»

Ob - smer jug, jugozahod

New Scientist - Edino, kar mi je bilo pri Sovjetski zvezi všeč, projekt preusmerjenja sibirskih rek na jug, je ukinil že Gorbačov. Zdaj pa, ko so zaradi ogrevanja Zemlje zaznali precej večje pretoke teh rek, so spet obudili načrte, da jih deloma speljejo proti Aralskemu jezeru in toplim puščavam Srednje Azije, kjer bi jih lahko koristno uporabili.

Seveda bodo "varuhi narave" proti in iz vsega skupaj ne bo nič, a vsaj pionirski duh le še ni povsem zamrl.

32 komentarjev

Predvidevanje možganov

Slo-Tech - Članek, objavljen na New Scientistu razglablja o tem, zakaj se, v primeru, da nas požgečka prelestna lepotica, krčevito smejemo, v primeru lastnega žgečkanja pa le nemo bolščimo v zid ter ne reagiramo. Težava naj bi tičala v naših možganih, saj ima, tako članek, naš organ (da, referiram na možgane) možnost predvidevanja dogodkov. Seveda naša koža fizično gledano občuti enako, le možgani, v primeru žgačkanja samega sebe, te impulze omilijo ter zatrejo. Klik! Bolje kot vsak Pentium 4 [:D] .

5 komentarjev

Razvoj izboljšanega TCP/IP

New Scientist - Na strani NewScientist so objavili novico o razvoju nadgradnje TCP/IP protokola, ki naj bi znatno pospešil delovanje interneta. Osnova ostaja ista, kot trdijo, bo nadgradnja le in samo programska. Hec je v tem, da današnja "verzija" protokola deluje principu pošlji-preveri-če ni uspelo, pošlji še enkrat pri polovični hitrosti. Protokol je torej nekako tako zastarel kot povezava Faxa oz. klicnega modema. Upajmo, da bo zadevščina preživela testiranja in se kmalu uveljavila, ker mi si vsi želimo gigabitne povezave kar doma. ;) Več o tem.

9 komentarjev