»

Nero za Linux!

OSNews - Nero AG, znan po zelo razširjeni istoimenski aplikaciji za zapisovanje CD-jev in DVD-jev, je sedaj izdal tudi Nero Linux, različico tega programa za Linux. Uporabniški vmesnik je zelo podoben tistemu, ki ga poznamo iz Windows, žal pa uporablja zastarelo grafično knjižnico GTK različice 1.2, ki ne podpira glajenja pisav. Tako je K3b dobil resnega (žal komercialnega) konkurenta na svojem področju, okolje Gnome pa prvi resni izdelek za zapisovanje na optične nosilce, ki uporablja knjižnico GTK.

Na voljo je tudi galerija, kjer si lahko ogledate kako program izgleda. Do programa lahko pridete, če se registrirate in imate vsaj Nero 6 (OEM izdaje žal ne pridejo v poštev), na voljo pa je kot rpm in...

77 komentarjev

Linux dobil "kopiraj - prilepi"

PC Linux Online - Eden izmed najhujših očitkov, ki jih je deležen Linux in zagovorniki uporabe Linuxa na namizju, je ta, da še vedno ne deluje možnost "kopiraj - prilepi", vsaj ne tako dobro, kot bi si želeli. Prenekaterim uporabnikom Linuxa se morda zdijo te vrstice precej čudne, vendar so v osnovi resnične. Če želite kopirati predmet iz nekega programa, pa slednjega nato zaprete in želite izbor prilepiti v drug program, boste uvideli, da vam ne bo uspelo. KDE, ki ima sicer večinski delež med namiznimi okolji, to omogoča, vendar samo preko posebnega programčka -- Kliperja, ki deluje le v tem okolju.

Odslej pa je na voljo tudi posebna izvedenka programčka, GNOME Clipboard Daemon, ki potrebuje samo knjižnico GTK+ in seveda grafični strežnik X, kar pomeni, da ni odvisna od namiznega okolja in jo lahko uporabimo v vsakem grafičnem okolju za Linux. Klik!

13 komentarjev

Test LiveCD distribucij Linuxa

Extremetech - Skoraj vsak uporabnik Linuxa se kdaj pa kdaj sooča s problemi, katerih sam ne more odpraviti, vsaj ne preko že nameščene distribucije in mora poseči po "zunanjih" pripomočkih. Med takšne spadajo predvsem distribucije Linuxa, ki jih zaženemo iz optičnega pogona ali USB ključa, potem pa se naložijo v delovni pomnilnik in omogočijo odpravo napak brez posega po trdem disku. Primerne so tudi za odpravo napak na računalnikih, ki imajo nameščen Windows, in služijo kot odličen pripomoček za demonstracijo Linuxa.

Tokrat so se na ExtremeTech odločili spisati preskus štirih priljubljenih LiveCD distribucij - Knoppix, Gnoppix, Feather in Mepis. Ocenjevali so predvsem založenost s programsko opremo, uporabnost, stabilnost in specifične lastnosti, vendar Gnoppixa niso ocenili, saj so preskušali različico beta.

Zatorej, če vas zanima Linux in se ga še vedno bojite, preberite preskus ter uporabite Linux brez strahu o izgubi podatkov in neprespanih nočeh. Na tem naslovu pa se nahaja tudi...

8 komentarjev

Nova organizacija razvoja grafičnega strežnika za Linux

News Forge - Na tiskovni konferenci na LinuxWorldu so člani X.org (prej The X Consortium), nekateri člani razpuščenega XFree86 in Havoc Pennington iz freedesktop.org oznanili novo prelomnico v razvoju odprtega grafičnega stržnika za Linux, Unix in podobne operacijske sisteme. Odslej bodo posamezni razvijalci iz obeh skupin (ne celotni skupini) sodelovali, projekta pa bosta bistveno bolj odprta za prispevke neodvisnih razvijalcev. In kaj ima pri vsem tem še freedesktop.org, ki je znan predvsem po tem, da želi čim bolj poenotiti namizna okolja za Linux? Havoc Pennington pravi, da je freedesktop.org spletno mesto za skupinske projekte, povezane z grafičnim vmesnikom in tako bo odslej gostilo tudi X.org. Zanimivo pri vsem skupaj pa je, da freedesktop.org gosti tudi projekt Keitha Packarda, nekdanjega razvijalca XFree86, ki je po slikah sodeč na zelo dobri poti, da postane resna konkurenca XFree86. Klik!

Bodo našli skupno besedo?

0 komentarjev

LinuxWorld Conference & Expo

KDE - Leto se je sicer šele začelo, a kljub temu se že zdaj odvija morda največji dogodek za Linux v letu 2004. Od 20. do 23. januarja poteka v New Yorku LinuxWorld Conference & Expo, ki ga tudi tokrat podpirajo velika računalniška imena, med drugim Oracle, CA, HP, IBM, Novell in Sun. SYS-CON Radio je pripravil zanimive pogovore s predstavniki ključnih odprtokodnih projektov in njihovih podpornikov, prireditelji pa so že razglasili zmagovalce enajstih kategorij, v katerih so podeljevali nagrade. Na vse večjo prisotnost velikih računalniških podjetij v odprtokodnem svetu kaže tudi seznam nagrajencev, med katerimi je le en nekomercialen pojekt, in sicer razvojno okolje KDevelop 3.0, ki, zanimivo, sploh še in izšel.

0 komentarjev

Ženske kupujejo več

Slashdot - Medtem ko se posezonsko znižanje oblačil in obutve pri nas bliža koncu, se ameriška javnost onstran sooča z nenavadnimi ugotovitvami združenja CEA (Consumer Electronics Association). Po poročanju CNN-a so spoznali, da večino naprav zabavne elektronike in tehničnih naprav nasploh kupijo ženske. Raziskava je poleg tega pokazala, da skoraj tri četrtine pripradnic nežnejšega spola meni, da so bili prodajalci med nakupovanjem do njih nesramni in celo ignorantski.

Kaj bi šele bilo, če bi se prodajalci zavedali, kako veliko lahko prodajo ženskam?

13 komentarjev

Kratke novičke strica Tuxa

Tux

OSNews - Nedavno smo poročali o integraciji pisarniške zbirke OpenOffice.org v KDE, zdaj pa naznanjamo, da poteka tudi razvoj knjižnice QtGTK, ki bo aplikacije okolja GNOME povezala v KDE. Klik!

IDC poroča, da je v preteklem letu na Japonskem močno narasla prodaja licenc za uporabo Linuxa, in sicer za več kot 37 %. Prodaja licenc okolja Windows je narasla le za 0,5%. Klik!

V javnosti se je pojavilo nekaj zanimivih idej o uporabi Linuxa kot strežnika za iTunes. Do izvedbe še ni prišlo, sistem pa bo verjetno uporabljal obstoječe programe za Linux z...

10 komentarjev