»

2010 leto 4G

HTC Max 4G, prvi 4G mobilnik

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Mobilna omrežja četrte generacije, ki so jasno naslednik omrežij 3. generacije, katere del je standard UMTS in njegova 3.5G razširitev HSDPA, obljubljajo velik preskok v zmogljivostih v primerjavi s trenutnimi omrežji. Standard naj bi omogočal prenose pri 100 Mb/s pri premičnem odjemalcu oz kar 1 Gb/s, če bo odjemalec dovolj nepremičen, obenem pa naj bi...

30 komentarjev

Prvo javno omrežje 4G bo na Švedskem

X-Bit Labs - Ericsson in TeliaSonera sta včeraj objavila, da sta sklenila pogodbo o izgradnji prvega komercialnega omrežja LTE (long term evolution) za mobilne naprave četrte generacije, ki ga bo za TeliaSonero sestavil in vzdrževal Ericsson. Z njim bodo pokrili širše področje švedske prestolnice Stockholm. Če bo slo vse po načrtih, bo omrežje nared za delovanje v letu 2010. Novo omrežje bo omogočalo bistveno višje hitrosti pri brezžičnem dostopu do interneta, tako da bodo lahko uporabniki kjerkoli npr. na svojih prenosnikih ali mobilnikih spremljali HD-televizijske programe. V prihodnosti, pravijo, nameravajo omrežje razširiti tudi po drugih delih Švedske in Skandinavije nasploh.

41 komentarjev

Mobitelov začetek leta – videotelefonija nič več brezplačno

Mobitel - V mesecu novembru ter decembru smo uporabniki paketa Itak uživali v brezplačnem gigabajtu prenesenih podatkov. Z začetkom tega leta pa se je ta ugodnost nehala, namesto tega pa so cene za 50 odstotkov nižje, kot so bile pred brezplačnim gigabajtom. V dobrih starih tolarjih to pomeni 0,05 SIT na kilobajt – ali v novi domači valuti 0,00021 EUR/kB. Ta ugodnost velja samo za naročnike paketa Itak, Mobitel pa obračunava megabajt kot 1024 kilobajtov ( uradni cenik).

Prav potiho so začeli zaračunavati tudi videotelefonijo. Storitev, od katere so operaterji pričakovali velikanske prihodke ter tako upravičili nakup dragih koncesij UMTS, v praksi ni nikoli zaživela. Ob takratni cenovni postavki, kjer bi video klic plačevala kličoči ter klicatelj in to po ceni 50 nekdanjih tolarjev, so se modro odločili, da je za tovrstno storitev še prezgodaj. Sledila je uvedba tako imenovanega preizkusnega obdobja, v katerem je bila videotelefonija brezplačna in se je prav tako končalo 1. 1. 2008 ( novica, ...

50 komentarjev

Ljubljana in Maribor pokrita s Si.mobil UMTS signalom

Monitor - Naš drugi mobilni operater je 10. septembra zagnal svoje UMTS omrežje, ki za zdaj pokriva Ljubljano in Maribor, signal pa lahko ulovite tudi v Kranju, Kopru, Novi Gorici in Novem mestu. Sistem je nadgrajen na HSDPA, ki v optimalnih pogojih omogoča prenos do 3,6 Mbps.

Si.mobil je v boj krenil zelo agresivno. Z UMTS signalom ima pokritega približno 25 % prebivalstva, tretjina njegovih mobilnikov v prodaji pa že podpira UMTS. Novi paradni konji bodo Sony Ericsson P1 in Vodafone Mobile Connect Card, ki podpirata hitrosti HSDPA. Prav tako bodo kmalu ponudili Huawei USB modeme, ki jih že ponuja Mobitel. Razlikovali se bodo le v natisnjenem logotipu in prilagojeni programski opremi.

Hkrati je napovedana tudi prenova Vodafone live! portala, ki bo med drugim ponujal vsebine za UMTS mobilnike.

Vir

16 komentarjev

Mobitel odstavil Majzla, Vega ugaša svoje omrežje

Delo - Iz Mobitela, hčerinske družbe Telekoma Slovenije, so sporočili, da je danes nadzorni svet Mobitela odstavil direktorja družbe Antona Majzlja. Mobitel bo začasno vodil Bojan Dremelj, predsednik uprave Telekoma Slovenije, sicer pa bivši predsednik uprave Simobila.

Razlogi za odstavitev so razhajanja mnenj in načrtov glede prihodnosti največjega slovenskega mobilnega operaterja predvsem pa skupine Telekom Slovenije, so sporočili iz Mobitela.

Poleg tega bo tretji slovenski mobilni operater Vega, danes opolnoči izklopil svoje omrežje, tako da bosta v Sloveniji do nadaljnjega delovala le dva mobilna operaterja, Simobil in Mobitel. Frekvenco in del infrastrukture Vege, ki odhaja iz slovenskega trga, pa bo prevzel novi tretji slovenski mobilni operater Tušmobil, ki pa še ne bo začel poslovati.

5 komentarjev

Vodafone bo v Nemčiji ponudil WiFi

Reuters - Vodafone Germany je oznanil, da nameravajo skupaj s podjetjem The Cloud (britanski ponudnik brezžičnega interneta) v Nemčiji ponuditi Wi-Fi brezžični širokopasovni internet. Skupaj nameravajo v naslednjih štirih letih po vsej državi postaviti kar 10 tisoč vstopnih točk, in sicer v hotelih, na letališčih, železniških postajah...



Wi-Fi oz. WLAN omrežja na javnih mestih so popularna predvsem zaradi tega, ker predstavljajo hitrejši in cenovno ugodnejši način povezave na internet, kot pa če za dostop na svetovni splet uporabljamo mobilna omrežja tretje generacije. Kot zatrjujejo strokovnjaki, pa si storitvi nista konkurenčni in se v splošnem le dopolnjujeta. Brezžična dostopna...

22 komentarjev

Deveti ljubljanski maraton -- v živo

Slo-Tech - Danes se v Ljubljani odvija deveti ljubljanski maraton, kar najbrž lahko občutite vsi, ki danes s svojim avtomobilom niste mogli v center Ljubljane. Po številu promocijskih tekov in tekov za mlade s prilagojenimi dolžinami, bo ob enajstih dopoldne prišlo do tistega pravega 42-kilometerskega teka, na katerem sodelujejo udeleženci iz kar 26 držav.

Le-tega boste lahko tudi, hvala sodobni tehnologiji, spremljali v živo. Na zemljevidu boste lahko spremljali trenuten položaj vodeče ženske in vodečega moškega, hkrati pa tudi spremljali galerijo slik, ki jih bodo organizatorji prenašali na stran s pomočjo UMTS povezave.

Dan, ko so buzz-wordi, kot so bluetooth, gps, gprs in umts dejansko pokazali nekaj uporabne koristi ...

9 komentarjev

Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

Prvi UMTS mobilnik v Sloveniji

Mobitel - S pokritjem Ljubljane in Aerodroma Ljubljana (dosežena 15% pokritost prebivalstva s signalom) je družba Mobitel d.d. komercialno zagnala tretjo generacijo mobilne telefonije - UMTS.

Omrežje UMTS omogoča bistveno večjo hitrost prenosa podatkov kot dosedanje (prej do 53,6kb/s, sedaj do 384kb/s), prav tako pa UMTS omogoča storitve, ki do sedaj, zaradi hitrostnih omejitev omrežja niso bile možne. Seveda pa je pogoj tudi UMTS mobilnik, s katerim edino lahko to omrežje izkoristimo. Tako bomo lahko z UMTS mobilnikom poleg zvoka sogovornika, sedaj spremljali tudi "živo" sliko osebe s katero se...

28 komentarjev

Slovenska reakcija na mobilno afero Ericsson

vir: Finance
Finance - Pri Mobitelu najprej zavračajo obvestilo Ericssona iz leta 2000, ko se je slednji "pohvalil" z dobavo opreme za UMTS. Takrat naj bi šlo le za podpis pisma o nameri za dobavo testnega sistema UMTS. Zaradi zamude pri dobavi sistema pa je Mobitel odstopil od pisma o nameri. Mobitelov šef, Anton Majzelj, tudi pojasnjuje, da dobro ve, kaj je takrat podpisoval v pogodbi in da ga ne zanima, s čim se Ericsson hvali dandanes. Ericssonovo opremo v vrednosti milijon evrov so na Mobitelu izbrali brez razpisa, ki po zakonu ni potreben. Kljub vsemu z Ericssonom še vedno dobro sodelujejo.

Mobitel torej zanika kakršnekoli nepoštene posle, prvi mož nadzornega sveta Mobitela, sicer šef SiOLa Miran Kramberger pa dodaja, da gre za medsebojno obračunavanje med mobilnimi operaterji v vse ostrejši svetovni konkurenci. Kot zanimivost naj še...

6 komentarjev

Ericsson podkupoval za UMTS?

Finance - Nemški časnik Der Spiegel objavlja zanimiv prispevek, v katerem špekulirajo, da naj bi bil največji telekomunikacijski gigant na svetu -- Ericsson -- izplačal veliko denarja v obliki podkupnin v državah, kjer so v gradnji UMTS-omrežja, med njimi tudi v Sloveniji. Slovenija ima danes eno UMTS-omrežje. Celotno preiskavo naj bi vodili pri švicarski banki UBS, prek katere naj bi bile podkupnine izplačane. Na nezakonito delovanje sumijo še v Bolgariji, na Poljskem in v Libiji. Ericsson obtožb ne komentira, ker so bojda zanje izvedeli šele iz medijev. Kaj je res in kaj ni, bo pokazal čas in seveda preiskava. Izvirna novica.

3 komentarji

Mobitel z UMTS še letos

SiOL - Mobitelovo omrežje mobilne telefonije tretje generacije (UMTS) naj bi komercialno zaživelo še pred koncem leta 2003, je na današnji novinarski konferenci na Bledu dejal direktor družbe Anton Majzelj. Mobitel naj bi bil s to potezo med prvimi mobilnimi operaterji v Evropi, saj je UMTS storitve zaenkrat ponudilo le pet operaterjev. Mobitel bo tako naslednje leto pokril le Brnik ter Ljubljano, v začetku leta 2004 pa se lahko nadejamo UMTS tudi v drugih krajih Slovenije. Klik!

2 komentarja

ICQ 2001b alpha

CNet - Izšla je beta mojega omiljenega IM programčka, ICQ 2001b Alpha. Verjetno glavna prednost nove verzije je večja spletna nrav podatkov: stiki niso več (le) na računalniku, ampak se prenesejo v spletni predal ter z njim sinhronizirajo. To pomeni, da lahko ICQ uporabljamo na več računalnikih, na vseh pa bomo imeli iste kontakte - uporabno recimo pri potovanjih, ko ICQ uporabljamo v kiber-kafičih.

Novost je tudi naprednejše upravljanje 'sharanih' datotek - te sedaj prenesemo v posebno mapo, do katere dostop lahko omejimo le na določene osebke. Novitet in izboljšav je še malo morje, ZDNet-ov opisovalec pa se je spotaknil predvsem ob manjek podpore za videokonference (ki jih konkurenca že ponuja ali pa še bo - MS Messenger jih ima dobiti v nadgradnji, ki bo navoljo na dan uradnega začetka prodaje WinXP). Opis, download tukaj .

5 komentarjev