»

VIA naj bi v naborih uporabljala PCI Express za prihajajoče Athlone 64

The inquirer - Po poročanju The inquirerja naj bi Viini razvojni načrti kazali na to, da bodo vgradili PCI Express (64-biten PCI) v nabor za Athlona 64. Od Microsofta se tudi pričakuje podporo v operacijskem sistemu Longhorn. Via že dela na Via KT 600 naboru, ki naj bi podpiral 400 MHz FSB, 8X AGP, Serial ATA, USB 2.0, RAID, itd. Seveda pa naj bi tudi VIA naredila spremembe v podpori za Intelove Pentium 4 procesorje. Izvirna novica

1 komentar

Micron z 32-bitnim DDR SDRAM

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant, podjetje Micron Technology je potrdil, da so 32-bitni DDR SDRAM pomnilniški moduli dobavljivi ter na zalogi. Micron pravi, da 32-bitni primerki nudijo večje zmogljivosti ter hitrosti od trenutno uporabljanih 64-bitnih modulov v namiznih računalnikih. Pomnilniki bodo na voljo v kapacitetah med 32 ter 512 MB ter v dveh hitrostih, 266 ter 333 MHz. Vsi našteti pomnilniki, razen 512 MB inačice, so že dobavljivi, medtem ko bo največja različica dostopa v prvi četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Nov ATIjev čip

X-Bit Labs - ATI naj bi izdal čip z kodnim imenom RV280, ki bo v bistvu RV250 s podporo AGP 8x. Zakaj ATI te podpore ni dodal že v RV250, ni jasno - uradna ATIjeva razlaga je, da je AGP 8x še premlad, da bi že sedaj podprli ta standard. Zato je tudi začetek prodaje tega čipa načrtovan šele za Q4 tega leta.

2 komentarja

Nabori za Opterone

Reactor Critical - Predstavitev procesorjev Opteron se nam iz dneva v dan bolj bliža, česar se zavedajo tudi podjetja, ki izdelujejo procesorske nabore, zato pospešeno pripravljajo nabore, ki bodo delovali v navezi s prej omenjenimi procesorji. Kot pravijo na strani Reactor Critical, trenutno vsa zainteresirana podjetja pripravljajo integrirane različice naborov, ki bodo vsebovali tudi grafičen podsistem. Temu trendu se zaenkrat opira le VIA.
  • SiS je svoj nabor, namenjen Opteronom poimenoval SiS760 in bo kar zanimiv izdelek, saj bo podpiral vodilo AGP 8x, DDR333, vanj pa bo vgrajen tudi grafični pospeševalnik SiS Ultra256 in podpora Serial ATA, IEEE1394 in USB 2.0. Nabor naj bi bil na voljo v prvi četrtini leta 2003.

  • Med drugimi se je predramil tudi ALi, ki bo v svoj izdelek, poimenovan ALi M1688, vgradil podporo vodilu AGP 8x, DDR333 in Tridentovo grafiko. Southbridge in Northbridge naj bi bila povezana s HyperTransportom, prisotna pa naj bi bila tudi podpora ATA133, IEE1394 in USB 2.0. Tudi to...

0 komentarjev

VIA predstavila novo ploščo za Pentium4

The Register - VIA je danes najavila posebno ploščo, imenovano P4PA, ki podpira pomnilnik DDR SDRAM in je grajena na najnovejšem naboru Apollo P4X266A. Podpira tako vmesnik USB 2.0, kot tudi ATA/133, kar naj bi preprečevalo nekatera ozka grla. VIA ploščo zato namenja visokozmogljivim PC-jem, delovnim postajam in strežnikom, v katerih bo prav procesor Pentium4. Plošča bo na voljo kmalu, ceno pa izveste na zahtevo. Seveda pa VIA ne bi bila VIA, če se ne bi spet zapletla z Intelom, ker nima pravice izdelovati naborov DDR SDRAM za Intelove Pentiume4. O tem bi se dalo razglabljati, vendar pa vse skupaj raje prepustimo pravnikom.

0 komentarjev

Viini nabori

The inquirer - VIA se kljub slovesu proizvajalca precej hroščatih čipovij (čeprav Intelovi nabori niso bili nič boljši) ne da in napoveduje nova čipovja, ki jih bomo v tem letu ugledali na matičnih ploščah številnih proizvajalcev. Poleg nabora P4X333, ki ga bo VIA v kratkem poslala v prodajo, se bodo počasi začeli pojavljati prvi primerki obetavnega čipovja P4X600, ki bo podpiralo 533 in 400 MHz vodilo, 128 bitni 266 in 333 MHz pomnilnik DDR, ter vodilom V-Link (533 MB/s), ki bo povezovalo North in Southbridge. Po zadnjih podatkih sodeč, bo nabor šel v proizvodnjo v drugi četrtini tega leta in bo (kakopak) namenjen procesorjem Pentium4. Zanimivi so še P4M333, v katerega bo vgrajeno grafično jedro Zoetrope GFX in P4M266A, ki bo prav tako imel integrirano grafično kartico in bo podpiral 533 MHz vodilo.
Najbolj zanimiva pa so čipovja za prihajajoče Hammerje, ki naj bi (Hammerji namreč) po številnih informacijah sekali. Vendar - ne prenaglimo se. Nabor K8 HTB bomo v prvih primerkih ugledali že...

0 komentarjev

Athlon XP se prodaja bolje, kot je bilo pričakovano

X-Bit Labs - AMD je pred kratkim objavil, da se procesor Athlon XP prodaja bolje, kot so pričakovali. Po zadnjih podatkih bodo tako dosegli za 10 % višje prihodke od prodaje procesorjev, kot je bilo predvideno. Na žalost pa vesela novica ne bo bistveno vplivala na poslovanje AMD-ja, saj le-to zaenkrat ostaja v rdečih številkah. Zakaj? Ker se pomnilnik flash, ki je še vedno eden izmed najpomembnejših proizvodov AMD-ja, še vedno ne prodaja in se tudi v prvi četrtini prihodnjega leta ne bo prodajal ravno najbolje. AMD pričakuje izboljšanje šele za drugo četrtino prihodnjega leta, ko bo podjetje spet poslovalo pozitivno.

2 komentarja

Nabori za 533 MHz Pentium4 procesorje

X-Bit Labs - Poleg razvijanja najnovejšega i845-D, ki bo marsikateremu Intelovemu inženirju prinesel olajšanje, se Intel ukvarja tudi z nekaterimi drugimi nabori, katerih izid pa je še daleč. Najbolj aktivni so trenutno razvijalci, ki razvijajo nabore za nadgrajeno 133 MHz Quad Pumped vodilo (533 MHz), ki bo v Q3 leta 2002 vključeno v Northwood procesorje.
  • Tehama-E bo posodobljena različica trenutnega i850. Podpirala bo 533 MH vodilo in nov ICH4 South Bridge. Na matičnih ploščah jo bomo ugledali v poletju leta 2002.

  • Brookdale-E bo prav tako podpiralo 553 Mhz vodilo in bo samo posodobljena različica trenutno še razvijajočega Brookdale-D. Posebnost Brookdale-E bo podpora dvokanalnemu DDR SDRAM pomnilniku, s katerim bo lahko ta nabor omogočil pasovno širino do 4.2 GB/s. Poleg visoke prepustnosti pa bodo tu še 8x AGP vodilo in ICH4 South Bridge, ki bo poskrbel za podporo vmesnikoma USB 2.0 in SerialATA. Prvi primerki bodo na voljo v tretji četrtine prihodnjega leta.

  • Brookdale-G bo prav tako...

0 komentarjev

Viini chipset načrti

X-Bit Labs - Ker je VIA organizirala svoj Technology Forum, na katerem je prikazala nekaj novosti in povedala, kaj lahko pričakujemo v prihodnje, gotovo ne bo odveč, če še enkrat ponovim njihove načrte v zvezi s procesorskimi nabori. Kot sem že večkrat poudaril, namerava VIA konec leta izdati integrirano P4M266 različico svojega P4X266 nabora, ki se bo od slednjega razlikovala samo po integriranem grafičnem jedru S3 Savage4. Po ostalih lastnostih pa bo nabor enak svojemu trenutno še vedno precej spornemu sorodniku P4X266. Integrirano grafično jedro je kar dobra pogruntavščina, še posebej za razne upravljalce internetnih strežnikov, saj tako odpade strošek za osnovno 2D kartico.
Ker je trenutno precej vroč tudi PC2700 DDR SDRAM, se je VIA odločila, da tudi ona podpre ta pomnilnik v prihodnjih naborih. Prvi nabor, ki ga bo doletela ta čast bo nabor za Pentium4 z imenom P4X333, katerega primerke lahko pričakujemo že v Q4 tega leta, v masovno proizvodnjo pa naj bi šel v prvi četrtini prihodnje...

0 komentarjev

Druga generacija Viinih P4 chipsetov

X-Bit Labs - O P4X266 in problemih z licenco veste že skoraj vse, gotovo pa ne veste kako bo izgledal prihodnji P4M266 nabor, katerega namerava VIA poslati v proizvodnje že novembra. Ta nabor sem bežno omenil že v prejšnjih novicah, vendar takrat še ni bilo uradnih podatkov. Sedaj vemo, da bo P4M266 fizično (pin compatible) združljiv s P4X266. To pomeni, da bodo proizvajalci lahko prihranili denar na novem dizajnu. Poleg tega bo nov nabor vseboval tudi grafični podsistem. P4M266 bo v marsikaterem pogledu enak P4X266. Oba bosta podpirala Pentium4 procesorje s 400 MHz vodilom, PC2100/PC1600 DDR SDRAM, in PC133/PC100 SDRAM. P4M266 se bo od svojega predhodnika razlikoval samo po integrirani grafiki. Vseboval bo že kar precej ostareli Savage4 grafični čip (nekdanja konkurenca RivaTNT 2), ki bo baziral na UMA arhitekturi (VIA navaja, da je to isti grafični čip, kot v PM133 in KM133 naboru). Čeprav je Savage4 čip videti ob sodobnih pospeševalcih malce reven, pa VIA navaja, da bo zaradi podpore DDR...

0 komentarjev

PC2700 DDR SDRAM na voljo v začetku leta 2002

X-Bit Labs - Sodeč po novicah na X-bit labsih, se nam v zgodnjem začetku leta 2002 obeta nov PC2700 DDR SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz (333 MHz). Prihajajoči RAM sta že podprla SiS in NVIDIA v svojih bodočih Pentium 4 in Athlon chipsetih, ki jih bomo ugledali v prvi četrtini leta 2002. PC2700 DDR SDRAM, bo izdelan v novi 0.13 mikronski tehnologiji, ki bo izdelovalcem rama zvečala prihodke in omogočala višje frekvence. Poleg novega načina izdelovanja, pa proizvajalci rama načrtujejo tudi spremembo pakiranja samih čipov (prehod iz TSOP na FBGA).

0 komentarjev

Chipseti s podporo USB 2

The Register - Čeprav je luni poročal o splošni nezaiteresiranosti podjetij do USB 2, se stanje utegne izboljšati. Acer Labs (ALi) dela na P4 chipsetih, ki ne bo vključeval samo podpore USB 2, ampak bo podpiral tudi Sony Memory Stick. P4 chipseti bodo vsebovali M1671 ali M1681 Northbridge čip in M1563 Southbridge čip.

  • M1671 Northbridge podpira PC100 in PC133 SDRAM ter DDR RAM. Podpira tudi AGP 4x vodilo.

  • M1681 Northbridge podpira še AGP 8x vodilo in omogoča t.i. High Speed Link Bus povezavo do Southbridga.

  • M1563 Southbridge podpira 6 USB vtičnic, uporabimo pa ga lahko tudi kot 10/100 Ethernet kontroler. Poleg tega zna ravnati tudi s HomePNA 1 in 2 omrežji, delovati kot softverski modem, poseduje vmesnik za Sony Memory Stick, vgrajen pa ima tudi UDMA 33/66/100 kontroler.

Primerki M1563 bodo predstavljeni v Q4, v proizvodno pa naj bi šli Q1 2002. M1671 bo ugledal trgovine v Q4. M1681 je še daleč. Prve primerki naj bi bili predstavljeni v Q2 leta 2002, v proizvodnjo pa bo šel 1 leto po...

1 komentar

ATI in chipseti

X-Bit Labs - Zadnjih nekaj dni je bilo, kar se chipseta tiče v znamenju Nvidiinega Crusha oziroma nForce-a. Če še niste popolnoma pozabili, je Intelovo licenco za izdelovanje chipsetov poleg Nvidie zakupil tudi ATI, ki se je odločil, da bo izdal dve verziji svojega chipseta z integrirano grafiko:
  • Prva verzija nosi kodno ime A3 in bo namenjena procesorjem na podnožju socket370. Podpirala bo PC133 SDRAM, v sam chipset pa bo vgrajena tudi grafična kartica, ki bo bazirala na procesorju Rage 128 Pro. Chipset bo namenjen predvsem low-cost računalnikom. Prve primerke bomo videli septembra, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v četrti četrtini (Q4) tega leta.

  • Druga različica nosi kodno ime A4 in bo namenjena Pentium 4 procesorjem. Podpirala bo tako PC133 SDRAM, kot DDR SDRAM. Zaradi zahtev Intela, bomo ta chipset ugledali šele v prvi četrtini prihodnjega leta (Q1 2002). Integrirana grafika, bo bazirala na procesorju Radeon VE.
Podatki o ATI-jevevih chipsetih so zaenkrat bolj skopi, vendar...

1 komentar

VIA predstavila P4 čipovja

VIA Hardware - Da boste lažje preživeli to zasneženo nedeljo, vam predstavljam specifikacije novih VIA P4 čipovij:

Apollo Pro 2001 / Pro PX266
  • VT8653
  • IA-32 (Pentium 4 / Xeon), multiprocesiranje do 4 procesorjev (Workstation/Server)
  • PC133/DDR266
  • 266MHz/533Mhz FSB
  • V-Link Hub Arhitektura (533MB/s)
  • VPX 64Bit PCI sloti
  • Izid: Druga polovica tega leta
Apollo Pro 2002
  • IA-64 (Foster / Hammer), predvideno multiprocesiranje do 8 procesorjev (Workstation/Server)
  • DDR 333 ( DDR-I )
  • 533Mhz FSB
  • V-Link Hub Arhitektura (533MB/s)
  • VPX 64Bit PCI sloti
  • Izid prva polovica naslednjega leta

4 komentarji

VIAini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Na x-bit labs sem zasledil bojda neuradne informacije o VIAinih načrtih za vezna čipovja. Velikan ima v ognju kar nekaj železj, najbolje bo, da si kar pogledamo:Za AMD platforme:
  • KT133A: V bistvu gre za KT133 čipovje s podporo za 266MHz zunanjo frekvenco, ki jih imajo novi TBirdi... Masovna proizvodnja se bo začela zgodaj naslednje leto.
  • KT266: Čipovje podpira 200/266MHz FSB, PC133 SDRAM, DDR SDRAM in V-Link. Nekakšna punčka za vse, torej. Masovna proizvodnja v prvem četrtletju 2001.
  • KM133: Integrirana različica KT133 čipovja z vgrajeno S3 Savage4 grafiko. Proizvodnja se bo začela že ta mesec.
  • KL133: Različica KM133 brez podpore za zunanjo AGP grafiko. Proizvodnja prav tako ta mesec.
  • KLE133: Popolnoma enako čipovje, kot zgoraj omenjeni KLE133, le da ima namesto S3 Savage4 grafike integriran Trident Blade 2D/3D. Testni primerki bodo na voljo že ta mesec.
  • KM133A: Različica KM133 čipova z, uganili ste, podporo za 266MHz zunanjo frekvenco. Primerki bodo na voljo to mesec, masovna proizvodnja...

0 komentarjev