Pa dajmo malo tako... Da visok predračun in reče a bo v redu? Odgovor študenta: A bo pisalo seminarske?! Jaz hočem seminarske!? Buhauha. Prodajalec: Ja, bo pisalo seminarske. Študent: Buhauha ok ok hvala.

Kaj bi vi pričakovali od takega "testa"?

Pa kolikor se govori o tem, da je človek družabno bitje, menda vsak študent ima vsaj enga frenda, ki ga lahko vpraša za nasvet o nakupu, pa magari samo izve, kak računalnik ma kdo drug in si kupi istega. To vsekakor ne pride 300k sit in vsekakor ni ignorantsko, če pride "neuk" človek, pa vseeno pokaže nekaj zanimanja, da mu ni vseeno, kaj bo kupil in koliko denarja bo dal.
Zaraki Kenpachi.

mtosev ::

Kdo je igral študenta? >:D >:D >:D >:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Burek14 ::

Morali bi zaviti še k prodajalcem Apple računalnikov. Resda so pri nas (zelo) predragi, a tam res dobiš računalnik, ki je pripravljen za delo "out of the box". Tudi če kupec res nima pojma o računalnikih, se bo v Mac Os-u zelo hitro znajdel.

Ps. In ne, ne lastim si Maca (poznam pa par ljudi ki jih imajo).

madmitch ::

Samo malo, temule študentu bi predlagal, da se ne muči s študijem, saj je očitno čisto preveč zabit. Tudi najosnovnejše stvari ne zna izpeljati kot je treba. Predvidevam, da je še nedolžen, saj tak bebo ne more dobiti bejbe (al pa tipa, men je vseeno).
Mislim nooooo, če greš kupovati nekaj, kar potencialno košta več kot 100K, se pa menda ja malo pozanimaš, kako in kaj, ane?

Tole bi lahko ponovili tudi za nakup avta: "doberdan stric prodajalec, jas sem pa študent Tone in bi mel avto, kaj mi svetujete. Aja, pa samo iz Šiške do FDVja se bom vozil, sem pa in Spodnje Zabiti, veste, sem lani avto videl".

Ja verjetno mu ne bodo prodali najcenejšega modela, niso nori, sicer pa ni povedal koliko denarja ima. Očitno denar ni problema. Naš ubogi študentek je očitno sponzoriran od cele vasi, bo končno en z diplomo in denar za študenta res ni problem.

Zadeva je sicer dobro mišljena, a bi temule študentku menda ja lahko kdo kaj svetoval, saj ni sam na svetu, lahko bi si tudi kupil kakšno revijo, šel v knižnico (saj to študentje še delajo) in prelistal stare številke računalniških revij, karkoli nooo. skoraj vsak mesec je v kateri primerjalni test takih "Starter Pack" mašin, posebno zdaj pred šolo.

Res zgleda, kot da ste namenoma hoteli očrniti prodajalce, ki so sicer resda vse prevečkrat naduti, leni in neprijazni.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Realman ::

Jaz mislim, da določene trgovine ni tako slabo ponudile.Ne bom jih imensko imenoval.Je pa res, da nekateri od teh trgovcev, bi lahko razlozili, zakaj so mu ponudili racunalnik za 200k, pa da ce pac hoče, ga lahko dobi tudi cenej.In mu tudi utemeljijo, kaj s tem zamuja.Pa tudi če je totalni noob.
Prav zaradi tega, ker če bi mu ponudil comp za 100k, se lahko zgodi, da ti pride čez 14dni težit nazaj v trgovino, kaj si mu prodal.Tako, da po eni strani razumem trgovce, zakaj so ponudili to kar so.Sevede ne vseh.:|

dela ::

Zabaven test, vendar še tako neuk kupec zna vprašati: "kaj pa ta kišta, ki jo prodajate/prodajajo za 80 tisočakov? V čem je razlika in zakaj je ta ponujena konfiguracija tako svinjsko draga v primerjavi s tisto. Ali tista za 80 tisoč ne zmore pisanja dokumentov?"

Mogoče bi veljalo ta test začiniti še s takšnimi vprašanji in zabeležiti odgovore - bi bilo še bolj zabavno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

STASI ::

Namesto študeta FDV bi morali rečti: "Sem bodoči študent arhitekture in rabim novo računalo. Kaj predlagate?" Seveda bi kupovali samo osnovni SW: WinXP, Office in mogoče AutoCAD, ne pa drugega programja. Zanimivo bi bilo kako grafo in koliko rama bi prodajalci ponudili.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

IceIceBaby ::

Meni se zdi test zelo dober.

Zakaj bi se nekdo moral zanimat za računalnike, če mu to ni posel niti ga zadeva ne zanima ? Zato pa imamo prodajalce, da strankam svetujejo in jim pomagajo izbrati pravo stvar.

Dober prodajalec računalnikov pač ne bo nategoval z ultrahitrimi in dragimi grafičnimi karticami, enormnimi količinami diska in 3x predragimi programi. Enako je s prodajalci avtomobilov, če boš povedal da se voziš po mestu ti bo dober prodajalec prodal majhen in okreten avto, ne pa ene 5 meterske limuzine.

Drugače pa tudi mene čudi, da ni noben izbral notebooka.

Btw...Ob teh ponudbah Maci res ne zgledajo pretirano dragi. Za 220k, 230k dobiš Mac mini s 17" monitorjem, iWork paketom in tiskalnikom. Pa imaš idealno mašino za majhno študentsko sobico :)

Pa še tole. Tudi sam sem nekaj časa delal v trgovini z rač. robo in lahko potrdim, da je največ problemov ravno s strankami, ki imajo najcenejše mašine. Če stranka ne postavi cenovnega okvirja mu pač ponudiš kvalitetno robo. Še vseeno pa to ne pomeni, da študentu prodaš XP pro in razne hude Office pakete, če povsem zadostujejo XP Home in študentska različica Offica.

Zgodovina sprememb…

DrSergioDJ ::

hum..se mi je zdelo, da sem videl primoža za izidovim skladiščem zdej en dan :D

bmk, jst sm samo skladiščnik :)
...

KoMar- ::

Zanimivo branje, ampak res nihče temu "ubogemu študentu" ni predlagal Semprona, 512 MB RAM-a, 120 GB disk, Officea za študente, Windowsov XP Home in 17'' LCDja nižjega cenovnega razreda, kar je dejansko popolnoma dovolj za gledanje filmov, pisanje seminarskih in še česa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoMar- ()

tx-z ::

matr kok to nabijajo te trgovine pof*** ..Moji sorodniki so za neki več k 150kSIT dobil komplet komp 17" lcd monitor, komp,tiskalnik& skenr u enm...In lah še špile igrajo dost nove pa use....Tle pa tok nabijejo cene...To bi mogl res reklame narest da človk ne sme več kupvat v trgovinah računalnikov predn se s kom bl normalnim človekom ne posvetuje:\ Sj dobiš rabln komp za 20kSIT k lah use to delaš(900MHz, 256 rama,...) :\
tx-z

dulkocar ::

Kaj se zdaj vsi spravljate na študenta, da je zabit in to? Pa si predstavljate laičnega ata ali mamo, ki kupuje računalnik, če si nočete študenta.
Ko me kdo vpraša, kakšen računalnik naj si kupi, je vedno prvo vprašanje "Za kaj ga rabiš?" Potem pa sledi še "Koliko si pripravljen odšteti?".
Prodajalec bi moral biti tisti, ki bi vprašal za kaj in kako bo uporabljal računalnik. In tudi sam od sebe bi moral povedati, da na kišti za 120 jurjev nove in zahtevne igre ne bodo lepo tekle, ampak da je za gledanje filmov, surfanje, pisanje to čisto dovolj. Naj vprašajo za kaj gre pri stvari, ne pa dat drago mašino, rekoč "da bo za dalj časa" in pa "da bo Vista laufala". Ko je*e Visto. Če bo za tipkat, bo za dokler vse skupaj ne crkne. Mislim, ne me F. Acord pa me je sploh razočal s 320 jurji. To je navadno nategovanje in vidijo samo $$$. Aja, še nekdo je napisal nekaj o "ignoranci" kupcev in da je sam kriv. Mislim, kakšna neumnost. Kdor ti proda kišto za tipkat za 320 jurjev je navadna pi*da in ne bi smel imeti čiste vesti. ;(

OK, zdaj se bolje počutim. :)

bosmla ::

Tja vse pohvale za test.
- mogoce bi lahko bila osnova cena (recimo 160k) pa da vidimo kaj dobimo za to (recimo se tiskalnik...)

Sem pa iz dolgcasa pred cajtom sam naredil podoben test (kar po telefonu): ko sem se delal "butca:8)" sem dobil kar vsepovsod drazji in "slabsi" comp kot pa ko sem sodeloval s "pametnimi;) " pripombami.

hbx2006 ::

Samo na kratko: po poklicu sem prodajalec (nič skupnega z računalništvom). PC imam nekje od leta '91 dalje (predtem AtariST, predtem Sinclair "radirko"). Kakorkoli, do sedaj sem si vsak PC sestavil/nadgradil sam. Ne zaradi tega, ker ne bi zaupal PC trgovcem, temveč predvsem zato, ker točno vem kaj potrebujem: nič več in nič manj (in s tem morda prihranim nekaj denarja) -no ja, je tudi "vnemirjenje" ko prvič poženeš na novo sestavljeno mašino... Sedaj pa k "testu" prodajalcev računalnikov.

Najprej moram reči, da je celotna stvar izpeljana in nato tukaj predstavljena zelo amatersko. Iz tega je seveda mogoče pričakovati komentarje v stilu "..pri XXX so lopovi.. pri YYY kupujejo samo bedaki..".
A je ekipa Slo-Tech namensko želela kreirati takšen feedback? Veste, takšne teste se ne dela na tak način: v prodajalno se ne pošlje eksperta, ki se pretvarja "da nima pojma" in nato iz stališča "experta" analizirati rezultat -rezultati so zaradi tega (namensko) popačeni oz. prirejeni.

Najprej (še enkrat: najprej) bi morali definirati kaj študent "ki nima pojma" potrebuje. To lahko naredite edino (še enkrat: edino) v sodelovanju s študentom "ki nima pojma" -šele nato gre "nevednež" v akcijo.
Po zaključenih "obhodih" je potrebno rezultate ovrednotiti. In ponovno: največjo težo ima mnenje študenta "ki nima pojma" -vi, kot strokovnjaki, pa samo ocenjujete kako se bo njegovo mnenje obneslo na daljši rok. K temu so seveda dobrodošli strokovni komentarji o ceni/kvaliteti posameznih komponent.
Torej: "nevedni" študent mora ugotavljati ali je (kot kupec in bodoči uporabnik) zadovoljen s kupljenim. Ali krajše: "nevednež" mora v praksi preizkusiti kaj je dobil. In čisto verjetno je, da "nevednež" pri delu (pisanje seminarske) ne bi opazil razlike med 150k in 350k vrednim PC-jem.
In s kakšnim ciljem so priložene kopije ponudb posameznih prodajalcev? Da bi dobili odziv "...tukaj je dokaz, kako bi vas nategnili.."? Kajti vse ponudbe so vsebinsko korektne. Morda zato, da bi podkrepili vaše (negativne) ocene? Kje pa ste definirali metode ocenjevanja?
In tudi dokaj naivno je trditi, da študent "nima pojma" in to uporabiti kot izhodišče testa (enako kot če bi šli nakupovat pohištvo po meri za stanovanje, ki ga še nimate).

Slo_Tech bom še obiskoval, predvsem zaradi ažurnih novic. Vendar bom (zaradi zgoraj omenjenega) vaša mnenja/nasvete upošteval z veliko rezerve.

kupola ::

Test je res nekako šlampast. Vseeno pa kaže kakšno je stanje v tržnem sistemu - čim dražje prodam, več imam. Lahko grem na dražjo pico, oblečem dražjo obleko, vozim dražji avto ... torej tudi sam lahko dražje kupim.
Če karkoli kupuješ se moraš znati pogajati - neznanje se plača.

Dobra stran testa pa je ta, da vsi vidimo kaj se namo dogaja ko karkoli kupujemo (od kruha dalje).

Primoz ::

hbx2006: prodaji offica SBE ne moreš reči vsebinsko korektna ponudba, pa če se še tako trudiš. Kot tudi ne Athlonu64 3800+ kot rezultatu prodajalčeve ugotovitve, da je kupec debil. Manjkajoča miška tudi ni korektna ponudba, kot ni računalnik brez operacijskega sistema. Potencialni resnični kupec bi pri skoraj vseh trgovinah dobljeni računalnik lahko samo zapakiral in odnesel na servis. Toliko o vsebinsko korektnih ponudbah. Cena do tu sploh ni važna.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

OZZY ::

mogoče je mišljeno dobro ampak je izpadlo res neumno in amatersko. Ali je stvar uporabna..tko tko. Kot prvo bi mroal zastavit nko ceno, ki bi bila max. In na podlagi tega bi pol primerjal ponudbe.

To,d a bi lahko svetovali OOO produkte je res, ampak ne bi bili dobri prodajalci če ne bi ponudili kakega paketga zraven. seveda se gre vsem za prodajo. Ampak tudi OOO produkta nimajo na ceniku- ceno, ki sem jo najdu za ta paket je 14000 sit. Al ga pa sam povlečeš dol...samo potem ni to delovanje iz paketa. In kaj je alternativa?? M$.

O tem, da so eni ponujal SBE je kritike vredno. Kaj bo študentu tak paket.

Pa še mam kritik ampak se mi ne da pisat..
Go with the flow.

lambda ::

hbx2006 sploh nisi dojel poante ... to je točno tako, kot da bi prišel stari ata v nek avtosalon in rekel, da rabi zelo preprost avto, dovolj je da se z njim normalno pelje in je s tem čisto zadovoljen - nato mu prodajo BMW petico. Renault clio ne bi zadostoval? Seveda bi ... aja, samo pri tistem se manj zasluži.

Tzar ::

Naloga je bila zelo slabo zastavljena. Dober raziskovalec upošteva veliko predpostavk, ki jih razsikovalec tu ni. Veliko informacij je bilo zavajajočih, edino pristno je bilo to ko je tip glumil da je ful glup. :)
Razsikave se ne opravlja na tak način, da se delaš totalnega bebota in potem se zlažeš da denar ni problem,saj bo itak oči plačal preko firme.
Dandanes v enormni ekspanziji multimedije, računalniki za tipkanje seminraskih ne obstajajo več.Če pa danes mlad, bodoči intelektualec nima niti malo pojma o računalniku, je pa to dokaj žalostna zadeva. :)

Skratka, k zadevi je potrebno pristopit bolj profesionalno, da se potem tudi lahko poda objektivna ocena, ne pa pljuvat vsepovprek.

PRIMOZ: Na faksu se potrebuje tudi PowerPoint, ki ga cenejši Basic Edition ne vsebuje 8-). Študent, ki je predvidevam upsešno opravil maturo in vsaj razume angleško, več kot samo "my name is Luke", lahko pogleda da brezžični "rechargable" komplet vsebuje, brezžično "rechargable miško :D
Življenje je lepo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tzar ()

Pyr0Beast ::

Kupovanje računalnika
>Nakup računalnika mogoče ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Primoz ::

To z max ceno je zanimiv komentar. Poskušeno enkrat prej. Če prodajalcu poveš, da rabiš računalnik za tipkat seminarske naloge in da imaš 300.000 SIT, potem dobiš predračun za 305.000 SIT. Povsod. Nekako nima smisla. Glede na odškodninsko odgovornost prodajalca, če prodana stvar ne ustreza namenu za katerega je bila kupljena se nam je izvedena metodologija zdela še najbolj primerna. Morda bi lahko vsako ponudbo pokomentirali v celoti, namesto da smo iz nje izvlekli samo najbolj boleče točke. Verjetno potem besedila ne bi nihče bral. Morda bi lahko prodajalcu povedali, da bomo predračun objavili ... samo zakaj bi potem to sploh delali. Morda bi lahko v trgovino prišli s popolno specifikacijo in naredili primerjalni cenik. Zgoraj naštete stvari niso namen tega testa. Namen je bil ugotoviti, kako zelo je mogoče zaupati prodajalčevemu nasvetu. Glede na objavljene predračune si o tem vsak lahko ustvari svoje mnenje (tudi če ne bere stvari, ki smo jih izpostavili mi -- izpostavljene še zdaleč niso vse napake, verjetno je seznam tudi malo subjektiven, vendar vas nihče ne sili, da se z ključnimi točkami zadovoljite).


Naš kupec bi se verjetno lahko obnašal drugače, vendar to ni namen te debate. Vprašanje je, kako se prodajalci obnašajo do prijaznih vendar nevednih strank.

PS. O neprimernosti izbranega profila kupca pa veliko pove komentar ene izmed naših žrtev malo višje: Priznam, da nisem sklepal, da je stranka fejk butelj™, ker pa imamo posla z vse sorte retardi

PPS. Če je človek glup / neveden / karkoli, to še ni opravičilo, da se ga nategne na suho, kot se je v nekaj primerih zgodilo.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

Sc0ut ::

Test je čisto vredu. Ni narejen za noben časopis, niti za kakšno obsežno raziskavo. Na zelo enostaven način pokaže, kako so želeli v računalniških trgovinah kupca napi****.

Kaj bi dal noter en fer prodajalec:
- AsRock 939DUAL-SATA2, 939, 4XDDR, PCIe, AGP, Uradna stran
15.000

- AMD ATHLON 64 3000+ BOX S939 Venice core
19.500

- Ram DDR 512MB GeIL PC3200 400MHz DDR Value
12.000

- Gigabyte GV-NX73G128D Geforce 7300GS 128MB DDR2 PCI-Ex16 TV izhod+DVI) Pasivni hladilnik. Link do uradne strani.
15.100

- 160GB HITACHI GST T7K250 7200rpm 8MB cache Serial ATA2/300
16.000

- NEC ND-4571A črne barve 16X LabelFlash
10.000

- GMC ohišje
7.000

- LC napajalnik
7.000

- SAMSUNG 740N Analog, Simple, Silver, 8ms
51.900

- Tiskalnik Samsung laserski ML-1610 16 str/min, 600x600 dpi, 2MB, USB, kaseta 150 listov
19.900

- Logitech DELUXE KEYBOARD SLO OEM PS2 bela
2.500

- Logitech B58 Premium Optical Wheel mouse črna ali bela PS2/USB
3.000

Skupaj: 178.900

To je zame res dobra ponudba za to, kar so želeli na testu. Poleg tega ni kar neka tuš, špar roba, ampak je kar kakovostna. Tako da ne več zagovarjat amaterskih metod in podobnega. Če si dober prodajalec boš znal kaj takšnega skupaj sestavit in vsi bojo srečni. Ne pa z nekimi 300ksit ponudbami srat.


Ups, pozabil software dodat.

- WIN XP HOME SLOVENSKI DSP
24.900

- office pa ne em koliko.
Recimo 25.000

= 228900

Še vedno ugodno. Pa če viiš da je študent mu daš xpje kar gor pa office tudi. :) :) :) :) :) Ali pa linux, če nočeš kršiti kakšnih pravil:) Za to kar so želeli na testu, je linux čisto dovolj.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

st00rm ::

ampak techtrade je pa zadel v polno 2 monitorja, windows, tipkovnca in miška - očitno lahko oba monitorja priklopiš v namišljeni računalnik :D
God must love stupid people because he made so many of them.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

šraufi za matične in podobno

Oddelek: Strojna oprema
272469 (2017) #000000
»

Prodaja računalnikov končno pozitivna

Oddelek: Novice / Rezultati
254769 (3896) bluefish
»

SPAR računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
263317 (2404) OChack
»

Kje kupujejo računalniške trgovine

Oddelek: Kaj kupiti
131599 (1242) Meamoto
»

En računalnik dva uporabnika

Oddelek: Kaj kupiti
9983 (912) Šimpanz

Več podobnih tem