» »

Je Linus Torvalds res oče Linuxa?

Je Linus Torvalds res oče Linuxa?

News.com - Alexis de Tocqueville Institution (inštitut financiran s strani Microsofta) v 92 strani dolgem poročilu trdi, da študent brez izkušenj pri izdelavi operacijskih sistemov ni mogel narediti Linuxa iz nič v pičlih šestih mesecih. Torvalds naj bi se zgledoval po Minixu, operacijskem sistemu, ki ga je v treh letih napisal profesor Andrew Tanenbaum za svoja predavanja na univerzi Vrije University v Amsterdamu.

"Linus se ni usedel in iz zraka spisal izvorno kodo Linuxa. Imel je mojo knjigo, poganjal je Minix in nedvomno poznal njegovo zgodovino (saj je ta v moji knjigi). Vendar je koda njegova.” , je izjavil Tanenbaum v poročilu o njegovem intervjuju.

Če je Linux res izpeljan iz Minixa, lahko Prentice Hall, ki je izdalo izvorno kodo ter knjige o Minxu, zahteva odškodnino za kršenje avtorskih pravic. Poročilo navaja na desetine milijonov dolarjev storjene škode.

Torvalds je zanikal obtožbe, češ da se je ideje “kradel” od Unixa in mu je Minix služil le kot platforma na kateri je sprogramiral Linux, ni pa uporabil njegove izvorne kode. Več o tem.

40 komentarjev

jlpktnst ::

Dolgčas, komu je pa MS ukradel kodo? Mogoče kdo tudi ve. Nekatere stvari šele dandanes plačujejo in odkupujejo. (ne bom se skliceval na nič, ker sem zloben MS hater:)

CaqKa ::

bwahaha :)

Skrat ::

No, zdej naj mi pa nekdo pove, kaj v racunalnistvu je bilo napisano iz nic? Zakaj ze nocemo softwerskih patentov??? ;(
Free software is a matter of liberty, not price.

rfmw ::

hehe, končno so ga dobil>:D
matr, so pa dolgo časa rabili:8)
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Poldi112 ::

Billy-ju se ocitno vedno bolj tresejo hlace.

Caligula ::

Prentice Hall je ze zavrnil te trditve. Skratka stvaritelj Minxa je te trditve opisal kot neresnicne in zavajajoce.

_max_ ::

DNA test očetovstva bi bil ob tej priložnosti sila tečna zadeva, zato..

Predlagam da mora za kazen Linus iz plastelina izdelati doprsni kip naravne velikosti g. Andrewa.
Lasciate ogni speranza voi chi domandate

NoUse4AName ::

skrat bodi raje tiho, kot pa da taksne bedarije govoris

BSD-jas ::

Eh, tile Microsoftovci so pa res čisto brez vsake splošne izobrazbe in se ne znajo niti pravilno izražati.

Linus ni oče Linuxa (kdo je potemtakem njegova mama???) temveč treh hčerk in ime nobene se ne začne na L. Lahko pa je kvečjemu avtor Linuxa, pravzaprav čisto prve verzije (ki kajpada še ni bila uporabna), potem pa so mnogo pridali svoj delež.

Lahko pa se vprašamo, kdo je pravzaprav avtor Dosa, Basica, okenske podpore za delo z mrežo... in kdo je te stvari pokradel?

lorenz ::

Pa je Billy kaj sam napisal ?
ali pa mogoce koga nagnil , mu vkradel ali pa kupil ?


Prentice Hall (založniška firma) je mogoče rez izdajala izvorno kodo in knjige o Minixu vendar pa oni niso lastnike Minixa ki je ze takrat bil open source . To ja tako kod ce bi Mladinska Knjiga prodajala Linux knjige in izvorno kodo čez nekaj let pa bi šli tožit Red Hat-a. ker je baje uporabil njihovo kodo.


Sem šel iskat malo po kleti in še našel stare diskete z MInixom za Motorolo 68000.

undefined ::

Življenje je pestro z vsemi patenti in tožbami. Čakamo zdaj le še na WW3. Bushovi nasprotniki zamujajo. :)

G-Zero ::

Mogoče je kdo gledal film o microsoftu.. sicer ne vem kako se imenuje, je pa tudi knjiga.. sicer tam ni prikazana zgodovina linuxa ampak Appla in vidi se, kaj vse je pocel microsoft, da je prilezel do tja kjer je sedaj.. vse bi naredil da bi sodeloval z applom (tedaj najbolj rastocim podjetjem, poleg IBM-a) in na koncu mu je izpred oci ukradel OS, ter ga malo sremenil (win3.1).. Kaksno je stanje sedaj.. microsoft pridno kupuje delnice appla! Se prej pa, jasno je videti, kako lahkoverno je "nategnil" IBM z DOS-om, ki ga je prodal za bajne vsote, kupil pa ga je od nekega socialca za drobiz.. no to je z moje strani.. priporocam ogled filma, ker je res dober, pa se poucen.. pokaze se, da ne ena in ne druga stran ni angelska in to bo vecno drzalo!!!

Kdorkoli je avtor linux-jedra, vazno je, da je naredil clovestvu dobro delo.. upam samo, da ne bodo s taksnimi izjavami in posledicno tozbami unicili to kar imamo in bomo imeli!

Phoebus ::

Ko že sprašujete od koga je M$ kopiral. Windowsi so nastali na MacOS kodi. Govorim starih windowsih. Še v '95 so se v kodi vlekle enake funckije (=dobesedno skopirane) kot v MacOS. Za kasnejše verzije ne vem.

Makaron_hater ::

Na OS Win95 je delalo vec kot 1000 strokonjakov, navadnih smrtnikov in takih ki so se samo prislinili zraven. In niso ga spočeli kar čez noč, ampak je to bil nekaj-leten projekt. Linusek je pa kar sam nadrkal kodo z rokava? Čudno da se o njem danes ne govori kot o enem največjih veleumov računalništva...
No ja...res pa je nekaj... le kaj bi vedel en geekonski student o trženju... Billy je o tem vedel marsikaj in se je pametno tržil. Svaka mu čast!

undefined ::

Windows ni nikoli nastal iz MacOS kode, to je popolnoma neumna trditev. MS je le kopiral funkcije MacOSa, to je pa tudi vse. Njihove kode ni bilo nikoli niti delček notri, že zaradi dejstva, ker je MacOS delan za popolnoma drugo arhitekturo.

MrStein ::

"Linus se ni vsedel in iz zraka spisal izvorno kodo Linuxa"

Gospod Tanenbaum pa je lastnoročno napisal minix iz nule, na papir ki ga sam izdelal iz dreves, ki jih je sam podrl in seveda sam pred tem posadil ... *

Očitno danes ni pravih novic in si je treba bedarije izmišljevat :\

* - OK, ni pisal na papir ampak na kaki računalnik ( aha ! en drug OS je pri delu uporabil ! ), samo to s papirjem zveni kul :-)

MrStein ::

"Linusek je pa kar sam nadrkal kodo z rokava?"

Linusek je napisal programček dolg 100 vrstic, ki je izpisoval dve črki na ekran.
Potem je dodal nekaj funkcij, pa še nekaj, potem so drugi dodali nekaj funkcij in tako dalje in tako naprej .

Ampak naj te dejstva ne odvrnejo od pisanja bedarij ...

2nemesis ::

MrStein ::

Pa preberite članek, preden tu kaj napište in se osmešite ...

Vice ::

Nekateri imajo očitno malo probleme s pestro zgodovino jabolk in oken.

Phoebus ::

Vice: ne, ničesar ne mešam:


Steve Jobs je Microsoftu (Billu Gatesu) pokazal prototipe Macintosha (Lise) ter pogodila sta se, da bo Microsoft razvijal aplikacije za Maca. (Vir: MacKiDo.com, 22.01.1998) Microsoft je tako razvijal aplikacije za Maca (Word, Calc,...), a je bil pretkan. Apple je za nove aplikacije naredil reklame ter jih najavil, MS je pa zadnji trenutek zagrozil da aplikacij ne bo dal, če ne bo dobil pravice uporabe dela Applovega uporabniškega vmesnika na PC računalnikih (Vir: MacKiDo.com, 22.01.1998). Applu seveda ni ostalo drugega kot da se je strinjal s pogoji, kar je kasneje otežilo njegov sodni proces proti Microsoftu. (Vira: inventors.about.com, 2001, MacKiDo.com, 22.01.1998) Microsoft je takrat IBMu naročil, naj naredi možnost grafičnega prikaza tudi na PCih.
Nato se je Microsoft odločil, da bo naredil svoj grafični vmesnik. Najel glavnega Applovega programerja grafičnih vmesnikov ter dejal: “Naredite ga točno takega kot je Mac” (Vira: inventors.about.com, 2001, MacKiDo.com, 22.01.1998). Tako je 10.decembra 1983 Micosoft v hotelu Plaza v New Yorku napovedal grafični vmesnik za PC. Sistem naj bi bil nared do Aprila 1984 (Vir: Inventors.about.com, 24.07.1996). Žal je bil grafični vmesnik Windows 1.0 nared šele Novembra 1985, bil pa je zelo nestabilen, poln hroščev ter počasen (Vira: Inventors.about.com, 24.07.1996, Bham.webnet.edu, 2002).
Zunanji programerji ki so razvijali aplikacije za Microsoft Windows so ugotovili, da imajo funkcije enaka imena in parametre kot v Applovem sistemu (Vira: Bham.webnet.edu, 2002, Inventors.about.com, 24.07.1996).

cekr ::

Če bi vi malo bolj naštudirali, kako je vse skupaj potekalo, bi videli, da je lastnik vse Linuxove kode gospod Bill. :D
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Alexius Heristalski ::

operacijske
operacijskem

vsedel
usedel
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

pecorin ::

1. Billy je bil najvecji geek med vsemi. to je dejstvo in to tudi sam prizna(preberite si kaksen zivljenjepis..)

2. microsoft bi ze zdavnaj kupil linux jedro ce bi bilo naprodaj :)

Matri[X] ::

Linux je neprecenljiv, tako kot ljudje, zato se ga ne da kupit.

Dr_M ::

inux je neprecenljiv, tako kot ljudje, zato se ga ne da kupit.

rofl :) :) kej tok smesnega pa ze dolg nism slisu :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

undefined ::

> Linux je neprecenljiv, tako kot ljudje, zato se ga ne da kupit.

Kaj je bolj napačno, če ubijemo človeka, ali zbrišemo Linux? Enakovredno? Potem sem pa jaz že množični morilec. ;)

Vice ::

Phoebus po čem sklepaš da sem tebe mislil?
Al si videl kakšno napako pri sebi in sklepal da mislim nate?
Mogoče? :\

p.s. drugače bi bil pa cool tisti tvoj 2 post samo če bi bil brez komentarjev :D

CCfly ::

kuglvinkl ::

Dovolj bo. Če se vam ljubi, razpravljate o projekcijah preko ZS. Ker ostale, ampak, to nič ne zanima.
Your focus determines your reallity

Poldi112 ::

Kolk znajo raztegovat novico na The Register.
Drugace pa itak kdor ima sume o tem, da je Linux kradel, lahko mirno to preveri, saj ima source.

undefined ::

> Drugace pa itak kdor ima sume o tem, da je Linux kradel, lahko mirno to preveri, saj ima source.

Linus je kradel, Linux pa je operacijski sistem in kot tak ni mogel krasti. Kradejo pa tako ali tako vsi, po logiki kot jo je zgoraj predstavil MrStein.

poweroff ::

Garry Kindal je želel za Intel 8008 procesorje razviti lasten programski jezik PL/M - Programming Language for Microcomputers. Ker pa je rabil nek vmesnik, ki bi znal komunicirati z disketno enoto, je leta 1973 razvil operacijski sistem cp/m (control program - microcomputer). Notri je vključil tudi precej stvari iz DEC-ovega OS-a TOPS 10 za PDP-10 miniračunalnike (to niso mikroračunalniki). Njegov OS je postal vodilni OS za miniračunalnike. Vseboval je pa ukaz, ki ga vsi poznate: "dir".
Iz njega je potem nastal DOS, iz DOSa pa Windowsi.
Vir: History Of The Microcomputer Revolution

andrej ::

ne vem zakaj se more ob vsaki novici zraven vlacit MS kot najvecje zlo na zemlji... hm...

roscha ::

Ne, IceMan je (samocenzura) ki misli da je Billy the G(h)ate sam lastnoročno napisal prvi Basic, (ja tle je malimehki začel) za Altair na kamnito ploščo. Ta lopov med lopovi je za to delo uporabil računalnik PDP-11 na univerzi, ta kos železja pa je financirala (D)ARPA. Bojda je imel Billy celo neke probleme zaradi trošenja računalniškega časa ki so ga plačali davkoplačevalci, zaslužek pa je vtaknil v svoj žep. (Ja v "davnih" časih se je plačeval računalniški čas...) In ako bi tega ukradenega projekta ne bilo bi Billy danes počel bogve kaj.

Podobno stvar je naredil Linus. Minix je uporabil, da je S POMOČJO njega napisal SVOJ sistem, tu pa je vse narobe...

E moji promikrozoftovci, poante NOČETE dojet.

Spomijate me na mazohiste. Ko vas nekdo "od zadaj" se vam zdi fino, ga zagovarjate in hočete še. Da pa preko plota na vas čaka poželjiva alternativa nasprotnega spola, ki vam lahko nudi vse drugačne užitke, pa ne vidite, saj vam pogled ne nese niti do plotu.


In KHMMMM!!! KERNEL nima nikakršne veze z X11 ali recimo najbolj banalnim ls, cp, more ... Tako da prosim ne mašat DISTRIBUCIJ in KERNELA.

Linux= samo KERNEL vse ostalo s tem nima veze. Velika večina programov pa če je to le ls, bash lupina, grafični vmesnik X11 ali karkoli je večinoma produkt GNU organizacije, zato že nehajte mešat jabolka in hruške!

Linux =! GNU Linux

Dr_M ::

roscha: ja ti pa Linus sta ga pa pila skupi, pa ti je vse to povedu...dej ne prbiji, da bi se nbos nogo zlomu...
poznas celotno zgodovino microsofta ane...verjetno si bil povsot zraven...
ce ti trdis, da je bill najvecji lopov, pol jest lohk trdim, da si ti najvecji retard....:\ :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MrStein ::

Če kdo ima dokaz vsaj za vrstico kode v linuxu, da je ukraden, ga naj predstavi. To poskuša vojska odvetnikov (SCO&co) že leto dni, pa jim ni uspelo. I wonder why ..

borchi ::

ne vem zakaj se more ob vsaki novici zraven vlacit MS kot najvecje zlo na zemlji... hm...

andrej, lahko bi bil bol pamenten in ob takih prilikah držal kljun zaprt. financiranje SCO-ja in raznoraznih inštitutov, ki delajo poročila in raziskave z naročenimi ugotovitvami.... človek bi reku, da M$ hoče bit v taki novici in ne vem od kod ti občutek, da se mu je SPET zgodila krivica??!!
l'jga

Caligula ::

Pa se enkrat-SAM AVTOR MINXA je ze zavrnil vse te trditve. Stekate? Se pravi, da te trditve niso resnicne.

Gapi ::

Čist tko za zbistritev moje glave. A ni DOS ratal iz QDOSA (quick dirty operating system) ki ga je nekdo napisal ki pa ni bil Bill William Gates

P.S. Prebral v knjigi Zagon, v kateri piše o zagonu Microsofta.
No person is rich enough,to buy back his past.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za razvoj Minixa poltretji milijon evrov

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
464404 (2465) Jst
»

Primerjava operacijskih sistemov

Oddelek: Operacijski sistemi
64465 (4315) ;-)
»

Avtor minixa se oglaša

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
82404 (2404) Brane2
»

Je Linus Torvalds res oče Linuxa?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
403531 (3531) rfmw

Več podobnih tem