»

Država, kjer je pomembna gospodarska panoga prodaja domen

Washington Post - Slovensko domeno .si lahko dobimo že za manj kot 10 evrov letno. Če upoštevamo, da je registriranih 134 tisoč teh domen, lahko čez palec ocenimo, da so prihodki od tega v velikostnem razredu slabega milijona evrov ali manj kot 0,002 odstotka bruto družbenega proizvoda. Zaradi prodaje domen, navkljub njihovemu lepemu zvenu in uporabnosti v romanskih jezikih, nismo opazno bogatejši. Povsem drugačna pa je zgodba majhne tihomorske države Tuvalu, ki ima prebivalcev za ene Domžale. Pred petindvajsetimi leti so namreč zadeli tombolo na domenski loteriji. Dodeljena jim je bila vrhnja domena .tv, a se pomembnosti tega dejstva še nekaj let niso zavedli. Danes je drugače.

Televizija je pomemben dejavnik in TV samoumevna kratica, a za zlato obdobje Tuvaluja je poskrbel razmah pretočnih vsebin, posnetkov igranja iger in Twitch. Danes ta otoška državica kar dvanajstino svojega družbenega proizvoda ustvari s prodajo domen .tv. Trenutno za registracijo domen skrbi Verisign, a mu pogodba poteče...

11 komentarjev

Dražje domene

Ars Technica - V skladu s pogodbo z ICANN-om je VeriSign povišal cene rezervacije in zakupa najpopularnejših domen .com in .net za sedem odstotkov, kar je tudi najvišja povišica, ki mu je v pogodbi dovoljena. Trenutno registrarji plačujejo 6,42 dolarja za .com in 3,85 dolarja za .net domeno letno, po novem (od oktobra 2008) pa bosta ti ceni znašali 6,86 in 4,23. Registrarji bodo verjetno podražitve prenesli na uporabnike.

VeriSign utemeljuje podražitve s povečanjem prometa, naraščajočim številom kibernapadov na infrastrukturo in investicijam, saj nameravajo do leta 2010 podeseteriti infrastrukturno propustnost in zmogljivost DNS-jev. Pogodba z ICANN-om se VeriSignu izteče leta 2012, do takrat pa lahko vsako leto ob predhodni najavi za sedem odstotkov podražijo storitve. Uporabniki pa v jok in na drevo. Klik!

2 komentarja

New York v boj proti terorizmu s 1000 kamerami

Slo-Tech - Kot poroča New York Times, je Lockheed Martin Corp. z mestom New York, oziroma njegovo upravo za mestni transport, sklenil 212 milijonov dolarjev težko pogodbo. Predmet te pogodbe je namestitev in oprema sistema podzemne železnice z 1000 video kamerami in 3000 senzorji, občutljivih na gibanje. Prav tako bo po novem možno klicati (predvsem na 911) iz 227 postaj podzemne železnice.

Za razliko od Londona, ki je pokrit z veliko več kamerami in Houstona ter Bostona, kjer so eksperimentirali z napredno programsko opremo, bodo v NY poizkusili združiti več tehnologij in tako doseči varnostno ugodno situacijo. Kamere bodo nameščene v nekaj tednih in mesecih.

V pripravi pa je že nova pogodba, ki se osredotoča na prepoznavo bioloških, kemijskih in radioloških snovi v prometnem omrežju.

Bo NY...

17 komentarjev

Išče se nov registrar domen .net

več strani -

Konec letošnjega junija se izteče pogodba, ki jo je imel VeriSign z ICANN-om, v skladu s katero je VeriSign skrbel za registracijo in upravljanje .net vrhovnih domen. Pogača na mizi je vsekakor velika, saj je trenutno na spletu 5,1 milijona .net domen. Do četrtka, ko se je iztekel rok za oddajo ponudb, se je na razpis prijavilo pet podjetij: Versign, Afilias, Santan, Denic in CORE++. Analitiki so mnenja, da imata resne možnosti za zmago v bitki le VeriSign in Denic.

VeriSign se na vse pretege trudi obdržati trenutno skrbništvo, saj od vsake registracije .net domene dobijo šest dolarjev (ne glede na to, kdo jo dejansko proda) in bi izguba lastništva pomenila velik denarni primanjkljaj. Denic stavi prav na teh šest dolarjev in obljublja, da bo to ceno znižal, saj so dejanski stroški mnogo nižji. The Register v svojem članku upa, da bo zmagal Denic, saj bi to pomenilo konec VeriSignovega monopola, ki bi tako po letu 1999, ko je izgubil .org domene, ostal le še pri .com. Z novimi...

20 komentarjev

ICANN v poročilu ostro proti Site Finderju

News.com -

Z novicami, pripetimi spodaj, si lahko osvežite spomin na VeriSignovo inovacijo, ki je požela ostro nasprotovanje. Septembra 2003 so poskusili uvesti storitev Site Finder, ki bi vse zahtevke po neobstoječih spletnih naslovih preusmerila na njihovo stran, ki naj bi pomagala neukim uporabnikom pri orientaciji na Internetu. Zaradi kritik so storitev kasneje umaknili, a so vložili tožbo proti ICANN zaradi nerazumljive prepovedi uporabe inovacije.

Dočakali smo ICANN-ovo poročilo, ki pojasni posledice te storitve. Na oseminpedesetih straneh ICANN ugotavlja, da Site Finder ni imel katastrofalnih posledic na integriteto Interneta, a je kljub temu povzročil škodo in neželene stranske učinke, prav tako je kršil splošne sprejete standarde, zaradi česar ICANN odsvetuje podobne preusmeritve katerihkoli vrhnjih domen. Več o tem.

1 komentar

Novi znaki v imenih domen

Mozillazine - Končno si bomo lahko privoščili domene s takimi imeni, kot si jih želimo. Pod pritiskom večjih narodov, predvsem Nemčije, Japonske in Kitajske, bodo imena domen lahko vsebovala 92 novih znakov, kar je marsikomu polepšalo življenje, saj je denimo v Nemčiji bilo vloženih čez 600.000 zahtevkov za imena domen s preglasi. Seveda morajo svoje dodati tudi brskalniki, ki večinoma že podpirajo novo zahtevo, npr. Mozilla, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, Konqueror in Safari. Internet Explorer novotarije še nima, na voljo pa je razširitev, s pomočjo katere si opomore.

17 komentarjev

VeriSign ustavlja SiteFinder

CNN.com -

Vrhovni domenski upravljalec VeriSign bo ustavil svojo storitev SiteFinder, ki je vse zahtevke po neobstoječih domenah naslovila na njihovo stran ( več o tem). To odločitev so objavili v petek, po tem, ko je ICANN po prvotnih diplomatskih prošnjah v petek ostro nastopil proti njim in jim postavil ultimat, da do druge ure zjutraj v soboto (po srednjeevropskem času) storitev zaustavijo, ali pa se soočijo s sankcijami zaradi kršitve pogodbe. Grožnja je očitno zadostovala, saj so se pri VeriSignu odločili, da storitev ukinejo. Več o tem.

Na novico nas je opozoril tudi Seadoo.

9 komentarjev

ICANN proti VeriSignu

News.com -

VeriSign je pretekli teden presenetil s potezo, ki je požela mnogo neodobravanja širom spleta. Kot vrhovni registrator domen so si namreč privoščili, da vse neobstoječe naslove (torej zatipkane) preusmerijo na svoj iskalni strežnik, ki vsebuje tudi reklame. Zakaj je to dobro in zakaj slabo, klik!

No, očitno je negodovanje spletnih uporabnikov le preveliko, saj je celó sam ICANN prosil VeriSign, naj prostovoljno umaknejo to storitev. Prostovljno -- za zdaj. Prejeli so namreč veliko število pritožb ogorčenih uporabikov, zato so se odločili vso stvar raziskati, predvsem njeno komercialno naravnanost. Kaj bodo pri ICANN storili, če VeriSign zahtevo zavrne, ni znano. Več o tem.

4 komentarji

VeriSignovo zavajanje?

Vnunet - Več ameriških podjetij, med drugim Go Daddy Software (hehe), so proti VeriSignu vložili tožbo. Slednji namreč goni (po mnenju tožnikov sporno) oglaševalsko kampanjo, v kateri lastnikom domen, ki te niso nujno registrirali pri VeriSignu pošilja email sporočila, da bodo domeno izgubili ("bo potekla"), če je ne "podaljšajo" (kar pa stane VEČ kot sama registracija pri recimo Go Daddy Software...). Klik!

0 komentarjev

Skrivna prodaja "whois" podatkov

MSNBC - Obelodanjena je skrbno čuvana skrivnost firme Verisign - namreč, da je le-ta že kakšno leto prodajala osebne podatke lastnikov domen na Internetu vsakemu, ki je imel dovolj denarja, in si je teh podatkov zaželel.
Vsak, ki kupi domeno, mora namreč dati tudi kopico osebnih podatkov. Network Solutions, katerega lastnica je sedaj firma Verisign, je imel že vrsto let monopol nad registracijo domen, in še dandanes ima monopol nad "whois" podatkovno bazo, ki vsebuje vse te podatke.
Uporabniki so seveda vse prej kot navdušeni. Verisign bi sicer naj omogočal neke vrste opt-out opcijo, kar pomeni, da se uporabnika na njegovo željo izključi iz liste, ki se prodaja, vendar temu ni najbolj verjeti.
Prave rešitve za ta problem še ni. Lahko se sicer dajo lažni podatki v registracijo, a to ima lahko tudi slabe strani. Zakonodaja pa je, kar se tiče privatnosti na internetu, še precej v povojih.

Podrobnosti tukaj.

4 komentarji