»

Microsoft združljiv z Linuxom

Slashdot - Microsoft na podlagi ugotovitev, da ga je Linux tehnološko vsaj dohitel, če že ne prehitel, previdno sklepa zavezništva z nekdanjimi tekmeci. Govoriti o trendu bi bilo predrzno, če se ravno ob tem času ne bi dogajala vrsta sprememb, ki se jih od Microsofta nismo mogli nadejati.

Wall Street Journal piše tudi o obljubi Microsofta, da ne bo uporabljal svojih patentov zoper uporabnike SuSE Linuxa (kar, upajmo, velja za vse različice jedra in drugih programov tudi takrat, ko so zaviti v kako drugo distribucijo), ter o nameri Microsofta in Novella, da skupaj razvijata tehnologije, ki omogočajo lažje sobivanje obeh operacijskih sistemov v heterogenih računalniških okoljih. Nemara je na oznanitev takšnega partnerstva vplivala tudi nedavna nova ponudba Oracla, ki po novem zagotavlja komercialno podporo za RedHatovih enterprise različic operacijskega sistema Linux.

Novell je od svojega prevzema SuSE Linux pri pomembnih vprašanjih vedno stal za razvijalci Linux jedra. Če nova partnerstva...

76 komentarjev

Novell odprl SuSE Linux

Slo-Tech - Novell, ki je pred časom postal lastnik nemškega SuSE-ja, se je odločil popolnoma odpreti paradnega konja prevzetega podjetja. SuSE Linux Professional je namreč po vzoru Mozille, OpenOffice.org in Fedore podaril skupnosti odprtokodnih razvijalcev, ki bo odslej skrbela za razvoj. V ta namen so postavili spletno stran z domeno openSUSE.org (le kdo ve zakaj so U napisali z veliko črko?), ki svojo odprtost dokazuje že s tem, da je wiki. Izvorna koda distribucije SuSE je še posebej zanimiva (tudi za ostale distribucije) zaradi namestitvenega sistema in nastavitvenih orodij.

45 komentarjev

Longhorn šele v letu 2007. Voda na čigav mlin?

OSNews - V zadnjih tednih se je nakopičilo vse več govoric, da Longhorna ne bo niti v letu 2006 ( 1 | 2 | 3), ampak je zdaj potisnjen že v leto 2007. Apple, Novell, Red Hat, Mandriva, Linspire in čistokrvni odprtokodneži z Debianom (Ubuntom) na čelu bodo imeli tako še precej časa, da se pripravijon na Prihod. Nekateri izdelki omenjenih izdelovalcev celo že zdaj ponujajo (npr. Mono v SuSE Linuxu) oz. bodo zares kmalu ponudili (npr. OS X 10.4 Tiger) tehnologije, ki jih bo Microsoft predstavil šele v Longhornu. A vendar je Longhorn posebno poglavje, ki lahko zaznamuje celoten potek razvoj programja v prihodnosti. Komu zvoni?

178 komentarjev

Foresight Linux: Mono podobo na ogled postavi

OSNews - Že spet ena distribucija Linuxa. Zakaj omenjamo Foresight Linux? Njena odlika je, da prikazuje najnovejše in najzmogljivejše tehnologije okolja Gnome, ki utegnejo krojiti prihodnost namizja. Najpomembnejša je infrastruktura Mono (odprta implementacija .NET), na kateri temeljijo mikavna orodja: beagle, f-spot, howl in najnovejši hal. Foresight Linux ima tudi svoj paketni sistem Conary in orodje OverSite za upravljanje sistema preko spleta. Želite Google Desktop Search za Linux?

POPRAVEK: howl in hal seveda ne temeljita na Monu.

21 komentarjev

Novi SuSE 9.2

Slashdot - Novell je izdal novo različico distribucije SuSE Linux 9.2. Nova različica se ponaša z jedrom 2.6 in namizjema KDE 3.3 ter GNOME 2.6. Izboljšali so tudi podporo brezžičnim omrežjem, vključili pa tudi Evolution 2.0, ki se je sposoben povezati z Groupwiseom in Exchangom. Dodan je tudi WYSIWYG-urejevalnik spletnih strani nvu ter nekaj druge, celo plačljive programske opreme. Prodajne različice distribucije bi se po napovedih naj pojavile na policah trgovin v novembru. Več o tem.

6 komentarjev

SuSE 9.1 Personal na voljo za prenos

Slashdot - V nasprotju s svojo redno prakso je SuSE izdal celotno zagonsko sliko ISO svoje distribucije SuSE Linux 9.1 Personal. Zanimivo je, da na uradni strani izdaja sploh še ni omenjena, čeprav jo lahko prenesete z vseh uradnih zrcalnih strežnikov. To je prvikrat, da je SuSE sploh izdal katero svojo celotno sliko ISO za platformo i386 na internetu za prenos. Tako lahko sedaj po namestitvi paketov iz verzije FTP dobite skoraj celotni SuSE 9.1 Professional (brez komercialnih delov). Klik!

7 komentarjev

RedHat ES 3.0 vs. SuSE Server 8.0

PC Linux Online - Čedalje več je govora o Linuxu kot namiznem operacijskem sistemu, vendar pa je njegova najpomembnejša vloga, ki jo trenutno igra, strežniška. Po večini raziskav tretjina vseh svetovnih strežnikov uporablja Linuxa, znano pa je, da je najpogostejša izbira med spletnimi in poštnimi strežniki. In katero distribucijo uporabiti za strežnik? Za pomoč preberite članek na DevX.com, kjer so si ugledali RedHat Enterprise Server 3.0 in SuSE Server 8.0.

Seveda pa nikar ne pozabite, da obstajajo tudi nekomercialne distribucije.

0 komentarjev

SuSE Linux Enterprise Server 8 for AMD64

PC Linux Online -

22. aprila 2002 je izšel SuSE Linux 8.0 za AMD64, ki je prinesel mnoge novosti pri uporabi Linuxa na namizjih. Danes, natanko eno leto za tem, je še izšla distribucija Linuxa, ki ne prinaša novih možnosti, temveč razširja paleto arhitektur, na katerih teče Linux in so pripravljena za uporabo v podjetjih. Tako SuSE kot Mandrake sta sicer že pred nekaj tedni predstavila svoja operacijska sistema za procesorje AMD Opteron, novi SuSE Linux Enterprise Server 8 za arhitekturo AMD64 pa je prvi izdelek, ki je pripravljen za profesionalno uporabo na zmogljivih sistemih na omenjeni arhitekturi. Kmalu lahko pričakujemo tudi odgovor RedHata in Microsofta.

Na Newsforge so si izdelek že ogledali, na uradni spletni stran nemškega podjetja SuSE pa je na voljo uradna novica.

0 komentarjev

Novell bi odprto kodo

PC Linux Online -

Novell bo v naslednjo različico operacijskega sistema NetWare vgradil komponente in standarde z odprto kodo. Na letni konferenci uporabnikov BrainShare je namreč naznanil, da bo novo različico NetWare 7.0 in GroupWise, orodje za sporočanje in skupinsko delo, moč poganjati tako na jedru NetWare, kot tudi Linux.

Podjetje si prizadeva, da bi pridobilo razvijalce odprtokodnih sistemov za razvoj lastnega programja. V ta namen so že postavili spletno stran Novell Forge, ki razvijalcem omogoča prenos, spreminjanje in izmenjavo odprte izvorne kode. Več o tem.

1 komentar

SuSE za Itaniume2

MadPenguin.org - Nemško podjetje SuSE je danes oznanilo izid SuSE Linux Enterprise Server 8 za družino procesorjev Intel Itanium, ki je tako postal je prvi strežniški izdelek tega podjetja za procesorje Intel Itanium 2. SuSE je bil prav tako izbran za člana "TeraGrid", znanstvenega računalniška sistema za raziskovalce znotraj Združenih držav Amerike. Več o tem.

0 komentarjev