» »

Viini chipset načrti

Viini chipset načrti

X-Bit Labs - Ker je VIA organizirala svoj Technology Forum, na katerem je prikazala nekaj novosti in povedala, kaj lahko pričakujemo v prihodnje, gotovo ne bo odveč, če še enkrat ponovim njihove načrte v zvezi s procesorskimi nabori. Kot sem že večkrat poudaril, namerava VIA konec leta izdati integrirano P4M266 različico svojega P4X266 nabora, ki se bo od slednjega razlikovala samo po integriranem grafičnem jedru S3 Savage4. Po ostalih lastnostih pa bo nabor enak svojemu trenutno še vedno precej spornemu sorodniku P4X266. Integrirano grafično jedro je kar dobra pogruntavščina, še posebej za razne upravljalce internetnih strežnikov, saj tako odpade strošek za osnovno 2D kartico.
Ker je trenutno precej vroč tudi PC2700 DDR SDRAM, se je VIA odločila, da tudi ona podpre ta pomnilnik v prihodnjih naborih. Prvi nabor, ki ga bo doletela ta čast bo nabor za Pentium4 z imenom P4X333, katerega primerke lahko pričakujemo že v Q4 tega leta, v masovno proizvodnjo pa naj bi šel v prvi četrtini prihodnje leto. Poleg podpore najnovejšemu pomnilniku, bo VIA v ta nabor vgradila tudi svojo 16 bitno tehnologijo V-Link, ki bo raztegnila pasovno širino med Northbridgom in Southbridgom na 533 MB/s. Govori se, da naj bi ta nabor podpiral celo AGP 8x vodilo. VIA pa napoveduje, da bo ta nabor v navezi s čipom VPX-II podpiral tudi PCI-X režo, ki naj bi v serverjih nadomestila AGP režo.
Nekaj je bilo tudi govora o P4M333, ki bo po lastnostih popolnoma enak P4X333, s slednjim pa bo tudi fizično združljiv. Edina razlika med tema dvema naboroma bo, da bo prvi vseboval novo S3-jevo grafično jedro, ki trenutno nosi kodno ime Zoetrope in bo vsebovalo 2 cevovoda. Prvi primerki P4M333 se bodo pokazali v prvi četrtini prihodnje leto, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002.
Seveda pa VIA ni pozabila na AMD-jevo platformo. V 2 četrtini prihodnjega leta lahko pričakujemo nov nabor za AMD-jeve Athlone, ki se bo imenoval KM333 in bo (kakor lahko izberemo iz imena) podpiral najnovejši PC2700 DDR SDRAM in AGP 8x. Vseboval pa bo tudi najnovejši S3-jev grafični čip Zeotrope ter podporo 533MB/s V-Link vodilu.
VIA pa ni pozabila niti na AMD-jeve Hammerje, za katere pospešeno pripravlja nabor K8T333 (diskretna) in K8M333 (integrirana verzija). Nabora bosta podpirala PC2700 DDR SDRAM, AGP 8x, novo 16 bitno V-link vodilo, integrirana verzija pa bo vsebovala še Zeotrope grafično jedro. Prve primerke prvega nabora lahko pričakujemo v prvi četrtini prihodnjega leta, primerke drugega pa v tretji četrtini prihodnjega leta.
Vsekakor lahko rečem, da bo prihodnje leto še kako zanimivo.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TSMC z delujočimi primerki 28 nm čipov

Oddelek: Novice / Pomnilnik
63399 (2960) FireSnake
»

Intervju z ICANN-ovim izvršnim direktorjem

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62818 (2605) Bistri007
»

Nadgradnja celerona

Oddelek: Kaj kupiti
91146 (1024) sprint
»

Informacije o VIA KT400A

Oddelek: Novice / Matične plošče
81869 (1869) bozicek

Več podobnih tem