» »

SketchUp zastonj! (potem, ko je proizvajalca, @last software, kupil Google)

1
2
»

BluPhenix ::

Pa kje ste zasledili primerjavo CketchUP s profi orodji za modeliranje in 3d grajenje?

Večina nas govori o tem, da je osnovne stvari toliko (ali lažje) uporabem kot močnejša orodja. In rečte kar hočete. SketchUp inštaliraš, poženeš, malo poklikaš, si pogledaš tutoriale pri googlu in že lahko ustvariš marsikaj. Za druga orodja se je treba malce več potruditi. Res je, ponujajo več, ampak ne rabi(m)jo vsi nekaj več...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

roli ::

Meni je bil sketchup že prej všeč zdaj mi je pa še bolj.Z njim se,da narisati ogromno stvari hitro in enostavno.Vse kar je potrebno za obvladovanje programa je pogledati nekaj video tutorialov.Lepo je tudi,da ima že vgrajene predmete in texture.Za vse,ki ga primerjate z CAD programi si preberite del v sketchup FAQ.
http://www.r00li.com

CaqKa ::

>>> Sigurno da ne, so pa osnovne stvari preproste za delo. Ko začneš z zahtevnim risanjem je druga zgodba, tega pa itak že sketch-up ne zna več. Prej bi ga primerjal z nekakšnim paint-om. Sigurno ni slab program sketch-up zbodlo me je to da se ga hvali kot da je nevem kakšeno hudo orodje. Sobo si takšno kot v sketchu lahko prav tako v paintu narišem. Saj je vse "sketch" ali ne?

ja samo predno boš šel nekaj risat zelo detajlno bi bilo fino če imaš prej nek sketch..
recimo da si arhitekt in imaš stranko ki si je nekaj zamislila..
bumf narišeš. pokažeš stranki. stranka reče da jo tam.. nevem.. moti da so stopnice visoke 11 cm namesti 10 in je zategadelj ena stopnica premalo..
kaj boš naredil? v sketchup boš imel nove stopnice v parih minutah.. pa v ostalih orodjih?
in potem bo še stranko zanimalo kako sonce pada na nek del objekta.. kaj boš? v autocadu se prskal po glavi.. pa se spraševal kak naj to narediš? boš flikno v maxa in čakal nevem kak dolgo na render?
stranko zanima kako pa zgleda bajta iz druge perspektive.. in pride enaka zgodba kot zgoraj.
v vseh primerih si z uporabo sketchupa bil prej končal in finiš naredil na 'pro' opremi.
čas=denar

>>> V nekem arhitekturnem risanju pač zaenkrat nima nobene vrednosti, kocke lahko zrišeš v bolj zahtevnih arhitekturnih programih z isto lahkoto.

nebi reko.
en kvadrat narišeš, določiš stranico, odtipkaš cifro stisneš enter.. vzameš puš pul, potegneš malo gor, odtipkaš enako cifro kot prej, pa stisneš enter.
beat that.


poleg vsega ima sketchup še izvoz v 3ds in autocad, tako da tudi če si zelo pikolovski imaš draft ki je natančen v kolikor si ga narisal natančno.

in zato da si moja seka izmisli kako mizo bo imela v svoji novi sobi... pa da si jaz zamislim, da bi bilo fino posteljo v moji sobi zarotirat.. in to naredim z enim klikom na rotacijo (ker model že imam narisan). ja to je super.

in ne. sketchup se ne hvali. sketchup hvalimo njegovi uporabniki. ona o neintuitivnosti UIja je pa tudi malo pikra... pejt si blender pogledat.

Oxford ::

recimo da si arhitekt in imaš stranko ki si je nekaj zamislila..
bumf narišeš. pokažeš stranki. stranka reče da jo tam.. nevem.. moti da so stopnice visoke 11 cm namesti 10 in je zategadelj ena stopnica premalo..
kaj boš naredil? v sketchup boš imel nove stopnice v parih minutah.. pa v ostalih orodjih?


Evo, tole je tipičen primer nekoga, ki ne ve kaj govori! Nekoga, ki je ravnokar zaključil srednjo šolo in še ni videl sveta v pravi luči. Arhitekti, pa SketchUp - yeah right. Lepo te prosim. :\
Prosim pošlji mi na ZS naslov od arhitekta, ki uporablja SketchUp, potem pa ti bom jaz poslal najmanj štiri, ki uporabljajo izključno AutoCAD. Pa so uspešni v svojem poklicu. Fantje ... kot sem že rekel v mojem prejšnjem postu: brez dokumentacije, je model le datoteka na disku. Če želi arhitekt spraviti skupaj načrte, ki jih stranka nujno potrebuje za pridobitev vseh soglasij, potem bo SketchUp lepo pozabil in uporabil dobri starti ACAD. Če mogoče še vedno živite v prepričanju, da se načrtovanje konča pri 3D modelu, potem vas moram razočarati - tam se šele začne. Soglasodajalci na upravnih enotah na primer, se poserjejo od smeha, če mu boš poslal model na CD-ju. Za njih velja le 2D hardcopy na papirju.
Prav tako dobavitelji v strojništvu - njim je 3D model v pomoč, ampak za kontrolo izdelanih (struženih, štancanih, brizganih ...) kosov potrebujejo risbo, ki jo izdela konstrukter.

Ampak, da se razumemo; za skiciranje in za igranje v smislu "rotiranja postelj v sobi" je program povsem O.K.!

Nejc Pintar ::

Oxford, pa ti sploh kaj bereš?
S SketchUp-om lahko ti stranki še med posvetovanjem pokažeš kako bi kaj izgledalo. In še med svetovanjem to popraviš. Ko imaš pa skico narejeno pa to narediš v aCadu.:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

jype ::

Ne bere.

Tudi mene je zadeva navdusila, ker v njej rises hitreje kot s svincnikom.

Da gre za skicirko, je pa ze bilo nekajkrat omenjeno. Precej fleksibilna skicirka, a se vedno skicirka. Celo nadstropje sem risal 20 minut, potem sem pa porabil 2 uri da sem ugotovil kako odrezat mansardo. Program je zelo osnoven in ga je kot takega treba tudi jemat, pa risat je treba tako kot se rise s svincnikom: nikoli ne risat in potem rezat, vedno risat samo tam, kjer je treba, pa gre kar hitro.

Pa se nekaj blazno pomaga pri hitrosti od zacetka: nastavis mere na mm in sprintas quick reference pdf, da hitro pokapiras keyboard. Potem zadeva siba. Aja, za tiste ki niste se probal, srednji gumb v kombinaciji s shift je zelo uporaben za hitro spreminjanje pogleda.

CaqKa ::

oxford ne mimo si falil.
jaz priznam da ne poznam kako delajo arhitekti, ti pa nekaj na podlagi lastnih izkušenj povem.
arhitekt ki bo v prihodnosti poznal samo autocad, bo ga povozil čas.
arhitekt, ki si bo pa poleg acada nabavil še sketchup, bo pa svoje 'skice' in predstavo o tem kaj želi imet naročnik imel dosti prej definirano. poleg tega da bo naročniku vse hitreje in lepše dostavljeno, kot pa iz enega autocada.
torej ne pravim da arhitekti naj rišejo z sketchup. pravim da si ga naj omislijo, kot skicirno orodje, s katerim bodo prihranili mnogo časa pri tem ko bodo svoje ideje pokazali naročniku.

in popolnoma jasno je da hoče imet izvajalec vse na papirju. to vem ker sem že sam bil zraven pri izdelavi razne dokumentacije.

povzetek je torej da strojnika/arhitekta/whateva profija bo povozil čas (zmanjkalo mu ga bo), če nebo svojega projekta začel v sketchupu (ali podobnem orodju) in GA NADALJEVAL v 'resnem' programu (rhino, proengineer, acad..)


btw.. probaj sketchup model izvozit v autocad ;)

noraguta ::

če je tale SketchUp super potem so simsi 2 že kar pro orodje. res pa da niso zastonj. Ampak stranke bodo navdušene videle bodo kako se znajde njihov otrok v bivalnem okolju etc ... absurdno.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Oxford ::

povzetek je torej da strojnika/arhitekta/whateva profija bo povozil čas (zmanjkalo mu ga bo), če nebo svojega projekta začel v sketchupu (ali podobnem orodju) in GA NADALJEVAL v 'resnem' programu (rhino, proengineer, acad..)

Ti že veš. Verjetno na podlagi dolgoletnih izkušenj dela v 'resnih' programih. No, naj te informiram, 'resni' programi že imajo svoj sketcher in zato ne potrebujejo SketchUp-a in podobnih igrač.


btw.. probaj sketchup model izvozit v autocad

No, pa še to: AutoCAD je za 3D modeliranje še večje sranje kot SketchUp. Autodesk je v ta namen naredil Inventorja.

PrimozR ::

AutoCAD je itak namenjen izdelavi načrta, ki se ga potem direktno izvozi v CNC ali temu podoben stroj.

jype ::

No ja, danes je AutoCad priblizno namenjen odlicni osnovi za kakrsenkoli CAD. Nad njegovo masinerijo Autodesk gradi super aplikacije, ki so izjemno uporabne.

Ampak SketchUpov UI je se vedno super nice. Bolj kot katerikoli drug :)

Oxford ::

AutoCAD je itak namenjen izdelavi načrta, ki se ga potem direktno izvozi v CNC ali temu podoben stroj.

Ja, če gledaš proizvodno strojništvo. Pri projektiranju strojnih inštalacij, pa je program NEPOGREŠLJIV. Zakaj? Zato ker so vse podloge, na osnovi katerih izdelaš razvod inštalacij v ACAD formatu -> arhitekti torej delajo v Acad-u. In to ne samo pri nas, ampak tudi v tujini (sam vem za primer dveh avstrijskih firm, ki sta risali načrte za Hoferjeve trgovine).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oxford ()

WarpedGone ::

Oxford:

Matr si trd. Bol ti trobimo, da se SketchUp niti ne trudi zamenjat AutoCAD, bol ga vlečeš na plan in mu poješ slavospeve.

Ni arhitektura samo risanje načrtov. Predno se spraviš risat načrt, je fino imet dobro izoblikovano idejo kakšne so želje in pričakovanja. V procesu izoblikovanja idej pretirana natančnost NI ZAŽELJENA, ker moti, ker pozornost usmerja tja, kar še ne paše - na detajle. Na začetku so skice, da se skomunicirajo želje, pričakovanja, ideje. Da se čimprej vidi, da je kakšna ideja zgrešena, in ne šele po tem ko prvič dvigneš roleto v novi hiši in vidiš, da ti sonce sploh ne posije na vitrino z rožami.

Če ti rad zagoniš po par dni za vsako verzijo načrta posebej, ti kr dej. Js se autocada ne dotaknem sploh. Klopco za fitnes sm zmodeliru kar u SketchUpu. Brez dragih tečajev etc.
Zbogom in hvala za vse ribe

CaqKa ::

>>> Ti že veš. Verjetno na podlagi dolgoletnih izkušenj dela v 'resnih' programih. No, naj te informiram, 'resni' programi že imajo svoj sketcher in zato ne potrebujejo SketchUp-a in podobnih igrač.

nojaz se na autocad in te zadeve ne spoznam...
lahko pa ti te interne sketcherje pokažeš, mi tukaj pa bomo podebatirali ali si ti interni sketcherji toliko dodelani, da je delo z njimi res hitrejše od dela s sketchupom.

Oxford ::

@WarpedOne:
Matr si trd. Bol ti trobimo, da se SketchUp niti ne trudi zamenjat AutoCAD, bol ga vlečeš na plan in mu poješ slavospeve.

Prosim prilimaj moj citat, kjer sem rekel, da hoče SketchUp zamenjati AutoCAD. Se ne spomnim nič takega. Poleg tega pa sem jasno napisal:

No, pa še to: AutoCAD je za 3D modeliranje še večje sranje kot SketchUp. :\ Autodesk je v ta namen naredil Inventorja.

Zato, prosim ne potvarjaj izjav. Kar se pa tiče klopce za fitnes, se je tudi jaz ne bi lotil z AutoCAD-om ker za 3D suxxxxxx.

Je pa zanimivo, da komentarje dajejo ljudje, ki sami priznajo: "nojaz se na autocad in te zadeve ne spoznam..." -> torej poznajo samo eno stran.

Oxford ::

O.K. fantje. Sem se odločil, da bom še enkrat potegnil SketchUp z neta in ga še enkrat preizkusil. Imam ravno eno stvar za zmodelirat za domače potrebe. Bom komentiral.8-)

BluPhenix ::

Ne vem zakaj ztu trobite le o arhitektih. Tako orodje je primerno še za marsikaj drugega. Jaz sem že napisal za kaj ga bom uporabljal: za izdelovanje prototipov ohišij za nove izdelke in podobno. Acada nimam, mi je predrag, je pa to dovolj, da lahko vidim kako bo vse skupaj zgledalo, ko bodo vsezja postavljena v ohišju in kako jih lahko postavim, da bo vse skupaj zasedalo čim manj placa. Pač model, ki bo šel potem k proizvajalcu bo nekdo narisal v acadu po moji predlogi iz sketchUpa. Za tako delo se meni zdi odličen.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

WarpedGone ::

Oxford:

Na prejšnji strani si reku tole:
... Kdorkoli govori, da je program "oh in sploh", nima pojma o 3D modeliranju oziroma, se je srečal do sedaj le s SketchUp-om. Tega pa ne govorim na pamet, ker sem intenzivno delal (delam) v SolidWorks-u, ProEngineer-ju, Inventor-ju in AutoCAD-u. ... Poleg tega pa sem preizkušal tudi ArchiCAD. To so programi, ki imajo uporabno vrednost - beri - z njimi lahko izdela dokumentacija za izdelavo, brez katere ostane model le datoteka na disku.


Malo kasneje tole:

Če želi arhitekt spraviti skupaj načrte, ki jih stranka nujno potrebuje za pridobitev vseh soglasij, potem bo SketchUp lepo pozabil in uporabil dobri starti ACAD....


Na koncu si celo morda začel dojemat poanto SketchUp-a, ko si napisal tole:

No, naj te informiram, 'resni' programi že imajo svoj sketcher in zato ne potrebujejo SketchUp-a in podobnih igrač.


In še v naslednjem svojem postu si zopet pel slavospeve AutoCADu. Iz tega razumem, da ti razumeš, kot da trdimo, da hoče SketchUp zamenjat AutoCAD in ga na vse kriplje braniš. Toliko o potvarjanju.

Obstaja profi software in ne-profi software. A je tolk tešk to dojet.
Zbogom in hvala za vse ribe

Oxford ::

WarpedOne:

Citiral si:
Če želi arhitekt spraviti skupaj načrte, ki jih stranka nujno potrebuje za pridobitev vseh soglasij, potem bo SketchUp lepo pozabil in uporabil dobri starti ACAD....

in

... Kdorkoli govori, da je program "oh in sploh", nima pojma o 3D modeliranju oziroma, se je srečal do sedaj le s SketchUp-om. Tega pa ne govorim na pamet, ker sem intenzivno delal (delam) v SolidWorks-u, ProEngineer-ju, Inventor-ju in AutoCAD-u. ... Poleg tega pa sem preizkušal tudi ArchiCAD. To so programi, ki imajo uporabno vrednost - beri - z njimi lahko izdela dokumentacija za izdelavo, brez katere ostane model le datoteka na disku.

Kateri del teh citatov se sklada s tvojo izjavo: " ... Bol ti trobimo, da se SketchUp niti ne trudi zamenjat AutoCAD ..." Torej, da jaz trdim, da skuša biti SketchUp zamenjava AutoCAD-a? :\


In še v naslednjem svojem postu si zopet pel slavospeve AutoCADu.
Daj prosim, prilimaj še ta slavospev, ker ga sam ne najdem. :\


No, naj še enkrat citiram samega sebe, kot dokaz, da AutoCAD niti NE MORE BITI konkurenca SketchUp-u: "No, pa še to: AutoCAD je za 3D modeliranje še večje sranje kot SketchUp. Autodesk je v ta namen naredil Inventorja." AutoCAD NI 3D modelirnik in ga NIKJER nisem izpostavljal kot konkurenco SketchUp-u. M-kay?

Če pa želiš nadaljno žaljivo debato v tvojem slogu: "kdo je bolj trd", jo lahko nadaljujeva preko ZS. Pri tem pa močno upam, da imaš na razpolago dovolj 'streliva' - v smislu znanja 3D modeliranja in CAD programov - kajti jaz ga imam na pretek. Ti pa ...?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oxford ()

WarpedGone ::

Z žaljivimi obkladanji si začel ti: "Kdorkoli govori, da je program "oh in sploh", nima pojma o 3D modeliranju", "Evo, tole je tipičen primer nekoga, ki ne ve kaj govori! Nekoga, ki je ravnokar zaključil srednjo šolo in še ni videl sveta v pravi luči.",

Kdor seje veter, žanje vihar.

Ostalo dobiš na ZS.
Zbogom in hvala za vse ribe

Oxford ::

O.K. :))

Kot sem rekel, bom SketchUp zinštaliral in ga znova preizkusil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oxford ()

Oxford ::

Takole je fantje. Kot sem rekel, sem si zinštaliral SketchUp (no dobil sem pro verzijo) skupaj z 'video tutoriali'. Moram reči, da sem kar obstal, ko sem si ogledoval filmčke. Zadeva me je res impresionirala. Zato se na tem mestu:

- opravičujem Caqki za ostre besede in

- zakopavam bojno sekiro z WarpedOne.:)) Piece! kul?

Program ima precej pripravnih orodij za hitro vizualizacijo idej. Toda kot sem trdil že prej, ne more biti nadomestek CAD programom, ki so zgrajeni okoli parametričnih grafičnih 'motorjev' - da ne bo pomote - AutoCAD-a ni zraven.

CaqKa ::

to da ne poznam autocada rhina ali inventorja, še ne pomeni da ga nisem sprobal.
pomeni da jih ne poznam v detajle in da nikoli v njih nisem zasledil teh sketcherjev kot jih omenjaš.


sprobaj še kak izvoz v acad ali pa 3dmaxa, tega namreč jaz ne morem testirat in povedat ako so ti izvozi dovolj dobri za nadaljno detajlno obdelavo teh sketchev.

vsekakor sem mnenja da je delo s temi sketchi hitrejše. in da bo vsem tistim projem, ki delajo vsaj malo z 3d modeli še kako prišel prav (arhitekti, strojniki..)
me pa veseli da smo te razsvetlili :)

Oxford ::

Poskusil sem z izvozom 3D modela v Acad. Prebere ga 1:1. Torej je pretvorba OK. Težava so edinole zaobljene površine, ki ostanejo 'nasekane' in so kot takšne neuporabne - kaj ti pomaga cilindričen kos, ki je v resnici 20-kotna prizma.

Lahko kdo pomaga kako 'zgladiti' cilindrične kose? Ali je možno izdelati vrtenine (npr. kroglo)? Brez tega je program ZELO omejen.

PrimozR ::

Mnja, tudi sam sem opazil da je cilinder mnogokotna prizma :/ Krogle pa ne znam narediti. Za model enega case moda bi mi prav prišla (8x osmina krogle :)

Nejc Pintar ::

Kroglo lahko narediš s Follow me toolom.
BOm naredil video tutorial:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

CaqKa ::

načeloma so itak vse stvari v 3d sestavljene iz 3kotnikov..tako da me to ne čudi.
vem pa da si v maxu lahko nastavil kolko kotna naj bo recimo ta prizma, pol ko še pa senčenje vklopiš pa pač dobiš občutek valja.

morda je pač zaradi tega omejen.. ampak tisti profi bo to akceptal in te krogline v cad programu na novo naredil, vseeno bo še vedno dosti časa prišparal.
mogoče bo našel tudi kak workaround :)

Oxford ::

Sem našel - Nejc, se ni treba truditi, ker je to lepo prikazano v help-u.
Kar se pa tiče krogle - nekaj osnovnih oblik je že v direktoriju Components\Shapes.

Drugače pa bo precej pomagal tale forum.

BluPhenix ::

No, lepo da se je zadeva razčistila. To da delamnogokotnike sem tudi jaz opazil pro vseh curved površinah. Lahko da je tako zaradi hitrosti izrisa. Možno, da se da kaj nastaviti, koliko "veren" naj bo krog.

Torej izvoz v acad deluje, super, potem sem še bolj srečen!
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

CaqKa ::

mnogokotniki so v 3d nekaj čist običajnega, saj se vsaka oblina simulira z mnogo majhnimi trikotniki.
to tudi v maxu dela tak

no razen če so v 3d grafiki kaj novega pogruntali od takrat ko sem jaz dela z njo.
fora kakega acada ali pa recimo corela, ali pa illustratorja, so v tem da so to vektorska orodja. zato pri njih lahko narediš krog (določiš mu izhodišče, polmer pa kak drug parameter)
dočim se recimo v 3dmaxu nariše krog, pri katerem določiš kako 'zobat' naj bo. potem ko pa to daš renderirat pa zgleda zaradi senčenja okgorglo. (pri sketchupu pa ekasto, ker ima slab render engine)

64202 ::

> no razen če so v 3d grafiki kaj novega pogruntali od takrat ko sem jaz dela z njo.

Ja, recimo Nonuniform rational B-spline - Wikipedia, the free encyclopedia :)
I am NaN, I am a free man!

Oxford ::

Evo, našel sem način, kako povečati število delitev posameznega kroga, ki ga nato extrudiraš v cilinder:

Narišeš krog na neki ravnini (vneseš polmer, če želiš natančno dimenzijo). Nato klikneš na rob kroga, da se obarva rumeno in klikneš desni gumb na miški ter izbereš "Entity info". Popraviš vrednost "Segments" iz 24 na npr. 100 in to je to.

Sedaj je tudi pri izvozu v DWG (Acad format) cilinder bolj podoben samemu sebi.

_pobesneli_ ::

Še prej kot narises krog ti pise spodaj na desnem robu sides..popravis tisto na večje število pa je lepši krog.

zame je sketchup zelo dobr program..risem vse kar mi pade na pamet..celo avtoakustiko v mojem avtu lahko narisem prej kot se lotim postavitve stvari.ohišja itd.
Gregor

simnov ::

o te m se je govorilo v renični resničnosti če se ne motim

jevsenak ::

Am ja tale program tut js uporablam sisec sm še 14 let stan. ampak me doma kar hvalijo am trenutno se bol ubadam s pohištvom in podobnimi rečmi.
fotografije si pa lahko pogledate na moji spletni strani ali pa na direknem linku : fotografije

Company ::

Dober si za 14 letnika. Samo slovenščina ti še ne gre najbolje. :))

Brez zamere,
Company
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google SketchUp - Pomoč

Oddelek: Programska oprema
111781 (723) #000000
»

Program za 3D-model hiše

Oddelek: Programska oprema
2920373 (6830) amigo_no1
»

Letalski center Lesce-Bled

Oddelek: Loža
111558 (1226) rddezh9
»

DIY disk suspension

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
242015 (1388) kuglvinkl
»

SketchUp zastonj! (potem, ko je proizvajalca, @last software, kupil Google) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8515065 (11392) Company

Več podobnih tem