»

Golob zmogel 4 Mb/s na 80 km

Winston

Daily Mail - Na našem forumu je pred leti potekala debata, kako doseči čim hitrejši prenos podatkov z nekonvencionalnimi metodami. Dokončnega odgovora nismo uspeli dobiti, se je pa visoko zavihtela samokolnica, naložena s 120 GB diski, ki jo potiska kit. Od muh ni bil niti tovornjak z nerazrezanimi rezinami flash čipov. V podobnem smislu so v Južni Afriki priredili zanimivo tekmovanje, kjer sta si nasproti stala 11-mesečni poštni golob s 4 GB SD-kartico po imenu Winston in povezava ADSL. Pot je bila dolga 80 km. Prepričljivo je zmagal ptič, ki je za pot porabil 2.06:57, kar znese približno 4 Mb/s, medtem ko je bil prenos prek spleta še vedno pri bornih štirih odstotkih.

61 komentarjev

Največji delež AMDja doslej

Slo-Tech - V drugem četrtletju letošnjega leta je AMD dosegel doslej največji tržni delež na trgu procesorjev v svoji zgodovini. Le-ta je po podatkih Mercury Research-a znašal 22 odstotkov. Dosedanji največji AMD-jev tržni delež je znašal 21,8% v drugem četrtletju leta 2001. Njegov veliki konkurent Intel obvladuje 73 odstotkov trga s procesorji za namizne in prenosne računalnike ter strežnike. Ostalim majhnim proizvajalcem procesorjev, kot sta VIA in Transmeta je pripadel petodstotni tržni delež.

Na trgu serverskih procesorjev je delež AMD-ja po zaslugi procesorjev Opteron 200 znašal kar 33 odstotkov. Po prihodu Core 2 Duo procesorjev in močnem znižanju cen dosedanjih Pentiumov naj bi Intel v tretjem četrletju bolj povečal svoj delež.

Več o tem na IBTimes.

17 komentarjev

AMD pred Intelom v ZDA

Slo-Tech - Zadnje analize kažejo, da je AMD pridobil kar nekaj odstotkov tržnega deleža med procesorji za osebne računalnike napram Intelu. Od letošnjega januarja se je njegov delež povečal skoraj za tretjino in se ustalil rahlo nad 50 %. Intelov delež je za enak odstotek padel in je trenutno rahlo pod 50 %. Poudariti velja, da gre pri teh odstotkih le za osebne računalnike prodane neposredno domačim uporabnikom, ne pa tudi za strežnike, prenosnike, delovne postaje in računalnike za podjetja.

Na ostalih področjih je Intel še vedno krepko pred AMD-jem, predvsem zaradi tega, ker se nekateri veliki proizvajalci računalnikov odločajo za Intel. Kakorkoli že, analitiki se strinjajo, da ima AMD še velik potencial in da bo Intelu gotovo še mešal štrene na vseh področjih. Več o tem.

Opozorilo: tržni deleži predstavljajo razmerje prodaje in ne razmerje vseh računalnikov v uporabi!

10 komentarjev

Velik tržni delež nVidie

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je nVidiin tržni delež na področju grafičnih kartic za osebne računalnike v drugem četrtletju znašal 64 odstotkov. Če pogledamo samo kartice s podporo DirectX 9.0, ugotovimo, da je v tej kategoriji nVidia posegla po treh petinah trga. Na področju integrirane 3D grafike je ta odstotek bistveno manjši, saj je z začetnih sedmih padel na borne tri odstotke. Detajlne informacije.

14 komentarjev

Grafični trg v prvi polovici letošnjega leta

X-Bit Labs - Na strani X-Bit Labs so objavili rezulate prodaje grafičnih kartic na trgu, kjer prevladujeta ATi in nVidia. Podjetje nVidia je še vedno prvo po prodaji grafikulj na trgu in zaseda 64% le-tega, vendar pa je od lanskega zadnjega četrtletja prodaja upadla za 1%, kar seveda še ni tragično. Kanadsko podjetje je od lanskega zadnjega četrtletja napredovalo za kar 8% na trgu in tako zaseda 28% kapacitete trga. Več o tem pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev