» »

80 odstotkov domačih računalnikov okuženih

80 odstotkov domačih računalnikov okuženih

The Register - Pred kratkim sta se AOL in National Cyber Security Agency malce poglobila v zaščito računalnikov povprečnega Janeza pred ZloKodo™ in to namreč z anketo.

In rezultati? Katastrofalni. Pri skoraj vsakem anketirancu so na računalniku našli vsaj en kos ZleKode™ in kar je še huje, večina uporabnikov ni bila seznanjena niti z osnovami varnosti, kot so razlika med antivirusom in požarnim zidom. Sicer je večina uporabnikov imela nameščen proti-virusni program, toda le-ta je bil pogosto naložen že ob nalaganju operacijskega sistema in večinoma od takrat nikoli ni bil posodobljen. Eden izmed anketirancev je celo imel 92 različnih virusev na enem računalniku, drugi pa neverjetnih 1.059 spyware in adware programov.

Še več, dve tretjini uporabnikov nista imeli niti požarnega zidu, od tistih ki pa so ga imeli, pa jih je bilo 14 odstotkov napačno nastavljenih. Ne glede na vse, pa je skoraj tričetrt uporabnikov vseeno izjavilo, da misli da je njih računalnik dovolj oz. zelo varen.

National Cyber Security Alliance trdi, da je vzrok za to premajhna izobrazba uporabnikov in da bi morali bolj vzpodbujati izobraževanje neukih uporabnikov.

53 komentarjev

«
1
2

|SNap| ::

Prijatelj je ze pred casom predlagal izpit za racunalnik, podobno kot za avto :P

Thomas ::

IMO se virusom in podobni nadlogi slabo piše. Srednjeročno. Toolse se da narest.

Poldi112 ::

Ni ravno presenetljivo. Je pa dober argument za prepricat nekoga, naj se malo poglobi v varnost.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Jeebs ::

Jeebs, a mi neki pomagaš, komp mi neki noče delat.>:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Pithlit ::

en drug pa neverjetnih 1.059 spyware in adware programov
Dobro da pr nas ni blo ankete... en frend jih je v treh tednih nabasal 1461. Dosvolj da niti adaware ni mogu več pomagat ker se je skoz sesul. >:D Pol smo pa Gentoo gor vrgli :D
Life is as complicated as we make it...

darkolord ::

Ahmmm.... kako leto nazaj smo na serverju od ene firme našli ene par 100 (!) virusov.... (1x jih je blo očitno preveč :D)

ripmork ::

pa sem mislil da sem bil jst s 400+spyweri rekorder...ja to je to,folk nima blage o tem pa reče sej je OK,pol ko pa vse šteka pa počasi dela pa v jok :D

Microsoft ::

Ma jst bi bil za en konkreten premik pri tem.

Vsaka hisa oz. stanovanje, ki ima internet, more imeti vsaj eno osebo z 'certifikatom'. Certifikatov bi bilo vec razlicnih, kot so tudi razlicni operacijski sistemi (Linux, MAC, Windows,...). Certifikat bi opravil tako, da bi pokazal vsaj malo znanja o tem, kaj je Windows Update (ali sorodno), kaj je Antivirus in kaj je firewall (mogoce bi lahko se kaj dodal).
In potem bi moral imeti certifikat, da bi lahko dobil internet. Tako nekako.

Kako se vam to zdi?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Thomas ::

To se meni zdi slab predlog. Naj se racunalnik sam brani!

Samo dober softare zato napisat.

Microsoft ::

Ampak nekdo ga more nalozt.

Tako, kot je recimo zimska guma vredu za po snegu. Samo, ce neves tega, potem se bos sel z letnimi gumami po snegu vozit in ti nebo nic jasno, ko se bos znasel v grabnu. Avto pa tudi ni tako narejen, da bi jih kar sam menjal.
Edino, kar ti je treba narediti, je to, da se izobrazis glede tega. In to izobrazevanje res ni tezko.8-)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Tody ::

ah sej no teško dobit tok spywera, jest sem uporabljal firefoxa pa Nod32 antivirus in sem iskal crack pa sem obiskal samo 3 strani in mi je potem Adware pokazal 90 elementov "zlobnih"

Dr X ::

A mogoče kdo ve, če je ta anketa na netu, da bi jo mal mi slo-tech-ovci izpoln. :D
Nič ni nemogoče.

NoOrdinary ::

pithlith a pa se tista nesrecna oseba k ji je ratal tok spyware nasrat gor sploh zdej znadje v linuxu?:)
drugac pa thomas dobr software za napisat... mislm kdo pa hoce slab software napisat ko se lot programirat neki? noben, pa na konc vseen dobis kodo ki se jo da exploitat. to je tko ko bi reku kaj miljon zdravil, en dobr aspirin narest k bo za vse dober...
sicer si je pa folk sam kriv, pa večinska zasluga za tak stanje in izobrazbo folka je microsoft, sej so sami hotl da bi vsak idiot znal nucat računalnik
brez ideje sem za podpis

TheJack ::

Tale zadeva je šla kar nekako mimo mene in se sploh nisem zavedal kako resno je stanje. Pač uporabljam firewall, redno posodabljam windowse, ne uporabljam IEja ter OEja (in ne klikam po vsaki stvari), pa je. Zadnji virus na mojem računalniku je bil (če se prav spomnim) OneHalf na 386ki. Od takrat nič, čeprav recimo sploh ne uporabljam antivirusnega real time scannerja (le vsake toliko ročno pregledam kompjuter za viruse in ostali malware).

So mi pa prišli zadnje čase v roke (od prijateljev, znancev, njihovih znancev...itd.) kompjuterji, ki jih je malware dobesedno ustavil. Ne glede na hardwersko konfiguracijo se na njih ni več dalo delati nič. Karkoli si kliknil, je trajalo najmanj minuto (ne pretiravam!) da se je zagnalo. Na vsakem je bilo v povprečju dvajset virusov in vsaj še parkrat toliko ostale svinjarije.
Povprečen uporabnik skorajda nima šans da bi tako mašino spravil v red, saj antivirusa nima in ne ve kje ga dobiti, za Spybota, Ad-Aware in podobne programčke pa še ni slišal. Pa četudi je skušal kaj takega inštalirati, je velika verjetnost da je naletel na program ki se predstavlja kot anti-malware, v resnici pa le še bolj zasmeti mašino. Če je poskusil z Add/Remove je propadel kot Bolgarska skupščina, saj se večina takih programčkov ne pusti odinštalirati.
Še bolj naprednemu računalničarju je tako mašino težko spraviti v red, s tem da je včasih reinštal še najboljša možnost.

Opažam tudi, da so se t.i. ''škodljivi programčki'' (malware) precej spremenili. Dolgo časa je veljalo da so pisci takega programja nekakšne zoprne barabe, ki to počnejo iz same zlobe, dolgočasja ali pa, zaradi mene, iz ideoloških razlogov. Danes je večina takšnih programčkov (vsaj tako se meni zdi) napisanih izključno zaradi denarja. Naj se gre za oglaševanje, vohunjenje, zbiranje informacij o uporabnikih, zadaj je vedno denar. Svoje čase so ti znali virusi zbrisati disk in podobne za uporabnika dokaj hude zadeve. Pri današnjem malwareu je kaj takega redko, da ne rečem neobstoječe. Današnji pisci takih programov uporabniku ne bi radi sesuli računalnika (čeprav je to dostikrat končni efekt) oz. mu izbrisali podatkov. Ne, z njim bi radi zaslužili. Dialerji, adware, spyware...itd., se pišejo izključno zaradi denarja. Romantičnega divjega zahoda je na internetu že zdavnaj konec.

In še hujše bo. Več stvari se bo selilo na internet (bančni računi, komunikacija z državo, občino, elektronske volitve zaradi mene - čez par let se brez dostopa do interneta ne bo dalo storiti dobesedno nič), več pomembnih podatkov bo mogoče najti na računalnikih. S pravim programčkom na pravem mestu bodo miljoni zamenjali lastnika dobesedno v trenutku.
Ko bo enkrat dovolj ljudi ostalo brez veliko denarja, oz. ko se bo veliko pomembnih informacij znašlo v napačnih rokah, se bo internetna varnost bržda prebila tudi v govore in programe najvišjih svetovnih politikov.

BigWhale ::

> To se meni zdi slab predlog. Naj se racunalnik sam brani!
> Samo dober softare zato napisat.

To je tako, kot ce bi sel delat kljucavnico, ki je ne more nihce odpret na silo...

BSD-jas ::

A to pomeni, da je delež M$ ja padel s tistih famoznih 99 na 80%

MitjaP ::

Sej vam je prav windowsačem :)

ombre ::

Če bi folk malo bolj gledal anti spyware/adware programe bi prej ali slej našel SpyWareBlaster.
Ko formatiraš disk še naložiš ta program in si avtomatsko zaščiten (ene vrste cepljenje računalnika) pred mnogimi "ta grdimi" programi. Posodobi pa se enkrat na mesec. Od takrat ko ga uporabljam nimam problemov s spywarom.:D
OmbreMan - Galaxy of knowledge

cryptozaver ::

Samo dober softare zato napisat


Kokr jest vem je tega SW na kile.

Prijatelj je ze pred casom predlagal izpit za racunalnik, podobno kot za avto :P


Tut to ze obstaja. Rece se ECDL.

gfighter ::

ombre: Sploh nima veze, kakšen spyware uporabljaš, vezo ima samo, KAKO uporabljaš računalnik. Folk pač klika vsako bedarijo, ki jo vidi, pol se pa pritožuje. Primerov je več kot dovolj...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Mr.B ::

Samo upam da teh 80% ne bo presedlalo na linux, ker bom moral prenehati se z linuxom ukvarjati in iti nazaj na MS.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Keyser Soze ::

He, dober program napisat. Jp, rad bi videl nekoga, ki bo napisal en virusproof program. Ker tej MaliZlobni napredujejo s takšno mero kot ostali software.

Je pa jasno, da imajo polno virusov ljudje. Se čudite, ko pa povprečni Janez pride na dan z izjavo: "Že par mesecev surfam brez antivirusa in brez firewalla, pa še vedno nimam nobenega virusa.":\ Haljoha... Ignoranca, pogum ali bedarija?

HairyFotr ::

Enmu sosedu sm odstranu cca 400 adware/spyware programov(če seštejem ad-aware, spybot pa giant antispyware), ene 5 virusov... in bogi človek dostopa do dveh bank s temu računalnikam
Pol sm mu naložu ad-watch pa nod32, pa samo čakam kdaj bom spet mogu k njemu :\
Naslednič mu bom naložu firefox z IE temo... mogoče mu nav ukapiral >:D k prav d se nebi mogu na kj druga navadt, sin ma pa že opero.

mathjazz ::

ECDL ti tu nič ne pomaga, ker gre za poznavanje teorije informatike, worda, excela, accessa, ieja, outlooka in windows explorerja (ali alternativ).

In mišljenje, da so vsi (praktično vsi imajo probleme) uporabniki neumni, je zmotno. Vsaj delna napaka je v sistemih samih, predvsem v softveru.

Zakaj pa windows nima vgrajenega antivirusa, ki bi se posodabljal sam in tudi čekiral sistem sam, brez da bi ga moral spomnit? Recimo takrat ko bi računalnik idlal, da ga ne bi obremenjeval ob nepravilnem času.

Matjaž, neki mi računalnik počas dela ...
www.getfirefox.com

Thomas ::

Samo to mora MS narest kar pravi Matjazzz. Pa Linux in Mac distribucije ravno tako.

Potem je amen in skoda nadaljnih besedi!

Microsoft ::

Zakaj pa windows nima vgrajenega antivirusa, ki bi se posodabljal sam in tudi čekiral sistem sam, brez da bi ga moral spomnit?
Da vas vidim pol, kolko boste jamrali, ko bo Microsoft mel 100% trzni delez!:D


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

cryptozaver ::

MS bi potemtakem moral proizvajat kar kompleten SW, pa uporabniki niti slucajno ne bi imeli nobenih tezav. Ne bi rabli niti adminov niti sesvisov niti nic. Pa se pol nasih plac bi nakazovali tja ;((.

Naj vam vgradijo MS OS za nadzor nad vasim bivanjem in to brez tipke ctrl+alt+del!!!!!!!!!

Izi ::

Za 80% uporabnikov bi bilo najbolje, da bi kupili računalnike, ki bi imeli OS in vse uporabne programe že zapečene v ROM.
Virusi se tako ne morejo nikamor shraniti.
Taki uporabniki ne potrebujejo nobenih HardDiskov (saj niti ne vedo kaj to je).
Svoje stvaritve pa bi si shranili na USB Flash ROM ali kaj podobno majhnega za v žep.


Jaz sem skoraj prepričan, da bo tako nekoč v prihodnosti. >:D

HardDiske, bi lahko kupili samo ljudje, ki bi dokazali, da si znajo celotni računalnik sestaviti iz nič in tudi naložiti in nastaviti OS tako kot je treba.
Potrebovali bi izkaznice s katerimi bi dokazoval svoje znanje. Seveda bi moral delati izpite.

darkolord ::

Microsoft že dela svoj antivirus... ;)

_dragon_ ::

uporabljam:
Ad-Aware SE Professional
AVG 6
in Windows firewal

al so ti programi ok al mi kdo priporoča kej boljšga?

Izi ::

--- Quote by _cobra_ ---
uporabljam: Ad-Aware SE Professional, AVG 6 in Windows firewal
al so ti programi ok al mi kdo priporoča kej boljšga?
------
Anti Spy:
Ad-Aware je vredu, poleg njega lahko od časa do časa zaženeš še kakšen drug Anti Spy program, naprimer SpyBot (http://www.spybot.info/en/index.html)

AntiVirus:
Skoraj vsi so dobri, gledati je treba samo kateri manj porablja procesorskega časa in spominskih sredstev, ker morajo biti ves čas prižgani v ozadju. Najbojši je brez dvoma NOD32

Firewall:
Windows firewall je vredu zadeva, kar se tiče zaščite pred nesnago. Preverja samo promet od zunaj v tvoj PC. Boljši preverjajo promet v obe smeri. Problem pri vseh Firewallih je, da jih je teško nastaviti tako da delujejo pravilno.
Meni se je najbolj priljubil Sygate Personal Firewall Pro (ne Pro različica je zastonj)

Mavrik ::

Hm, ideja da bi moral pokazati vsaj nekaj znanja o varnosti, da bi ti sploh dali uporabniško ime in geslo sploh ni slaba.
Gre kdo pisat SiOLu in Arnesu? :)
The truth is rarely pure and never simple.

MrStein ::

Thomas :

> To se meni zdi slab predlog. Naj se racunalnik sam brani!

Ja, pocijo in sodstvo odpravit, naj se folk sam brani !

>Samo dober softare zato napisat.

Samo "izobrazit" jih je treba. "samo" ... :\


Če pa ti imaš ta magični softver ( in načrt kako prisilit ljudi , da ga uporabijo ) pa kar na dan z besedo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

"Gre kdo pisat SiOLu in Arnesu?"

Ja, SiOL bo z veseljem dal odpoved 75% svojim strankam in njihovim cekinom.

Svizec ... čokolada... :(
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Izi :

Za 80% uporabnikov bi bilo najbolje, da bi kupili računalnike, ki bi imeli OS in vse uporabne
programe že zapečene v ROM.
Virusi se tako ne morejo nikamor shraniti.
Taki uporabniki ne potrebujejo nobenih HardDiskov (saj niti ne vedo kaj to je).
Svoje stvaritve pa bi si shranili na USB Flash ROM ali kaj podobno majhnega za v žep.


Jaz sem skoraj prepričan, da bo tako nekoč v prihodnosti.


Ne, tak je bilo v preteklosti. In glej ga zlomka, virusi so se vseeno veselo množili.

( namesto USB so bile diskete, stroji pa so se imenovali Amige, atariji itd. )
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Thomas ::

Traparija in mistificiranje zraven. OS ma za skrbet, kaj laufa v operacijskem sistemu!

Tolk enga govora o tem, pa še tega, kar je povsem osnovno, ne obvladajo.

Miselnost, da moram pobirat papirčke po cesti, je naivna. Ma komunala pometalne tovornjake in nej ma bogi MS na skrbi, kaj sme laufat not. Z avtomatičnimi updatei in repairi.

Give me a break!

Izi ::

MrStein, vem, sem še iz tistih časov :8)
Na Amigi sem imel 90% okuženih disket, vendar se sploh nisem sekiral, ker nisem imel Hard Diska in Interneta, pa se virus ni imel kam prekopirati oz. mi ni mogel ničesar zbrisati (diskete sem med uporabo imel na "Read Only")

Izi ::

Thomas, meni se zdi da MS kar precej skrbi za varnost,
vendar kaj bo prepreprečilo uporabniku da bo dvokliknil na file "PikaBozicPorn.avi .exe"
Noben OS ne more in ne sme preprečiti izvajanje izvršne datoteke.
To lahko stori samo AntiVirus program še preden se ukaz za izvršitev prenese naprej.
Seveda mora prepoznati virus in biti prisoten v ozadju. TO PA NI STVAR OPERACIJSKEGA SISTEMA.
Nihče te ne more prisiliti da uporabljaš AV program.
Kakor nihče ne more preprečiti nekomu da vzame nož in gre na cesto zabost prvega človeka, ki ga sreča.
Ali drugače:
Kaj mene zadržuje da, ko z avtom peljem proti križišču, ko je na semaforju rdeča, ne pritisnem na plin in ne vključim brisalcev? >:D
Mogoče ker so mi rekli da se to ne sme, mogoče grožnja kazni, ...
Sedaj se vrnimo na podobno vprašanje iz vrha, kaj bo prepreprečilo uporabniku da bo dvokliknil na...

OS nima tukaj popolnoma nič zraven. To velja za vse OS-e!

Thomasov citat: Miselnost, da moram pobirat papirčke po cesti, je naivna.

Kakor je naivna miselnost, da bo OS skrbel in preprečeval našo neumnost. Neumnost je neomejena in vedno najde možnost 0:)

Misliš da smo se ljudje kaj spremenili od časov ko so Trojanci zvlekli konja v svoje mesto?
Dokler bo obstajala radovednost bodo obtajali tudi vsakovrstni virusi, ker radovednost je vendar gonilo našega razvoja.

BigWhale ::

> Miselnost, da moram pobirat papirčke po cesti, je naivna. Ma komunala
> pometalne tovornjake in nej ma bogi MS na skrbi, kaj sme laufat not. Z
> avtomatičnimi updatei in repairi.

Malo narobe...

Ti v bistvu pravis: "Jaz ze ne bom gledal a bom stopil v drek ali ne, saj se ceste redno pucajo!"

Ceste se sicer pucajo, ampak, ali se dovolj redno in dovolj temeljito?

Microsoft ::

Ja, SiOL bo z veseljem dal odpoved 75% svojim strankam in njihovim cekinom.

Kako to cudno ti gledas?! Itak, da ce bo veljalo za SiOL, potem bo veljalo za vsazga ponudnika internetnih storitev. Potem je isto, a neses 'certifikat' SiOLu, Arnesu al kom tretjem, vask te more 'ocenit' po istih kriterijih.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

MasterMind ::

Kaj pa, če bi vrgl AV software stran? PA bi naredl en virus, k bi onesposabljal ostale viruse? :D. Z virusi nad viruse :D
Gentoo, KDE uporabnik.

BigWhale ::

Certifikati niso resitev,... Certifikate poznamo ze danes, dobivajo jih tudi butci.

Mr.B ::

Poznam provajderja v sloveniji, ki je take okužene računalnike, po obvestilu enostavno izklopil, dokler niso poopucali računalnika.

Drugače pa je žal uporabnik tisti, ki je kriv. Kako poučiti uporabnika ? Ponavadi finančni oddteg najbolj pomaga. Primer telekomov račun klicanja raznih exsotičnih otokov. V pogodbi za dostop bi bili napisani penali, oziroma provajder bi moral omogočiti preprečevanje raznih nadlog, z učinkovitim AV in spamm filtri. Primer je AMIS, zadeve so saj za poslovne pakete pošlihtane.

Drugače pa bi moral priti v slo deželo kak tak virus, ki bi znal nlb klik uporabiti, pa lepo prazniti račune, boste videli, kako hitro bi se prodajali razni kompleti internet zaščite.

Drugače pa če nastaviš widovse da razni uslužnostni programi ne laufajo, kot razni file and print scharing oziroma browser servis in server sevis in podobno kot Netbios. Lahko zdržiš brez firewalla.
Če pa ne uporabljaš kakšnega IE XXX, lahko tudi redkeje adware izvajaš.
Antivirus pa je pod MS-ju nuja, razen če ne downloadaš ničesar, pa ne uporablajš IE.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

AngelOfDeath ::

1/2+ uporabnikov neta v sloveniji sploh ne zna uporabljat računalnika tko da so za njih vsi antivirusni programi in firewali ter podobno neuporabni ker si jih sami onesposobijo oziroma ne znajo ravnati z njimi.

Če je na compu dosti te nesnage ponavadi pomaga samo clean install ker se nekatera nesnaga tako zakoplje not da je kr veselo
Lep Primer je Trojan.Webus.* ker se poleg njega namestijo še drugi virusi oziroma trojani problem nastane da ga nekateri antivirusi (z povsem novim updatom) niti ne zaznajo in moraš tako računalnik preskenirat z večimi antivirusi ker vsak najde nekaj vsega pa še doben ni - vedno ko pridem za ta okužen comp vidim da je tale ponavadi spet aktiven ker se kot kaže namešča iz neke neznane dadoteke (poleg seveda namesti še ene 3 druge trojane.


V takem primeru je bolje na novo dat winse gor kar traja na sodobnih mašinah 15min +1ura za dodatne programčke. Kot pa se j... z to nesnago 3+ure

Poldi112 ::

>Microsoft že dela svoj antivirus...

A ni ene av firme kupil?

Pa nekdo je omenil da MS veliko dela na varnost. Kar je bedarija. On dela veliko na monopolu. Ze samo ce bi po default pri instalaciji spodbujal userja, naj dela kot user in ne kot admin se malware ne bi moral neopazno instalirat. In vsekakor ni vsa krivda na uporabnikih. Mogoce to trobi MS in mu verjamete, ampak sistem, kjer z default nastavitvami v 20 min fases blasterja in imas v enem mesecu polno malware-a je beden. Zakaj pa ne bi smel klikat cesar koli. Hocem da me sistem opozori, kadar se hoce kaka aplikacija instalirat. Tako kot me je firefox danes opozoril, da je preprecil extension-u da bi se instaliral in ce bi ga slucajno hotel spustiti v sistem. Ne pa obratno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

KoKi ::

pol se bi clovek mogo vprasat, kdo res potrebuje linux, ker teh 80% uporablja programe, ki jih nekdo drug instalira.

kaj se pa tice izpitov pa se nebi strinjal. to bi bil se en nacin s katerim bi lahko drzava sluzla (pa nas ze itaq olupajo), ker bi ta izpit verjetno kar nrkaj stal in glede na to, da je razlika med OSi, bi za linux stal 3-4x vec, saj bi potrebovali ljudi, ki se na to spoznajo, pa v winsih delas vse v GUI, pa ... se bi spet M$ smejal.
# hackable

poweroff ::

Thomas - in še marsikdo - misli, da se da problem varnosti rešiti z bolj inteligentnim softwerom.

To bi iblo mogoče samo, če bi bil ta problem tehničen. Ampak ni. Problem je družben.

Varnost ni produkt, ki ga kupiš in potem pozabiš najn (ker ga pač imaš), pač pa gre za to, da je treba razviti varnostno kulturo.

Tukaj ti pa noben software ne pomaga.

Človeška iznadljivost kako narediti še večjo neumnost je namreč brez meja. Noben AI software ne more predvideti kakšne neumnosti bo nekdo delal. Lahko se le nauči za nazaj. Lahko povečamo varnost - 100%-ne ne bo nikoli.
sudo poweroff

Jeebs ::

Poznam provajderja v sloveniji, ki je take okužene računalnike, po obvestilu enostavno izklopil, dokler niso poopucali računalnika.


Sej govoriva o Amisu a ne?:\ ;(
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

MArko ::

arnes dela to
kar se tice spyware-a... rekord kar sem pucal je blo nekaj cez 4400... drugace pa primeri nad 1000 niso redki... je pa res da se na takih masinah bol dugo zajebavas s pucanjem kot pa bi rabo za instalacijo winsev...

to da vsaj 3/4 ludi nima pojma kaj dela s kompom na netu je res... mam vsak dan s takimi posla

mam ze tut kako leto idejo o izpitu ... vsaj nekem osnovnem da dopoves cloveku naj ne klika vse kar vidi.... in pol ko nekdo pride pa rece da bi mel net, ti pokaze nek papir da vsaj priblizno ve kaj dela
vidim doma kaj mi mati dela... vidi na neki strani banner ko pise you got one new message pa ze klikne... pa ji rece da bo mogla vsega hudica zaj instalirat pa ze klikne OK... pa jo prasam kaj dela pa pravi ' ja ce pise da mam sporocilo novo pa hocem prebrat'
pa sem ji ze 100x povedo da so to reklame pa nateg pa naj ne klika OK nikje pa ne pomaga
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Britanski obveščevalci svarijo pred ranljivostmi v VPN omrežjih

Oddelek: Novice / Varnost
64087 (2132) carota
»

Italijanska policija razbila italijansko celico Anonymousa

Oddelek: Novice / NWO
4310344 (7677) tapravi91
»

Največji problem še vedno PEBKAC

Oddelek: Novice / Zasebnost
475302 (3311) MrStein
»

Luknja v požarnem zidu SP2 za Windows XP

Oddelek: Novice / Varnost
333327 (3327) Cokolesnik
»

Po dnevu zatišja -- Microsoft in RPC (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
656390 (6390) undefined

Več podobnih tem