» »

Nov test: Kupovanje računalnika

««
6 / 6
»
»»

Jaffa ::

Jaz sem bil kr presenečen, ko sem videl kakšne so ponudbe za zahteve, ki jih je postavil študent. Meni je prišlo prvo na misel kak Sempron oz. A64 (glede na zdajšnjo ceno) in pa plošča na osnovi nForca in integrirane grafike. Stranko pač vprašam dvakrat, če res ne bo igrala iger in ji razložim, da če bo pa kdaj dobila željo, da se lahko grafična konec koncev dokupi, ker pač plošča to dopušča. Odločitev ali bo zdaj plačala malo več, ali čez čas kaj dogradila je pač njena. 8-)

Drugače pa glede tistega rama na grafični - v 95% je stranka tista, ki pride iskat grafično z recimo 256MB rama, ker je pač 256 večja številka od 128. Večina si pusti razložit v čem je poanta, nekateri pa mislijo, da jih hočem "nategnit"...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Mavrik ::

2. predpiše računalnik, ki bo sposoben poganjati tudi kakšen špil, si upam tle trdit, da velika večina štuentov, še posebej moškega spola, prej ali slej pride do igranja iger, kar računalnik z integrirano grafično, danes žal ni sposoben in 30kSIT doplačila pri grafični je kot noč in dan, kar se tiče igranja iger.


Hja to pa je kot da bi te trgovec, ko bi šel kupovat avto, pogledal in zaključil "ta bo rad hitro vozil" in ti v avtu dal notri V12 mašino (ti jo seveda zaračunal) in pozabil omeniti, da imaš v avtu športno mašino.... pa čeprav si prosil za mestni avtomobilček.
Drugače... pa je res tako težko vprašati "Ali boste igrali igre?"?
The truth is rarely pure and never simple.

zbogi ::

Mavrik¸
v enem primeru za katerega jst vem, je bilo to večkrat vprašano, to da se sam ni znal izjasnit, oz to, da je nekje celo padla izjava, ja tu pa tam bi igral kako igro, še posebej dokazuje hinvščino v tem projektu.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Daedalus ::

Predvidevam, da misliš hinavščino prodajalcev, ki so pod pretvezo "poštenega biznisa" hteli čimbolj obrati "študenta..."


Sam sem tudi delal kot prodajalec računalniške opreme in če je vletel nekdo, ki je rabil "mašino za tipkat," sem mu tako tud prodal. S vsemi pojasnili o "zmogljivosti" VIA integrirane grafike in možnostih nadgradnje. Tako da, očitno se da igrati kolko tolko pošteno. Pri tem testu so se pač eni odločli, da bojo igrali umazano in zdaj jih pa še celo zagovarjate. Narobe svet, IMO. Mašina za tipkat je pač mašina za tipkat. Gamerska konfiguracija za 300k+ je tud čisto dobra za tipkat (malo sarkazma), ni pa mišljena prvotno za to nalogo, ker ne rabiš Intel DC proca za Word poganjat. Ga čisto dobro tud najbolj poceni Sempron. Kot tudi ne rabiš supa-dupa grafične z miljon cevovodi. Da pa sploh ne omenjam programske opreme, ki je nekje ni, ponekod je pa popolnoma zgrešena. Hinavščina, ni kaj. Jaz bi kvečjemu tole posredoval še kaki zvezi za varstvo potrošnikov, pa naj fašejo "pošteni" prodajalci konkretno lekcijo. Ene par bi si jo res zaslužilo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Izy ::

Popolnoma se strinjam z Zbogijem.

Sicer sem sledeče že napisal, ampak so zgleda nekateri nepismeni ali pa namerno prikrivajo dejstva samo zato, da bi prikrojili situacijo in dali smisel svojim zaključkom, ki so žal zgrešeni.

Bil sem prisoten pri izvedbi testa v eni od trgovin ...Sicer pa ga je prodajalec večkrat vprašal, ali bo na računalniku samo pisal seminarske, pa je vmes enkrat omenil, da bo mogoče tudi kakšno igro odigral kdaj pa kdaj.
To je dejstvo, to sem osebno slišal iz ust namišljenega študenta.

Po tem kar sem napisal je popolnoma normalno, da so ponudbe takšne kot so, vse ostalo je samo zasledovanje cilja raziskave, ki je jasen in v svoji osnovi beden. Sicer test na žalost ne bi bil zanimv. Tole vse skupaj me spominja na žurnalizem tipa Direkt, ki za vsako ceno želi šokirat.

subby ::

Če potrebuješ računalnik za tako omejene potrebe, je zahajanje v trgovine absurdno.
salomon, bolha, itd. ter prijatelj/znanec, ki ti lahko svetuje ali sestavi kišto
ne mi rečt da se motim, ker se ne
potem ti preostane samo še programska oprema. seveda spet... samo za tipkanje je kupovanje windowsev brezveze(razen če si član msdnaa, kjer dobiš zastonj microsoft programsko opremo), torej linux+openofice - če je uporabin čisto frišen v svetu računalništva, potem mu bo vseeno al ma linux ali windows
sicer pa, ko je sestra kupovala računalnik, je v trgovini sama vztrajala pri najcenejših komponentah... tako da moraš bit že uber zabit, da ti v shopu poturijo celoten comp z opremo za 200+ jurjev, kaj šele tristo.

Barakuda1 ::

da bo mogoče tudi kakšno igro odigral kdaj pa kdaj.


Ehh, dajte no. Tud če bi to bilo res, so ponudbe še zmeraj zavajajoče.

Osebno (pa prepričan sem, da še marsikdo) imam konzervo, ki še zdaleč ne dosega vsega kar so ponujali temu "buhteljnu", pa na njem špilam kr solidno število igerc.

Res ne najnovejših, ampak Age of Empires II, pa Command & Conqer...pa Red Alet, pa Warckraft, pa še kašeno novejšo, pa vse preklet solidno laufajo. In nobena od navedenih igric ni lih, da bi rekel...eeehhh, bez veze.
Za nekoga, ki bo kakšno igrico odigral le "kdaj pa kdaj" so še zmer "mega."

Tko da, nehajte že no, iskati izgovore tam, kjer jih ni.

zbogi ::

Jst ne vem no, sej ne da so mu ponujali mašino z FXom pa Quad SLI, tist bi se res lahko govoril o nekih nategih, kartice v rangu 7600GT so danes maltene minimum za normalno igranje iger.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Barakuda1 ::

zbogi

pa sej prvenstveno ni iskal PC za igre.
Za tisti "tu pa tam", pa sam dobro veš, da nimaš prav. Sem ti že pojasnil zakaj ne.

Če lahko mojo trditev ovržeš, izvoli, do takrat bo pač razmeti takšno ponudbo kot malce nekorektno.

zbogi ::

Če bi se odločil za nakup avta, bi šel recimo k Porsche Slovenia, recimo da se zanimam za Audi, sem totalni butl, hočem avto za prevoz v službo, 10min vožnje, nakar me vprašajo o okvirni ceni, rečem da mini pomembna, me vprašajo če se nameravam kdaj odpraviti na kako dalše potovanje, recimo par ur vožnje, skomigam in rečem, verjetno občasno.
Kaj misliš da mi bodo ponudili za en avto? A2 z minimalno opreme?, zelo zelo zelo močno dvomim !! A6? veliko bolj verjetno, torej so me hoteli prov zlobno nasuho nategnat, možno. Sicer bi zelo verjetno dobil bolj točno ponudbo, če bi rekel da me zanima nekaj prav poceni, a kaj češ, trogvci so pizde največje, ki nategujejo nič hudega sluteče kupce.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

NorK ::

že res, da računalnika v prvi vrsti ni kupoval za igre, ampak, če je omenil, da bi rad igral, to pomeni, da rabi tudi dovolj dober računalnik za kaj takega - tudi, če je to nekje v miljonti vrsti. res bi rad videl igro, ki bi za občasno igranje potrebovala slabši računalnik, za redno pa boljšega :D :D :D

če bo tu pa tam igral kako igro in se ne spozna na računalnike, potem to zelo verjetno pomeni, da bo hotel igrati najnovejše igre. ne pa "prastare" AoE2, ki je sicer odlična, ampak neznalec je pač ne more kar poznati. verjetno bo na začetku hotel poganjati najnovejše naslove, šele kasneje pa odkril čare starejših iger. mogoče se tudi ne bi zadovoljlil s povprečno kakovostjo slike.

Barakuda1 ::

če bo tu pa tam igral kako igro in se ne spozna na računalnike, potem to zelo verjetno pomeni, da bo hotel igrati najnovejše igre


A, da bo pa mrbit. sam pasjanso nabijal, pa nisi pomislo:P

Počas postajate zagovorniki trgovcev (v očitnerm pomajkanju resnih argumentov) če ne že smešni, pa vsaj patetični.

Izy ::

Nekomu, ki pride v trgovino in reče, da mu ni pomembna cena in postavi pogoj: pisal bom seminarske in kdaj pa kdaj odigral kako igro, računalnik pa bom imel nekaj let, takšnemu študentu minimalno pristoji kakšna 7600GS ali 7600GT, če ne še kaj več. V tem pogledu se spet strinjam z Zbogijem.

NorK ::

Barakuda1, saj si zelo pameten in razgledan, ampak preveč se postavljaš na stran tega fejk butastega študenta.

kakšno igro odigral kdaj pa kdaj.
torej ne samo pasjansa.

sicer ne vem, če je v vsaki trgovini izjavil kaj podobnega, ampak že to, da je v eni izustil nekaj takega, je dovolj za dvome v verodostojnost raziskave.
ne podpiram tega, da trgovci ponujajo dražje kot si nekdo želi, ampak tudi študent bo nekje izkoristil priložnost za lasten uspeh.

lahko bi raziskavo nadaljevali in poskušali znižati ceno v predračunu, pa bi videli kako bi se v nadaljevanju odrezali trgovci.

Izy ::

ja, definitivno tudi men tale barakuda deluje zelo pameten in razgledan:D
drgač pa super argument ta pasjansa.

tibor300 ::

Predvsem vsi pozabljate da ste šli nakupovati robo o kateri se prej niste pozanimali. Lahko je zdaj ljudem, ki poznate vse komponente do podrobnosti, razglabljati o tem kaj je v redu in kaj ne. Predvsem kar naenkrat vsi veste kaj točno študent rabi in kaj ne. Ko greš v trgovino in ne poznaš produkta, ki ga kupuješ sam prosiš da boš nategnjen. Koliko ljudi kupi preveliko stanovanje? Pač je že tako da se nekateri pozanimajo samo o stvareh za katere bodo odšteli ogromno denarja in zanje tri četrt življenja odplačevali kredit. Mislim da so vsi komentarji subjektivni in večina vas gleda na to kako trgovine nategujejo kupce, po drugi strani pa vsi prečešete internet po dolgem in počez preden kaj kupite pa se vam to prav nič ne zdi čudno - obsojati pa znate vsi, predvsem prodajalce.
Naj vsak pri sebi premisli kako bi kupoval npr. traktor in šele potem naj se oglasi. Da pa bi kaj spremenili, začnite pri svojih prijateljih znancih, sorodnikih - obvestite jih da poznate stvari, svetujte jim pri nakupu. Edino tako boste pripomogli k temu, da bodo dobili optimalno stvar, ki jo tudi rabijo.
Nikoli pa vam ne bo uspelo izkoreniniti človeške lenobe, vedno bodo obstajali ljudje, ki bodo za nekatere izdelke plačali več kot vi - tu se mi zdi odlična pripomba zgoraj o avtomehaniku in računalničarju. VSAKEMU SVOJE, pa če se na glavo postavite, zato ne obsojajte predn tega ne izkusite ali vsaj razmislite o tem objektivno.

tecumseh ::

Hm, ne vem zakaj nekateri ne razumete, da nekateri nimajo pojma o racunalniki, niti jih zadeva pretirano ne zanima. Oni hocejo orodje, ki bo sluzilo dolocenemu namenu, to je vse. Zakaj natanko pa bi moral nekdo imet ful pojma o neki stvari, ki jo kupuje, se posebej ce gre to za tako kompleksno podrocje kot je racunalnistvo? Pravite, naj se pozanima pri kolegu, naj pogleda na netu... Kaj pa ce se noben izmed kolegov, ki jim zaupa ne spozna pretirano? Kaj pa, ce, tako kot normalen clovek, pricakuje, da bo nasvet dobil v trgovini, navsezadnje naj bi tam robo prodajali kvalificirani ljudje? Vsi gledate to skozi prizmo cloveka, ki ima nekaj pojma o compih, ali pa dajete primerjave z avtomobili in podobnim... Za avto, kruh, itd. ima dosti vec folka obcutek o tem kaksne so cene, kot pa za racunalnike. Poleg tega so to take stvari, kjer dosti hitro dobis svoje mnenje, kako se zadeva obnese.
Postavite se v kozo tega imaginarnega studenta, o zadevi preprosto nima pojma. Lahko ga prodajalce sprasuje karkoli, pa mu ne bo znal nic pametnega povedat. Lahko pove ali mu je vsec miska ali ne, ostalo pa lahko samo butasto pogleda in zmaje z glavo. In ne vidim zakaj bi bilo to tako slabo, eni so pac za ene stvari, eni pa za druge. Prodajalec bi se moral usest z njim in mu dolocene stvari razlozit, predvsem pa mu ne bi smel 'podturit' masine za 300 jurjev. Glede grafe sem ze prej napisal, ce bo kasneje pogruntal, da bi rad spilal nove igre, pa naj pride se po eno grafo in se po nekaj RAM-a. Do takrat pa mu zadostuje integrirana, ali pa, ce ze, taka za 15 jurjev.

Duhec ::

Lubi bog, pa saj glupi študent še nič ni kupil !
Zbral je šele ponudbe/predračune in odločil se bo šele, ko bo dobil še kakšno drugo mnenje od kakšnega poznavalca, da skupaj pregledata ponudbe in uskladita nakup s študentovo vsoto, ki jo je pripravljen in zmožen plačati.
Če firme ponudijo preveč hyper mašine so si itak same zaprle vrata do tega kupca, ker so mu ponudile preveč za njegov budget in ne bodo uspele/znale prodati take vrste stranki.
Nateg bi bil, če bi mu prodali nek artikel, ki ima vrednost na trgu 100 enot (in se to zlahka preveri npr. preko interneta, letaki, reklame...), za 150 ali 200. Vsak trgovec ima svojo kalkulacijo, vendar dvomim, da se pri računalnikih služi več kot 15-20%.
Me pa čudi, da noben prodajalec tako nerazgledanemu študentu ni tudi ponudil kakšno dodatno izobraževanje.

VolkD ::

Ja tole ne gre tako !
Če je študent prišel v trgovino in rekel rabim računalnik za pisanje seminarskih nalog, ponudili so mu pa kišto za 300K + SIT potem je tole nateg !!!
Vsakršne debate v drugi smeri me spomijajo na akviziterko, ki me je hotela tožiti zaradi nadlegovanja.
Takole je zgledalo... zvoni telefon...dvignem
>Tu ( ime ) iz firme ( ime firme) za vas smo pripravili eno prav lepo ponudbo. Knjgo z naslovom ( naslov knjige).
< Me ne zanima ta knjiga.
>No če ta ne, potem imam pa za vas eno drugo ponudbo, ki bo sigurno zanimiva, knjiga ima naslov ( pove nov naslov) in njena vsebina je tako splošna....
< Me ne zanima ta knjiga.
>Verjetno ste bolj tehnično usmerjen človek, no za vas imamo....
< Gospa, ali vas mogoče zanima SEX ?
zajame sapo in izdavi:
> Kaj ?
< S.E.X. Saj veste kaj je to sex ?
> Moški ! Sama nesramnost vas je ! Pa vi me nadlegujete ! Tožila vas bom !!
< Nadlegujem, da vas ? Pa saj ste vi klicali mene !
In je odložila.

Ravno tako bi tule radi prikazali trgovce kot žrtve zarote. V bistvu se gre za popolnoma isto stvar. Le da je moj primer malo bolj slikovit. Je pa tudi ta resničen.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Stepni Volk ::

Trgovci so praktični. Buhteljnu od seminarske naloge so ponudili drago računalo. Dvakrat so v plusu:
- ne izgubljajo časa s kupcem, ki bi rad kupil nekaj minimalističnega in jim hkrati jemlje čas (čas je denar) zaradi nepoznavanja vsebine nakupa
- če se osloči za nakup, so spet na plusu, nekaj so prodali

>:D

Duhec ::

@VolkD, zdaj se lahko zapnemo kaj nateg je.
Jaz 'nateg' razumem kot prevaro, v primeru nevednega študenta bi to pomenilo, da je za računalnik plačal občutno preveč kot je podoben izdelek na trgu in ne da mu je bilo ponujeno občutno (pre)več kot bi on rabil za svoje delo. Nateg bi tudi bil (po moje seveda), da mu (pre)draga mašina/konfiguracija ne omogoča opravljanja njegove osnovne naloge (t.j. pisanje in tiskanje seminarske).
Še vedno se bo sam odločil in četudi kupi bolj zmogljivo mašino še vedno ne bo nategnjen saj je dobil tudi za to ceno ustrezne dobre komponente in programsko opremo. To, da se je (recimo, če bi se) odločil za dražjo mašino je zgolj njegova nesposobnost (očitno mu senzor za draginjo ne deluje najbolje), da bi presodil ali sploh rabi toliko ali ne in njegova nesposobnost, da izmed vseh ponudb ne detektira najbolj primerne zanj.
Nesposobnost prodajalcev pa je, da mu npr. ponudijo Office SB ali Basic namesto Office S&T verzije ali da mu ponudijo dual core mašino namesto npr. Celerona/Semprona itd.. Vsekakor si trgovci s takimi predragimi ponudbami (glede na zahteve butastega študenta, ki jih je sicer prekleto malo :) ) sami zapirajo vrata, ker ne znajo preceniti kaj dejansko stranka rabi in slaba reklama za njih, ker ne znajo optimalno svetovati in šele nato prodati.
Natega ni!

Barakuda1 ::

Natega ni!


Če se jaz kaj spoznam na te zadeve, naj bi bil "nateg" sinonim za goljufiju. Drži? Drži.

Poglejmo torej, kaj pravi o tek Kazenski zakonik RS

Goljufija
217. člen

(1) Kdor z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let.

(2) Če je storilec z dejanjem iz prejšnjega odstavka povzročil veliko premoženjsko škodo, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

(3) Če je z dejanjem iz prvega odstavka tega člena povzročena majhna premoženjska škoda in je šlo storilcu za to, da pridobi majhno premoženjsko korist, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

(4) Kdor z namenom, da bi drugega oškodoval spravi koga z lažnim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
(5) Pregon za dejanje iz tretjega in četrtega odstavka tega člena se začne na predlog.

Škoda, ki bi jo v konkretnem primeru utrpel, (ta na buhtelj), je v tem, da bi bil kupil nekaj česar v resnici ne potrebuje. Škoda izražena v SIT, je torej cena po predračunu - cena za izdelek povprečne kvalitete, ki bi ustrezal namenu.

Če ta razlika nastane, ali bi lahko nastala, že lahko govorimo o goljufiji (nategu)

V konkretnem primeru, ko je šlo le za predračun, pa lahko govorimo o poskusu. Problematično bi sicer bislo dokazovanje namena, ampak to je že element kazenske odgovornosti.

Definitivno pa so bili podani vsi objektivni znaki goljufije (poskusa). V subjektivne, pa se tu ne bi spuščal.

A še kaj ni jasno:)

VolkD ::

Nateg definitivno je ! Prodali so mu stavar ki jo ne potrebuje !
Če vam jaz prodam vso mojo kramo z garaže za pičlih 10 K sit, potem je za vas to nateg, ker tega ne potrebujete !!!
Krama je pa lahko vredna celo 15 K sit, če jo odpeljeta na odpad kot odpadne kovine.
Žal vi s tem nimate kaj početi.

Prav tako študent ne potrebuje računalnika za 300+ K SIT.
Ima za ta denar sicer adekvatno vrednost, a brez uporabne vrednosti.
Študent pa je v trgovini vprašal za uporabno vrednost računalnika , kar pisanje seminarskih je !

Če sem bolj precizen, potem se tak nateg imenuje lahko tudi sleparija. Vsekakor vsebuje tudi elemente zavajanja.

Pa brez hude krvi, tole je moj pogled in zelo težko ga boste spremenili brez tehtnih argumentov.
Nikarte ne začnite spet jokati o nadlegovanju, kajti moj komentar bo kvečjemu to, da mačka mijavka, če ji na rep stopiš !

lp Darko.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Izy ::

... in spet ste vsi "spregledali", da je študent med iskanjem ponudb omenil morebitno občasno igranje igric.

T-h-o-r ::

Ampak za občasno igranje igric ne rabiš grafe za 50jurjov

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Primoz ()

NorK ::

z igricami je zelo verjetno mislil kar igre. najnovejše seveda. če je na tem področju tak neznalec, potem ne pozna starih dobrih iger. prijatelji mu bodo pa najprej najverjetneje priporočili ravno najnovejše naslove, za te bo tudi izvedel iz opisov v kaki reviji...

sedaj mi pa še pokaži igro, ki za občasno igranje potrebuje slab računalnik, za redno pa boljšega. vseeno je a bo igral občasno ali redno. računalnik mora biti dovolj zmogljiv, da jo sploh lahko igra.

T-h-o-r ::

tut z radeonom 9600 lahko igraš cod2 ali fear naprimer

pač ne bo vse na high pa na 1600×1200, ampak če je študent, ki pc rabi za seminarske, ga to ne bo motilo

veteran ::

in spet ste vsi "spregledali", da je študent med iskanjem ponudb omenil morebitno občasno igranje igric.

Za občasno igranje je dovolj matična plošča z vgrajeno grafiko. Pa kakšen poceni Sempron. Čez glavo dovolj.

Konfiguracije za 300 jurjev so nateg, nič drugega. Ko je študent omenil, da rabi predračun in da bo ata plačal, se je prodajalcu v očeh zasvetilo $$$$, v kupcu je prepoznal neuko žrtev, na kateri bo mastno zaslužil.

BTW, poznam študenta, ki občasno igra igrice na navadnem Athlonu in poceni plati, ki ima integrirano grafično. Jasno, mal starejše igre, po potrebi zmanjša ločljivost, ampak za občasno igranje je računalo čisto v redu, ravno tako lahko na računalniku piše, klepeta po ircu in gleda filme...

Aja, Windows je študent dobil na MSDNAA, tudi tukaj se da prišparat. Je že kdo videl kakšnega trgovca, ki bi študentu omenil to možnost?? >:D

Duhec ::

@Barakuda1, zanimivo! Če citiraš zakon in ga ti tako razumeš potem to velja za vsa področja, ne?
Po tej logiki bi lahko sedaj butasti študent naenkrat celo postal pameten v tem smislu, da toži vse tiste, ki imajo dražjo ponudbo od najnižje pridobljene, za poizkus goljufije ?
Pa javni razpisi ali zgolj pridobivanje treh ponudb, bi potemtakem vsaka firma lahko tožila ostala dva ponudnika, ki sta oddala dražjo ponudbo za poizkus goljufije, glede na razpisno dokumentacijo ?
Misliš, da se bo tožilo tudi vse tiste ponudnike operacijskih miz, ki so oddali precej višje ponudbe od najnižje pa ne glede al rabijo zasuk za 90° al pa samo 70° al dvig mize namesto metra za meter in pol ?
Pa bogi diskonti in grosisti, ki prodajajo samo 20 ali 50kg hobuke barve, saj nekdo rabi za preštrihat samo za eno okno, kjub napisu, da je barve za 200m2.
Da o ceni litra radenske v kakšni bolj poznani gostilni ne govorim napram ceni v navadni štacuni. Pa gre tu za celo isti izdelek.
Po tej logiki bi potem bil nateg praktično od vseh tistih, ki so ponudili XPje namesto Linux in Office namesto OpenOfficea.
In seveda, zna sploh študent vse to uporabljati ?

@VolkD, še enkrat, niso mu še nič prodali ! Ponudba kot vse ponudbe, kot artikli na prodajnih policah, kot prodajni letaki v kaslcih, zgolj ponudba. Poceni, draga, zvita, prikrita... Na kupcu je ali bo to dejansko kupil.
@VolkD je napisal:
Če vam jaz prodam vso mojo kramo z garaže za pičlih 10 K sit, potem je za vas to nateg, ker tega ne potrebujete !!!
Krama je pa lahko vredna celo 15 K sit, če jo odpeljeta na odpad kot odpadne kovine.
Žal vi s tem nimate kaj početi.

Nisi me nategnil ti ampak sem se sam, ker imam sedaj sam problem kam s toliko krame, čeprav vem, da bi se v tvoji krami našlo precej uporabnega. To je prej samonateg.:D
Ti si samo ponudnik, pravzaprav prodajalec, ker bi prodal za 10Ksit. Jaz pa butl, ker sem to kupil, čeprav tega ne potrebujem. Seveda te ne bom obdolžil, da si me nategnil (ogoljufal, prevaral, ...) ker sem sam tako želel in kupil. Prav tako bi mi lahko vse skup šenkal pa čeprav tega ne potrebujem vseeno ne morem trditi, da si me zato nategnil.
@VolkD, še enkrat, niso mu še nič prodali !
In seveda se strinjam, da ne potrebuje butl študent tako dragega računalnika vendar npr., da imam v prodajnem programu najcenejši računalnik (zgolj HP znamke) skupaj z sloXPpro in sloOffice2003S&T, 17HP LCD, HP laser (tist za 23Ksit) torej vse skupaj za ceno npr. 280Ksit, ki krepko presega najnižjo, ki ti jo v garaži lahko sestavi kak s.p. (to ne mislim slabšalno ampak bolj v smislu fleksibilnosti).
Kaj zdaj ? Sem že v štartu obsojen po vaše na poizkus goljufije, ker praktično v tem primeru ne morem ponuditi študentu še nižje variante računala, ki bi mu ustrezal in bo tako od mene dobil ponudbo, ki je sicer najcenejša na mojem ceniku a še vedno preobilna in preveč zmogljiva zanj? Sem ga res poizkusil 'nategnit' kljub poštenemu namenu ?

Barakuda1 ::

Duhec :)

Če ne razumeš, ali slabo razumeš, kar sem napisal, bi mrbit za začetek koristilo, da še enkrat prebereš.

Če še zmer ne boš razumel, bi ti pa priporočil, to kar ti priporočaš tistmo "buhteljnu".

Izobrazi se tozadevno, preden boš v temo sekal ;)

subby ::

ko so fantje hodil po trgovinah, jim najbrž sploh na misel ni prišlo, da bi kdo rekel "rad bi nekaj čim cenejšega"
za 150 jurjev dobiš cel sistem + na njem dovolj dobro delajo novejše igre, katerih študent nima namena igrati
torej v večini shopov(najbrž v vseh), so prodajalci pretiravali ter predračunsko sestavili 2x predobre kište, kupovalcu pa najbrž rekli "boš mel za dlje časa", kot da bo mogoče office 2010 potreboval dvojedrnega pentiuma ali 64 bitnega athlona
torej, najbolj primeren comp bi bil: celeron ali sempron, plata z integrirano grafično, 80gb disk(lahko manj), crt monitor ali cheap 15-17", miška in tipkovnica za jurja...

a so mogoče v kateri trgovini ponudili G7 ali G5 pa mogoče kakšno ohišje za 30-40 jurjev?
ker te cene so resnično pretirane. za ta denar bi si lahko kupil prenosnika, kateri bi bil 20x bolj primeren za študenta

Tradewind ::

Ojojojoojojoojoj!!!!!!!!!!


Se pa je res ta tema prelevila v debato pravih pametnjakovičev!

Opažam, da pri tej temi sodelujejo: - uslužbenci v trgovini z računalniško robo (oz. da je nekaj imajo),
- programerji...,
- dijaki in študentje (ki imajo kar nekaj pojma o hardwaru),
- ter ostali...

Tisti, ki je delal ali še dela v trgovini, naj se kar malo sam vpraša, ali kdaj ni naredil kaj podobnega (če ni, naj tako kr nadaljuje). Tudi sam sem kot študent delal v trgovini (poznam primere raznolikih strank, ki so nekaj zahtevale od trgovca, in niti najmanj same niso vedele niti kaj hočejo!). Tukaj nastopi poznavanje psihologije osebnosti trgovca in definitivno tudi poznavanje software in dotične strojne opreme, ki na njej dela!

Študent, ki dobi računalnik, bo v 99% želel "sprobati" tudi kakšno igro (star je med 18 in 19 let), torej ime definitivno veliko kolegov, ki računalnik imajo ter veselo igrajo "igerce"! Torej, vsekakor bi bilo racionalno, če bi ta trgovec začel malce spraševati, če rad igra igre, če pri kolegu kaj igra itd (glede situacije "vdiranje v privat. življenje", se pač uporabi zvijača, da mu lahko če veš kaj takega lažje svetuješ). Velikokrat so dijaki in študentje prišli s podobnimi zahtevami, in, kaj naj mu ponudimo (integrirano grafiko in 256 ddr rama - ona pa pri kolegu igra veselo Call of Duity, Quake4 F.E.A.R. itd). Dajte ej, pol bo samo po 1 tednu priletel z očetom nazaj, in rekel da ta zadeva je en velik K....; in bo naredila celo sceno v trgovini!!!

Zato bi jaz bolj kot te predračune naredil eno boljšo eksperimentalno zadevo; in sicer - odnos trgovca (torej kako ga sploh zanima stranka, ali se kaj pozanim, ali dela v dobro stranke ---- ne pa samo, da bi nekaj prodal! Torej - upam da se bo v bližnji prihodnosti tudi kaj na tem področju zgodilo!!!!!

Pa prosim, tisti ki niste nikdar delali v kakšni od trgovin (tudi trgovci so samo ljudje, ki so tam po 8h ali pa še vč; in opravljajo samo svoje delo. Vsak od nas ima kdaj pa kdaj slab dan, zato če 1x v dotični trgovini kdo pač ni "vredu" še to ne pomeni da je slab trgovec. Če pa se to dogaja permanetno, potem pa je najverjetnje s tem trgovcem nekaj narobe ...!

Ok, to je za sedaj vse iz moje strani!
DFI DK P45 - T2RS PLUS, INTEL Q8400, napajalnik 650W,
2X2giga ddr2 800mhz, Maxtor SATA 250GB 8MB,HITACHI 500GB 8MB,
XFX Alpha dog 8800GT 512mb rama

tecumseh ::

OK, se enkrat bom povedal: ce se bo slucajno kdaj navdusil nad (novimi) spili in bo zelel igrat na visjih locljivostih, potem bo pac nadgradil comp z drugo grafo in dodatnim pomnilnikom. Ce mu to prodajalec normalno razlozi, potem ne bo nobene scene in vika in krika, nasploh bi mu moral ze takoj povedat, da sodobne igre potrebujejo zmoglivejsi comp. Potem pa bi se sam odlocil, ali namerava ze takoj investirat recimo 60k vec ali ne. Ker tega niso storili, so ga nategnili.
@Duhec: ce bi kupec rekel da bi rad barvo za prebarvat eno steno, pa ne ve koliko rabi, prodajalec pa bi mu svetoval 50kg hobok, potem bi bil to tudi nateg, ja.

BluPhenix ::

Prodajalec bi lahko povedal, da slabši sistem ni tako primeren za igranje iger. Potem bi se študnet lahko odločil kaj bi raje. Tukaj pa izbire ni bilo. Prodajalec je poi lastni presoji sklepal, da bo rabil mašino, na kateri bo igral igre.

Občasno poganjanje je čisto nekaj drugega. Tudi jaz kdaj občasno kaj poženem, pa je računalnik slabši od najslabšega ponujenega. Pa s tem nimam problemov.

Tudi če je omenil, da bi pa mogoče kdaj pognal kakšno igo, je na prodajalcu, da mu vsaj osnovno pove, kaj taka odliočitev povleče za sabo, ne pa da mu da sistem, ki se njemu zljubi.

Včasih je bila navada, da so ti naredili dva predračuna, enega cenejšega, enega pa malo bolj konkretnega in ti razložili, kakšna je razlika. To se očitno ne počne več ...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
««
6 / 6
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

šraufi za matične in podobno

Oddelek: Strojna oprema
272471 (2019) #000000
»

Prodaja računalnikov končno pozitivna

Oddelek: Novice / Rezultati
254773 (3900) bluefish
»

SPAR računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
263319 (2406) OChack
»

Kje kupujejo računalniške trgovine

Oddelek: Kaj kupiti
131599 (1242) Meamoto
»

En računalnik dva uporabnika

Oddelek: Kaj kupiti
9984 (913) Šimpanz

Več podobnih tem