» »

Linux prehitel Windows!

Linux prehitel Windows!

SuSE.de - Nemška računalniška revija PC-Shopping je v tekoči številki objavila rezultate glasovanja svojih bralcev za najboljše izdelke v letu 2003. Majhno presenečenje: v kategoriji programska oprema je SuSE Linux prehitel Microsoft WIndows XP in s tem pristal na drugem mestu. Naziv najboljšega pa je med programsko opremo pripadel orodju za peko CD-plošč -- Ahead Nero Burning ROM. Klik!

SuSE Linux pa si je priboril še eno nagrado, saj je ugledna računalniška revija PC Magazin SuSE Linux 8.2 Professional razglasila za najboljši izdelek meseca junija. Izdelek je dobil pet točk od petih, pohvaljena pa je bila predvsem namestitev. Klik!

Le kdo še potrebuje Okna na namizju? [:D]

26 komentarjev

R0K ::

Jest sm bil vedno za SuSe.

Švabi pač vejo ka delajo :)

falotXP ::

Mahh...že spet ta Linux... Glede gonilnikov in drugi stvari je Linux še v temi. Škoda debate...

root ::

Ja kaj je podprto v jedru dela brez problemov, za ostale drivere so pa krivi proizvajalci sami, ker jih ne pišejo (hvala bogu da se malo na bolje premika glede grafičnih kartic ko nVIDIA in ATI pišeta zelo dobre drivere) drugače pa je linux (mislim predusem SuSE 8.2) postal približno enako enostaven kot windows. No če pogledamo recimo instalacijo je SuSE 8.2 nameščen po 3 next korakih (windows jih ma precej več). .:D :D

falotXP ::

Kaj vas moti tako ta inštalacija Windowsow??!! Saj jih ne inštaliraš vsak dan...ali mogoče?? Drugače so pa Windowsi XP res cool!

Sid Izprijeni ::

Windowsi so že kul. Tko kot je kul horse, ki ga kupuješ pri svojem dilerju in si od njega sčasoma popolnoma odvisen. ;)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

pivmik ::

NERO sux, ak kaj ko praktično ni drugega spodobnega programa za peko CDjev...
LP, Gregor GRE^

BigWhale ::

Banzai!

Jaz takih novic niti ne jemljem prevec resno, je pa vsekakor lepo slisat nekaj taksnega...

Hm, z driverji linux ni v temi... V temi so proizvajalci hardware-a, ki delajo windows only naprave (modemi, printerji, s tem se je zacelo) in pa uporabniki, ki to kupujejo... Marsikdo namrec ne ve, da mu WinModem/Printer 'pozre' kar nekaj procesorja... Kar je pa pri danasnji gonji za FPS pomembno ali ne? ;>

Sicer je pa Linux 'produkt' zmagal tudi dve leti nazaj, pardon tri, na Infosu, ki je bil po vrhu vsega se slovenski izdelek. In pa seveda lani, ko je zmagal slovenski OpenOffice.org

Saj ne da je OOo idealen in bugfree ampak je pa edina free izbira, ki je na voljo... :)

Vsem, ki pa tako kritizirajo oba sistema, naj si vsak nabere nekaj let izkusenj z obema sistemoma in potem pove svoje mnnje. :)

Linux na desktopu? Zame je. Za Joe 'blow' Average userja pa najbrz se ne... ... zaenkrat.. :P

root ::

Ja če bo šlo tako dalje bo že kaki SuSE 9.0 za Joe "blow" average usera oziroma za Janeza Povprečnega :D . Instalirat sisteme tak ne znajo. Glede uporabnost pa se bojo pač mogli malo navadit, tako kot se se enkrat navadli winse.

Roadkill ::

Po mojem mnenju sta si oba sistema precej enakovredna (vsak ima svoje prednosti in slabosti), z veliko razliko v ceni...
Malo se mi zdi moteče to, ko veliko folka govori kako kul je linux, laufajo pa windowse... tako da bom počasi utihnil, ker tole še pišem iz Billovih Oken.. :)
Poleti pa prešaltam na Slackware 9.0, ki že inštaliran lepo čaka. Ne vem zakaj, a meni se slack ne zdi prav nič bolj kompliciran, kot na primer mandrake 8.0 ali pa redhat 7.2... in je zaenkrat edin, ki mi še ni delal problemov (no... lilota sm si sam zjebu...in popravu) :)
Ko imaš enkrat KDE ali katero drugo namizje je itak isto (al pa bl enostavno) kot v winsih..

Jest še vsem trdim, da si 80% folka (morda ne na slo-techu... na splošno) predstavlja linux kot nek bavbav, kjer ves čas zreš v črn zaslon na katerem utripa "enter username:" :)

Folku pokažte tole: http://www.kde-look.org/content/preview... XP for free... pa 100% lahko naštimaš, da so bolj kičasti kot XPji (zadnje čase se kič prodaja...:\ )
Maš pa še kul fonkcijo, k lohka kič naštelaš kar z drsnikom
LEPO----[]--------------KIČASTO :D

dr.J ::

Vsi Windowsi YXZ imajo eno veliko napako: veliko predragi so.

Ko bo M$ ponujal toliko funkcionalnosti za enako ceno kot Linux, pa se mogoče vidimo.

Sicer pa vsake toliko časa pokažem kakemu zainteresiranemu, da se da živeti z Linuxom. In kar nekam tiho so potem...

|SNap| ::

dobr, pa ce priznate al pa ne, marsikatere nastavitve(ki jih povprecni uporabnik hoce spremeniti), je na linuxu tezje najti. drugace sam linux uporablam na serverju in enmu slabsemu workstationu, tukej mam pa se zmeraj windowse, pa ne ker bi mi bili boljsi, ampak ker sem prevec odvisen od programov, ki so za ta os.

Roadkill ::

Ne razumem... na desktopu imas ikono Control center... zdej pa razn ce kerga windows fana zmede, ker ne pise Control panel... :)
Imas lepo poslihtane vse nastavitve od a do znj. Nastavis pa lohka veliko in se vec (za kar moras pri winsih imeti kak tweakui in podobno).

Jeebs ::

Kar se tiče požiranja procesorja, ki ga je nekdo omenil se lahko samo strinjam. Sm imel Winmodem od Motorole in lohk rečm samo sux. Odkar sem ga odstranil (nabavu ADSL) dela mašina 90% bolj stabilno. Ker s tem modemom sm imel take pizdarije da ne moreš verjet. Če ga kdo rabi ga PODARIM. 56kbps, Motorola, fax/voice/data.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Hellios ::

Le kdo še potrebuje Okna na namizju?
Igralci iger...

CaqKa ::

potem pa mi v control centru naštelaj osveževalno frekvenco monitorja.

mathjazz ::

Le kdo še potrebuje Okna na namizju?
Igralci iger...


Buhahaha. Spet se je oglasil nekdo, ki govori na pamet.
www.getfirefox.com

CaqKa ::

matzhjazz
mja.. ker vse tabolše igerce najprej izidejo za linux?
vsaj tolko bi si lahko bli linuxovci da bi si priznali da za igre pa res ŠE ni.

root ::



Glej in se uči :D :D :D

CaqKa ::

pri kde 3 in suse8 jaz tega nisem nal.. možno da je sedaj v tanovem 8.2... sicer pa je meni osebno tale control center zlo bogi napram control panelu...

bf4ed ::

Jaz sem v mandrakeju pa redhatu vse pregledal pa nisem našel osveževanja kje se naštela.:D

Roadkill ::

Najboljš je, k mi je frend reku... "Kaj ma pa linux tolk boljš, da bi ga uporablu...no prepriči me"... jest sm se mu pa sam smeju :)
Osveževanje si pa lahko za zihr nastaviš tut tkole:
Doing startx would start X window followed by KDE in the default screen resolution. A proper configuration is in order.

1) Enter "xf86config"
2) Enter, enter a mouse type, enter "y", Enter, enter a keyboard type (4), enter a keymap (1), Enter, enter "n", Enter, enter a h-sync, enter a v-sync, enter an identifier, enter "y", choose a video card type (349 for nVidia GeForce), Enter, enter a video memory, enter an identifier, remove all unwanted resolutions and leave only one (1024x768), enter a color depth (24-bit), enter "y"
3) Enter "startx", if X doesn't start or something isn't right, hit CTRL ALT BACKSPACE together to exit X, return to step 1
4) Personalize your KDE


Res ne vem, kje je problem najdet osveževanje... mogoče mate pa prou... ostatnte na winsih :D

Shkorc ::

XPji se zaženejo v 40 sekundah, mandrake 9.1 v 5 minutah :\

CaqKa ::

roadkil... ampak bolj logično je če desno klikneš na namizje da boš tam štelal osveževanje..
poleg tega da sem tudi v xconfigu imel problem naštelat točno določeno osveževanje.

BigWhale ::

> XPji se zaženejo v 40 sekundah, mandrake 9.1 v 5 minutah

A si to dejansko izmeril? Al si to samo tko 'na uc?'

Zakaj imam rad Linux? Zato ker lahko vsak prdec nastavim, da prdi tako glasno kot jaz hocem in disi po vijolicah ce mi obicajna 'fart' aroma ni vsec... Pa zato ker lahko vsak drekec pekec zgleda malo bolj driskasto in ne neko navadno sranje, ce se mi tako zahoce...

Pa zato ker napisem apt-get install mplayer, vtaknem dvd-rom v dvd drive in napisem mplayer /dev/dvd in dvd mi ze spila... In to na TVju... Region code? Kaj je to? ... Pa zato ker ce mi mreza ne dela lahko napisem dmesg | grep eth in takoj vem ali je driver nalozen ali ne...

... aja... pa zato, ker ce bi bil navaden lolek, bi za vse to lahko tudi ikone klikal in se sprehajal po nekih kontrol panelih, centrih, upravljalcih, whatever...

pa tudi zato, ker konec koncev Linux ZNA slovensko... ceprav je meni cisto vseeno... Pa tudi zato, ker lahko napisem nek svoj program, ga prevedem in dam kolegu, brez da bi moral kupit nek Visual * ali pa * Studio....

...last, but not least, lahko recem, da nisem odvisen od neke multinacionalke, ki bi mi narekovala kako bo moj kompjuter zgledal, kako bo zgledal moj driver za moj hardware, katere programe bom poganjal na svojem procesorju in v svojem ramu in kako muziko bom poslusal...


A si kdo upa kak kontra argument povedat?

WhiteAngel ::

BigWhale ima čisto prav.
Poleg tega ne pozabmo oment že naraven multi-user in multi-processing sistem, kar ga Microsoftov DOS ni nikoli imel. Pa native package forwarding v kernelu. Tudi IP tabli so na stopnji, ki jih Microsoft še ne pozna.
Pa še, če si navadn user nimaš varjante da bi usul sistem, ker si samo navadn uporabnik in maš rezerviran plac v procesorju, ramu in disku. Virusi se itak ne primejo na sistemske knjižnice, ker nimaš privilegijev. Edina varjanta je, da zabiješ kakšno napravo do katere imaš dostop in zabremzaš sistem od onemoglosti. Ampak vseen se lahko killaš in stem pobiješ tudi vse svoje procese, kar pomen tut dostop do te naprave. Eh, pa smo tam, kjer XPji spet niso (to je ubijanje procesov do popolnosti in to takrat, ko jih dejansko hočeš).

Zase osebno rečem, da iz Debiana ne prešaltam nikol več na XPje ali Longhorne nekoč (za špile jih sicer mam na drugi particiji, ampak za resn del pa ne reskiram).

CaqKa ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi SuSE 9.2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
62571 (2571) MasterMind
»

SuSE Linux 9.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
222733 (2733) PhotoBlaz
»

Novell objavil SuSE Linux 9.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52422 (2422) BigWhale
»

SUSE LINUX 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
624566 (3554) Gandalfar
»

SuSE Linux 9.0

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
112567 (2567) Avalonis

Več podobnih tem