» »

Firefoxu je uspelo

Firefoxu je uspelo

Slo-Tech - Kot smo že poročali so ustanovili spletišče spreadfirefox, ki si je zadalo cilj, da bi v desetih dneh Firefox preneslo milijon uporabnikov. Rekord jim je uspel že v štirih dneh, torej v manj kot 100 urah. Danes se je prijavil tudi uporabnik slo-tech, me zanima kdo je to. [:)]

Kot je nekdo že napisal: Netscape lost it, and Internet Explorer won only a battle. People, the browser war is finally over. Get Firefox!

98 komentarjev

«
1
2

Black Dragon ::

Hehe dobr to gooo FIREFOX :))

darkolord ::

Opera!

mujek ::

Morem rect da so me res presenetili... sem vedo da bo rekord postavljen, samo ta hitrtro... hmmm

long live mozilla & firefox

Tito ::

Opera je zanič, predvsem pa tist banner je popolnoma odveč. Sejstvo da pa ne zna delati z dHTMLjem je pa tako velik minus, da se je ne splača uporabljati!:D

.smidge. ::

Kaj je ta dHTML? Meni je Opera prav zakon.
Jst se bom smeju na sirokoooo ...

WarpedGone ::

Tito wrote:
> Opera je zanič, predvsem pa tist banner je popolnoma odveč. Sejstvo da pa ne zna delati z dHTMLjem je pa > tako velik minus, da se je ne splača uporabljati!

A zanič je zato, ker je treba plačat, da se ga znebiš? To da je SW zanič zato ker ga je treba plačat je hudo zanimiva teorija. Po njej je ves MS software podn od podnov. Če te banner zelo moti, lahk daš tistih neki jurju in maš registrirano verzijo brez banerja.

DHTML v Operi 7.5 deluje čisto BP. Sm preveru predno sm začel pisat tale post. Podobno bi lahko storil tudi ti, ne pa da ponavljaš svete resnice ™ da bi v očeh množice izpadel ful pameten. To redko uspeva.

opera_dhtml Opera dHTML
jsGraphics


Izbira browserja je stvar okusa, tega pa ni nikol potrebo opravičevat. Zato iskanje izgovorov zakaj bi bila Opera zanič kaže sam da nisi zadovoljen s tem kar uporablaš in se morš opravičevat pred samim seboj.

Sm probu IE, Mozzilo, FireFox, Opero in Konqueror. V winsih se mi najbol dopade Opera, v lin pa Konqueror.
In nimam nobene potrebe po pljuvanju po ostalih browserjih. Vsaj ma svoje napake in felerje.

Trenutno je FireFox blazno u modi, ker naj bi bil *lean* in *fast*. No Opera je še manjša in še hitrejša. Pa ma še mejler, pa IRC, pa notes, pa transfer manager, pa zna izpisat seznam linkov na strani, pa ma mosue gestures, pa tabbed browsing, pa etc, pa etc. Uglavnem, veliko oh in sploh featurjev, nad katerimi se folk tko blazno navdušuje pr FF je v Operi že zelooooo dolgo.

Razlog da se ni bolj prijela je po moje v imenu. FireFox, Mozzila, Explorer, Konqueror se tko mačovsko sliš. Opera pač nima takšnega tega zvena v imenu.

d0rK ::

Uhuhuh ... Pocase se zacenjam zavedati kako zelo Wikipedia rulz. =)

Wikipedia - DHTML

Drgac pa je zame Opera tut majka. Firefox mi je luskan ampak sm staromodn tko da ne bom nc novga probavou =).

iso2000 ::

Sam sicer uporabljam FF, vendar me moti njegova požrešnost - rama požre med delovanjem do 30MB in na kakšni mašini s 128 MB rama je to že odločno preveč!

pivmik ::

iso2000:
A si dejansko stestiral da na mašini z 128 MiB rama ga poje 30?
Al si samo pogledal koliko ti zasede rama na tvojem compu z 1 GiB rama?

Sicer pa ram je zato da se porabi, ne da se ga ima 90% prostega, 128MiB pa je dandanes zelo malo, še WinXP komaj delajo kulturno pri takšni količini.

Sicer pa Opera rulez, samo je pač browser za napredne uporabnike,
FireFox pa za nube oz. navadne ljudi (ki so pač prej uporabljali IE) ter opensource fanatike.
LP, Gregor GRE^

Magic1 ::

Opero i like :D
Sem ravno primerjal Opero 7.54 in FF1.0. Uporabljam oba, vendar mi je Opera veliko bolj všečna. Ravno sem primerjal koliko RAMa zavzemeta. Pri treh istih odprtih straneh je FF zavzel 20MB, opera pa pol manj 10MB.

MasterMind ::

WarpedOne... Probi napisat kak post v RTE (www.podnapisi.net). Pol pa govori... (Res je, d ma Konqueror iste probleme, ampak je dubil Geckota :D).

WarpedGone ::

MasterMind:
>> WarpedOne... Probi napisat kak post v RTE (www.podnapisi.net). Pol pa govori... (Res je, d ma Konqueror iste probleme, ampak je dubil Geckota ).

Kaj naj bi bil RTE? Na hitro sm pogledu ta sajt in mi zgleda vse ok.

iso2000 ::

Picknik: Imam mašino z 128 MB rama in sistem Debian SID, ter KDE 3.3 in tam prileze FF do okrog 30MB (pri štirih odprtih tabih), na novejši mašini (512MB ram-a) pa tudi do 30MB. Hočem pač povedati, da je tista izjava o Lean in kaj jaz vem kaj še browserju, lahko zavajajoča.

MasterMind ::

Rich Text Editor. A si probu kakšn post napisat? Drgač pa... Use google :D. (aja btw. jst uporablam Konqueror :D)

WarpedGone ::

MasterMind:
>> Rich Text Editor. A si probu kakšn post napisat? Drgač pa... Use google . (aja btw. jst uporablam Konqueror )

Ravnokar. Razen tega da je vnosno polje rahlo ozko (kake 4, 5 cm od oka) nism mel problemov. ?

MasterMind ::

A si vidu kakšne gumbe? (za smeške, URL, B, I, U, Slike itd.). Ker bi mogu zgledat, kot kakšn word :D

Gandalfar ::

iso2000: pa si preprican, da znas pod linuxom pravilno brati porabo rama?

ferjan ::

ej a v operi in ff dela ta stran - Interaktivni naravovarstveni atlas

CCMbrother ::

V ff deluje bp!

MasterMind ::

V Konquerorju pa na žalost ne dela :(

Z-lot ::

Še enkrat povem: Opera powah!

(čeprav FF ni slab)

minmax ::

z nvatlasom je narobe to, da se je nekdo spomnu, da bo Http-referer uporabljal za security check... briljantno (... lahko si tudi briljantno javascript kodo nvatlasa pogledate)

ampak... zanimivo, da glede na sicer res totalno hackish nivo kode (glej javascript), zadeva dela odlično, ko enkrat dela.

iso2000 ::

Gandalfer: Popravi me, če se motim: v konzoli zaženem top in mi med drugim izpiše % porabe memory-a ob posameznem procesu? Če je moja metoda napačna, te prosim za popravek.

MasterMind ::

Sem sprobal FF 0.10.. Odprl 10 tabov (v vseh je biu naložena stran www.podnapisi.net). Top pravi, da je požrl 10.2 % od 502MB RAM-a :D (vi pa zračunajte :D)

Jernej L ::

"Trenutno je FireFox blazno u modi, ker naj bi bil *lean* in *fast*. No Opera je še manjša in še hitrejša. Pa ma še mejler, pa IRC, pa notes, pa transfer manager, pa zna izpisat seznam linkov na strani, pa ma mosue gestures, pa tabbed browsing, pa etc, pa etc. Uglavnem, veliko oh in sploh featurjev, nad katerimi se folk tko blazno navdušuje pr FF je v Operi že zelooooo dolgo."

finta je to, da v firefoxu vse to deluje bolje in izboljšano kot v operi.

pa grem stavit da je firefox imel marsikaj od naštetega prej kot opera.

MasterMind ::

Aja, jst sm uporabu isto metodo :D

Marjan ::

Me veseli, da so STjevci končno najdli zmagovalca med browserji - Opero.

FF je tako - prvi zastonjski browser, ki ga rukneš na sistem za nezahtevne uporabnike. Potem ga lahko razširjaš z dodatki do onemoglosti...

Profi software za napredne uporabnike je že dolgo Opera. Dobiš vse v paketu, in to majhnem paketu :)

Upam, da bo šlo tudi Mozilli tako dobro (in nasploh Opensource skupnosti!), da bodo v parih letih dosegli nivo profesionalnosti, kakršnega ima Opera.

:)

M.B. ::

Pa še nekaj je pohvalno za Firefox. Na prejšnji verziji 0.9x nisi mogle zamenjati besed z alternativnimi prevodi na Presis. Zdaj pa lahko z verzijo 1.0 PR ali 0.10.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

darkolord ::

pa grem stavit da je firefox imel marsikaj od naštetega prej kot opera.

niti ne...

Lee_Nover ::

Opera walda :P
7.6 ma pa se podporo audio stilom :)
al pa izberes nek text in poves 'read selection' pa ti lepo prebere odsek .. ti pa med tem gledas kako foto galerijo na drugi strani :)
pa nism opazu, da kej nebi delal .. clo WebFX Grid dela, ki naj bi bil samo za IE . v FF seveda ne dela
Opera ma pa definitivno najhitrejsi JS engine: v IE generiranje tabele 800x10 z JS porabi >30sec, v operi nardi v 1sec (P4 3ghz 1gb rama)
pa to, daje FF hitr je BS .. ze nalagazaganja se cel dan (brez starterja normalno) in z vsako verzijo je pocasnejsi

pivmik ::

Delfi:
finta je to, da v firefoxu vse to deluje bolje in izboljšano kot v operi.
Ti si malo obrnil stvari.
V Operi dela vse bolje... naprimer: mouse gestures od FireFoxa se ne morejo primerjat z Operinimi. Tabi... Opera ima MDI ne samo 'neke' tabe. Klikni s srednjim gumbom nekam na prazno na tab-vrstico, v operi bo odprlo seveda nov tab, v FF pa nič, še dobro da dela vsaj zapiranje tabov v FF.
Se pa mi zdi čudno da opera nima svojega "Source code view". Pa FF ima super Page Properties in DOM Inspector.

Glede RTE editorjev kot je HTMLarea, SPAW web based WYSIWYG editor, TinyMCE, FCKeditor... je po moje problem v samih skriptah ki so napisane za IE in Moz only. Enako bi lahko jazst napisal Opera only RTE pa težil da ga IE in Moz ne podpira. Menda pa HTMLarea 3.0 (beta) s zmanjšim popravkom deluje tudi na operi.


NVAtlas pa v Operi - DELUJE, le da nima tistih fensi-šmensi fade-ov.
Ne vem kaj se preseravajo tile na _NVAtlasu, če hočejo neku ultrakul efekte naj napišejo stvar v Flashu ali Javi. Če ne pa samo in le v php-ju (brez javascript).
LP, Gregor GRE^

OwcA ::

likni s srednjim gumbom nekam na prazno na tab-vrstico, v operi bo odprlo seveda nov tab, v FF pa nič, še dobro da dela vsaj zapiranje tabov v FF.

No, to dela tudi v FF, resda ne s srednjim, temveč z levim, ampak to je tako bolje, ker s tem deluje z večimi podganami.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

ginekolog ::

ni ga čez maxthon (MYIE)

www.maxthon.com

V operi ne dela vse kot mora (recimo klikam smile na mobisuxu in se mi dodajo na konec texta), FF pa rabim kup extensionov da mi dela vse (gesture, resume, ..)
Divers do it deeper.

pivmik ::

maxthoni, MYIE, avantbrowserji niso samostojni browserji ampak neka preobleka čez Internet Explorer. Tako da jih ne jemljem resno oz. so zame enako kot IE.
Engine je od IEja in tako CSS podpora je pomanjkljiva, luknje od IEja še vedno ostanejo.
LP, Gregor GRE^

ginekolog ::

res luknje ostanjeo, vendar jih kot napredni user poznam in ne hodim po čudnih kotičkih ;) Ker pa je IE engine, vse dela. Ker pisci strani seveda poskusijo najprej, če dela na ie, ki ga ima večina 8-O Drugače pa je tut opera carska, a čisto vsi detajli ne delajo kot je bilo mišljeno s strani piscev strani.
Divers do it deeper.

zvitorepec ::

Se strinjam. Sam sem tudi nalozil Maxthona in mi deluje kot je treba, obenem pa zapolni vrzeli, ki jih ima IE (pop-up, ad blocker, tabs, mouse gestures,...). Dokler deluje pac ne bom menjal
HOWGH!

TheJack ::

Sploh ne vem zakaj neposredno primerjate Opero in FF, saj gre za čisto drugačna brskalnika z drugačno filozofijo, ki nagovarjata drugačne uporabnike. Namen Firefoxa je biti preprost brskalnik za ''average Joe'' uporabnika, ki naprednejših funkcij ne uporablja niti jih ne želi uporabljati. Morebiti uporablja tabe, več pa že ne. Firefox nagovarja uporabnike IEja. Zadevo naložiš in dela. Opcij (pustimo sedaj about:config...) je malo, vse je preprosto in pregledno. Skratka, FF želi biti boljši IE kot je IE. Extensioni so dodatna možnost, ki pritegnejo tistih nekaj uporabnikov, ki jim brez določenih opcij živeti ni. In to je to.

Opera je po drugi strani ''everything but the kitchen sink'' browser. Nema da nema. Opera meri na tistih 2-5% najnaprednejših in najzahtevnejših obiskovalcev interneta, ki jim je užitek kopati po - zame - nepreglednem in z opcijami naphanem vmesniku in ki jih ''navadni'' browserji omejujejo. Sploh nima namena tekmovati z IE in celo Firefoxom, ampak obdržali teh par procentov najzahtevnejših uporabnikov. Kajti par procentov od veliko milijonov (pojma nimam, kakšne so zadnje statistike svetovne uporabe interneta) je še vedno ogromno. In če jim le en delež teh ljudi dejansko tudi nekaj plača, bo firma dobro živela. In to bo, kajti v tem segmentu (najnaprednejši uporabniki) Opera pravzaprav, če ne štejemo raznih Maxtonov, nima konkurence.

Skratka, neposredna primerjava med Opero in Firefoxom je IMHO skorajda nesmiselna.

CCfly ::

zvitorepec ne uporablja Firefoxa. Kam gre ta svet.

mathjazz ::

CCfly: zvitorepec nima nič s firefoxom, ta pa ne z lisico, ker je firefox ena vrsta pande.

Drugace pa -- samo ne se kregat al opera al ff. oboje je kul in če primerjamo z IE, sta Opera in FF pravzaprav enaki aplikaciji :D

Važno je, da delež IE pade pod recimo 50 %, da se bodo tudi avtorji strani začeli zavedati alternativ (na stečo se jih precej že zdaj). In seveda, da piscem virusov ne bo tako zelo lahko.
www.getfirefox.com

CCfly ::

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Panda

Pa sem mislil da so se pri mozilli zafrkavali :).

Road Runner ::

jz bi pa meu css opacity v operi :\

BigWhale ::

iso2000:
Firefox, linux masina z 256MB rama, odprtih imam osem tabov, v enem je odprt KDE API reference manual, v dveh je odprt Qt reference manual, v enem prva slo tech stran, v enem je CVS browser na sourceforge, v enem je novica od slo-techa s komentarji, v enem pa pisem tale post... Poraba memorije 15.3%. Veliko malo? Opera z istimi odprtimi stran, razen tele, 12.2%

Razlike je malo manj kot osem megabajtov... Firefox pozresen in pocasen? Ja starta se res pocasneje kot opera. Ampak kolikokrat na dan pa treba startat browser? Oziroma kolikokrat na teden? Mogoce enkrat? Pih...


Marjan:
> Profi software za napredne uporabnike je že dolgo Opera.

Ma ne seri klamf... Take izjave so pateticne, ti (ali pa kdorkoli drug) v operi ni nic bolj napreden kot jaz v firefoxu ali pa v kakem drugem browserju. Za browser je vazno, da dela ALT-LEFT, ALT-RIGHT in da ima vse ostale toolbare in druge neuporabne gadgete izklopljene. Pa da middle click dela na linkih.

Zaenkrat pa se ne tekmujemo v hitrostnem browsanju, vsaj na olimpiadi se ne.

Zvedavec ::

>>>Pa še nekaj je pohvalno za Firefox. Na prejšnji verziji 0.9x nisi mogle zamenjati besed z alternativnimi prevodi na Presis. Zdaj pa lahko z verzijo 1.0 PR ali 0.10.

Hmm, imam občutek, da to sploh ni popravek Firefoxa, ampak da so pri Amebisu tačas popravili Presis, ker zdaj v verziji 0.9.1 zamenjevanje čisto lepo deluje, prej pa ni.

DSmidgy ::

Firefox ponuca kar nekaj spomina. Mam 128MB rama, nova inštalacija, nič extention-ov, samo flash plugin. Odprt imam samo to okno, v katerem pišem tale post in taskmanager mi kaže, da firefox.exe zaseda 25MB rama (v Win2K, v WinXP je podobno).

kopernik ::

Meni se pa prav smeje ko berem nekatere komentarje, v stilu, "Opera je za napredne uporabnike". A tisti, ki ne uporabljamo Opere pa nismo napredni ?? hehe

MasterMind ::

Smo pa "Zaostali" >:D. (Iz IE vs other bo nastala FF vs Opera warz :D)

iso2000 ::

BigWhale: Ne me narobe razumeti, saj nisem nikjer napisal, da je FF zanič ali kaj podobnega. Vem tudi, da je Opera podobno požrešna za ram. Sicer pa sem v prvem postu napisal da uporabljam FF, ki je zame še vedno najboljši browser.

pivmik ::

Jaszst pač ne morem tolerirati počasne odzivnosti FireFoxa.
In Opera JE za napredne uporabnike, sej FireFox tudi - s kupom razširitev.
LP, Gregor GRE^

TheJack ::

>Meni se pa prav smeje ko berem nekatere komentarje, v stilu, "Opera je za napredne uporabnike". A tisti, ki ne uporabljamo Opere pa nismo napredni ?? hehe

Jaz recimo tega nisem rekel. Morda sem se nekoliko narobe izrazil, ampak ko sem govoril o naprednosti nisem mislil na večvrednost in superiornost. Nekdo si pač rad browser skonfigurira popolnoma po svoje, stalno nekaj brklja po nastavitvah, hoče narediti vse bolje in bolj optimalno (če mu uspe je drugo vprašanje...). Po inštalaciji rabi vsaj še dve uri, da vse zrihta kot hoče. Nič noče pustiti na defaultu. Verjetno ne samo pri browserju. Takim (si mislim) ustreza Opera, saj ima tono nastavitev.
Na drugi strani imaš ljudi, ki za kaj takega ne vidijo nobene potrebe. Radi bi brskali po netu, po možnosti hitro in učinkovito. Neradi komplicirajo in ne rabijo miljona različnih opcij. Vsakomur svoje.

Je pa popolnoma res, da je namen Firefoxa biti preprost, ''no fuss'' browser, ki ga lahko brez kakih posebnih predpriprav takoj začne uporabljati vsakdo. Kolikor mi je znano, to Ben Goodger že ves čas govori. Enako je res, da Opera in FF nagovarjata različne uporabnike. FF nima nobenega namena tekmovati z Opero v številu opcij in nastavitev, Opera pa po drugi strani nima ne namena ne možnosti tekmovati s Firefoxom za kakšen večji kos Explorerjeve uporabniške baze.

Aja, osebno uporabljam FF že od verzije 0.6 dalje. Prej sem uporabljal Mozillo (od verzije 1.0). Še prej IE. Še prej Netscape Navigator. Opero pa samo občasno, tako za splošno izobrazbo.[:)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Firefox 3: Download Day 2008! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Kiberpipa
28341472 (17466) MrStein
»

Firefox podira svetovni rekord !

Oddelek: Loža
121816 (1155) bluefish
»

Slovenija druga v popularnosti Firefoxa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
10715199 (12267) MrStein
»

Celostranski oglas Firefoxa v The New York Times?

Oddelek: Novice / Brskalniki
152722 (2722) MrStein
»

Pomoč in predlogi pri prevodu Firefox 5 Minute Challenge

Oddelek: Izdelava spletišč
71879 (1774) M.B.

Več podobnih tem