»

Microsoft in ETH pokazala prototip Barrelfish

Slashdot - Microsoft Research iz Cambridgea v sodelovanju ETH Zürich razvija nov operacijski sistem, ki se za zdaj še kodno imenuje Barrelfish. Gre za sistem, spisan povsem od začetka, ki je namenjen modernim sistemom, kjer imamo na voljo vedno več jeder, ki jih je treba nekako zaposliti in izkoristiti. Raziskovalci niso bili pretirano molčečni, saj so zadnje leto po svetu imeli kar nekaj predavanj o njem, sedaj pa so izdali prvi pravi pregled, ki ga spremlja izvorna koda. Govorice segajo še dlje in pravijo, da bo Barrelfish odprtokoden in brezplačen, saj da naj bi vseboval nekaj BSD-jevih knjižnic, a na to bomo morali še počakati. Avtorji so sestavili pravi članek, kjer so podrobno opisali novo arhitekturo.

19 komentarjev

Microsoft bo zaračunaval Office Beta

CNet - Office 2007 Beta 2 je bil do sedaj prenesen že 3 milijonkrat. To naj bi bilo 5 krat več, kot so predvidevali pri Microsoftu. Zato bodo začeli prenose zaračunavati. Od srede naprej vas bo prenos bete stal 1,5 dolarja. Pri Microsftu še pravijo, da to ne bo postala stalna praksa. Za dosedanje uporabnike bodo tehnične osvežitve in nadgradnje še naprej brezplačne.

Za navdušence torej prihajajo zadnji dnevi za zastonj beta 2 verzijo. Z opozorilom, da bo normalno delala le do februarja 2007...

46 komentarjev

Microsoft Expression

Slo-Tech - Danes je Microsoft izdal skupek orodij, namenjenih spletnim oblikovalcem in razvijalcem, orodja pa postavljajo ob bok že uveljavljenemu Adobe Dreamweaver in drugim. Paket orodij zajema Graphic Designer, Interactive Designer in Web Designer.

Orodja na žalost še niso dokončana, saj so trenutno v verziji CTP (Community Technology Preview). Poleg tega je predhodno potrebno namestiti .NET 2.0 in WinFX, če si boste zaželeli dela z XAML formati.

Vse ostale informacije, skupaj s programi, najdete na uradni strani Microsoft Expression.

16 komentarjev

Ameriški patentni urad je Microsoftu odobril patent za FAT datotečni sistem

News.com - Po 2-eh letih preverjanja je ameriški patentni urad Microsoftu dokončno dodelil patent za njihov FAT datotečni sistem, ki bi naj bil "inovativen in neočiten".

Kaj to pomeni? Public Patent Foundation (Javna patentna organizacija), ki je skušala spodbiti podelitev patenta opozarja, da bo Microsoft morda začel pobirati licenčnine od vseh, ki uporabljajo ta datotečni sistem. To pa so nekatere distribucije Linux-a, MP3 predvajalniki, USB flash kartice, ki jih uporabljajo fotoaparati, USB ključi, in še in še...

Predsednik ameriške Public Patent Foundation, Dan Ravicher, se s to odločitvijo seveda ne strinja. Njegova organizacija je že leta 2004 trdila, da Micosoft ni izumil tega sistema, ker je bil v uporabi že preden so ga začeli uporabljati tudi oni (tim. prior art). Po njegovem mnenju je bil postopek ponovnega preverjanja patenta pristranski, saj javnost ni mogla spodbijati argumentov Microsofta. A kakorkoli že, odločitev je sedaj (v ZDA) dokončna.

Čudi me le, čemu Microsoft še...

42 komentarjev

Zotob črv se predstavlja

Slo-Tech - Te dni se je po medmrežju začel širiti nov črv, znan pod mnogimi imeni, najbolj pogosteje pa je omenjen pod imenom Zotob. Po poročanju CNet se je črv začel širiti v soboto in pri tem okužil kar nekaj Windows 2000 operacijskih sistemov, med njimi so se znašli tudi tisti pri ABC, CNN in The New York Times.

Sam črv za svoje širjenje izkorišča napako v Plug'n'Play operacijskih sistemov Windows 2000. Kot se je že velikokrat zgodilo, je bil popravek, sicer označen z najvišjo stopnjo nevarnosti critical, na voljo že preden se je sam črv začel širiti. Kljub temu pa ni za prezreti dejstva, da se je prvi črv, ki izkorišča to luknjo, pojavil v rekordno kratkem času po objavi napake in popravka, poroča CNet.

Na Smoothwall so tudi spisali nekaj predlogov, kako se znebiti tega črva. Poleg inštalacije vseh popravkov, bi naj pomagalo tudi blokiranje prometa z IPjem 72.20.27.115, na katerem bi se naj nahajal IRC server s katerim črv komunicira.

Priporočljivo je tudi, da vaš računalnik...

78 komentarjev

Microsoft z Acrylicom, beta 1

News.com - Microsoft je izdal prvo beto svojega novega programa za urejanje grafike. Acrylic, kot se program še kodno imenuje, je zasnovan na Expressionu, ki ga je Microsoft predlani kupil skupaj s podjetjem Creature House iz Hong Konga. V Redmondu opisujejo program kot mešanico med orodji za vektorsko in bitno grafiko - obvladal naj bi delo z obema, s čimer bo resna konkurenca Adobovemu Photoshopu.

Acrylic bo za svoje delovanje zahteval spodoben procesor z vsaj 733 MHz, Windows XP SP2, 256 MB pomnilnika in pol gigabajta prostora na disku. Program, velik 77 MB, ki bo deloval do oktobra, si lahko brezplačno prenesete z Microsoftovih strani. Več o tem.

25 komentarjev

1 Gbps internet v Hong Kongu

več strani - Internetni ponudnik Hong Kong Broadband bo pričel uporabnikom ponujati 1 Gbps internetne povezave - v obe smeri. Storitev bo lahko uporabljalo okoli 800.000 gospodinjstev v Hong Kongu, cena pa bo 215 ameriških dolarjev mesečno (okoli 40.000 SIT). Po podatkih HKBN bo storitev omogočala 166-krat hitrejši download in 1950-krat hitrejši upload glede na trenutne hitrosti ADSL povezav. Manj zahtevnim uporabnikom že sedaj ponujajo 100 Mbps povezave za 34 dolarjev mesečno (6300 SIT) in 10 Mbps povezave za 16 dolarjev (3000 SIT) mesečno.

Več informacij: Convege Network Digest

118 komentarjev

Corel spet pripravlja WordPerfect za Linux

PC Linux Online - Kanadski Corel, znan predvsem po legendarnem orodju za delo z vektorsko grafiko, je pred par leti slovel kot najprivlačnejši distributer Linuxa za domače uporabnike. S tehnologijo WINE so tedanjo pisarniško zbirko WordPerfect 9 in pozneje 2000 pripravili do delovanja v Linuxu, po velikih finančnih težavah in predvsem po vrtoglavi injekciji s strani Microsofta pa jim je zgodba o Linuxu postala nezanimiva.

Sledila je prodaja podjetja neki firmi iz San Francisca, potem pa distribucije Linuxa podjetju Xandros, ki trenutno izdeluje eno izmed najbolj čislanih in uporabniku prijaznih različic Linuxa. Zgodba okoli pisarniške zbirke za Linux je povsem zamrla.

A očitno le začasno, kajti Corel pripravlja preskusni projekt, v katerem bo od 15. aprila naprej začel ponujati novo različico zbirke WordPerfect 12 za Linux, in to brez pomoči zunanjih knjižnic ali emulatorjev, torej v popolnoma domači izvedenki za Linux. Skušali bodo ugotoviti, ali se lahko z izdelkom kosajo predvsem s StarOfficom...

6 komentarjev

Še bolj odigitalen Hong Kong

Newsbytes - V pretekli novici sem govoril o uvajanju na smart cardu temelječe osebne izkaznice ter dejal, da našo omreženo državo (vlado) Kitajci prehitevajo po odstavnem pasu. Sedaj nas bodo prehiteli še po stranski cesti...

Oblasti v Hong Kongu (Home Affairs Department - okrajšano 'HAD') urejajo odprtje kar 18 računalniških super centrov, vsak s po stotimi računalniki, posebnimi prostori za izobraževanje ter otroke. Taki stvari se ne gre zameriti z izrazom 'Cybercafe'. Prvi že deluje. Klik!.

7 komentarjev