»

Beta SP2 za Visto naslednji teden

CNet - Microsoft je v svojem blogu potrdil, da bo beta različica drugega servisnega paketa popravkov za Windows Visto izšla prihodnji teden, poročajo na CNET. Med novimi dobrotami, ki jih bo SP2 prinesel, velja omeniti podporo za Blu-ray, Bluetooth 2.1, ICCD/CCID pametnim karticam in novo verzijo Windows Search 4.0.

Novost brez primere je tudi dejstvo, da bo spričo novega pristopa v servisiranju isti paket popravkov hkrati namenjen tako namizni Visti in kot strežniški inačici Server 2008. Paket ne bo komulativen, torej bo pred namestitvijo potrebno poskrbeti, da bo SP1 že na disku. Končno verzijo lahko pričakujemo prihodnje leto.

108 komentarjev

Z iTunes tudi do filmov

Reuters - Podjetji Apple in Twentieth Century Fox nameravata javnosti razkriti pogodbo, s katero bodo uporabnikom iTunesa omogočili izposojo filmov. Uporabniki bodo ob plačilu skromne pristojbine lahko prenesli filme in jih v določenem času pogledali - nato pa se bo film izbrisal. Podjetji pravita, da bosta tako odrezali posrednike - izposojevalnice in prodajalce - in filme nudili neposredno končnemu potrošniku. Analitiki se strinjajo, da bo uspešnost te strategije v največji meri odvisna od cene in pogojev izposoje, neenotni pa so si o posledicah, ki bodo doletele klasične izposojevalnice. Vlagatelji so bolj pesimistični, saj so delnice Netflixa in Blockbusterja, dveh največjih podjetij, ki se ukvarjata z izposojo filmov v ZDA, zgrmele za slabih pet odstotkov takoj po objavi novice. Reuters.

18 komentarjev

AMD znižuje cene

Tech Report - Dobra dva tedna po predstavitvi novih AMD-jevih procesorjev za podnožje AM2, so se na spletu pojavile informacije o drastičnem znižanju cen teh procesorjev. Za enojedrnike, Athlon 64 3000+, 3200+, 3500+ in 3800+, bo po novem potrebno odšteti le 89, 99, 109 oziroma 139 ameriških dolarjev, kar pri slednjem pomeni kar dvainpetdeset odstotno pocenitev.

Poleg enojedrnikov se bodo znižale tudi cene dvojedrnikov, vendar natančnih informacij o tem ni, prav tako ne o datumu znižanja cen. Razlog za tovrsten korak AMD-ja je več kot očiten: Intel bo namreč čez slaba dva tedna predstavil nove procesorje Core 2 Duo, poleg tega pa bo znižal cene Pentiumov.

Izvorna novica na The Tech Report.

47 komentarjev

Linux 2.6.4 proti 2.4.25

Overclockers Australia - Po navadi, ko govorimo na Slo-Techu o Linux jedrih, je to ali zaradi nove različice ali pa zaradi neke varnostne pomankljivosti v njem. A danes temu ne bo tako. Danes bomo namreč vsem vam, nejevernim Tomažem, ki se še vedno "bojite" novega 2.6.x Linux jedra pokazali test, v katerem so preizkusili najnovejši jedri - iz 2.6 in 2.4 serije. Rezultati? Razen v dbench sta si jedri po zmogljivostih precej podobni - 2.6.4 prevaja programe hitreje, 2.4.25 deluje hitreje s statičnimi internetnimi stranmi, medtem ko 2.6.4 hitreje poganja apache z dinamično (PHP in MySQL) vsebino, itd. Velja pa "opozorilo": test so fantje pri 2CPU poganjali na računalniku z dvema 3.2 GHz Xeonoma.

2 komentarja

Windows v petih megabajtih

vir: MSBetas
MSBetas - Pretekli teden smo poročali, da je Richardu L. Jamesu uspelo Windows 95 oklestiti na vsega 10 MB, kar je bil tedaj svojevrsten rekord. No, danes se je na MSBetas pojavil človek, ki trdi in prilaga slikovne "dokaze", da je Windows 95 uspel skrčiti na slabih pet megabajtov, vsem nejevernim Tomažem pa pokaže tudi izpis vseh uporabljenih datotek. Manj doslej ni uspelo še nikomur. Klik!

Me pa osebno še vedno zanima praktična uporabna vrednost teh dosežkov.

16 komentarjev

Zanimivost: Windows na 10 MB

The inquirer - Časi DOS-a in dobrih starih Windows 95 so sicer že zdavnaj mimo, vsaj kar se osebnih računalnikov tiče, a še vedno utegnejo biti uporabni pri kakšnem doma narejenem MP3 predvajalniku ali routerju garažne izdelave. Bolj zanimivost kot kaj drugega je ta novica na TheInquirerju, kjer je moč zaslediti, da je nekdo uspel Windows 95 zreducirati na borih 10 MB, a je ohranil večino funkcionalnosti. Klik!

12 komentarjev

TBird 1333@2173MHz

Jaz - Japonci did it again! se bo verjetno zadrla večina, ko si bo ogledala to povezavo. Gre namreč za še en dosežek znanega Bunnyevega overclockerskega workshopa, ki meji na neverjetno: 1.33GHz TBirda je norem Japončku (verjetno ga prijatelji kličejo Sub-Zero) uspelo naviti na 2137MHz, s čimer je preskočil kar nekaj mesecev razvoja procesorjev. Ni kaj, tip je mojster in resnično si morate ogledati rezultate, ki jih doseže ta monstruozni računalnik, da o superiornem "Pro Dual Liquid Notrogen" hlajenju niti ne govorim! Thnx, Jespren.

Ob tej priložnosti pa bi rad odprl polemiko o vprašljivosti teh rezultatov. Klemen mi je namreč pred nekaj časa poslal...

4 komentarji