»

Linux 6.7 je res poln novosti

Slo-Tech - Po oktobrski verziji 6.6 je v prvih dneh novega leta izšla nova večja verzija Linuxovega jedra, ki prinaša nekaj pomembnih novosti. Za razliko od precej vitke verzije pred njo, najdemo v 6.7 podporo novi strojni opremi, nove funkcionalnosti in tudi nov datotečni sistem. Tudi po kvantitativnih merilih je 6.7 ena največjih izdaj doslej, saj ima 17.000 non-merge commitov in več kot tisoč merge commitov.

Glavne novost so podpora eksperimentalnemu datotečnemu sistemi Bcachefs, možnost za vključitev ali izključitev 32-bitne emulacije na jedrih x86-64, podpora za grafične kartice Intel Meteor Lake in firmware NVIDIA GPU System Processor (GSP). Meteor Lake je deloval že prej, a je bilo treba to ročno omogočiti, sedaj pa je podpora stabilna. Tudi GSP je sedaj podprt v gonilniku Nouveau. Po drugi strani pa je podpore za Itanium IA-64 konec, ker teh dinozavrov ne uporablja skoraj nihče več. Seznam drugih novosti je precej dolg in ga je vredno prebrati.

Pričakovati je, da bo Linux 6.7...

23 komentarjev

X.org dodal podporo za multitouch zaslone

Phoronix - Letos jeseni bo minilo 25 let od izdaje 11. različice grafičnega sistema in mrežnega protokola X Windows (tj. X11), ki še dandanašnji zagotavlja sliko na skoraj vseh GNU/Linux distribucijah. Ob tej priložnosti bo od 19. do 21. septembra v Nürnbergu potekalo srečanje razvijalcev, so nas pa že ta teden razveselili s svežo izdajo X11 7.7.

Med novostmi najdemo podporo za multitouch zaslone (za tablete, prenosnike in mešanice med temi), izboljšave za delo z več zasloni (window managerji bodo lahko definirali svoje meje velikosti zaslona za vsako aplikacijo posebej, kar bo olajšalo delo z maksimiziranimi in raztegnjenimi aplikacijami čez več zaslonov, posebej če bodo...

20 komentarjev

Nov grafični strežnik za Linux, Mac OS X in prijatelje

Slashdot - Grafični strežnik XFree86 je od različice 4.4 naprej začel toniti v pozabo, saj so mu zaradi sporih licenčnih pogojev dali košarico prenekateri distributerji Linuxa in ostalih Unixov. Iz organizacije The X Consortium se je zato razvil X.org, ki deluje v okviru freedesktop.org in ga večinoma predstavljajo nekdanji razvijalci XFree86.

Kmalu po izdaji XFree86 4.4 je že izšel X11R6.7, ki je izpeljan iz veje XFree86 4.4rc2, ko licenca še ni bila sporna, a ni prinesel vidnejšega napredka. Zato so razvijalci zavihali rokave ter vključili nekatere samostojne projekte v razvoju in zdaj smo priča novemu grafičnemu strežniku, X11R6.8.

Novosti je zelo veliko, med najpomembnejšimi pa so prav...

16 komentarjev

Napredni upravljalniki oken za Unix

OSNews - Ena izmed posebnosti Unixa je, da si lahko sami izbiramo okenski upravljalnik, ki bo skrbel za obnašanje naših oken. Namen okenskega upravljalnika je, da upravlja okna, vendar večina izmed njih (tudi tisti v okoljih Windows, MacOS, KDE in GNOME) samo nudi možnosti, s pomočjo katerih moramo sami poskrbeti za upravljanje oken. Članek na OSNews.com pa predstavlja napredne upravljanike za Unix, ki samodejno razporejajo okna po namizju, ko je to izvedljivo, in ponujajo dodatne možnosti, kot so v zavihke razporejena okna (istega programa), popoln (in hitrejši) nadzor nad okni s tipkovnico in še kaj. Avtor si je ogledal upravljalnike PWM, Ion in WMI, poleg tega pa je predstavil še Exposé, ki...

4 komentarji

Gentoo Linux 2004.1

Slashdot - Kljub temu da se je dva dni nazaj od projekta Gentoo poslovil glavni arhitekt, Daniel Robbins, je danes izšla nova različica distribucije, ki slovi po hitrosti, Gentoo Linux 2004.1. Nova različica je nadgradnja izdaje Gentoo 2004.0, ki je izšla pred dvema mesecema, pomembna pa je predvsem zato, ker je izšla neposredno po napovedi slovesa Robbinsa, ki bo projektu ostal zvest do ustanovitve neprofitne razvojne prganizacije. Razvijalci priporočajo, da se pred uporabo zatečete na uradne forume, IRC-kanale ali dopisne sezname projekta.

Izšla pa je tudi Fedora Core 2 Test 3, verjetno zadnja razvojna različica pred drugo izdajo distribucije Fedora Core.

8 komentarjev

Konec XFree86 na Gentoo Linuxu

Slo-Tech - Pred nekaj tedni smo poročali o neodobravanju, ki ga je med distributerji Linuxa povzročila nova različica grafičnega strežnika, XFree86 4.4. Po zgledu mnogih distribucij se je tudi čedalje bolj priljubljeni Gentoo odločil za slovo od novega XFree86, je pa za to prvi med večjimi distributerji, ki že ponuja možnost uporabe novega grafičnega strežnika organizacije X.org. Slednji se od različice 4.4 ne razlikuje samo po licenci, temveč ima novo zasnovo, brez balasta, zaradi česar deluje hitreje, pisave so bolje berljive ipd.

Namestitev je z uporabo "Gentoojevih čarovnij" presenetljivo lahka. Preprosto odstranite obstoječi XFree86 in namestite novega. Kar je najbolj zanimivo je, da vse to lahko opravite, ko ste v Gnome ali KDE okolju in torej uporabljate stari grafični strežnik!

Kratka navodila:
  • z "emerge sync" prenesite zadnjo različico drevesa z recepti
  • z "emerge unmerge xfree" odstranite stari XFree86
  • z "emerge xorg-x11" instalirate novi grafični strežnik
  • z "etc-update" uredite...

21 komentarjev

X.Org Foundation izdala X11R6.7

Slashdot - X.Org Foundation je nova organizacija, ki je nasledila nekdanji X Consortium, ki so ga večinoma ustvarili pomembnejši sodelavci projekta XFree86. Izdali so nov okenski sistem, X11R6.7, ki je "iztrgan" iz razvojnega debla zadnje izdaje XFree86, ki je dvignila mnogo prahu zaradi spornih licenčnih pogojev. Ker so Mandrake, Gentoo, OpenBSD in Debian že napovedali, da XFree86 4.4 ne bodo uporabili v svojih distribucijah, bo X11R6.7 vsekakor postal grafični sistem večine uporabnikov prostega operacijskega sistema.

8 komentarjev

Odgovor: "Je Linux bolj varen kot Windows?"

OSNews - Veliki distributerji Linuxa, Debian, Mandrake, Red Hat in SUSE, so s skupnimi močmi odgovorili na Forresterjevo raziskavo z naslovom "Je Linux bolj varen kot Windows?". Kljub temu da slednja obljublja prikaz finančnih posledic za podjetja glede na kvaliteto varnostnih lukenj v sistemih, privzema, da so vse luknje enakovredne. V zaključkih Forrester ne upošteva, da je zelo pomemben tudi čas, ki je potreben, da se določena varnostna pomanjljivost odpravi. Vas zanima, kaj si o tem mislijo VelikiŠtirje™?

12 komentarjev

XFree86 4.4

Slashdot - Končno je izšla nova različica grafičnega strežnika XFree86, ki nosi oznako 4.4. Razvoj dominantnega grafičnega strežnika na praktično vseh distribucijah Linuxa je vsekakor zašel v krizo, saj smo že poročali o nastajanju njegovih izpeljank in odpuščanju pomembnih razvijalcev. Nova različica pa samo še priliva olje na ogenj, saj so novosti povsem zasenčene z novimi licenčnimi pogoji, ki so povzročili negativen odziv v skoraj celotni Linuxovi skupnosti. Klik!

4 komentarji

MandrakeSoft umika najnovejši XFree86

Slashdot - Pred kratkim je začela veljati nova licenca za grafični strežnik XFree86, kar utegne imeti silno negativne posledice na nadaljnji razvoj odprtokodnih sistemov, kjer odprta implementacija X predstavlja osnovo domala vseh operacijskih sistemov z grafičnim vmesnikom. Tako je MandrakeSoft iz Mandrake Linuxa 10, ki ga pravkar razvija, umaknil XFree86 in ga namerava zamenjati s starejšo različico 4.3, ki je bila izdana pod drugačnimi licenčnimi pogoji. Uporabniki se seveda na veliko pritožujejo, ker ima novi XFree86 nekatere pomembne novosti, med drugim podpira več strojne opreme, a imajo razvijalci MandrakeSofta povsem zvezane roke. Podrobnosti.

4 komentarji

Nova organizacija razvoja grafičnega strežnika za Linux

News Forge - Na tiskovni konferenci na LinuxWorldu so člani X.org (prej The X Consortium), nekateri člani razpuščenega XFree86 in Havoc Pennington iz freedesktop.org oznanili novo prelomnico v razvoju odprtega grafičnega stržnika za Linux, Unix in podobne operacijske sisteme. Odslej bodo posamezni razvijalci iz obeh skupin (ne celotni skupini) sodelovali, projekta pa bosta bistveno bolj odprta za prispevke neodvisnih razvijalcev. In kaj ima pri vsem tem še freedesktop.org, ki je znan predvsem po tem, da želi čim bolj poenotiti namizna okolja za Linux? Havoc Pennington pravi, da je freedesktop.org spletno mesto za skupinske projekte, povezane z grafičnim vmesnikom in tako bo odslej gostilo tudi X.org. Zanimivo pri vsem skupaj pa je, da freedesktop.org gosti tudi projekt Keitha Packarda, nekdanjega razvijalca XFree86, ki je po slikah sodeč na zelo dobri poti, da postane resna konkurenca XFree86. Klik!

Bodo našli skupno besedo?

0 komentarjev

Xfree86 4.2.0

Slashdot - Izšel je Xfree86 4.2.0. Changelog lahko dobite tule. Preden bo stvar zmirrorana in preden bodo narejeni paketi za vse distribucije, bo verjetno preteklo še precej vode. Ni ravno revolucija, je pa evolucija - veliko popravkov za različne grafične kartice.

7 komentarjev