»

Toshiba najavila prvi 100 GB disk za prenosnike

Slashdot - Prenosniki računalniki so vse manj v zaostanku za običajnimi PC-ji, tako po hitrostih procesorjev, kot tudi po količini pomnilnika, grafičnih karticah in velikosti diskov. In prav slednji so sedaj dosegli magično mejo 100 GB. Toshiba je namreč predstavila prvi 2.5-palčni disk s kapaciteto 100 GB, ki v debelino meri vsega 9.5 mm. MK1031GAS, kot se model uradno imenuje, lahko doseže do 4200 obratov v minuti in ima povprečni iskalni čas 12ms. Priklopljen je preko vodila ATA 100 in tehta 99g. Razen nekoliko nizkih obratov nadvse primeren tudi za PC-je.

0 komentarjev

Kaj nam prinaša Toshiba?

The inquirer - Toshiba, ki zadnje čase ne doživlja svojih najbolj rožnatih časov, je danes najavila, da namerava v naslednjih nekaj letih izdati 93 izdelkov, ki jo bodo, vsaj tako upajo, ponovno popeljali do kraljevskega stolčka med azijskimi IT podjetji. Tako naj bi na tržišče poslali 50 inčni prikazovalnik, gorivne celice za prenosnike ter miniaturne trde diske. Za izvršitev tega nameravajo v roku treh let nameniti več kot trilijon jenov za opremo in razvoj. Klik!

0 komentarjev

Boj za naslednjo generacijo DVD

The New York Times -

Dasi sedanji DVD-ji zadoščajo trenutnim potrebam potrošnikov in industrije, pa se podjetja že mrzlično pripravljajo na novo generacijo, ki bo prišla na tržišče predvidoma leta 2005 in bo omogočila shranjevanje veliko večje količine podatkov na DVD-nosilce. Spet smo priče dobro poznanemu boju, čigav standard bo prevladal. NEC in Toshiba razvijata svojo rešitev HD-DVD, pri kateri bodo nosilci debeli 0,6 mm, izdelava pa podobna današnjim DVD-jem, medtem ko skupina Bluray Group, ki jo vodita Sony in Matsushita, dela na svoji implementaciji, kjer bodo nosilci debeli zgolj 0,1 mm in prepisljivi, česar za HD-DVD še ne moremo trditi.

Obe tehnologiji sta še daleč od tega, da bi jih v bližnji prihodnosi videli na prodajnih policah, a vseeno bosta skupini vsaka svoje rešitve predstavili že na Consumer Electronics Showu v Las Vegasu ob konca prihodnjega tedna in skušali pridobiti čim večjo podporo, zakaj navsezadnje bodo končno odločitev, kateri standard bo prevladal, sprejeli najverjetneje v...

12 komentarjev

Prvi DVD zapisovalnik, ki je cenejši od 100$

Slashdot - AOpen je izdelal prvi pekač, ki se ponaša z cenovno znamko, ki je nižja od 100$. DRW4410 DVD+R/RW, kot model imenuje, lahko zapisuje CD-R medije s 24x hitrostjo, CD-RW diske z 10x, CDje bere z 40x, DVD+R/RW zapisuje plošče z 4x hitrostjo in jih bere z 8x, ima 2mb pomnilnika ter povprečen dostopni čas za DVDje 140ms in za CDje 120ms.

Kljub temu, da to ni najhitrejši DVD zapisovalnik pod Soncem kljub in nepodpori zapisovanju DVD-R in DVD-RW medijev, pa ga dejstvo, da stane samo 95$, dela precej privlačnega za kupce. Klik!

12 komentarjev

NEC in Toshiba predstavila novo generacijo DVD-jev

Slashdot - Uveljanje DVD-jev je podobno Sizifovem delu, saj medij kljub prednostim, ki jih nudi, ni nikoli popolnoma zaživel. Če je posredi temu dejstvu cena, bomo videli v prihodnjih nekaj mesecih, saj so se sedaj cene zapisovalcev že nevarno znižale. Ker pa je za skoraj vsako področje računalništva značilno, da se v trenutku, ko postane tehnologija zanimiva za množice, pojavi nova, tokrat ni nič drugače.

Tako je združenje DVD Forum podjetjema NEC in Toshiba danes odobrilo standarde za novo generacijo DVD-jev, in sicer HD-DVD. Gre za tehnologijo, ki bo omogočala petkratno kapaciteto sedanjih medijev in bo mešala štrene Sonyu in ostalim proizvajalcem, ki razvijajo Blu-ray. Kljub temu, da gre zgolj za potrditev standarda za branje, pa so celo znane že začetne cene zapisovalnih enot, ki naj bi se pojavile na začetku leta 2005, in bodo znašale predvidoma 300.000 jenov.

Dejstvo, da bodo vstopne cene okoli 20% nižje kot pri Blu-rayu, in podatek, da za HD DVD-je ne bo potrebna nova proizvodna...

5 komentarjev

Povpraševanje po zapisljivih DVD-jih raste

DigiTimes - Sočasno s padanjem cen DVD zapisovalcev in zapisljivih medijev DVD se povečuje tudi povpraševanje po njihm, ugotavljajo na DigiTimes. Gordon Yeh, Ritekov generalni direktor, tako napoveduje, da se bo povpraševanje v prihodnjem letu podvojilo in doseglo vrednost 1,5 milijarde medijev. Prav tako načrtuje dvotretjinsko rast prodaje DVD pogonov, saj naj bi jih prodali kar 50 milijonov. Več o tem.

11 komentarjev

Osemgigabajtni DVD+RW

Dvdrw.com - Kot poročajo na Dvdrw.com, bo Phillips na japonskem CEATEC-u med 7. in 11. oktobrom predstavil novo dvoplastno DVD+RW tehnologijo, ki jo je bil razvil v sodelovanju z MTK/Verbatimom. Nova tehnologija bo omogočila, da na DVD+RW plošček zapečemo namesto običajnih 4,7 GB podatkov kar 8,5 GB. Dobra stran te tehnologije je, da nikjer v drobnem tisku ne omenja morebitne nezdružljivosti s "starimi" DVD+RW, ki tudi še niso za odmet. Več o tem.

3 komentarji

MPAA proti DVD-jem za oskarjeve kritike

eOnline - Stalna praksa je, da člani Akademije, ki podeljuje Oskarje, v Združenih državah dobijo DVD-je oz. t.i. "screenerje" filmov, ki se bodo potegovali za najprestižnejše filmske nagrade, akoravno ti filmi še niso uradno izdani na DVD-jih. Praksa gre ponekod še dlje, tako da te ekskluzivne filme dobijo tudi nekateri vplivneži, kot so direktorji, kritiki in podobno.

MPAA temu izrecno nasprotuje, trdeč, da to spodbuja piratstvo, saj so nekateri tako prijazni, da filme lepo "zripajo" in ponudijo celotnemu spletu. Uradnih odzivov produkcijskih hiš še ni. Več o tem.

4 komentarji

Najbolj kompatibilen format DVD

CDR-Info -

Verjetno je vsem znano, da poznamo nekako tri vrste CD-jev -- CD-ROM, CD-R, CD-RW -- za katere pa so se proizvajalci uspeli zediniti o njihovi združljivosti. Povsod lahko beremo vse. Ko je prišel standard DVD, so se stvari nekoliko zapletle, saj proizvajalci niso našli skupnega jezika, tako da imamo danes "plus" in "minus" inačice medijev DVD -- DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW; DVD+R, DVD+RW; DVD-RAM. Nezdružljive, seveda.

Zavoljo teh neveščnosti, so na CDRInfo naredili obsežno študijo, v kateri so preizkusili 27 samostojnih predvajalnikov DVD, 20 DVD-enot za računalnik in pet zapisovalnikov DVD....

3 komentarji

"Sporen" DVD logotip

The Register - Zadnje čase so precej "priljubljena" razna prerekanja med proizvajalci DVD enot in DVD Forum-om, ki nadzoruje standard DVD. Problem ni več v tem, ker proizvajalci dopuščajo petkratno spreminjanje regijske zaščite, ampak v tem, ker se nekateri proizvajalci iz daljnega vzhoda požvižgajo na zahteve DVD Forum-a in v svoje enote sploh ne vgrajujejo regijske zaščite. DVD Forum se je odločil, da 1. oktobra pritisne na te proizvajalce. Kdor premišljuje o umiku nezaščitenih brezimnih DVD enot iz trga naj se pomiri, saj le-teh ne bodo umaknili iz prodaje. Kazen, ki jo bo izrekel DVD Forum bo precej banalnega značaja - proizvajalci, ki ne bodo upoštevali zahtev DVD foruma, ne bodo smeli uporabljati kratice DVD na svojih enotah. Hm, kot da je kupec ne vem kako srečen, ko vidi na svoji enoti DVD logotip, pa tudi drugače se mi zdi, da DVD Forum malce pretirava. Samo poglejte vse enote raznih priznanih proizvajalcev; čeprav so vse po vrsti regijsko zaščitene, se jih da s posebnim softwarom tudi...

2 komentarja