»

ARNES širi hrbtenično omrežje

vir: Arnes
Arnes - ARNES, slovensko akademsko in raziskovalno omrežje, je v hrbtenično optično slovensko omrežje povezal Mursko Soboto, kar odpira možnosti, da se v omrežje povežejo tudi raziskovalne in izobraževalne organizacije ne le iz murske Sobote, temveč tudi iz Ljutomera in Ormoža. Nova povezava poteka med Mursko Soboto in Mariborom, obstaja pa tudi možnost, da se v prihodnosti priklopi tudi Gornjo Radgono ter Radence. Hrbtenico so pri ARNESu potegnili tudi do Kamnika, vsi ti kraji pa so, poleg slovenskega, povezani v Evropsko raziskovalno omrežje GEANT2.

32 komentarjev

Le še malo časa za nakupe trdih diskov, DVD-jev, USB ključkov, CF kartic, tiskalnikov...

Slo-Tech - O tem, da je Vlada RS pred kratkim razpravljala o osnutku Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje, smo že poročali. Beseda je meso postala in tako je bila v Uradnem listu RS, št. 104/06, z dne 6. 10. 2006, ta uredba tudi objavljena.

Tako lahko do sobote, 21. 10. 2006 (označite na koledarju), opravite nakupe cvetličnih lončkov in travnikov (za neposvečene nosilce podatkov), ne da bi za to plačali nadomestilo (v denarju) po tej uredbi.

Od česa boste plačevali nadomestilo in koliko ta znaša, si preberite v povezani novici, oziroma v Uredbi (500 GB disk, se bo npr. podražil za 4000 SIT, oziroma za vsakih začetih 1 GB zmogljivosti 8 SIT). V kratkem pa lahko pričakujete tudi članek na to temo.

Vesele nakupe!

259 komentarjev

Pipin odprti termin: Frida

Slo-Tech - V torek, 16. maja, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predstavitev projekta Frida, predava Luka Frelih.

"FRIDA V." (Free Ride Data Acquisiton Vehicle) je robustno in udobno kolo, opremljeno za učinkovito raziskovanje in kartiranje javnih urbanih prostorov. Nosi majhen računalnik z brezžičnimnim omrežnim vmesnikom, GPS sprejemnik, osnovno avdiovizualno snemalno napravo (kamero z mikrofonom) in baterije.

Udeleženec v projektu prevzame vlogo voznika in soustvarjalca digitalnih vsebin. Sistem upravlja in nadzira prek enostavnega vmesnika na krmilu kolesa.

Usklajen nabor programske in strojne opreme omogoča samodejno kartiranje odkritih brezžičnih računalniških omrežij, enostavno snemanje z...

0 komentarjev

ARNES in forumi

Slo-Tech - Akademska in raziskovalna mreža Slovenije se je že pred časom odločila uporabnikom ponuditi novo storitev, in sicer gostovanje spletnih forumov. Sodeč po številu forumov večina uporabnikov storitve očitno še ne pozna, zato vam jo predstavljamo mi. Tako lahko odslej organizacije s področja raziskovanja, razvoja, izobraževanja in kulture, ki izpolnjujejo kriterije Vlade RS, obiskovalcem svojih spletišč za ničelno vsoto ponudijo tudi forum. Klik!

Sporočilo nam je posredoval CaqKa.

9 komentarjev

ARNES in slovenščina

Arnes - Pred dnevi so na spletnih straneh Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (ARNES) objavili novico, da po Zakonu o javni rabi slovenščine (ZJRS) ne smejo dopuščati svojim slovenskim uporabnikom predstavljanja in oglaševanja na spletnih straneh samo v tujih jezikih. Omejitev seveda velja samo za spletne strani, ki domujejo na spletnih omrežjih, ki so subvencionirana iz javnih sredstev.

V praksi se za večino uporabnikov ne bo dosti spremenilo, vendar pa ta poteza predstavlja še en pomemben korak v boju za ohranitev slovenskega jezika. Zaradi te omejitve se tudi ne bo moglo zgoditi, da bi kakšen raziskovalni segment iz praktičnosti popolnoma prešel na angleške strani. Seveda pa je vse odvisno od budnosti upraviteljev omrežja.

20 komentarjev

Arnes z novo linijo Maribor - Ljubljana

vir: Arnes
Arnes - Nelagodje med kabelskimi uporabniki omrežja ARNES s štajerskega področja se je vedno bolj stopnjevalo. Predvsem študentje in dijaki so se pritoževali nad počasnostjo delovanja njihovega priljubljenega P2P odjemalca. Vzrok je bila prešibka povezava med Ljubljano in Mariborom; le-ta je namreč podatke prenašala s hitrostjo le 155 Mbps. Onkraj Trojanskega griča pa bomo spet lažje zadihali, saj se je hitrost prenašanja podatkov med prestolnico ter štajerskim delom povišala na zajeten 1 Gbps (+ rezervna 10 Mbps povezava za primer izpada glavnega voda). Čeprav ARNES na svojih straneh tega še ni uradno naznanil, je že popravil svojo stran s sliko hrbtenice.

Po neuradnih podatkih iz našega foruma namerava ponudnik...

17 komentarjev

Siol does it again

Slo-Tech - Fantje pri Siolu so res neverjetni. Prejšnji mesec so odklopili ADSL, ker nisem plačal junijskega računa. Opomine, pravijo, da so pošiljali po elektronski pošti, na naslov @siol.net, ki ga seveda ne berem. Da bi jim kapnilo v glavo, da so plačani računi za julij, avgust in september in da je zato nekaj drugega narobe, se seveda ni zgodilo. No, ampak to je že stara zgodba. Včeraj so njihove sposobnosti živciranja svojih uporabnikov dosegle nove višave.

Meni nič tebi nič so onemogočili pošiljanje preko smtp.siol.net kateremukoli pošiljatelju, ki nima na koncu naslova e-pošte @siol.net. Ker za pošto uporabljam ARNES-ov račun, to pomeni, da ne morem več pošiljati sporočil z naslovom nekdo@guest.arnes.si, če sem na internet povezan preko ADSL. Da bi bila zadeva še hujša, so enako naredili tudi vsem svojim strankam, ki imajo lastne domene. Nesrečen fant na tehnični pomoči je povedal, da zdaj delajo spisek svojih lastnih domen, da jih bodo lahko spet vključili.

A vrh ledene gore ni to,...

163 komentarjev

Antivirus in antispam zaščita na Arnesu

Arnes - Arnes je včeraj za svoje uporabnike vključil dve novi poštni storitvi: zavračanje elektronske pošte, okužene z virusi, ter možnost izločanja nezaželene pošte (spam-a). Pohvalno! Najbolj pa gre pohvaliti dejstvo, da Arnes uporabnikom omogoča personalizacijo antispam zaščite. Ti si tako lahko stopnjo antispam zaščite nastavijo na nizko, običajno ali visoko (oziroma jo pustijo izključeno). Najboljše pa je, da si preko spletnega vmesnika lahko vsak uporabnik oblikuje tudi svoj osebni seznam virov (Return-Path in ne From polje!), iz katerih bo pošto vedno sprejemal oziroma zavračal. Spam pošta se preusmeri v posebno mapo 'spam', kjer jo lahko pregledate (npr. preko IMAP protokola) in izbrišete. Če pa mape spam ne pregledate več kot 30 dni, se sporočila - prijazno do vaše kvote na poštnem strežniku - samodejno izbrišejo.

Na voljo pa je še ena poslastica, ki pa sicer ni opisana v Arnesovih navodilih. Navodila za preusmeritev spam pošte so zapisana v datoteki .forward+spam (ki se nahaja v...

16 komentarjev

Država spet podcenjuje Arnes?

Finance - Arnes, javni zavod, ki skrbi za omreženost celotne akadamske sfere skupaj z izobražujočo se slovensko populacijo, je bil le delno uslišan pri obsegu finančnih sredstev, ki jih bo prejel od ustanovitelja, t.j. države, za delovanje in razvoj. Namesto 1,76 je naša vlada potrdila 1,08 milijarde tolarjev za Arnes, kjer zaradi pomanjkanja denarja napovedujejo težave pri povezavi s tujino.

Pravzaprav izdatke, izključujoč stroške mednarodne povezave, ocenjujejo za minimalne, kamen spotike pa je zagotovo v visoki ceni infrastrukture, kot posledice neliberaliziranega slovenskega teletrga. Cene za zakupljene telekomunikacijske vode v Sloveniji naj bi tako bile tudi do 100-krat višje kot v tujini. Vode Arnesu zagotavlja Telekom Slovenije, saj ostala podjetja bojda tega še ne morejo ponuditi (ponudbo vodov so namreč dolžna ponuditi kot posebno podjetje). Evropa Arnesu za izobraževalno delo in razvoju hitrejšega interneta, interneta druge generacije, namenja 200 milijonov tolarjev. Izvorna...

12 komentarjev