»

Kdo naj ostane ... in kdo naj gre?

Nature - Prihajajo časi, ko bo umetna inteligenca v nekaterih kritičnih življenjskih situacijah postavljena v vlogo razsodnika o tem, koga naj s svojim ukrepanjem zaščiti in koga žrtvuje. Saj si predstavljate dilemo: mlada družina v vozilu, ki drvi proti priletnemu pešcu?

Raziskovalci medijskega laboratorija na MIT so na to temo analizirali približno 40 milijonov odgovorov na anketo z naslovom Moralni stroj, ki je tekla vse od leta 2014, prispevali pa so jih anketiranci iz 233 držav. Ti so bili postavljeni pred različne scenarije, denimo ali naj samovozeči avto žrtvuje svoje potnike ali pa jih reši tako, da zavije s poti in trči v uspešnega poslovneža, znanega kriminalca, skupino starih ljudi, čredo krav ali pa v pešca, ki prečka cestišče pri rdeči luči.

Štiri leta po...

647 komentarjev

Prve ranljivosti v Visti

ZDNet - Pri Sophosu pravijo, da je Windows Vista ranljiva na vsaj tri primerke ZleKode™. Zanimivost je, da so to vsi precej poznani internetni črvi, ki slišijo na imena Stratio-Zip, Netsky-D ter MyDoom-O.

Po Sophosovih podatkih ta trojica trenutno sestavlja 39.8 odstotkov vse ZleKode™ na internetu. Ni pa vse tako črno kot se sliši, saj novi vgrajeni odjemalec za e-pošto uspešno blokira te črve, ranljivi so pa drugi odjemalci. Tako so pri Sophusu zaključili, da čeprav priporočajo vsem, da zaradi večje varnosti čim prej menjajo na Visto, naj vseeno bodo pazljivi in uporabljajo protivirusne programe.

Podrobneje na ZDNet India.

66 komentarjev

80 odstotkov domačih računalnikov okuženih

The Register - Pred kratkim sta se AOL in National Cyber Security Agency malce poglobila v zaščito računalnikov povprečnega Janeza pred ZloKodo™ in to namreč z anketo.

In rezultati? Katastrofalni. Pri skoraj vsakem anketirancu so na računalniku našli vsaj en kos ZleKode™ in kar je še huje, večina uporabnikov ni bila seznanjena niti z osnovami varnosti, kot so razlika med antivirusom in požarnim zidom. Sicer je večina uporabnikov imela nameščen proti-virusni program, toda le-ta je bil pogosto naložen že ob nalaganju operacijskega sistema in večinoma od takrat nikoli ni bil posodobljen. Eden izmed anketirancev je celo imel 92 različnih virusev na enem računalniku, drugi pa neverjetnih 1.059 spyware in adware programov.

Še več, dve tretjini uporabnikov nista imeli niti požarnega zidu, od tistih ki pa so ga imeli, pa jih je bilo 14 odstotkov napačno nastavljenih. Ne glede na vse, pa je skoraj tričetrt uporabnikov vseeno izjavilo, da misli da je njih računalnik dovolj oz. zelo varen.

National Cyber...

53 komentarjev

Od sedaj anti-virusni programi tudi za mobilne telefone

Slashdot - Če so se začeli PC uporabniki šele dobro začeli zavedati nevarnosti virusov ter se za obrambo primerno oborožili z antivirusnimi programi, bo to z širjenjem virusov za mobilne telefone potrebno naučiti tudi uporabnike mobitelov. Tako bo F-Secure ponujal prvi antivirusni program za Nokiine telefone serije 60, ki jih poganja Symbian OS, sprva za 6670, ki izide oktobra, kasneje pa še za druge telefone iz serije 60.

Antivirusni program ne bo nameščen na telefon in ga boste lahko prenesli s F-Secure-ove spletne strani, vendar pa bo brezplačnih samo prvih trideset dni uporabe, nadalje pa boste morali plačevati približno 3.5 dolarja na mesec za posodobitve.

Boste torej, ko storitev pride tudi v Slovenijo, plačevali skoraj tisočaka za varnost, ali pa boste raje tvegali milijonski telefonski račun? Mogoče pa bi od proizvajalcev zahtevali, da se vaš mobilnik obnaša "uporabniku prijazno" ...

26 komentarjev

Dvojni standardi pri kritiziranju varnosti operacijskih sistemov?

The inquirer - Microsoft nenehno doživlja kritike zaradi hroščev in varnostnih lukenj v Windowsih, ob vsakem bolj odmevnem virusu kot gobe po dežju rastejo članki, ki vso stvar analizirajo in kritizirajo Microsoft. Le redko pa se podobne stvari dogajajo drugim operacijskim sistemom. Stvar je seveda logična, dosti manj uporabnikov za vsakodnevno delo uporablja Linux, Mac OS in podobne sisteme, zato je ob morebitnih varnostnih napakah v kodi oškodovanih dosti manj ljudi, obenem pa ožja cilja publika tudi manj privlači crackerje, ki želijo čimvečjo medijsko pozornost.

The Inquirer pa je na stvar pogledal z malo drugačne perspektive. Če lahko Microsoftu očitamo hroščatost, mu moramo pa vsaj priznati prizadevnost, saj se Billovi programerji dosti ukvarjajo s popravki in izboljšano varnostjo (trenutno je to Service Pack 2, v pripravi pa je tudi dosti tehnologij za prihajajoči Longhorn).

Kako pa je na drugi strani? Apple je pred kratkim izdal večji popravek za OS X, ki odpravlja kar nekaj kritičnih...

26 komentarjev

(Anti-)spyware na pohodu

Slashdot - Danes, ko se "spyware" in "adware" širita z izredno hitrostjo, se (na srečo) pojavlja tudi vedno več programov, ki pomagajo uporabnikom v boju proti nadležnemu oglaševanju in "vohunjenju". Tako se med pisci spy/adware programov in njihovimi odstranjevalci bije neprestan boj, kdo bo koga prelisičil. Tokrat pa so se neznani avtorji domnevnega "pomagala" proti "spywaru" domislili nadvse izvirne ideje - naredili so program, ki bi naj počel ravno nasprotno od tega, za kar je bil namenjen - namreč program, ki se je predstavil in tudi deloval kot anti-spyware orodje, vendar pa je prenašal uporabnikove informacije matičnemu podjetju.

In zakaj bi se s takšno novico ukvarjali na Slashdotu ali Slo-techu? Omenjeni program z imeno SpyBan, je namreč bil prenešen kar 44000-krat v zadnjih šestih mesecih, nakar so ga umaknili. Če ste ga morda z dobrimi nameni začeli uporabljati tudi vi, si le preberite celotno novico.

Še opozorilo: opisani primer nikakor ni edini in obstaja množica programov,...

3 komentarji

FrontPage kleparji, pozor!

Vnunet - Velik in širok je razred onih, ki uporabljajo Microsoftovo orodje za hiter razvoj spletnih strani, FrontPage. Kakorkoli, v strežniškem pogonu, ki skrbi za delovanje 'obogatenih strani', pa se je z-našel Lukenj™, ki se nahaja v skripti za obdelavo obrazcev.

SmartHTML, kakor se skript imenuje, namreč trpi za travmo, ki bi Zlikovcu omogočila izvršitev ZleKode™ ter posledično DoS napad. Bolečine se nahajajo v verzijah 2000 in 2002 FrontPage Extensions, popravek pa je že na voljo. Klik!

3 komentarji

Lahko noč, računalnik

Bcentral - Sam sem bil sicer dolgo časa zagret pristaš tega, da mora biti računalnik prižgan 24/7. Zadnje čase pa sta me začela oba računalnika motiti, predsvem namizni, prenosnik je skoraj tih. Tako sedaj zagovarjam politiko, da je bolje, če čez noč počivata.

Podobno tematiko so obdelali na BCentralu, kjer je avtor primerjal, koliko se lahko prihrani s tem, da računalnik ugasnete čez noč, in kako se izogniti nadležnemu nalaganju operacijskega sistema. Članek verjetno ne bo prepričal nikogar, ki bolj resno ubada s Setijem ali izkorišča hitropasovni dostop, je pa kljub temu lepo branje.

10 komentarjev

Lukenj™: Microsoft JVM

Vnunet - Strokovnjaki so odkrili napake v slamnati strešni kritini Microsoftove različice navideznega javanskega stroja. Ta omogoča vpad sršenov... Pardon. Omogoča pravilno sestavljenim spletnim stranem (Internet Explorer) ter e-mail sporočilom (Outlook [;(]) obvoz varnostnega mehanizma ter izvršitev poljubne ZleKode™ na uporabnikovem računalu. Klik!

Pri tem pravzaprav ne gre za eno samo napako, ampak za pravilno sistematično izkoriščanje večih programskih hroščev. Uporabniki Sun-ove verzije niste ogroženi, oni, ki pa uporabljamo različico našega ljubega MS-ja, pa še čakamo na popravek.

Kaj se je zgodilo s tridesetletno garacijo? [>:D]

11 komentarjev

Lukenj™: PGP Corporate Desktop 7.1.x

The Register - Za vse, ki uporabljate to staromodno sredstvo zaščite ter ga v bližnji prihodnosti ne kanite odstraniti, priporočam namestitev nedavno izdanega popravka.

Odkrita je bila namreč težava pri obravnavanju datotek z imenom, daljšim od 200 znakov. 'Ustrezno' poimenovan zakriptiran filetek bi namreč znal izkoristiti buffer-overflow nemarnost, ki predstavlja potencialno nevarnost izvršitve ZleKode™. ♥, ni kaj.

3 komentarji