»

Minutni ADSL

The Register - V času, ko celo v Sloveniji pobudo začenjajo prevzemati širokopasovne povezave, se v ne tako oddaljeni okolici pojavljajo ponudniki, ki menijo, da je časovno zaračunavanje ADSL storitev smotrno.

Kot poroča Register, je nizozemski ponudnik ZON ponudil ADSL dostop, ki se ga plačuje po časovni porabi. Kot razlagajo, še vedno obstajajo uporabniki, ki ob določenem času rabijo velike hitrosti, vendar to le krajši čas. Zanimivo je vseeno dejstvo, da urna postavka v cenejši tarifi predstavlja skoraj desetino mesečne naročnine.

Izvorna novica pa ponuja še nekaj primerjalnih podatkov, ki se vam lahko zdijo zanimivi.

10 minut najete linije, prosim...

21 komentarjev

Širokopasovna revolucija

Slo-Tech - Ko sem pred nekaj časa razmišljal, ali sem razvajen, ker ob delu na internetu preko ISDN linije samo izgubljam živce, in tega zaradi skrbi za lastno zdravje ne počnem več (namreč delam na počasni liniji na spletu), me je danes pomirila prijateljica. Izjavila je namreč, da bo določene podatke raje pogledala v stanovanju v prestolnici, kjer ima vsaj hitro povezavo, ker "doma sploh ne more delati, ker dela navadna linija prepočasi". Kot kaže, postajamo uporabniki čedalje bolj zahtevni.

Da je temu res tako, priča izjava evropskega komisarja za informacijsko družbo Erkkija Liikanena, ki je na eni od konferenc v Bruslju izjavil, da "lahko glede na rast prodaje širokopasovnih povezav vsekakor govorimo o širokopasovni revoluciji". Po pričakovanjih prednjačijo povezave xDSl, in kakor pravi statistika, se Evropska unija bliža vrednosti 20 milijonom uporabnikov širokopasovnih povezav.

Poleg številk se je dotaknil tudi namere Bruslja, da stimulira izgradnjo infrastrukture v ruralnem okolju,...

28 komentarjev

Siol does it again

Slo-Tech - Fantje pri Siolu so res neverjetni. Prejšnji mesec so odklopili ADSL, ker nisem plačal junijskega računa. Opomine, pravijo, da so pošiljali po elektronski pošti, na naslov @siol.net, ki ga seveda ne berem. Da bi jim kapnilo v glavo, da so plačani računi za julij, avgust in september in da je zato nekaj drugega narobe, se seveda ni zgodilo. No, ampak to je že stara zgodba. Včeraj so njihove sposobnosti živciranja svojih uporabnikov dosegle nove višave.

Meni nič tebi nič so onemogočili pošiljanje preko smtp.siol.net kateremukoli pošiljatelju, ki nima na koncu naslova e-pošte @siol.net. Ker za pošto uporabljam ARNES-ov račun, to pomeni, da ne morem več pošiljati sporočil z naslovom nekdo@guest.arnes.si, če sem na internet povezan preko ADSL. Da bi bila zadeva še hujša, so enako naredili tudi vsem svojim strankam, ki imajo lastne domene. Nesrečen fant na tehnični pomoči je povedal, da zdaj delajo spisek svojih lastnih domen, da jih bodo lahko spet vključili.

A vrh ledene gore ni to,...

163 komentarjev

Telekom odprl pot konkurenci?

Finance - Telekom Slovenije je danes objavil ponudbo o razvezanem dostopu do kabelskega voda in kolokaciji. Namenjena je za vse operaterje, ki so v skladu z veljavno zakonodajo upravičeni opravljati telekomunikacijske storitve in jih bodo opravljali po razvezanih dostopovnih kabelskih vodih in pripadajoči infrastrukturi Telekoma. Pri Voljatelu jo že pozdravljajo, v podjetju In.life kot enemu od možnih ponudnikov pa pravijo, da je Telekomova ponudba nad evropskih povprečjem in kot taka pomeni 30 odstokov pribitka na njihove storitve. Ali bo ponudba dejansko pripomogla k hitri in učinkoviti konkurenčnosti na našem trgu, pa bomo še pisali. Znane so namreč polemike o cenah in pogojih storitev za ponudnike ADSL priključkov. Izvorne novice: Prva ter druga.

1 komentar

xDSL prehiteva kabel

The Register - Po vseh vojnah, tako besednih, katerim ste lahko priča tudi v našem forumu, kot ekonomskih, ki jih bijejo ljudje v oblekah s kravatami, se je zgodilo. Število uporabnikov povezav xDSL je preseglo število uporabnikov kabelskega omrežja.

Kot poročajo na Registru, kjer povzemajo rezultate analizne hiše Forrester, je odstotek uporabnikov xDSL tehnologije dosegel 56%, preostalo predstavljajo uporabniki kabla. Anketa je zajela samo ti dve vrsti povezav, torej ne upoštava brezžičnih omrežij in satelitskega interneta.

Kakor kaže, v Sloveniji sledimo trendom. Mogoče pa se bodo le izpolnile želje e-ministra, da bi postali e-država?

5 komentarjev

Pol milijarde uporabnikov interneta

The Register - Tudi internet se danes pridno razvija. To dokazuje tudi vedno večje število uporabnikov, ki ne narašča samo v azijskih, ampak tudi v evropskih državah in v drugih razvitejših predelih sveta. Tako so pred kratkim ugotovili, da je na svetu približno pol milijarde uporabnikov interneta. Od tega jih 19 milijonov dostopa preko tehnologije xDSL, 14 milijonov pa preko kabla. Več tukaj.

3 komentarji