» »

Test procesorja Intel Pentium Extreme Edition z dvojnim jedrom

Test procesorja Intel Pentium Extreme Edition z dvojnim jedrom

AnandTech - Na trgu namiznih procesorjev je že dolgo časa vroče, zdaj se nam pa obeta dvig temparature do vrelišča. Bitka med Intelovimi in AMD-jevimi dvojedrnimi rešitvami se bliža vrhuncu - medtem ko je AMD prehitel Intel na področju strežniških dvojedrnikov, je Intel udaril nazaj na področju namiznih rešitev. Tako so na AnandTechu prejeli v predogled in testiranje procesor, ki ga na trgu še ni - dvojedrni Intel Pentium Extreme Edition ter matično ploščo, zgrajeno okoli novega veznega čipovja - Intel 955X. Procesor je dobesedno sestavljen iz dveh jeder Pentium 4 EE. Vsako si lasti 1Mb L2 predpomnilnika, hitrost vodila znaša 800 Mhz in podpira tudi Hyperthreading. Na trgu naj bi se prvi procesorji pojavili nekje med aprilom in junijem. Več podrobnosti in tudi nekaj testov je na voljo tule.

27 komentarjev

Malinovc ::

Ali samo men link ne dela?

strictom ::

samo tebi ja
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Hoci ::

Zanimivo da ni nobenega benchmarka iz iger in tukaj so dobro napisali zakaj. Zgleda da intel ne more iz svoje kože...

MrStein ::

Kaj pa tale benchmark :
make -j bzImage ??? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jux ::

Iz the_inquirerer članka:
If you read up on the benchmarks posited by the current crop of reviews, how many are things you do regularly? How many fit the a scenario that you have EVER found yourself in? How many of you would do 7 things concurrently if you had seven things to do rather than do one or two at a time, and probably end up at the finish line first? The human mind does not multitask well, so 19 active windows is 17 or 18 more than you really can use at once.


Mi je zelo žal, ampak mi je ta test na anandtechu prov mega kul - iz preprostega razloga, ker je to eden izmed redkih testov ki poskuša pokazat prednost multicore / hyperthreading pred single core. Valda da v igrah ne bo pospeška, za to ti ni treba bit znanstvenik, kolk iger pa dela večnitno? Igre itak večino svojega preformansa temeljijo na grafični kartici in vse, ki niso glih 3Dmark tekmovalci praktično ne zanima ali je en procesor 3% počasnejši v eni igri ali ne.

Bolj pomembno pa je dejstvo da so na AT sestavili skupaj en pravi mulittasking test (zaganjanje dveh aplikacij na enkrat zame namreč ni mulittasking) - vsak power user uporablja več kot dve smrdljivi aplikaciji na enkrat. Jst recimo ponavadi zaganjam winamp, outlook, firefox z ene 10-15 tabi odprtimi, Total Comander, Ultra edit, BitComet ali Emule, (poleg vseh antivirusov, firewallov, etc..), pol pa dodaj še poljuben mix iz naslednje zbirke (minimalno dva) = (Dreamweaver, Photoshop, Premier, Virtual Dub, Jbuilder, Mathlab) in seveda vsake toliko zavrtim tudi kakšen film brez da bi šel zapirat vse programe ki jih mam odprte.

Končno se je nekdo spravil narest test, ki vsaj približno opiše razliko med single in multicore procesorjem v takih okoliščinah, ne pa da je tipičen test Aquamark, pa potem Mathmark, pa Systemmark, whatever - a je res pomembno da mi procesor 5% hitreje zračuna vse photoshop filtre od konkurenčnega, če pa zraven ne morem prebrati pošte ki sem jo pravkar dobil in poslušat muske in kopirat neki po disku / odpakiravat nečesa.

Sicer sem od nekdaj pristaš AMD procesorjev (30+ dolžina cevovoda in marketing MHz-jev se mi je zameril), ampak dejstvo je da za vsakega ki se ne igračka ampak kaj resno dela je dual-core procesor odlična odločitev, če bo le dobra cena - sumim da je ta trenutek nakup še ni upravičen z stališča price/performanse.

Pa upam da amd čimprej spravi multicore na 939, to bo zmaga!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

OwcA ::

Se strinjam z Juxom. Možakar iz The INQ se čisto preveč resno jemlje.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Malinovc ::

Jah..jst poznam dosti iger kjer lahko odpres konzolo in napises /cl_smp 2 ali /r_smp 2. ET prov fino dela.

Dejstvo je da imas v Linuxu ce zazenes igro vedno dva glasna procesa. To je .. seveda igra in X. Je ze poskusil kdo Con_Kolivas/Nitro patche + schedtool. Lahk meces procese poljubno od CPE do CPE. Ce pa vse skup poganjas z schediso pa se bols.

Virtualni procesorji rulez :P, pol je pa itaq vseen ali imas dualcore ali ne zadeva deluje tako kot more. Ne vidim problema >:D...dual core = SLIN SLIN

tiborrr ::

Jojoj, pa kolko se to greje? :\
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

mrTwelveTrees ::

cena bo pa koliko ? spet nabita, jah... Intel

MrStein ::

Jst recimo ponavadi zaganjam winamp, outlook, firefox z ene 10-15 tabi odprtimi, Total Comander, Ultra edit, BitComet ali Emule, (poleg vseh antivirusov, firewallov, etc..), pol pa dodaj še poljuben mix iz naslednje zbirke (minimalno dva) = (Dreamweaver, Photoshop, Premier, Virtual Dub, Jbuilder, Mathlab) in seveda vsake toliko zavrtim tudi kakšen film brez da bi šel zapirat vse programe ki jih mam odprte.


V principu se strninjam, ampak tisti iz prve skupine res ne rabijo ne vem kaj CPu-ja. Brez težav "životarijo" z 10% enga navadnega CPU-ja.
Je pa res, da če eno uro buildaš en projekt, je fajn, da lahko vmes še kaj drugega delaš, ne da bi s tem podaljpal build.
Whatever, more core, more powah ! ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Poldi112 ::

Saj ne rabis Intela kupit.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Malinovc ::

MrStein...ne ne ... das make -j 2 pa vsak na svoj core pa ti bo zbildal 2x hitrej - kar delas :)) . Recimo da imas pa 100malih tecnih aplikacij pa nastavis da tecejo na enem procesorju medtem ko ti spil dela na drugem procesorju v realtime nacinu.
Uh uh ali pa se bolje nastavis da ti recimo igra tece na enmu coru v real time nacinu, X pa ostalo ti pa tece na drugmu coru..Si predstavlas response :) ..
Uff uff got a better one... mas 100 tecnih malih aplikacij pa ti samo trenutna aplikacija deluje na 1. coru z realtime ostale pa na drugem coru..
Mami jst to meu :8)

SebaR ::

slovnična napakica v drugi vrsti pri besedi Intlovimi manjka E :D

Drugače pa mene je stvarca impresionirala, grem pa stavit da bo AMD udaril nazaj z enim čist tolk dobrim procesorjem, pa še velik cenejši bo 100%
Všečna mi je tale vojna med Intel in AMD :)
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

AtaStrumf ::

Pismo Intel je pa navalil k svinja u buče s temi dual core-i. Sej ne da se pritožujem, nasprotno to je zakon, samo cene bojo cca $80 več kot single core, kar zna pokopat AMD, ki mislim, da takim cenam ne bo mogel konkurirati, vsaj ne v dovolj veliki količini, torej na desktopu.

He, he prihajajoče poletje bo pa očitno še zelo vroče, v več pomenih >:D.

Tarzan ::

Mislim, da bo AMD s ceno več kot sfolgal. Glede na to, da bodo bojda prešli na 300mm waferje bodo precej izboljšali % dobrih procesorjev, ki je že tako relativno visok. So fantje in dekleta kar dobro "pofixali" zadevo glede na prvoten fiasko z dobavljivostjo.

OwcA ::

Otroška radovednost - gonilo napredka.

billy ::

Bojda bo EE 840 tudi odklenjen navzdol, ampak samo do 14x.

Nekaj je ;)

Krofojed ::

Se ena zanimiva zadeva je zapisana v temle testu: da hyperthreading pripomore k vecji odzivnosti pri vec hkratnih opravilih. To je nekaj, kar se meni ze dolgo zdi (in mi je vsec), ampak se nikoli nisem spravil zares preveriti (tako da bi se mi bilo konec koncev lahko res samo zdelo). Bi pa morali to storiti v kakem testu, ko so prvi pentiumi s HT prisli ven, ampak se ne spomnim, da bi bil kaj takega kje bral. Dobro so zastavili tale test pri Anandtechu. Saj ta vecja odzivnost res ni prav usodnega pomena, ampak ce jo dobim za borih 80 $ (in zraven morda se hitrejse delovanje v kakem vecnitnem programu), se je pa ne bom branil.

Bistri007 ::

Bolj se tepejo za moj denar, rajši jim imam :D
Ne res, sit sem že takih testov, ki pravijo, da za bodo navadnega uporabnika dvojedrni procesorji hitrejši samo za par procentov. Pa saj so kompjutri še za kaj drugega, kot za fotorealistične igre šprilat! Jaz sem v zadnjih desetih letih igral igrice vsega skupaj dva dni. Že kot otrok sem imel C-64 za programiranje in iger nisem niti maral.
Vsak, ki piše npr. kakšno seminarsko nalogo, ima odprtih več IE oken (oz. browser tabov), par pdfjev, Word, mogoče še Excel. Mogoče še posluša svojo glasbeno zbirko in si jo deli z drugimi. Eto, najmanj 10 procesov. Z več procesorji je tudi odzivnost sistema (explorer.exe) boljša, saj se ne zgodi, da bi en proces z visoko prioriteto močno upočasnil cel sistem.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

alexb ::

Bistri: mal bl pocas no.. En k pise seminarsko in ima odprtiv vec IE okn al pa FirefoxTabov pa ksn excel pa word recimo. Pa mogoce mu vzadi se winamp spila. Vse tole naredi procesor iz nizjega cenovnega razreda. Se celeron vse to naredi brez vecjih problemov. Ne buc pisat.

Krofojed: Konec leta 2002 je na tomshardweru bil test.. http://www.tomshardware.com/cpu/20021114/index.html in v njemu imas tudi video posnetek.

Krofojed ::

Aha, pa res. No, potem so pa tudi pri Tomu dobro delali. Saj tale test sem po vsej verjetnosti celo bral, ampak njihovih videov pa nisem nikoli gledal, ker mi gre na zivce, kako pompozno jih predstavljajo.

TribesMan ::

Evo Anandtech je objvil še drugi del članka o Dual Core Pentiumu 4... Hitro na branje...

Ravno zdaj sem pa opazil da je Anand (ja stric iz anandtecha) v svoj blog napisal da je bila vecina razlike v hitrostih med P4D in navadnim na račun diska ki je podpiral NCQ... Hec je namreč v tem, da so blili v vseh testnih mašinah Seagateovi diski, vendar je le P4D mašina imela disk ki je podpiral NCQ... Po ponovnem testiranju je Anand opazil da je razlika med uporabno navadnega in NCQ diska ogromna:

Seagate Barracuda 7200.7 NCQ - 25.2 minutes
Seagate Barracuda 7200.7 no NCQ - 33.6 minutes
Western Digital Raptor WD740 - 30.9 minutes

Tko da dual core mogoce le ni tako dober kot je obetal na prvi pogled... Sicer pa preberite si Anandov blog...

Aja pa izmeril je tudi porabo sistemov... recimo na full load...

Athlon 64 3500+ (2200MHz) ... 143W
Pentium 4 630 3000MHz ... 214W
Pentium 4 D 2800MHz ... 244W

Zanimivo nimas kej :>>>

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

SebaR ::

KWA?!?!?!

uuu mater tole bo pa rabl elektrike, pesda ži tak je visok račun, pa kaj so ti malo nori, jaoo

Me je mal šokiral pričakval da se bojo pri tem kej potrudl pa bi lahk šli vsaj pod 170W >:D

Joj, to bo pa res vroče poletje
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

WarpedGone ::

Vsi powermultitaskerji dejte raj mal prebrat tale tale thread.

Boste mogoče kej zanimivga zvedl....
Zbogom in hvala za vse ribe

Myth ::

Athlon 64 3500+ (2200MHz) ... 143W
Pentium 4 630 3000MHz ... 214W

Heh, 800MHz razlike, pa v W 71. Kolko pa Athlon 64 pri pravih 3000MHz porabi?? Me res zanima.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

WarpedGone ::


Athlon 64 3500+ (2200MHz) ... 143W
Pentium 4 630 3000MHz ... 214W
Heh, 800MHz razlike, pa v W 71. Kolko pa Athlon 64 pri pravih 3000MHz porabi?? Me res zanima.


Te cifre so poraba celga sistema. Na uč rečeno sistem mim proca haca okol 80W, proc pa ostalo.

Tko pridemo na ene
A64 - 60W
P4 - 130W

Poraba proca je uglavnem sestavlena iz statične in dinamične. Prva je neodvisna od frekvence, druga pa je z njo približno sorazmerna. 800MHz za A64 pomeni 36%, kar ti da zgornjo mejo porabe okol 80-90W za sam proc na isti frekvenc oz. 170W za sistem z 3GHz A64. Če višaš napetost pa to zmnožiš še z relativnim faktorjem povišanja napetosti, recmo 10% in prideš na nekje 190W za sistem na ravni P4 5GHz.
Zbogom in hvala za vse ribe

Myth ::

Če te zdaj pravilno razumem, je za 800MHz razlike , razlika v W borih 30??
In ja, vem da se je šlo za sistem, za sistem me je ravno zanimalo. Sam procesor ziher nem mel! :\
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Barcelona zagledala luč sveta

Oddelek: Novice / Procesorji
354609 (2656) Jst
»

Ali matična plošča podpira procesor=?

Oddelek: Pomoč in nasveti
131155 (1019) jancko
»

Cene prihajajočih procesorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
588274 (6068) Good Guy
»

Novice iz Intelovih logov

Oddelek: Novice / Procesorji
73323 (2853) elasto_mania
»

Procesorske novice

Oddelek: Novice / Procesorji
343199 (2226) PrimozR

Več podobnih tem