»

AMD predstavil Yukon

X-Bit Labs - Včeraj je AMD uradno predstavil novo platformo Yukon, s katero meri na izjemno lahke, tanke, prenosljive in poceni računalnike, ki bodo osnovani na procesorjih Athlon Neo ali Athlon Sempron. Poleg tega bodo Yukoni imeli vgrajen enokanalni pomnilniški krmilnik DDR2 v ohišju BGA, vezni nabor AMD M690E z integriranim grafičnim procesorjem ATI Radeon X1250 (ali samostojnim Mobility Radeonom HD 3410) in AMD SB600 krmilnik I/O. Procesor Athlon Neo MV-40 bo tiktakal z 1,6 GHz s 512 KB drugonivojskega predpomnilnika in bo porabil največ 15 W, Sempron 210U pa bo 1,5 GHz procesor s 256 KB drugonivojskega predpomnilnika z isto porabo energije. Še najbolj oskubljen bo Sempron 200U pri 1,0 GHz, ki bo porabil pičlih 8 W.

Z Athlonom Neo, ki meri 27 mm x 27 mm AMD ne bo mogel povsem konkurirati Intelovemu Atomu z 22 x 22 mm, ki poleg tega porabi zgolj 2,5 W, zaradi česar se bo AMD osredotočil na trg nekoliko večjih prenosnikov od teh netbookov, ki pa bodo še vedno ultraprenosni. AMD pravi, da bo...

40 komentarjev

Toshiba predstavlja nove "nadomestne" prenosnike

X-Bit Labs - Sicer tvegam, da me bo nekaj zagrizenih uporabnikov grdo gledalo, samo ugotovitev, da so prenosniki kljub vsem pomanjkljivostim postali ugodna alternativa namiznim modelom, je v zadnjem času precej na mestu. Tega se očitno zavedajo tudi proizvajalci, ki ponujajo vedno več modelov domačih prenosnikov. Nova predstavnika serije je sedaj predstavila Toshiba.

Modela Satellite A15-S129 in A25-S279 se tako ponašata s funckionalnostjo "sedečih" bratov, saj A15-S129 skriva kombinirano DVD/CD-RW enoto, 40 GB diska ter 15" XGA zaslon, A25-S279 pa 256 MB pomnilnika in 20 GB diska več, poleg tega pa še integriran WLAN vmesnik. Prvi za ceno nekaj več kot tisoč dolarjev, drugi pa še pol toliko. Primerjelno tabelo in ostale podatke si oglejte na X-Bit Labs.

4 komentarji

Prenosnik s procesorjem Athlon 64

The inquirer - Prenosnike, za katere je podjetje AMD trdilo, da jih poganjajo njihovi Athlon K8 procesorji, smo videli na raznih konferencah in razstvavah že pred letom dni. Tokrat pa kaže, da je pred nami pravi model takšnega prenosnika, ki je že predstavljen na Arimini strani. Računalo z imenom AS520-K8 bo imelo 15 ali 16-palčni XGA zaslon ter zaenkrat še dokaj neznano ATijevo grafično čudo imenovano M9C. Arima pa bo prodajala tudi prenosnike osnovane na procesorjih Athlon XP in Pentium 4, ki bodo skoraj identični AS520-K8, razlikovali se bodo le v procesorju in grafiki. Novico si lahko preberete tukaj, podrobnosti o prenosniku pa na tem naslovu.

0 komentarjev

AMD ter Opteron

Slo-Tech - Na shanghajskem sejmu je AMD razkril primerke Clawhammerja ter Sledgehammerja, dveh 64-bitnih procesorjev, namenjenih v visoko zmogljive delovne postaje ter strežnike. Ta dva modela procesorjev, sicer del družine Opteron, ne bosta prišla na trg pred januarjem naslednjega leta ali celo še kasneje. Sicer pa se lahko nadejamo namizne verzije Athlon K8 procesorja proti koncu tega leta. Čipovja so podjetja (VIA, SiS, ALi) že razvila, VIA pa ne pričakuje, da bi lahko AMDjevi 64-bitni procesorji prodrli na širši trg pred koncem naslednjega leta. Klik!

1 komentar

AMD ukinja Athlone

X-Bit Labs - AMD bo v prvem četrtletju 2002 prenehal s proizvodnjo procesorjev družine Athlon, ki bazirajo na jedru Thunderbird. Nadomestil jih bo s procesorji AthlonXP na 0.18 mikronskih jedrih Palomino, ter nekaj kasneje (najkasneje Q2/2002) z 0.13 mikronskim Thoroughbred jedri.

2 komentarja

Volcano 7 na tapeti

Overclockers Cafe - Overclocker Cafe je testiral novo vročo Thermaltakeovo inovacijo, Volcano 7 HSF imenovano. Zadevica je bila že predstavljena v eni novic prejšnjega tedna in že takrat je Mate nad njo izrazil precejšnjo merico navdušenja. HSF ima namreč 8x8 centimeterski ventilator, kar zagotavlja isti pretok zraka kot pri 6x6 cm enotah, le da z manjšim hrupom. Poleg vsega je zgledno velik in ima bakreno jedro. Da bi se pa lahko še bolj slinili, ima Volcano tudi nadzor vrtljajev, in to ne na tak način kot Zalmanova pahljačica, ki ne more menjati obratov med delovanjem. Volcano 7 ima namreč v sebi vgrajeno vezje. Se nakup tega ventilatorja, ki pride v naše loge 15.11. res splača? Preberite si test! Da pa ne boste obotavljali klika - HSF je dobil nagrado Editor's Choice. To bo še vroče na trgu - pa hladno na procesorju .

0 komentarjev

Via in njeni načrti

X-Bit Labs - Via je razkrila svoje načrte za prihodnost. Prvi med vsemi čipseti, ki je bil že predstavljen je P4X266, ki podpira P4 (Willamette in Northwood) ter pc133 in PC2100/PC1600 DDR ram. Je agp 4x prijazen in podpira 64bit PCI vodilo. Sama proizvodnja pa se bo začela v 3./4 tega leta.

No, še ostali čipseti za Intel procesorje:
-P4M266 je skoraj identičen P4X266 vendar vsebuje že integrirano grafično kartico S3 Savage4. Na trgu ga bomo uzrli v 1./4 naslednjega leta.
- PL266T čipset je mišljen kot podpora P3 Tualatin procesorjem. Imel bo integrirano grafično kartico in podporo DDR ter pc133 sdramu. Proizvodnja se bo začela v 3./4 leta. Sama strategija prodaje tega čipseta je bolj naravnana na mobilno področje.

Seveda pa VIA ne more brez podpore AMD procesorjem.
- KL266 je enak čipset kot PL266T, ki je zasnovan za P3, vendar z to razliko, da podpira AMD procesorje in je mišljen za uporabo v prenosnikih. Ven bo prišel v 3./4 leta.
- K8T266 bo namenjen kot uporaba za prihajajoče...

0 komentarjev