» »

X.Org Foundation izdala X11R6.7

X.Org Foundation izdala X11R6.7

Slashdot - X.Org Foundation je nova organizacija, ki je nasledila nekdanji X Consortium, ki so ga večinoma ustvarili pomembnejši sodelavci projekta XFree86. Izdali so nov okenski sistem, X11R6.7, ki je "iztrgan" iz razvojnega debla zadnje izdaje XFree86, ki je dvignila mnogo prahu zaradi spornih licenčnih pogojev. Ker so Mandrake, Gentoo, OpenBSD in Debian že napovedali, da XFree86 4.4 ne bodo uporabili v svojih distribucijah, bo X11R6.7 vsekakor postal grafični sistem večine uporabnikov prostega operacijskega sistema.

8 komentarjev

BSD-jas ::

OpenBSD po mojem še lep čas ne bo izdajal distribucije Linuxa 8-O

2nemesis ::

Suljo: OpenBSD ni distribucija linux-a. Si mislil napisati da OpenBSD še lep čas ne bo izdal nove distribucije BSD-ja.

BSD-jas ::

Avtorju se je zatipkalo (in je napako medtem popravil), tako je bilo razumeti, kot kot da je tudi OpenBSD ena od distribucij Linuxa, kar seveda ni res.

Sicer pa nov OpenBSD izide "zgodovinskega" 1. maja, prednaročiš ga lahko že zdaj.

MrStein ::

Kaj je tale X11R6.7.0 pripravljen na konkretno uporabo (preveeš pa dela) ali pa je to neko ogrodje, kjer manjkajo driverji in "lepilo" za posamezen OS ???

mathjazz ::

suljo: hvala za opozorilo. Sem popravil.
www.getfirefox.com

CCfly ::

Kaj je tale X11R6.7.0 pripravljen na konkretno uporabo (preveeš pa dela) ali pa je to neko ogrodje, kjer manjkajo driverji in "lepilo" za posamezen OS ???

Mislim da je X11R.7.0 fork iz XFree86 4.4rc2, ki je zadnji imel staro licenco, tako da se ni bati za pomanjkanje gonilnikov. Sicer pa pojdi na X.org in si preberi.

hanibal ::

Sicer je res, da je ponavadi v vsakem zlu nekaj dobrega, samo, sam bi rajši videl, da do tega ne bi prišlo. Vsak fork je travmatičen in stresen že sam po sebi (sej je to ista pašta, kot preselitev ali ločitev), če se pa spomnim, do kakšne klavrne usode je funkcionalno podobno početje pripeljalo UNIXe ratam res slabe volje :(

A po drugi strani, očitno ni šlo drugače. Zgleda, da ima prav tisti tip iz OpenBSD skupnosti, ki pravi, da se vsake kvatre kakšnemu zazdi, da trenutni derivat GPL licence ne zadostuje v izkazovanju časti in zaslug posameznim avtorjem (It seems like every 8 years or so we have to go through some period where someone tries to take free software and makes it less free because they don't feel they are getting enough credit.) Mal, ampak zares čist mal, me ta zadevščina okrog častihlepnosti in nečimrnosti spominja na Tolkinov prstan. :(

Kakorkoli, gremo naprej. Če Debian podpira X.Org Fundation sem/bom zraven. Sicer samo kot "špeckahla za hrošče ", ali ipak ... :D
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

MrStein ::

CCfly : Mislim da je X11R.7.0 fork iz XFree86 4.4rc2, ki je zadnji imel staro licenco, tako da se ni bati za pomanjkanje gonilnikov. Sicer pa pojdi na X.org in si preberi.

Ja, saj sem bil, pa nič ne piše tam. Edino to da je izšel, daj je fork Xfree4.4.0RC2 in lahko downloadaš. Noben README, noben FAQ. Nula. Edino če tiste glomazne source dolpotegnem in preiščem, ampak to se mi ne da ( ker itak ne nameravam prevesti in uporabiti ).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov grafični strežnik za Linux, Mac OS X in prijatelje

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
162539 (2539) MrStein
»

xserver-xree86

Oddelek: Operacijski sistemi
61372 (1284) Skrat
»

X.Org Foundation izdala X11R6.7

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
82233 (2233) MrStein
»

Intervju s Havocom Pennington

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52264 (2264) NoUse4AName
»

RH 7.2 - X Windows ne delajo

Oddelek: Programska oprema
7961 (851) dr.J

Več podobnih tem