»

Originalne kartuše zaostajajo

TrustedReviews - Tržni model, ki ga uporabljajo proizvajalci tiskalnikov, predvsem v nižjem in srednjem razredu, zna marsikomu iti na živce. Najprej vam za mizerno ceno prodajo izjemen tiskalnik, nato pa vas oberejo do kosti, ko se odpravite po originalno črnilo in papir. Tukaj stopijo na sceno manj priznani proizvajalci/restavratorji neoriginalnih kartuš, ki za svoje izdelke zahtevajo bistveno manj denarja. Tiskalniški mogotci se jih pogosto lotevajo s tožbami, še pogosteje pa jih poskušajo diskreditirati s podatkom, da originalen material ponuja mnogo višjo kvaliteto tiska in obenem ne kvari naprav.

Pa je res tako? Fantje s TrustedReviews so se odločili, da trditev enostavno preizkusijo v praksi. Nabavili so multifunkcijske naprave (kombinacija tiskalnika in skenerja) štirih vodilnih proizvajalcev (HP, Lexmark, Epson in Canon), se oborožili z različnimi kartušami in papirjem ter pričeli s tiskanjem. Vse vzorce so nato v prostoru s kontrolirano osvetlitvijo ponudili na vpogled ocenjevalcem,...

45 komentarjev

Epsonov uspeh v boju proti kompatibilnim kartušam

Slo-Tech - Photographyblog, sklicujoč se na izjavo za medije družbe Seiko Epson Corp. poroča, da je omenjena družba nedavno vložila tožbo proti britanskem podjetju CybaHouse Ltd., zatrjujoč, da slednji z uvažanjem in distibucijo kompatibilnih kitajskih tiskalniških kartuš (pod blagovno znamko IM JET) krši Epsonove pravice iz naslova patentov.

Epson je na predlog tožene stranke pristal na poravnavo, v kateri je bilo dogovorjeno, da bo družba CybaHouse opustila prodajo Epsonovih kompatibilnih kartuš, tožniku povrnila stroške spora ter plačala odškodnino za povzročeno škodo. Znesek odškodnine - tako kot druge podrobnosti poravnave - ni znan, saj je vsebina poravnave poslovna skrivnost.

Seiichi Hirano iz družbe Seiko Epson Corp. je dejal, da Epsonovi izdelki vsebujejo tehnologijo in oblikovanje, ki sta plod dolgoletnega razvoja in raziskav. "Za Epson je pomembno, da zaščitimo našo intelektualno lastnino ter zaščitimo naše izdelke pred uvozniki in izdelovalci izdelkov, ki kršijo naše pravice....

63 komentarjev

Epson preganja proizvajalce kompatibilnih kartuš

PC World - Po zaslugi podjetja Seiko Epson sta v preteklem tednu morala kar dva proizvajalca kartuš iz prodaje umakniti svoje proizvode, ki so kompatibilni z Epsonovimi tiskalniki.

Environmental Business Products je ustavil dobavo omenjenih izdelkov po izvensodni poravnavi, potem ko je Epson proti londonskemu podjetju sprožil sodni postopek zaradi kršitev številnih Epsonovih patentov in registriranih oblik. Poleg ustavitve prodaje bo britansko podjetje krilo tudi sodne stroške ter Epsonu plačalo stroške za povzročeno škodo (vsota še ni določena).



Že v začetku tedna pa je uspelo Epsonu doseči poravnavo s podjetjem Multi-Union Trading in podjetju iz Hongkonga preprečiti uvoz in prodajo kompatibilnih kartuš v ZDA. Japonski...

78 komentarjev

Iniciativa programski patenti

Slo-Tech - Danes (četrtek, 16. junij) je bila uradno obelodanjena ustanovitev Iniciative programski patenti.

Gre za neformalno skupino organizacij, ki se zavzemajo za spremembo besedila direktive o računalniško izvedenih izumih in podpirajo amandmaje, ki so jih predlagali poslanci evropskega parlamenta.

Prvi projekt iniciative je spletna stran www.patenti.si, ki je namenjena informiranju o posledicah direktive, aktualen pa je tudi E-Referendum, kjer lahko vsak glasuje za trenutno besedilo ali za amandmaje, glasovi pa bodo posredovani evroposlancem.

Uradni PR je dostopen tu, k promociji spletne strani pa so vabljeni vsi...

14 komentarjev

Apple patentiral Maca tabletko!

Slashdot - Ameriški patentni urad (vdih ... tokrat ne gre za softverski patent ... izdih) je Applu podelil patent s številko D504,899, pod katero se skriva skrivnostno poimenovana "elektronska naprava". Kot je razvidno iz opisa in skic gre za Applovo izvedenko tabletke, saj je med opisom celo omenjen HP Compaq Tablet PC in še nekatere druge naprave. Izvirna novica z nekaj ne-preveč mikavnimi slikami.

10 komentarjev

Epsonov komar

Slashdot - Tiskalniški gigant Epson je danes širši javnosti predstavil leteča robota - µFR ("Micro Flying Robot"). 10g gramov težki mikrorobot uporablja za svoje delovanje ultra tanek ultrasoničen motor. Dodaten bonbonček pa je še vgrajeni modri zob, preko katerega krmilimo to čudo tehnike. Med demonstracijo je Epson uprizoril pravi manjši robotski balet. Več informacij na domači strani.

Robota bodo kazali vsem interesentom na Mednarodnem sejmu robotike 2003, ki se bo jutri začel v Tokyu. Ta dogodek sam pa skoraj zahteva, da bomo tekom tedna poročali še o kakšnem novem dosežku v tehniki.

9 komentarjev

Intelovi bodoči upokojenci

X-Bit Labs - Ameriško podjetje Intel se je odločilo, da bo iz prodaje umaknilo nekatere izmed svojih mikroprocesorjev, ki so že malo zastareli in neaktualni. Intel bo upokojil 1,80 GHz Celerona, Pentiuma III s frekvenco 1,26 GHz in 512 KB L2-predpomnilnika in celo vrsto mobilnih Pentium III procesorjev. Uradno naj bi bili procesorji na voljo še celo leto, sicer pa jih bomo kaj kmalu pozabili, predvsem po zaslugi zmogljivejših procesorjev, kot so Pentiumi 4, da ne omenjamo procesorjev konkurenčnega podjetja AMD. Kakor v džungli, velja tudi v računalniškem svetu pravilo: Močnejši ostanejo. Klik!

0 komentarjev