»

Opera 9.5 Alpha

Opera Web Browser - Pri norveški Operi so danes javnosti predstavili prvo testno verzijo novega spletnega brskalnika Opera 9.5.

Nekaj pomembnejših novosti v trenutni Alpha različici:
  • Višja hitrost in manjša požrešnost
  • Neposredno iskanje po vsebini obiskanih strani iz naslovne vrstice
  • Izboljšan prikaz mnogih strani
  • Izboljšana podpora standardom (CSS3)
  • Peer Exchange podpora v BitTorrent odjemalcu
  • Sinhronizacija profila s servisom My Opera
  • Boljša integracija s platformami - Mac uporabniki se bodo lahko nadejali lepšega zgleda, Linux uporabniki pa QT4 ter 64 bitne različice
  • Možnost ponovnega odpiranja celotnih zaprtih oken

Za več informacij in dolpoteg pa kliknite semle.

123 komentarjev

Opera 9

Opera software - Norveška Opera Software je v torek izdala deveto različico svojega spletnega brskalnika, Opere.

Najzanimivejše novosti (nekatere od njih ste si lahko ogledali v Tehnical Preview različicah) so:

  • Podpora za BitTorrent prenose

  • Content blocker za učinkovito blokiranje vsebin

  • Vmesnik za preprosto dodajanje spletnih iskalnikov

  • Grafični predogled vsebine zavihkov

  • Nastavitve za vsako stran posebej (piškotki, JavaScript, vsebina, CSS, ...)

  • Widgeti

  • Izboljšano urejanje bogatega besedila (Rich text editing)



Brskalnik Opera je priljubljen predvsem zaradi svoje majhnosti, hitrosti in varnosti. Trenutno je na voljo različica za operacijski sistem Windows, različice za ostale sisteme (Mac OS, UNIX, ...) lahko pričakujemo v kratkem. Klik.

236 komentarjev

Opera 9 Technology Preview 2

Opera software - Opera je včeraj izdala novo verzijo svojega istoimenskega spletnega brskalnika Opera. Gre za drugo Technology Preview verzijo, kar pomeni, da je namenjena prikazu novih tehnologij, ki bodo vključene v končno verzijo brskalnika, Opero 9.

Kot se za tehnološko najnaprednješi brskalnik spodobi, je novosti kar nekaj:
  • Podpora widgetom, majhnim AJAX aplikacijam in pripomočkom, ki vam olajšajo delo oziroma prikazujejo željene informacije
  • Bittorrent odjemalec, ki je sedaj optimiziran tako, da pred uporabo ni potrebno nikakršno nastavljanje
  • Nastavljanje in dodajanje novih spletnih iskalnikov prek vmesnika
  • Vmesnik za nastavljanje blokiranja željenih vsebin (na primer oglasov)
  • Izpopolnjen uničevalec neželjenih pojavnih oken
  • Možnost nastavitev za vsako stran posebej
  • Predogled v tabih odprtih strani

Več si lahko preberete tukaj, kjer je na voljo tudi prenos različic za Windows, UNIX in Mac platforme.

Velja pa še opozoriti, da je Technology Preview verzije priporočeno namestiti ločeno od stabilnih...

53 komentarjev

Opera 9 Preview 1

Opera software - Opera je danes izdala prvo javno predogledno verzijo bodočega spletnega brskalnika Opera 9 (kodno ime Merlin), ki je namenjena predvsem prikazu novih tehnologij in (boljši) podpori standardov, čemur so razvijalci posvetili veliko pozornosti.

Med mnogimi spremembami so tudi spremenjene bližnjice, ki po novem ne bodo več motile uporabnikov, ki so k Operi migrirali iz katerega od drugih brskalnikov.

Pred preizkusom si preberite zvrhan spisek novosti, na voljo pa sta tudi različici za operacijske sisteme Unix in Mac.

40 komentarjev

BitTorrent klient v Operi

Opera Web Browser - Danes je Opera izdala testno verzijo spletnega brskalnika Opera 8.02 Technical Preview 1, ki je le namenjena prikazu nekaterih novih funkcij, ki bodo v končni verziji produkta.

Načeloma takšne verzije niso nič posebnega, pri tej verziji pa je posebej zanimivo to, da vsebuje odjemalec za protokol BitTorrent, ki v zadnjem času postaja zelo popularen. Zaenkrat ga sicer ni moč konfigurirati, a se bo to spremenilo v naslednji verziji.
Te funkcionalnosti v ostalih brskalnikih (tudi z vtičniki) trenutno ni mogoče doseči, naj pa le še omenim, da je kljub temu dodatku velikost namestitvenega paketa Opere ostala praktično enaka.

Na voljo za pre(do)gled so verzije za Windows, Mac OS in Linux, dobite pa jih lahko tukaj

(Spet) je čas za kopiranje.

51 komentarjev

Najhitrejši brskalnik je ... Opera!

Slashdot - Vojne brskalnikov za prevlado in nespregledljiva nasprotja med njihovimi uporabniki segajo že v čas, ko sta bila največjo bitko za uporabnike PC-jev Netscape in Microsoft. Prvega je povozil čas, slednji pa je preživel in se danes v okolju Windows bori predvsem z Mozillo, Firefoxom in Opero. Uporabniki slehernega bodo zatrjevali, da je najboljši. In kateri je res najboljši?

Na to vprašanje so si poskušali odgovoriti na HowToCreate, kjer so med seboj primerjali vse najbolj popularne brskalnike za Linux (Firefox, Mozilla, Konqeror, Opera, Epiphany), Mac OS X (Safari, Opera, OmniWeb, IE, iCab, Firefox, Camino) in Windows (Avant, Escape, Clue, Firefox, IE, Mozilla, Opera, Netscape). Primerjali so čas hladnega zagona (cold start), toplega zagona (warm start), hitrost renderiranja CSS, tabel, obdelave slik in skript in vračanja na obiskane strani (history).

Rezultati so nedvoumni: z Opero ne moreti zgrešiti na nobeni platformi in je trenutno najhitrejši brskalnik. Ne verjamete?

99 komentarjev

Opera, spletni brskalnik, ki je več kot to

Slo-Tech - Tukaj na kratko predstavljam spletni brskalnik, o katerem se na Slo-techu malokdaj piše in ga zato marsikateri obiskovalec še ne pozna.

Jon Tetzchner in Geir Ivarsøy sta pred desetletjem začela razvijati spletni brskalnik, ki je čez dve leti ugledal luč sveta z uradno verzijo 2.1. Podjetje Opera se je tako začelo profesionalno ukvarjati z razvojem brskalnika Opera. Do današnje uradne verzije 7.54 (oziroma še vroča Opera 7.60 P3) smo bili priča ogromnemu napredku, ki se najbolje odraža v konfigurabilnosti in funcionalnosti samega brskalnika, kjer Opera, po mnenju mnogih, pomete s konkurenco.

Profesionalnost Opere se kaže tudi v tem, da so na voljo različice za sedem operacijskih sistemov, za Linux kar v 15 distribucijah. Celo za naprednejše mobilne telefone si je moč prenesti prirejeno verzijo tega brskalnika.

Najbolj seveda prepričajo unikatne lastnosti Opere, ki iz nje naredijo več kot le spletni brskalnik. Po besedah avtorjev z vsem naštetim postane simply the best...

43 komentarjev

Sveže programje

OSNews - Izšel je Service Pack 3 za Microsoftov Office XP. Paket popravkov prinaša varnostne popravke in tudi pohitritve ter večjo stabilnost.

Kmalu bo izšla Opera 7.50, norveško podjetje pa je že izdalo različico Opera 7.50 Preview 3, ki je sočasno na voljo tako za Windows, kot tudi Linux, Solaris in FreeBSD. Nova različica omogoča prenos datotek pri klepetu, boljše nitenje v poštnem odjemalcu in drugo.

KDE 3.2 je doživel prvo prenovitev, saj je izšla različica 3.2.1, ki prinaša najnujnejše popravke.

6 komentarjev